2012. május 30., szerda

Homoktövis szörp

Piac: Gyergyószentmiklós (Erdély)
termelői áru TERMÉKLEÍRÁS
A homoktövis az egyedüli gyümölcs, amely nem a gyergyói zónába terem. Ellenben Erdély más tájain pl. a Bözödi tó környékén és a Mezoségen honos. A homoktövis szörpöt 0,5 L / üvegekben lehet megvásárolni.
A homoktövis mivel nagyon értékes gyógyhatású gyümölcs, a saját, nagymamám nyers gyümölcsszörp receptje szerint próbálkoztam belole szörpkészítéssel. A homoktövis szörpöm közkedveltté vált és mondhatom, hogy elismerés övezi.
Szörpjeim elkészítése nyersen történik, hideg eljárással. Segédanyagként kis étkezési citromsavat használok minimális mennyiségben (0,01%-0,02%). Édesítésükhöz vagy havasi mézet, vagy cukrot alkalmazok. A havasi mézet jól ismert méhészektől veszem. 
Szoktam édesítetlen gyümölcslevet is ledugaszolni a cukorbetegekre gondolva. A szörpjeink gyümölcstartalma minimálisan 45% - 80%-ig terjed. Vízben oldódó szárazanyag tartalma 66 - 68 refrakció százalék.
A szörpök színe megegyezik a megfelelő gyümölcs eredeti színével. Illatuk a jellegzetes eredeti friss gyümölcs illata. Mivel nyers szörpökről van szó, ízük és zamatuk tökéletesen megegyezik az illető gyümölcs nyers ízével, zamatával. Üdítő italnak mindenik szörp 1 a 10 arányban hígítható. Tartósításukhoz az erdélyi konyha által közismerten használt kevés szalicilt alkalmazok. De próbálkozom a hőkezeléses tartósítási eljárással is.