2012. december 27., csütörtök

Nagy sikerű karácsonyi vásár Nagyzerinden

Az alábbi cikk azért keltette fel a figyelmünket, mert addig, amíg a városi tanulókat nem igen lehet a gazdasági ismeretekre bírni, ott Nagyzerinden a iskola munkaközössége segitségével a vásár és gazdasági vállalkozásnak az alapjait eképpen megtanulhatja - már kisiskolás korban - a fiatal nemzedék. 
Persze azt is el lehet modani, hogy ennek az alapjait a nagyzerindiek még a Hangya nemzedékhez tartozó nagyapák és nagyanyák révén kapták "ajándékba". 
A mostani évek bebizonyították, hogy ott, - Nagyzerinden is - eljött az ideje, hogy a Hangya Mozgalom újraéledjen. A kezdet pedig már januárban elindul, amikor is a Hangya egyesületnek megalakul a helyi fiókja mint egy olyan igény, amivel a közösségi szellem tovább élhet. Az iskolai gyakorlatnak pedig mindenképpen megjöhet az eredménye,mert a termékek eladása ha már nem is divat, de tudni kell hogy a piaci visszajelzés fontos lehet a jovőévi termékcsalád kialakításában. Ehhez viszont szükséges a vásári szellemnek a már gyerekkorban való kialakítása. Gratulálunk az iskolai munkaközösségnek és a polgármester úrnak is, aki helyett adott e rendezvénysorozatnak hiszen a részvevők nemcsak a karácsonyni ünnepeknek,hanem a saját árú eladásának is örvendhettek. Gratulálunk a Kiss Csilla tanárnőnek is, amiért közreadta e hírt, köszönjük (HZoltán)    
A gyermekek saját készítésű dolgaikat kínálták eladásra

A nagyzerindi Tabajdi Károly Általános Iskolában az elmúlt héten minden osztály nagy lelkesedéssel készült a karácsonyi vásárra. műsorral is, de eladásra kínált termékekkel is. 
Szombaton este az Olosz Lajos Művelődési Házban 6 órakor megnyílt a vásár, amelyiken az óvodásoktól a VIII. osztályosokig mindenki bemutatta a saját standját, ahol mézeskalácsot, édes és sós süteményeket, díszeket, mécses- és gyertyatartókat, öntött gyertyát, képeslapokat, forralt bort lehetett kapni. Mindezeket a gyerekek saját kezűleg készítették. Külön figyelmet érdemelt az újrahasznosított termékek standja, ahova minden osztály készített valamit: műanyag palackokból csodálatos díszekkel találkozhattunk, de legtöbben papírt hasznosítottak újra, sőt egy palackokból álló karácsonyfa is készült, rajta újrahasznosított díszekkel.
Az igazán változatos karácsonyi műsorban Kasza Rozália tanítónő konferálta be egymás után a fellépőket. Először a legkisebbek, az óvodások énekeltek karácsonyi dalokat Tiba Katalin és Dávid Sára óvónők felkészítésében, majd az osztályok kicsi kórusa énekelt Dénes Erzsébet tiszteletes asszony vezetésével.
Ezután következett a VI. és a VIII. osztály Igazi karácsony című színdarabja, Kiss Csilla betanításában, amit az alkalomra a VIII. osztályosok írtak. 
A darab mondanivalója lényegében az volt, hogy a mai emberek teljesen elfeledkeznek a karácsony igazi lényegéről, és ahelyett, hogy Jézus születését ünnepelnék, és szeretet venné őket körül, beleesnek a mai modern karácsony csapdájába, ahol csak az ajándékozás a lényeg, amitől tele vagyunk mű dolgokkal. Ezután a romántanárnő, Miron Oana felkészítésében énekeltek a VII. osztályosok két kolindát. 
Következett az elemisek hóember-keringője, betanították Kasza Rozália, Pap Márta és Szilágyi Ildikó tanítónők. 
Az V. osztályosok is megmutatták tudásukat, Téglás Róbert tornatanár irányításával bemutatták, hogyan karácsonyoznak a Hupikék törpikék. 
Nagy siker fogadta a VIII. osztályos lányok angol énekes-táncos fellépését, majd a VI. osztályosok kedveskedtek a közönségnek egy angol nyelvű karácsonyi dallal. Mindkettőt Radu Ingrid angoltanárnő tanított be. 
A műsort az iskola Rozmaring kórusa zárta, hangulatos karácsonyi énekekkel, ifj. Papp Sandor orgona kíséretével, Dénes Erzsébet vezetésével. 
A műsor végén Gali Jutka és Dávid Sára tanárnők segítségével gazdára találtak a tombolanyeremények is, amelyeket a tantestület tagjai ajánlottak fel. 
Simándi Sándor polgármester a műsor végén gratulált a nagyszerű, színvonalas műsorhoz, az összefogáshoz, kellemes ünnepeket kívánt mindenkinek.