2024. szeptember 28., szombat

A kapor, petrezselyem és egyebek minden előnye

Rospotrebnadzor: a petrezselyem sok vitamint tartalmaz, A-, C-, K- és E-vitamint. A zöldek néha jelentéktelen elemnek tűnnek az ételben - nagyon keveset adnak hozzá. Eközben egyedi ízt és aromát kölcsönöz az ételnek, és további előnyökkel jár. Ha pedig a petrezselymet vagy a kaprot a saját kerti ágyásodból is gyűjtöd, akkor nem fér kétség a minőségükhöz. E növények, valamint a rukkola, a spenót és más júniusi „fű” előnyeiről a Rospotrebnadzor „Egészséges táplálkozás” című kiadványa számolt be.
A zöldeket vitaminjaik és sokoldalúságuk miatt szeretik – bárhová hozzáadhatók.
A petrezselyem előnyei
A petrezselyem elegendő A-, C-, K- és E-vitamint , valamint tiamint, riboflavint, niacint és még egy csomó hasznos mikroelemet tartalmaz. Erőteljes antioxidáns is - a zöldekben található flavonoidok és karotinoidok kiváló védelmet nyújtanak a krónikus betegségek ellen. A petrezselyem ideális hús-, hal-, gombás- és zöldségételekhez. Túróval és túróval passzol. Ünnepi asztal díszítésére is használható.
A zöldhagyma előnyei
Először is erősíti az immunrendszert a kálium, a C- és A-vitamin jelenléte miatt. A hagyma vasban, fluorban és illóolajokban is gazdag . Tehát a megfázás és az influenza szezonban ez a megfelelő gyógymód. Jobb friss hagymát burgonyával és heringgel enni, vagy salátákhoz adni. Közvetlenül tálalás előtt kell hozzáadni a forró ételekhez.
A rukkola előnyei
Az oroszok viszonylag nemrégiben beleszerettek ebbe a növényzetbe, de sokan már csendesen termesztik nyaralójukban. És jó okból - nagyon hasznos. Vasat, rezet, mangánt, szelént, cinket, káliumot, magnéziumot, kalciumot, valamint vitaminok és ásványi anyagok teljes listáját tartalmaz . A fiatal levelek sok jódot és flavonoidot tartalmaznak . Ez utóbbi erősíti az ereket. De ez nem minden előnye a rukkola. A növény egyéb értékes tulajdonságai között:
segít a stresszben és a depresszióban;
növeli a hemoglobinszintet;
eltávolítja a felesleges koleszterint;
harcol a vírusok és baktériumok ellen;
erősíti az immunrendszert;
az onkológia megelőzése.
A rukkolát gyakran adják salátákhoz, de felhasználása ezzel nem ér véget. Köretként fogyasztható, zöldségek tartósítására is használható. Jól illik a hal- és húsételekhez. Hideg előételek, pizza és rizottó díszítésére is alkalmas.
A spenót előnyei
Érdekes módon a spenót több fehérjét tartalmaz, mint a zöldborsó vagy a bab. Tehát ezeket a zöldeket joggal nevezhetjük nemcsak egészségesnek, hanem laktatónak is. A spenótban található növényi fehérje jól emészthető és gyorsan feltölt. Ezenkívül ezek a zöld levelek rekord mennyiségű káliumot, vasat és mangánt is tartalmaznak . Ezért ajánlottak vérszegényeknek és betegség utáni időszakban.
A spenót enyhe gyulladáscsökkentő, hashajtó és vizelethajtó hatással is rendelkezik, ami azt jelenti, hogy segít a duzzanat ellen. Cukorbetegség esetén is ajánlott, mivel nem túl magas kalóriatartalmú és alacsony a glikémiás indexe. Bármilyen formában fogyasztható - köretként, salátákba, pékárukba, levesekbe.

Milyen előnyei vannak a csalánnak és mit főzzünk belőle?

