2012. augusztus 26., vasárnap

Kánikulai gondok - Erdőtüzek, tarlótüzek

Chirmiciu András 2012. augusztus 26., 
Égő tarló a nyári hőségben 

Komoly gondokat okozott a kánikula Hunyad megyében is. A szárazság miatt a megye több száz kútja kiszáradt, s emiatt a tűzoltók és a katasztrófavédelmiek többször messziről szállítottak vizet. 
Emberi fogyasztásra 6 tonnás ciszternákkal vitték a vizet több tíz faluba, az állatok ellátására, illetve a termőföldek öntözésére pedig 9 tonnás tartályos járművekkel.
Mindezek mellett a hőség további gondot okozott erdő- és tarlótüzek révén. A kiszáradt növényzet könnyen kigyulladt, az emberi figyelmetlenségről nem is beszélve. A múlt héten a megyében 15 erdő- és tartótűz volt, derül ki a katasztrófavédelmi igazgatóság adataiból. Súlyos azonban három volt: az egyik a Surján-hegységben tört ki, ahol 20 tűzoltó harcolt a lángokkal órákon keresztül, nehezen megközelíthető térségben, s ahol 2 hektárnyi erdő égett el. A Sztrázsa-hegységben viszont 50 tűzoltó beavatkozására volt szükség az üdülőtelep fából készült menedékházait is veszélyeztető lángok eloltására. Végül az üdülőtelep semmilyen kárt nem szenvedett, a környéken azonban több hektárnyi erdő égett el.
Még nagyobb méretű tűz pusztított Brád környékén, a Mócföldön közel 50 hektárnyi tarló égett el, illetve egy fából készült magán üdülőház.
Jóllehet hétfőtől esőzés várható, a Hunyad megyei hatóságok ismét felhívják a lakosság figyelmét, hogy tilos meggyújtani a tarlót, nyári melegben pedig veszélyes is.