2012. január 31., kedd

Már a tavasz előtt beindult a nagybank

http://www.szabadfold.hu/gazdanet/mar_a_tavasz_elott_beindult_a_nagybank
2012. JANUÁR 29.szerző: O. Horváth György
Egyre nagyobb hangsúlyt ad az agrárpartnereknek és nekik szánt hiteltermékeknek a legnagyobb magyar bank. Új, az eddiginél könnyebb feltételekkel lehet nagyobb összegekhez jutni.

Hitelbiztosíték a szinte garantált támogatás

A hitelhez szükséges ingatlanfedezet sok esetben nem állt rendelkezésre, ezért az új Zöldkártya hitelnél 2 éves támogatás előfinanszírozás esetén (OTP Zöldkártya hitel „A”) már nincs szükség tárgyi fedezetre, a nagyvállalkozások 3 éves támogatási összeg előfinanszírozásánál (OTP Zöldkártya hitel „B”) is csak a hitelösszeg támogatással nem fedezett 1/3-os részére szükséges nyújtani. A visszajelzésekből azt is kiderült, hogy a termelők a több éves előfinanszírozás miatt attól tartanak, hogy felélik tartalékaikat. A megújult Zöldkártya hitelt emiatt szabad felhasználásúvá tette a bank, így az ügyfél akár az eddig önerő hiánya miatt elhalasztott versenyképességet biztosító beruházásait is meg tudja valósítani, ami nem a jövő felélését, hanem annak építését szolgálja. Fontos kiemelni, hogy a Zöldkártya hitelt a társas vállalkozások mellett azok az őstermelők, családi gazdaságok és egyéni vállalkozók is igénybe tudják venni, akik minimum 30 hektáron gazdálkodnak.
Az OTP Bank által kínált megújult Zöldkártya hitel több évre megfinanszírozza a területalapú támogatásokat, ezzel is kiszámíthatóbbá, tervezhetőbbé teheti a vállalkozás működését, és lehetőséget nyújthat annak bővítéséhez, növekedéséhez. A hitel likviditási problémák áthidalására megfelelő megoldást biztosít, vagy akár beruházásokhoz, vagy pályázatok esetén önerőként is fel lehet használni. Ezáltal:
javul az alku pozíciója az input anyag beszállítókkal (vetőmag, növény védőszer, műtrágya) szemben,
az értékesítési ár ingadozását kivédi (nem nyomott áron értékesít),
a felvásárlóktól való kitettsége csökken,
a normál működésből származó forgóeszköz átcsoportosítása (tőkeáttételből adódó lehetőségek) lehetséges.
További termékelőnyök: Nincs szükség minden évben újabb hitelbírálatra.
Nem kell közokiratba foglalni (olcsóbb, kényelmesebb) – kivéve az ingatlanfedezettel megerősített ügyletet.
Adósminősítéstől függően AVHGA kezességvállalása – alacsonyabb minősítésű vállalkozások is hozzájuthatnak a támogatás előfinanszírozáshoz.
Versenytársakhoz képest kedvező ajánlat.
A tavaszi munkák elvégzéséhez szükséges forráshoz egy összegben hozzájuthat a gazdálkodó.
Kiegyenlíthető a szezonálisból eredő bevétel-ingadozás.
A Zöldkártya hitel mellett természetesen továbbra is van lehetőség a területalapú támogatások egy éves előfinanszírozására. Az egységes területalapú támogatás (SAPS) bankunk által történő előfinanszírozása esetén a gazdálkodók hektáronként, adósminősítéstől függően 53 550 Ft-ot, vagy 50 400 Ft-ot igénybe vehetnek.