Vjalov gasztroenterológus: a csalán vasban, kalciumban és K-vitaminban gazdag. És még sok más előnye is van. Ebből a gyógynövényből egyébként a gyomnövény dicsőségével leveseket és salátákat készítenek, és pitékhez, szószokhoz adják. A csalánleves például javíthatja az emésztést, csökkentheti a gyulladást, sőt még az immunrendszert is erősítheti. De először meg kell szereznie valahogy - ismét anélkül, hogy károsítaná egészségét. Beszéljünk mindent sorban.
A csalán előnyei
A csalán nagyon atipikus termék – jegyezte meg táviratában Szergej Vjalov, PhD, gasztroenterológus, hepatológus. Ugyanakkor a növény vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.
100 g akár 500 mcg K-vitamint is tartalmazhat. A csalán vasban, kalciumban és magnéziumban is gazdag, ami azt jelenti, hogy jót tesz a csontoknak és az izmoknak. Emellett a benne található anyagok szabályozhatják a vér koleszterinszintjét, ami rendkívül fontos a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
Mit kezelnek csalánnal?
Betegségek esetén ajánlott :vese,
hólyag
máj,
epehólyag.
Fontos: mindezzel a jósággal nem szabad a növényre támaszkodni. Különösen az idősek és a thrombophlebitisben és a varikózisban szenvedők. A K-vitamin fokozza a véralvadást a szervezetben – mondta Dr. Peter.
Csalán a főzésben
Hihetetlen, de igaz – csalánból főznek. A hagyomány nagyon régi időkben alakult ki, de senki sem tiltja, hogy edényekben felhasználják még ma sem. Főleg egy ilyen hasznos összetétellel. Káposztalevest főznek vele, salátákat, lepényeket, püréket, szószokat készítenek.
Általános szabályok:használjon olyan edényeket, amelyek nem oxidálódnak: zománc, műanyag, üveg, fa;
A finomra vágott csalánt ne tároljuk sokáig levegőn, és ne forraljuk sokáig (könnyen felforr);
ha azt szeretné, hogy az összes vitamin benne maradjon, gőzölje meg;
A csalán nyájas ízű, ezért főzzük sóskával és bármilyen kerti fűszernövénnyel.
Csalánleves
Főzzünk káposztalevest .
vegyen 250 g fiatal csalánt;
2 percre forrásban lévő vízbe tesszük;
szűrőedénybe tesszük, majd apróra vágjuk;
pároljuk az olajban 10 percig;
ebben az időben a sárgarépát és a hagymát apróra vágjuk és megpirítjuk;
a húsleves forr - adjunk hozzá burgonyadarabokat;
amikor újra felforr, adjunk hozzá sárgarépát és hagymát;
Adjunk hozzá csalánt és sóskát 5-10 perccel a készenlét előtt.
Keménytojás szeletekkel és tejföllel tálaljuk.
Csalán saláta
Vetítés:körülbelül 400 g csalánlevélre van szüksége;
főzzük néhány percig, tegyük egy szitába;
apróra vágjuk, salátástálba tesszük;
adjunk hozzá hagymát és petrezselymet.
Szósz:vegyen fél pohár zúzott diót;
hígítsa fel őket egy negyed pohár csalánfőzetben;
adjunk hozzá ecetet és sót ízlés szerint;
keverék.
Hogyan kerüljük el a csalán által okozott megégést
Ahhoz, hogy megismerje ennek a növénynek a testre gyakorolt ​​összes csodálatos hatását, először meg kell szereznie. És mindenki tudja, hogy a csalán szúrja és megégeti a leveleit. De valahogy sikerül az embereknek. De mivel life hackeket használnak , és nem csak biztonságosan gyűjtenek, hanem a legjobbat is választják:
Nézzük az időjárást. Ha esik az eső, kivárjuk. Ez nem a legjobb idő - a csalán túlságosan vizes lesz, és elveszíti jótékony tulajdonságainak nagy részét.
Vastag gumikesztyűben (megbízhatóan védi a kezünket) és hosszú ujjú ruhában megyünk a szerelvényre.
Erőteljes szárú és sok zöld levelű csalánt keresünk. Nem lehetnek foltok vagy fakulás jelei.
Éles pengéjű késsel, metszőollóval vagy sarlóval vágjuk.
A vágást egy széles és vastag zsákvászonra tesszük.
Hagyja száradni több órán keresztül, majd vágja le a virágokat és a leveleket - a csalán kevésbé lesz csípős.





