2012. május 30., szerda

Nagy terveket sző Gyula és Újkígyós

BL Forrás: MTI, MNO 2012. május 05.,
Határon átnyúló mezőgazdasági és agrár-üzleti infrastruktúra fejlesztésére dolgozott ki közös pályázatot a magyar oldalon Gyula és Újkígyós, a román oldalon Nagyzerind és Zimándújfalu. A projekt teljes költsége 1,245 milliárd forint – mondta a program vezető partnere, Szebellédi Zoltán (KDNP), Újkígyós polgármestere.
Szebellédi Zoltán elmondta: a projekt célja a térségben élő mezőgazdasági termelők, kertészek és állattartók közös érdekeinek integrálása, új feldolgozó, csomagoló és tároló kapacitások létrehozása, a térben termelt áruk eljuttatása Arad és a városhoz kapcsolódó ipari övezet felé. A pályázatot a Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program irányító hatósága befogadta.
A beruházás teljes összege támogatással együtt 1,245 milliárd forint, a gyulai projekt költsége 436,8 millió forint, az újkígyósi beruházás költsége 425 millió forint, a programhoz csatlakozó két romániai településen a fejlesztések összege 384 millió forint.
A projekt keretében Gyulán épül egy többfunkciós állatvásártér, kiállításokra és szakmai fórumokra alkalmas épületegyüttes, Újkígyóson a helyi kertészeti kultúrára alapozva zöldségfeldolgozó és hűtőtároló létesül, az Arad melletti Zimándújfalun jelentős kapacitású új hűtőüzem szállítási logisztikával, ahonnan a térségben megtermelt élelmiszer az aradi ipari övezetbe jut. A Gyula melletti Nagyzerinden gabonatározó épül, ahol nincs elegendő tárolókapacitás, és a termelők többsége nyomott áron tudja a termést értékesíteni.
Nem ez az egyetlen projekt a határ két oldala között: Gyula és Arad több közös európai uniós programot is megvalósít, ráadásul hamarosan Arad megyéből érkezik majd az ivóvíz Békésbe.