2012. november 23., péntek

Beperelték a kajászóiak a földalapot!

2012. NOVEMBER 22.,  O. Horváth György
A Fővárosi Törvényszékhez fordult az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület és beperelte a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet (NFA) és Kiss Árpádot az állami földbérleti pályázaton nyertes kápolnásnyéki vállalkozót. A gazdaszervezet az alperesek között létrejött szerződés semmisségének megállapítását várja a törvényszéktől.

Önkényes földfoglalás Kajászón, amiért több pert is indított az állam. Most a helyi gazdák képviselete fordult a Fővárosi Törvényszékhez (fotó:nol.hu)

Az NFA bérleti pályázatot írt ki Kajászó külterületén 0124/1 helyrajzi számú, szántó művelési ágú, 139 ha 4743 nm területű és 3968,55 AK értékű termőföldre, valamint a 0122/1 helyrajzi számú, szántó művelési ágú, 143 ha 5317 nm területű, 4185,64 AK értékű termőföld ingatlanok haszonbérletére. A nyertes mindkét esetben Kiss Árpad lett. A kajászói gazdák viszont már hónapok óta vitatják a döntés jogosságát, két hete le is foglalták a földet, melyet már fel is szántottak. Érvük az, hogy a hatályos jog - 1994. évi LV. tv. 22.§ (1) bekezdés - szerint egy magánszemély csak legfeljebb 6000 aranykorona értékű földet bérelhet összesen, akár több részben is. A nevezett két terület aranykorona értéke viszont több mint 8000 aranykorona. 
Van más baj is a döntéssel a szervezet szerint: az NFA a pályázatok elbírálásakor figyelmen kívül hagyta, hogy a nyertessel szemben pályázó kajászói gazdák erősebb előhaszonbérleti joggal rendelkeztek, mivel helyben lakók.
Mind emiatt a pályázatok elbírálása és a létrejött termőföld haszonbérleti szerződések jogszabályba ütköznek, ezért semmisek – állítják az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület tagjai, akik ennek megállapítását, az eredeti állapot helyreállítását kérik a Fővárosi Törvényszéktől.