Mit lehet gyorsan főzni cukkiniből? 5 egyszerű recept . Ízletes és eredeti módszerek a cukkini kezelésére

A diétás chips, a torta és a pizza a szokatlan cukkinis ételek közé tartozik
2024. július 11., 
– Kell egy kis cukkini? vagy "Nos, ne dobd ki!" Ezeket és más érzelmes kijelentéseket minden év augusztusában hallani lehet a nyári lakosoktól, akik hagyományosan megnyerték a csatát a cukkini betakarításért . Miután győzelmet aratott a zöldségtermesztés terén , sokan azon töprengenek, hogy most hova tegyék és mit főzzenek belőlük .
Az RBC Life összegyűjtött öt szokatlan receptet , amelyek meggyőzik Önt arról, hogy nem csak a szokásos palacsintákat készítheti cukkiniből, és minden nap, amíg a háztartás nem kér „cukkini kegyelmet”.
1. Cukkinis pizza
Nagyon ravasz trükk azoknak a szülőknek, akik cukkinivel kívánják etetni gyermekeiket anélkül, hogy ezt észrevennék. A „pizza” szó hallatán ritka, hogy a gyerek ne érezze örömét, ami nem mondható el a „cukkini” szóról. És itt jön a segítség ez a cukkinis pizza recept. Mindenki boldog lesz, és nem kell bajlódnia a tésztával. Szükséges:2 közepes cukkini;
1 tojás;
5 evőkanál liszt;
0,5 teáskanál só;
só és őrölt bors ízlés szerint;
50 g vaj;
2 evőkanál zsemlemorzsa;
1 csirkemell vagy kolbász;
1 paradicsom;
100 g kemény sajt;
kapor, petrezselyem, zöldhagyma.
Cukkinis pizza recept
A cukkinit meg kell mosni és durva reszelőn lereszelni. Nyomja ki a pépet, távolítsa el a felesleges nedvességet. A keveréket összekeverjük a tojással, a finomra vágott fűszernövényekkel és az átszitált liszttel. Só és bors.
Ezután a tepsit kikenjük vajjal és megszórjuk zsemlemorzsával. Kb. 1 cm vastagságú cukkinis tésztát tegyünk rá, apróra vágott főtt csirkefilét vagy kolbászt és paradicsomszeleteket. Az egészet megszórjuk reszelt sajttal, és fél órára a sütőbe tesszük (180°C-on). Az interneten még a sütőben, hanem egy serpenyőben történő főzés változatait is megtalálhatja - 10 perc alatt.
2. Ropogós cukkini rudak
Ez az étel a gyermekek és a felnőttek számára egyaránt tetszeni fog otthoni főétkezésként vagy szabadtéri snackként. Az előkészítéshez szüksége lesz :cukkini - 2 db;
zsemlemorzsa - 3 evőkanál. l.;
olívaolaj - 3 evőkanál. l.;
fokhagyma - 2 gerezd;
só ízlés szerint.
A cukkinit meghámozzuk és kb 1 cm vastag kockákra vágjuk, olívaolajat elkeverünk a sóval és a fűszerekkel, és 20 percig pácoljuk benne a cukkinit.
Fotó: Shutterstock
A kockákat zsemlemorzsába forgatjuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 200°C-ra előmelegített sütőbe tesszük. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Lenyűgözően hangzik, és könnyen elkészíthető. Ez az étel nagyon alkalmas egy ünnepi nyári lakomára. Ahhoz, hogy meglepje a vendégeket és a családot egy ilyen tortával, szüksége lesz:1 nagy cukkini;
1 tk. só;
3 evőkanál. l. liszt;
3 evőkanál. l. búzadara;
2 tojás;
napraforgóolaj sütéshez;
1 hagyma;
