2012. október 1., hétfő

Roskadásig telt Gyergyó Szekere

Pethő Melánia | 2012.09.29. 
A Gazdanapi Őszi Sokadalom keretében meghirdetett adakozásra nagyon sok gyergyószentmiklósi válaszolt, adományaiktól roskadásig telt Gyergyó Szekere. Akárcsak egy évvel korábban idén is Böjte Csaba atya gyerekei, a Szent Anna otthon lakói részesültek az ajándékból.
Gyergyószentmiklós nyolc pontján pakolhatták Gyergyó Szekerére adományaikat azok a gazdák, gazdasszonyok, akik számára nem közömbös szegényebb sorsú embertársaik élete, akik jócselekedettel kívántak hálát adni az idei termésért. „Nagy volt a szárazság idén, de hála Istennek, így is lett mit betakarítsunk. Részesüljenek belőle azok is, akik szükségben élnek” – vélekedett egy adakozó. Példáját sokan követték, az alszegtől felszegig vonuló szekérbe rengeteg minden került: zsákszámra pityóka, káposzta, padlizsán, nagy mennyiségben paprika, paradicsom, leveszöldségek, őszi gyümölcsök. A friss termény mellett sokan házi készítményeket ajándékoztak – zakuszka, lekvár, tejtermékek gazdagították az adományszekér tartalmát, de voltak, akik tartós élelmiszerekkel, olyanok is, akik készpénzzel járultak hozzá az adománygyűjtéshez.
Az ajándéktól roskadásig telt fogatot a Hóvirág Néptáncegyüttes gyermektagjai kísérték, énekelve vonultak Böjte Csaba atya Szent Anna bentlakó otthonáig.

Figyeljünk azokra, akiknek kevesebb jutott

„Ez egy szimbolikus ajándék, ami által kívánjuk, hogy érezzétek, figyelünk rátok, és azt is, hogy a város közösségéhez tartoztok. Jegyezzétek meg e gesztust, s ha majd felnőttek lesztek, dolgozni, termelni fogtok, gondoljatok ti is a rászorulókra” – szólt az otthon lakóihoz Mezei János polgármester. Rámutatott: egy közösségnek figyelnie kell a hátrányos körülmények között élő tagjaira, segítenie kell őket „Az adománygyűjtés meghirdetésével arra kívántuk felhívni a gyergyószentmiklósiak figyelmét, hogy nem elég dolgozni, nem elég begyűjteni a terményt, örvendeni annak, hanem figyelni kell azokra is, akiknek kevesebb jutott. Sikeres volt a gyűjtés, sokan adakoztak, így velük közösen híreszteljük, hogy azt az ajándékot, amit a Fennvalótól kapunk, osszuk meg másokkal is!” – fogalmazott a polgármester.
Imádkoznak az adományozókért
Énekszóval, versmondással mondtak köszönetet az adományokért az otthon lakói, saját készítésű süteménnyel kínálták meg vendégeiket. László Orsolya nevelőnő arról biztosítja az adakozókat, semmi sem fog kárba veszni, akárcsak tavaly, most is feldolgozásra kerül a friss termény, zakuszkát, lekvárt, savanyúságot készítenek belőle.
„Ebben a házban hívő életet élünk, sokat imádkozunk. Az adományozók jótettét nem felejtjük el, imádkozunk értük” – üzeni a nevelőnő azoknak, akik küldeményükkel segítették a bentlakó szegény sorsú gyerekeket.