2012. november 28., szerda

Kié a Tokaji bor? - Tovább gyűrűzik a névvita

Forrás: Duna TV Híradó | 2012. november 27.
Az Európai Unió Bírósága néhány hete úgy dönött: a szlovák borászok szlovák ragok nélkül is használhatják az elnevezést.
Tovább tart a vita Magyarország és Szlovákia között a Tokaji bor névhasználatáról. Az Európai Unió Bírósága néhány hete úgy dönött: a szlovák borászok szlovák ragok nélkül is használhatják az elnevezést. A szlovák szakértők szerint ők így könnyebben tudják értékesíteni boraikat a piacon, az egyik tokaji szőlőbirtok igazgatója viszont azt mondja: egyes vevők körében zavart kelthet a névvita.
Az év végi ünnepek közeledtével az édes desszertborok és a pezsgők fogynak a leginkább. A Tokajit azonban mostanában nemcsak úgy emlegetik, mint az egyik legkiválóbb desszertbort Európában, mert a névhasználat körüli magyar-szlovák vita a mai napig nem ért véget. Az Európai Unió Bíróságának november eleji döntése szerint Szlovákia továbbra is használhatja a Tokaji írásmódot, ragok nélkül.
Egy felvidéki magyar bortermelő szerint a szlovák borászok nem véletlenül fogadták örömmel a bírósági döntést, hiszen így könnyebben tudják értékesíteni a boraikat külföldön. A szlovák fél számára ez bizonyára győzelmet jelent -mondta a Híradónak Főző Péter bortermelő.
Az egyik tokaji szőlőbirtok igazgatója szerint a vevők körében is zavart kelthet a névvita. Ez a jövőben biztos, hogy gondokat fog okozni. Zavaró lesz, amikor a vevő nem biztos valamiben, és lehet, hogy emiatt nem is vásárol inkább - nyilatkozta Kovács Tibor birtokigazgató. Az Európai Bíróság ítélete ellen két hónapon belül fellebbezhet Magyarország. A végső döntést az unió illetékes bizottsága 2014-ben hozza majd meg.