2011. október 9., vasárnap

A Magyar Termék Beszerzési Társulás (MaTeBeT)


A MaTeBeT, a Magyar Termék Kereskedőház és az Új Hangya Integrációs Szövetkezet által létrehozott beszerzési társulás, egy innovatív, országos kiterjedésű, közvetlen értékesítési rendszer, amelyben az alacsony ár érdekében a helyi termékek a felesleges közvetítők kihagyásával jutnak el a fogyasztókhoz.
Ingyenes belső web-áruházunk közvetlenül a termelőket köti össze a forgalmazókkal. A beszerzési társulás a logisztikával, az értékesítéssel és a marketinggel kapcsolatos teendőket is leveszi a termelők és a forgalmazók válláról – a megrendelés adminisztrálásától kezdve a szállításon át a reklámozásig mindent elvégez. 
A MaTeBeT – Magyar Termék Beszerzési Társulás minden mezőgazdasági őstermelő, kistermelő, gazda, tenyésztő, termelő-szolgáltató típusú szövetkezet, vagy bármely más magyar terméket gyártó cég számára nyitott – a magyar termékeket befogadni kívánó forgalmazók (a rendszerhez országszerte csatlakozott kisboltok, éttermek és egyéb szolgáltatók) innen rendelhetik meg a termékeket.
A MaTeBeT értékesítési hálózatát a társadalmi felelősség nevében építi ki, a gazdasági szereplőkön túl a civil szervezetek és önkormányzatok aktív bevonásával. Célunk a helyi gazdaságok talpraállítása, a közösségi összefogás megteremtése és a magyar áruk piacának megerősítése, a jó minőség, az alacsony árak és a kiszámíthatóság érdekében. 
A folyamatosan bővülő MaTeBeT hálózat demokratikus értékeinek megfelelően, minden már meglévő és majd leendő tagjának azonos jogokat biztosít a tevékenységét meghatározó kérdésekben.
Az Új Hangya Kártya rendszer
A MaTeBeT a magyar áruk célirányos piacra jutásának és felhasználásának növelésére kezdeményezte az Új Hangya Klub Kártya bevezetését, valamint a kártyaelfogadó boltok folyamatosan bővülő hálózatának létrehozását.
Az átfogó informatikai rendszerre építő, személyre szabható kártyák infrastruktúrája az értéklánc minden elemének teljes nyomonkövethetőséget biztosít, kiváló terepet teremtve a kiszámítható és bizalmon alapuló együttműködéshez. Az országos piactér és az egységes értékesítő rendszer minden Új Hangya Klub Kártya felhasználó számára garantálja a jó minőségű, alacsony áron és gyorsan elérhető magyar termékeket. 
Az Új Hangya Klub Kártya birtoklása kedvezményes vásárlásra jogosít, ami a rendszeresen felhasználók járó engedményeken túl érdemi segítséget jelent a rászoruló családok, nyugdíjasok, illetve az önkormányzatok által működtetett intézmények számára is.
A kereskedők, boltosok részéről a hálózathoz való csatlakozás feltétele, hogy boltjaikban legalább 51 százalékban magyar árut forgalmazzanak, közvetlenül a rendszerben lévő termelőktől és gyártóktól vásároljanak, működtessék az Új Hangya Klub Kártyát elfogadó informatikai rendszert, és a kártyát használó vevőnek (a vásárlás helyén) pontgyűjtéses módszerrel árkedvezménytbiztosítsanak. (A kedvezmény mértéke a számla nettó értékének bejáratnál megjelölt százaléka. Önkormányzati kártyára történő szerződéskötés esetén min. 15%). 
A Magyar Termék Kereskedőház három féle kártyát bocsát ki. 
Új Hangya Klub Kártya: a kártya birtokosa a az Új Hangya És az EDC emblémával ellátott 800 üzletben kedvezményes vásárlásra jogosít. 
Új Hangya Vásárlói kártya: a lakosságnak – törzsvásárlói kártya, amely a Magyar Termék partner üzleteiben kedvezményes vásárlási lehetőséget biztosít, terminálon feljegyezi a kedvezményt majd a következő vásárlásnál beszámitja 
Városi vagy önkormányzati kártya az önkormányzatoknak – a szociális rászorulók számára biztosított kedvezmények, melyeket a MaTeBeT hálózata a társadalmi összefogás nevében nyújt. A helyi közösségek kohéziójának erősítése érdekében a kártyákat az önkormányzatok utalják ki egyének (családok, nyugdíjasok), vagy intézmények (óvodák, iskolák) számára. 
Missziónk
A MaTeBeT eszmei alaptétele, hogy a magyar gazdaság fenntartható növekedése csupán társadalmi tőkénk, az egymásba vetett bizalmunk átgondolt építésén keresztül érhető el. A gazdasági és szociális nehézségek gyökerét egyaránt a közösségi értékek erodációjában, gyengülésében látva, országos hálózatunk kiépítését a helyi közösségek erősítésével, a tudatos vásárlás elterjesztését a hozzáértő és átgondolt termelés ösztönzésével látjuk megvalósíthatónak. A MaTeBeT az alapítók több évtizedes logisztikai szaktudására építő elosztó hálózatát a szolidaritás és az egyenlőség jegyében működteti. Ezért a helyi gazdaságokat támogató, jó minőségű magyar árúk hatékony disztribúciója mellett fontosnak tartjuk aközösségi összetartás fejlesztését is.
Az Új Hangya Kártya rendszerével nem csupán a jó minőségű, olcsó termékek elérhetőségét biztosítjuk, de a vásárlók felelősségtudatát is erősítjük. A Kártya-tulajdonosokat a vásárlási kedvezményeken keresztül a közösségi szempontokat szem előtt tartó, környezettudatosabb életre ösztönözzük. Magyarország erőforrásainak teljesebb kihasználása érdekében támogatjuk a közösségi értékeket, a helyi összefogásokat és az esélyegyenlőséget, valamint küzdünk a kirekesztettség és az emberi méltóság elvesztésének formái ellen. Ennek megfelelően a Magyar Termék Bronzkártya kibocsátásával az önkormányzatok számára is hozzáférést biztosítunk a helyi gazdaságok hatékonyságából származó profit egy részének, a közösség egészének fejlődését szem előtt tartó, igazságos és szolidáris újraosztásához. A leginkább rászorultak célzott segítése és a támogatás eredményeinek nyomon követhetősége képes a helyi közösségekben a bizalom felélesztésére, az emberi tőkére épülő együttműködés megújítására.