2012. október 17., szerda

Nehézkes a parcellák behatárolása

2012. október 16.
Befejezték a terep- és szatellites ellenőrzéseket a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) felügyelői. Azokat a gazdákat ellenőrizték, akik megművelt területeikre valamilyen támogatást igényeltek. Az ellenőrzések során nem derült ki különösebb rendellenesség, így minden igénylő megkaphatja a kért támogatást – tudtuk meg az APIA helyettes vezérigazgatójától, Marius Popicától.
A Hivatalos Közlönyben még nem jelent meg a határozat, de az agrártárca honlapján megtalálható tervezet szerint a területalapú támogatás értéke 119 euró lesz hektáronként, ennek felét októberben meg is kapják az igénylők. A fennmaradó összeget decemberben folyósítják, ugyanakkor fizetik a hátrányos helyzetű vidékeken járó többlettámogatást, a környezetkímélő gazdálkodásért, bizonyos szántóföldi kultúrákért fizetett szubvenciót – mondta az igazgató.
Habár rendellenességeket nem találtak az ellenőrök, továbbra is nehézkes a támogatási kérések összeállítása, főként a parcellák pontos helyzetmeghatározása. Elvileg ezt a gazdáknak kellene elvégezniük számítógép használatával, de a gyakorlatban ez a munka a kéréseket átvevő kifizetési ügynökségi alkalmazottakra hárul. Sokat segítene, ha községi szinten a terepet jól ismerő személy foglalkozna a parcellák behatárolásával – véli Popica. Ezt a munkát végezhetnék az agrárkamarák, a gazdák egyesületei is. Így dolgoznak Szitabodzán, ahol a szarvasmarha-tenyésztők egyesülete mérnököt alkalmazott erre. A parcellák behatárolását, a dokumentumok összeállítását szolgáltatásként lehet végezni. Ezért a szolgáltatásért a gazdáknak illetéket kellene fizetniük, ami a hektáronkénti szubvenciók mértékéhez képest csekélység lenne. Mégis, a gazdák nehezen értik meg, hogy a támogatásokért cserébe tenniük is kell. Alapvetően három feladatuk van: a föld megművelése, a parcellák helyzetének pontos ismerete és a szükséges iratok naprakészen tartása, állattartó gazdák esetében a farmjegyzék vezetése – pontosított az igazgató. 
Sokat segítene az ügyvitelben, ha a községházákon lévő gazdalajstromokat elekt­ronikus formában vezetnék. Az unió irányelvei szerint ez 2014-től kötelező lesz, de még nem látni, miként valósítják meg. Szerző: Bokor Gábor