2012. június 29., péntek

Már megint Brüsszelre várunk!

2012. JÚNIUS 29., szerző: O. Horváth György
Ha az EU bólint, akkor ismét október közepétől fizethetik az agrártámogatások egy részét december helyett. A vidékfejlesztési miniszter előlegfizetési kérelmet nyújtott be Brüsszelben.

Agrárjövedelem: az uniós támogatások nélkül sehol nem lenne, jól jöhet a korai kifizetés ősszel

Fazekas Sándor beadvánnyal fordult az EU Bizottságához, hogy az aszályos ősz és tél, a téli és tavaszi fagykárok, valamint a nyár elején jelentkező jégverés okozta károk miatt Magyarország támogatási előleget fizethessen a termelőknek. Tavaly és 2010-benn hasonló természeti károk miatt Brüsszel megítélte e kedvezményt Magyarország számára.
A kérelem a 2012. évi egységes területalapú támogatásra (SAPS) és a különleges tejtámogatásra vonatkozik. Amennyiben a Bizottság a kérésnek helyt ad, a támogatások 50-50 százaléka fizethető ki a jogosultaknak.
A bizottsági engedély birtokában 2012. október 16-a után elindulhatnak az előlegfizetések, így a gazdák december 1-ig a SAPS-nál mintegy 150 milliárd forint, a különleges tejtámogatásnál mintegy 6,7 milliárd forint előleghez juthatnak. A Bizottság várhatóan legkésőbb szeptember közepéig hoz döntést. Tavaly az Európai Unió általános, mind a 27 tagállamra kiterjedő előlegfizetésről döntött az Európa-szerte tapasztalt rendkívüli időjárási körülmények miatt.