2012. december 25., kedd

ANTAL TIMEA A MAGYARORSZÁGI X-FAKTOR DÖNTŐJÉBEN

Kellemes meglepetés volt olvasni egy román újságban az X-Faktor döntőséről sőt még magyarra is lefordítva. A kultura egybefonódik a mindennapi munkával, ha azt tudatosan műveli az ember. Tudva a kis Timea érdemeit és halva a mentorok megjegyzését amit az előválogatón is megpendítettek: "Ez a leány idejött hogy megmutassa megakarja nyerni az X faktort"... 
Amit viszont a cikkíró nem tudhatott hogy az a TV állomás sem tudta magát a politikai nyomás alól kivenni igy a döntőn más eredmény született, de a mi Timeánk nem volt elégedetlen, hiszen mindenki láthatta, hogy ki volt a jobb! 
Annyit azonban meg kéne említeni, hogy volt egy neves vállalkozó és tanácsos, aki a háttárben akart maradni, akinek az önzetlen segitsége által tudott oda jutni egy bánffyhunyadi lány ahol most bizonyított, s aki mindenképpen megérdemelné, hogy a polgármester a diszpolgári cimet adja neki... (Erdélyi Hangya)
Néha azon elmélkedem mit kéne tegyen az ember ahhoz, hogy felhívja magára egy egész közösség figyelmét? És nem egy napra vagy kettőre hanem több héten keresztül. Milyen jelenséget lehet mozgásba hozni, oly módon, hogy több száz vagy lehet több ezer ember lemondjon mindarról amit normális esetben tenne egy szombat este és izgalommal, illetve meghatodtan várják a magyarországi X-Faktor műsorát.
Igen, mert nem tudtunk mi lenni a tehetségek felismerői a romániai tv műsorokban, exportáltuk a helyi tehetségeket más országokba. És nem akármilyen szakaszba, hanem abba mely a végső döntőjét képezi ennek a műsornak
De minthogy vitába keveredjek a romániai média testületeivel és azokkal akik fel kéne ismerjék illetve támogassák a tehetségeket, inkább nem veszek tudomást ezekről. Néhány kivétellel melyekre érdemes felfigyelni. 
Arról a csodáról fogok írni, melyet úgy hívnak Antal Timea. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy egy művész, és itt most kimondottan csak az énekesekre gondolok, szűletéstől fogva meg vannak áldva egy olyan tehetséggel mellyel a dicsőség tetőfokáig lehet jutni. 
Ez nem így van. Ahogyan az élsportolok esetében is, egy veleszületett tehetség csak a jobb lábbal való indulást jelenti a siker felé. Ha nem tartasz ki állhatatosan több évi készülődés során, nem fogsz soha oda jutni hogy azt a tapsot kapjad amire mindigis vágytál. 
Antal Timea dolgozott és áldozatokat hozott ahhoz, hogy ide jusson. Abban az előnyben volt része, hogy olyan családban nőtt fel ahol a zene egy életmód volt. 
Az első tanára az édesapja volt, Antal Szilárd. Annak ellenére, hogy nem folytatta ezt verseny szinten, az édesapja fiatal korától fogva énekelt egy zenei együttesben. Énekelvén különböző eseményeken, a zene az ő becsületes és tisztességes módja volt annak, hogy fenntartsa a családját. Ilyen módon, Timeát elvarázsolta a zene már gyerekkora óta. 
Tehetségét még gyerekkorában fedezték fel. Csodára méltó volt az, hogy egy olyan kicsi gyermekből egy ennyire erős hang áramlott. A helyi zenei és néptánc fesztiválokon, Szentkirálton és Bánffyhunyadon, elbűvölte a közönséget. Mindig folyton az a kérdés hallatszott, ámulatos csodálkozással: “Hogyan lehetséges az, hogy egy ez a kicsi kislány ilyen erősen tud énekelni?”. 
Ez csak a kezdet volt. Következtek az iskolai évek amelyek során a zene csak egy mellékes dolog volt, mely mindig követte de nem részesült előnyben. Annak a lehetetlensége miatt, hogy egy zene iskolába járjon, ez a tehetség csak hobby szinten maradt. 
Líceum alatt viszont úgy döntött, hogy tanulmányozza és alakítja a hangját. Szerencséje volt olyan tanár által lévén irányítva aki hitt az esélyében az első meghallgatástó fogva. Rada Stan hölgy, hisz róla van szó, ének tanár és műsorvezető a Kolozsvári Rádiónál, volt az aki csiszolta és átalakította ezt a hangot. 
Nem volt egy könnyű út. Mert ezen a területen nem tudsz előre haladni ha nem veszel részt olyan országos fesztiválokon ahol felfigyeljenek rád. Számtalan út következett Piatra-Neamţ-ra, Brassóba, Brăila-ra. 
Az első siker a Mini Mega Star trófea megnyerése volt Bukarestben, melyet követték más külföldi versenyek. Nehéz évek voltak és anyagilag költségesek. Sikerült kitartással és a magában való bizalommal. Jelentkezett a Magyarországi X-Faktor versenyre. 
Az összegyűjtőtt tapasztalat és a hangjának a technikai értéke előrehajtották egész az útolsó 12 döntős közé. Majd a mindent elsöprő teljesítményével, hétről hétre legyözte az összes selejtező fordulókat. 
Ma a Magyarországi X-Faktor döntőjében van. Még egy útolsó kihívás van előtte, hogy küzdjön egy olyan ellenféllel aki ugyanannyira erős mint ő maga. Drukkolunk neki és reménykedünk a gyözelemben amelyet valaki valaha elért Banffyhunyadról. 
Tapsomat ajándékozom ennek a csodálatos lánynak, melyet szerénység nélkül, Bánffyhunyad nagykövetének neveznék.
irta Loi Dacian, fordította Vajos Linda-Sarolta