2012. augusztus 26., vasárnap

Szamárversenyt rendeztek Királyhalmon

2012. augusztus 26. 
Szamárversenyt rendeztek KirályhalmonHarmincadik alkalommal rendeztek szamárversenyt a túlnyomórészt magyarok lakta észak-bácskai Királyhalmon (Bácsszőlős, Backi Vinogradi) vasárnap.
A jubileumi versenyen - ahogy a korábbi évtizedekben is - az indulók két kategóriában mérték össze ügyességüket és a csacsik gyorsaságát: szamaragolásban és fogathajtásban.
A versenyzők szőrén ülték meg a szamarat, és a feladat két kör megtétele volt a néhány száz méteres pályán. Akadt, akinek már a rajt is komoly kihívást jelentett: a szabadkai Zigyar Iván Madonna nevű csacsija megmakacsolta magát, gazdája húzta, egy a pályára befutó szurkoló pedig tolta az állatot, amíg végre hosszabb nógatás után elindult.
A többiek szerencsésebbek voltak, és az is kiderült a szamaragolásban a rutin számít, hiszen a két, két és féléves vetélytársak előtt a célba elsőként a huszonkét esztendős Manó futott be, hátán a csantavéri Kis Dadara Ferenccel.
A versenyző az MTI-nek elmondta, három évtizede minden Királyhalmon rendezett megméretetésen részt vesz, és 1999 óta valamennyi alkalommal a dobogón végzett, többször is az első helyen. Már évek óta versenyez Manóval, aki huszonkét éves kora ellenére nem számít kifejezetten idősnek.
A második versenyszám a részben technikai sportnak is minősíthető fogathajtás, amely során az ügetőversenyekről ismert, de azoknál jóval kisebb kocsikba fogják be a csacsikat. A kategória legfiatalabb indulója a tizenkét esztendős Sinkovics Szebasztian volt. A csantavéri iskolás tavaly győzött, idén bár az egyik selejtezőfutamból hatalmas hajrával sikerült döntőbe jutnia, csak a második helyet sikerült megszereznie, mert elsőként Markó nevű csacsijával Katona Ferenc futott be a célba.
A versenyt - amely idén nemzetközi volt, hiszen szamaragolásban a mórahalmi Pap László is rajthoz állt - a helybeliek és Vajdaság más településeiről érkezők mellett sok magyarországi vendég is végignézte, ez alkalomból ugyanis megnyitották a határátkelőt a Királyhalmot és Ásotthalmot összekötő úton. MTI