2012. augusztus 17., péntek

Az agrárium és az ipar húzza le a gazdaságot

2012. AUGUSZTUS 14.
Ahogy az várható volt, a kedvezőtlen időjárás miatt alulteljesítő mezőgazdaság és az építőipar visszahúzta a gazdasági növekedést, míg az információ, kommunikáció ágazat teljesítménye javult.
Az idén még szalmából sem termett elég. Az agrárágazat nem képes tompítani jelenlegi gyenge minőségi színvonalán az időjárási anomáliák rossz hatásait
A KSH kiadta a második negyedévre vonatkozó növekedési adatokat, s azok rosszabbak lettek a vártnál is. Míg az elemzők tegnap még 1-1,1 százalékos GDP romlást vártak, addig a KSH 1,2 százalékos visszaesésről adott számot tavalyhoz képest. Az első negyedévi 1,0 százalékos visszaesést követően tovább mélyült hát a technikai recesszió.
A nemzetgazdaság ágazatainak mintegy fele stagnált. A mezőgazdaság és az építőipar teljesítménye visszahúzta a gazdasági növekedést, míg az információ, kommunikáció ágazat teljesítménye javult. A tavaly megmentőnek kikiáltott, s nagy fejlődést megélt ágazatnak kikiáltott mezőgazdaság tavaly kiugróan jól teljesített. Nem volt kiugró év, csupán a 2010. évi viszonyítási alap volt igen gyatra. A tavalyi jobb adat miatt viszont az idén gyengén teljesítő agrárszektor a következő negyedévekben is tovább rontja az ország növekedési adatait, éppen a magas bázishatás miatt.
Az építőipar már egy évvel korábban is visszahúzta a növekedési adatot, a múlt év második negyedében 7,7 százalékkal esett vissza éves összevetésben. Az építőipar hozzáadott értéke 2007 közepe óta megszakítás nélkül csökken. Az infokommunikációs szektor teljesítménye ezzel ellentétben legalább tíz éve töretlenül növekszik, ha ennek üteme erős ingadozásokat mutat is, a 2009 fellendülés után tavaly 1-3 százalék körülire mérséklődött. A GDP második negyedévi részletes adatait szeptember 7-én közli a KSH.