2012. február 27., hétfő

Akár gyarmati sorba is kerülhetnek a gyengébbek

http://karpatinfo.net/gazdasag/2012/02/27/akar-gyarmati-sorba-kerulhetnek-gyengebbek
Kárpátinfo.net | 2012-02-27
Komoly veszély fenyegeti a hazai tenyésztőszervezeteket, és akár teljesen megszűnhet egy-egy fajta tartása, amennyiben a jelenlegi formában fogadnak el egy új európai uniós jogszabályt – számol be a Magyar Nemzet.
Az Európai Bizottság új alapokra helyezné a néhol már három évtizedes múltra visszatekintő uniós joganyagot a törzskönyvezéssel, tenyészállat- és szaporítóanyag-forgalmazással kapcsolatban. A szakma szerint a jogszabálytervezet eredményeként teljesen kitárulhat a jelenleg még csak résnyire nyitott ajtó a külföldi tenyészállatok és megtermékenyítő anyagok előtt. Ezzel olyan versenyre kényszerülhetnek a piac hazai szereplői, amelyben messze nem azonosak a feltételek, így a fennmaradási esélyük nagyon csekély lenne – hívta fel a Magyar Nemzet figyelmét Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) ügyvezető igazgatója.
A tervezetet Németország támogatja és Hollandia sem emel kifogást ellene, míg jelenlegi formájában Franciaország, Spanyolország, Olaszország és Magyarország ellenzi leginkább. A legnagyobb felzúdulást a határon átívelő tenyésztőszervezeti tevékenység váltotta ki, hiszen a tervezet értelmében ezzel kapcsolatban a tagállamnak mindössze jóváhagyási joga lenne. Ez ellen – miként a génmódosított növények esetében – csak nagyon komoly érvekkel lehetne fellépni. Amennyiben nem sikerül megakadályozni a rendelet jelenlegi változatának hatálybalépését, a szakértő szerint gyarmati sorba, pusztán árutermelő pozícióba kerülnek azok az országok, ahol egyáltalán nem, vagy nagyon gyenge pénzügyi vagy szakmai lábakon álló tenyésztést folytatnak. Wagenhoffer úgy véli, ha nem sikerül megakadályozni a jogszabály jelenlegi formában történő megjelenését, hazánknak derogációt kell kérni, vagyis felmentést a törvény végrehajtása alól. Forrás: MTI
  Megjegyzés
Miközben a "hungaricum"-ról mint egy tagországot megillető specifikus termékről tartanak előadást egyesek, a szakmai társadalomban komoly érvek és ellenérvek hangzanak el a honi állat- és növényfajták meglétéről.
Miközben a környezetvédők a biodiverzitást erőltetik az agráriumban a nem kifizetődő állattartást el szeretné felejteni a politikum. Az egység a diverzitásban kezd piaci alapon elhalványolódni!
Jól látható és főleg érezhető, hogy a pénzmalmok tulajdonosai még többet szeretnének zsebretenni, amiért a génmódosítást elfogadják nem törődve azzal, hogy az esetleg népírtó utóhatással is rendelkezhet (lásd az új agrárminiszter kijelntéseit)...
Rendeletileg nincs meghatározva mi a "gyenge" állattenyésztés, amiért meglehet, hogy ami most pénzt hozna. nem biztos, hogy az lesz ami megtartja a fajta "állóságát"! Régebbről már köztudott a hibrid gyorsan "elfajulhat".
Az EU-s központi ajánlásai sok esetben nem egy kipróbált alapra helyezett amiért a másodrendű - esetleg "gyarmattá" vált országokban megengedhető azok "kipróbálása", a hagyományos dolgoknak az elhagyásával.
Ez pedig valóban a honi gazdaságok megnyírbálásával járna, sőt ennek nem létével a régi Eu-s országokban kaialakult termelő kapacitásoknak kedvez , mert idővel csak újabb piaci lehetőségeket nyitna, adna. (Erdélyi Hangya)