2012. november 19., hétfő

Össz-Kárpát-medencei magyar gazdatalálkozó lesz decemberben

TK Forrás: MTI 2012. november 16.,
Össz-Kárpát-medencei magyar gazdatalálkozót tartanak december 5-én Magyarországon, a tervek szerint Gödöllőn – jelentette be Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára pénteken Budapesten, egy szakmai konferencián.
Az államtitkár a vidékfejlesztési tárcánál tartott, a határon túli és a magyarországi gazda-, szakmai és civil szervezetek számára közvetlen kapcsolatteremtési lehetőséget biztosító fórumon beszélt erről. A rendezvénysorozat mostani eseményén a délvidéki, a muravidéki és a burgenlandi magyar gazdák képviselői vettek részt. Budai Gyula azt hangsúlyozta, hogy a bel- és külhoni gazdaszervezetek közötti élő kapcsolat megteremtése a hatékony gazdasági együttműködés és az érdekérvényesítés fontos alapfeltétele.
Torda Márta, a szaktárca főosztályvezető-helyettese azt emelte ki: a Nemzeti Vidékstratégia (NVS) az alapja a határon túli magyar gazda-, szakmai és civil szervezettekkel, valamint a környező országok kormányaival való együttműködésnek. A határon átnyúló stratégiai együttműködés erősítésének legfontosabb területei a gazdaságfejlesztés, a környezetügy és a szakmai kapcsolattartás – tette hozzá.
Az együttműködés erősítése azért is fontos – emlékeztetett –, mert a határon túli magyarság 70 százaléka a vidéki térségekben él, és csaknem 20 százalékának pedig közvetlenül a mezőgazdaság adja a megélhetést. Hozzáfűzte: a magyar gazdálkodók nagy része számára az uniós vámhatárok lebontása lehetőséget teremtett az egymás közti kereskedésre és a termelési célok összehangolására is.
Jakab István, az Országgyűlés fideszes alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke elmondta, hogy a Magosz szívesen megosztja ismereteit a határon túli gazdaszervezetekkel, és szívesen veszi azt is, ha ők is átadják tapasztalataikat.