2012. november 19., hétfő

Az intenzív gazdálkodás miatt csökken a talajvíz

Forrás: MTI | 2012. november 19. 
Ez veszélyes lehet az élelmiszertermelésre nézve.
Az intenzív mezőgazdaság miatt több térségben csökken a talajvíz mennyisége, ami veszélyes következményekkel járhat az egész világra, kiváltképpen a jövőbeli élelmiszertermelésre nézve.
A klímaváltozás csak súlyosbítja a problémát - figyelmeztet a veszélyre két kutató a Nature Geoscience című szakmai lapban. Werner Aeschbach-Hertig heidelbergi környezetfizikus és Tom Gleeson kanadai hidrogeológus talajvízi mérésekre és műholdas adatokra alapozták tanulmányukat.
Különösen az intenzív mezőgazdaságot folytató, száraz területeken komoly a helyzet, például India, Kína és az Amerikai Egyesült Államok bizonyos térségeiben. Szakértők szerint ezeken a területeken megfelelő eljárásokkal sürgősen stabilizálni kellene a talajvíztartalékokat, de az eddigi technikai megoldások - mint a víz elvezetése a csapadékosabb régiókból vagy az ésszerűbb vízhasználat ösztönzése - egyelőre nem jártak sikerrel.
"Nagy problémát jelent például India, ahol több millió felhasználó csapolja meg saját kútjával a talajvíztartalékokat. Ennek a törvényes úton történő központi szabályozása nem lehetséges" - fejtette ki Aeschbach-Hertig.
Az ázsiai országban sikeresebb megoldásnak kínálkozik az áram racionalizálása, amivel korlátozni lehetne a vízpumpák működése. Ezzel szemben az olyan, jobb infrastruktúrával rendelkező területeken, mint Texas, bevált az a módszer, hogy a gazdákkal közösen dolgozták ki a felhasználási feltételeket, nem pedig állami normákat erőltettek rájuk.
"Hasonló stratégiák nélkül, amelyek az adott térségek szociális, gazdasági, politikai és ökológiai feltételeit is figyelembe veszik, az érintett területek talajvízkészletei tovább fognak csökkenni" - figyelmeztetnek a tudósok.