2011. november 12., szombat

Ellenőrzés Brüsszelből a Hargita megyei APIA-nál és a székely gazdáknál is


Túljutottak a brüsszeli számvevőszék ellenőrzésén a Hargita megyei APIA szakemberei, illetve a helyszíni szemle tárgyául kiszemelt gazdák. A kontroll eredményét taglaló hivatalos jegyzőkönyvre feltehetően még hónapokig kell várni, ám a helyi szakemberek szerint nem lehet különösebb gond az ellenőrök jelentésében.
Az ellenőröket a 2010-es évre kifizetett terület alapú támogatások jogossága érdekelte.
Szerdától péntekig az Európai Számvevőszék szakemberei szúrópróba-szerű helyszíni ellenőrzésekkel vizsgálták, hogy jogosan kapták-e a Hargita megyei gazdák a 2010-es évre kifizetett területalapú támogatást. Négy gazda helyzetét vizsgálták az ellenőrök, közülük egyet mindössze adminisztratív szempontból, a támogatást igénylő iratcsomóját nézték át. Egy máréfalvi, illetve egy farkaslaki gazdánál azonban alapos helyszíni szemlét tartottak a földeken.
Igaz, az ellenőröket csak a kiszemelt területek 2010-es helyzete érdekelt, ám a terepszemle során szemet szúrt több megműveletlen parcella. Felvetődött a kérdés, vajon nem igényeltek-e, illetve nem kaptak-e az illető parcellákra támogatást tulajdonosaik. A helyi szakemberek szerint ilyenkor igazolódik be, hogy indokolt, a sokak által túlzottnak nevezett vaskalaposság. Abból nem lehet baj, ha már helyi szinten gondoskodnak a szakemberek a szabályok betartatásáról – vélekedett Haschi.

Hompoth Loránd
Csíki Tv
Nézze meg a kapcsolódó összeállítást,
amely a Csíki Tv Híradójában került képernyőre:


 50