1 sárgarépa;
2 gerezd fokhagyma;
200 g natúr joghurt;
zöld.
A cukkinit megmossuk, meghámozzuk, a magokat eltávolítjuk, durva reszelőn lereszeljük. Adjunk hozzá sót és hagyjuk állni 15 percig. Ezután öntsük le a folyadékot, adjuk hozzá a lisztet, a búzadarát és a tojást, keverjük össze az összes hozzávalót. A kapott masszából palacsintát sütünk: 5-6 palacsintának kell kijönnie.
Recept cukkinis torta készítéséhez
Ezt követően meg kell pucolni és apróra vágni a hagymát és a sárgarépát, amit minimális olajon kicsit megpirítunk. A végén hozzáadjuk a fokhagymaprésen átpasszírozott fokhagymát és az apróra vágott fűszernövényeket.
A tortát a következőképpen állítsuk össze: minden cukkinis palacsintát áztassunk be joghurttal, tegyünk rá egy répás-hagymás réteget, majd a következő palacsintát stb. A legfelső réteget díszíthetjük reszelt sajttal, növényi figurákkal vagy fűszernövényekkel.
– Ennek az uzsonnás süteménynek az az előnye, hogy előző nap elkészíthető, sőt kell is. A torta nagyon lágy, lédús, mérsékelten fűszeres, és egy ilyen snack még egy ünnepi asztalhoz is méltó” – magyarázta a „Receptgyűjtemény” YouTube-csatorna szerzője.
4. Cukkinis fitnesz chips
A burgonya chipsekkel ellentétben az ilyen diétás cukkini chipsekkel lelkiismeret furdalás nélkül el lehet ragadni. Kell hozzá cukkini, fokhagyma és fűszerezés. A fokhagymából és a fűszerekből kevés olívaolajjal mártást készítünk.
A cukkinit vékony szeletekre vágjuk, az elkészített szószba mártjuk, és szilikon szőnyeggel bevont tepsire vagy sütőpapírra tesszük. Szárítsa a sütőben a legalacsonyabb hőmérsékleten körülbelül 10-13 órán keresztül.
Tatiana Ivanova / YouTube
Recept cukkinis fitnesz chips készítéséhez
Figyelemre méltó : ha van szárítógépünk, készíthetünk vele cukkini chipset.
5. Cukkinis-csokis cupcake
Ez a cupcake a listánkon szereplő ugyanannak a pizzának a társa, és azoknak a szülőknek is készült, akik felesleges idegek nélkül szeretnék cukkinivel etetni gyermekeiket.
Szükséged lesz:cukkini;
220 g cukor;
0,5 tk. szóda;
1 tk. sütőpor;
két tojás;
5 evőkanál. l. kakaópor;
120 g tejföl;
50 g vaj;
100 ml növényi olaj;
200 g liszt.
Jobb, ha a fiatal cukkinit mag nélkül meghámozzuk, és turmixgéppel vagy közepes reszelőn felaprítjuk. Megszórjuk sóval. Ezután felverjük a tojásokat tejföllel, cukorral és lágy vajjal, adjunk hozzá növényi olajat. Külön-külön keverjük össze a lisztet a szódabikarbónával, a sütőporral és a kakaóporral. A tojást és a lisztet összekeverjük, ne verjük. A cukkinit jól kinyomkodjuk, és a keverékhez adjuk. Süssük serpenyőben 45 percig 180 °C-on.
Cukkinis csokitorta receptje
Kívánság szerint fahéjat és vaníliás cukrot adhatunk a recepthez. Ahogy a videó szerzője megjegyezte, a kész tortát 5 percig a tepsiben kell hagyni, majd rácson kihűteni. A kész desszert tetejét porcukorral díszíthetjük, vagy egyszerűen megszórhatjuk olvasztott csokoládéval.

