2012. december 3., hétfő

Változás a telekkönyvi törvényben: részleges birtoklevelek is kiállíthatók

2012.12.02.
A 81-es számú, 2011-es évi sürgősségi kormányrendelet értelmében módosult a telekkönyvi törvény. A kormányrendelet elfogadására vonatkozó 219/2012-es törvény a 789. számú Hivatalos Közlönyben november 26-án jelent meg.
A módosítás értelmében a polgármesteri hivatalok kiállíthatnak részleges birtokleveleket. Ez azt jelenti, hogy a birtoklevelet igénylő polgárnak, amennyiben már rendelkezik egy minden tulajdonra kiterjedő topográfiai tervvel, nem kell megvárnia, hogy az összes tulajdonában lévő ingatlanra elkészüljön a parcellázási terv ahhoz, hogy tulajdonjogot bizonyító oklevelet kapjon például egy – a topográfiai tervben szereplő – dűlőn található szántóra vagy kaszálóra. 
Egy tulajdonos tehát több részleges birtoklevéllel is rendelkezhet, azzal a megszorítással, hogy az ily módon igazolt tulajdonrészek nem haladhatják meg a birtoklevélben szereplő össztulajdont. Ez bizonyára serkentő hatással lesz a mezőgazdasági életre, hiszen számtalan ügylet a birtoklevél kiállításának nehézsége miatt elakadt, vagy kivitelezhetetlen volt. Vitás helyzetekben pedig a gazdák nem kérhettek jogorvoslatot, ha nem rendelkeztek tulajdonba helyezést bizonyító iratokkal, illetve birtoklevél hiányában az adásvételi szerződést sem lehetett hivatalosan megkötni.
A törvénymódosítás további hozadéka, hogy a birtoklevelekbe kerülő hibákat a kataszteri hivatalnak ezentúl jogában áll javítani, ha erre a megyei földosztó bizottság döntést hoz. A törvény gyakorlatba ültetésének módszertanát a hivatalok egyelőre még nem kapták meg.