2012. május 13., vasárnap

Mesteri cím a tojásíró asszonynak

http://www.szekelyhon.ro/magazin/mesteri-cim-a-tojasiro-asszonynak
Pethő Melánia | 2012.05.09. 
Újabb mesterrel gazdagodott Gyergyó-vidék kézműveseinek tábora: a csomafalvi Fehér Gizella hímes tojásaival nyerte el a budapesti Hagyományok Házának kitüntetését. A minősítésről szóló okiratot a nyári Táltos Kézműves Táborban veheti át Szárhegyen.
A népművészeti alkotóházban berendezett tojásmúzeum anyagának jelentős része is Fehér Gizella keze alól került ki
Fehér Gizella neve nem ismeretlen a gyergyói kézművesek, hagyományápolók körében, hisz a csomafalvi asszony, mindenki Gizi nénije, az egyike azon keveseknek, akik nem engedték feledésbe veszni a tojásírás hagyományát. Mindamellett, hogy évről évre elhivatottan rója a húsvéti tojásra a különböző tájegységek jelképeit, egyik „mozgatórugója” a hagyomány újraélesztésének, továbbörökítésének Gyergyó vidékén. 
Elismerést eddig a rengeteg megrendelés, a hozzáértők értékelő szavai jelentettek számára, a közelmúltban azonban a budapesti Hagyományok Háza kitüntetését, a mesteri címet nyerte el. „A minősítésnek egyelőre nincs gyakorlati haszna. Lelki kielégülést jelent számomra” – nyilatkozta Gizi néni. A jó hír közlésére összehívott sajtótájékoztatón elmondta, a mesteri cím megszerzése nem ment egyik napról a másikra, három éven át, évente kétszer kellett munkákat eljuttatni a Kárpát-medencei néphagyomány ápolására és továbbéltetésére létrehozott nemzeti intézményhez. Ez idő alatt gyergyói, gyimesi, dél-erdélyi és bukovinai motívumokkal megírt hímes tojásokat küldött zsűrizésre, összesen 40 darabot. „Drukkoltam, hogy mi lesz az eredmény, úgy értesültem, hogy az értékelő bizottság tagjai egyöntetűen arra szavaztak, hogy megérdemlem a mesteri címet. Ennek csak örvendeni lehet” – nyilatkozott a kitüntetett.
A minősítés megszerzése tehát többéves folyamat, a mesterré válás azonban nem a zsűrizésre való felkészüléssel kezdődött. „Én beleszülettem a tojásírásba. Édesanyámtól tanultam, ő pedig a nagynénjétől. Benne volt családunk gyökereibe ez a hagyomány” – mesélt a tojásíráshoz fűződő vonzalmáról Gizi néni. Összeszámolta: idén húsvét előtt több mint 600 darab tojást írt meg, de ez a szám a nyári Táltos Kézműves Táborban akár az ezret is meghaladhatja. Nem bánja, sőt alig várja, hogy a kesicét húsvét után is kezébe vegye, hisz – mint mondja – az ünnep elteltével hiányzik a megpihenést is jelentő foglalkozás. „Alig várom, hogy elteljen karácsony, vízkereszt. Ilyenkor már csak az a vágyam, hogy végre leülhessek, s írjam a tojáshímeket. Szabályszerűen megnyugtat. Az ünnep elteltével pedig hiányérzetem van. Sokszor olyan szívesen leülnék egy kicsit megpihenni” – mondja. Elárulta, különös gondot fordít arra, hogy az egyes minták milyen nagyságú, formájú tojásra „kívánkoznak”, s véletlenül sem találtatja egyetlen tojáson a különböző tájegységek motívumait. Kedvence is van: a természet megújhodását jelképező pásztorkupát írja a legszívesebben.
Fehér Gizella mesteri kitüntetését, illetve a mesteri cím megszerzéséhez vezető munkásságát Kisné Portik Irén néprajzkutató elismerő szavakkal méltányolta. „A kézműves mesterek tábora egy olyan személlyel gazdagodott, aki Gyergyó nevét halhatatlanná teszi a kézműves világban – fogalmazott Kisné.