Az ősz az ideje ennek a zöldségnek. Segít csökkenteni a koleszterinszintet. Megnevezik a cukkini szív- és érrendszeri egészségre gyakorolt ​​jótékony tulajdonságait

 2023. szeptember 11., 10:05
Fotó: Shutterstock
Egy ismerős és közkedvelt őszi főzelék segíthet azoknak, akik igyekeznek csökkenteni a szervezet koleszterinszintjét . A cukkiniről beszélünk .
A koleszterint „rosszra” és „jóra” osztják . Ez utóbbi részt vesz a szervezet életében, de a káros koleszterin az erek falán atheroscleroticus plakkok formájában megtelepszik, és szív- és érbetegségekhez vezet. Maga a koleszterin lipid eredetű anyag, amelyet többnyire az emberi szervezet termel. De 20% étellel kerül a szervezetbe, ezért az étrend szabályozásával szabályozhatja a koleszterinszintet.
Vannak gyógyászati ​​módszerek a koleszterinszint csökkentésére, de a diszlipidémia (lipidegyensúly-zavar) korrekciójára a szakemberek első ajánlásai mindig az életmód megváltoztatására vonatkoznak.
A „rossz” koleszterin szintjének emelkedése a vérben hozzájárul az érelmeszesedés kialakulásához és progressziójához, valamint a szívkoszorúér-betegség megjelenéséhez. Ez súlyos szövődményekhez, például szívinfarktushoz, stroke-hoz és egyéb szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet.

Fotó: Shutterstock
Bizonyos élelmiszerek étrendbe vétele csökkentheti a koleszterin felvételét és felszívódását, javíthatja a zsíranyagcserét és javíthatja az erek állapotát. A zöldségfélék mindig az orvosok által ajánlott élelmiszerek között szerepelnek, utóbbiak között pedig kiemelt szerepet kap egy kiemelt őszi termék, a cukkini.
Az összetételében található rost segít csökkenteni a vér koleszterinszintjét, amely lerakódik az erek falán, a magnézium pedig lassítja a koleszterin felhalmozódását a sérült érben és az azt követő atherosclerotikus plakk kialakulását - olvasható a a Rospotrebnadzor „Egészséges táplálkozás” projekt. A rost és a magnézium antiatherogén hatása (a koleszterinmolekulák perifériás sejtekből való befogásának és eltávolításának képessége) csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, ezért ajánlatos a cukkini étrendjébe iktatni, még nyers formában is. És ezt a legegyszerűbb nyár végén és kora ősszel megtenni, amikor ez a zöldség az ország dacháiban és kertjeiben érik.
Fotó: Shutterstock
„A nyers cukkini különösen értékes, mivel a hőkezelés számos vitamint és antioxidánst elpusztít. A cukkini nyersen is fogyasztható, például salátákba vagy zöldségturmixokba. A cukkini elkészítésének optimális módja a sütés” – tanácsolja a Rospotrebnadzor.
Fotó: Shutterstock
A szakértők azt is megjegyezték, hogy a cukkini előnyei az, hogy gyakorlatilag nincs ellenjavallat a használatához. Hacsak nem alakul ki egyéni intolerancia, ami elég ritka. A cukkini nem allergén terméknek számít.
Amit ősszel nem lehet frissen elfogyasztani, azt megpróbálhatja télre tartalékolni. Korábban az RBC Life öt ízletes és eredeti receptet gyűjtött össze ezekből a zöldségekből készült készítményekhez.