2012. október 15., hétfő

Káposztafesztivát tartottak Gyergyószárhegyen

2012.10.15. 
Kétnapos ünnepét tartották Gyergyószárhegyen a káposztának október 12–13-án. A messze földön híres itteni termés belsejéről elnevezett Torzsások Turisztikai Egyesület főszervezésében zajló rendezvényen bejelentették: Hargita Megye Tanácsa pályázatán nyert támogatásból jövőre beüzemelik a Székely Konyhát.
A helyi önkormányzat nevében Gábor László polgármester, a megyei testület nevében Petres Sándor alelnök üdvözölte a hatodszorra megszervezett Káposztafesztivált. A rendezvény nyitányán Gábor László bejelentette: a gyergyószárhegyiek által megtermelt zöldségek és gyümölcsök értékesítése prioritás, e tekintetben is fontos a Hargita Megye Tanácsa pályázatán nyert támogatás, amivel jövő évre beüzemelhetik a közösségi konyhát. Ezt előbb a helyi tanácsnak is jóvá kell hagynia.
– Ha a helyi tanács részéről meglesz az akarat és összefogás, a székely konyhát jövőben el tudjuk indítani, azért, hogy azokat a javakat, amiket megtermelünk, előnyösebben tudjuk értékesíteni – hangoztatta az elöljáró, utalással a felemás politikai színezetű testület eddigi döntéshozó nehézségeire, a városatyák közjót előnybe helyező bölcsességére apellálva. Hozzátette, személy szerint azt szeretné, ha Gyergyószárhegyen is minél többen forgalmaznának Székely termék védjeggyel ellátott termékeket.
– A szárhegyiekben van erő és kitartás megművelni a földjeiket és itthon maradva káposztát termeszteni – emelte ki Petres Sándor, Hargita Megye Tanácsa alelnöke. 
A főszervező gazdasszonyok egyesülete nevében szólva Portik Gabriella egyetemista két kulcsszót emelt ki: „hála és együtt”. Mint mondta, az utóbbi közösségi élménnyé emeli a hálaadás ünnepét, „mely arra emlékeztet évről évre, hogy köszönettel tartozunk mindenért, és úgy lesz áldásos, gyümölcsöző a munkánk, ha a közösség érdekében együtt végezzük”.
A Torzsások Turisztikai Egyesület egyébiránt ezt tekinti a rendezvény idei üzenetének is.
A szárhegyi Vásártéren e rendezvényre érkeztek a környék gazdasszonyai, ám messziről is, bevásárolni a téli káposztaeltevésekre. A vékony leveléről híres gyergyószárhegyi káposzta idén ugyan kevesebbet termett, de a kilónként 2 lejes árért a kisebb fejekre is akadt vevő.
A rendezvény műsora kíséretében hat főzőcsapat próbálta ki a közönség és a zsűri ízlelőbimbóit a főzőversenyen – amelyre az eső is elállt. A kétnapos rendezvényen bált is szerveztek, melybe „belekóstoltak”a községben éppen zajló III. Országos Lány Kézilabda Bajnokság első tornájának résztvevői is.