2024. szeptember 28., szombat

A kapor, petrezselyem és egyebek minden előnye

Rospotrebnadzor: a petrezselyem sok vitamint tartalmaz, A-, C-, K- és E-vitamint. A zöldek néha jelentéktelen elemnek tűnnek az ételben - nagyon keveset adnak hozzá. Eközben egyedi ízt és aromát kölcsönöz az ételnek, és további előnyökkel jár. Ha pedig a petrezselymet vagy a kaprot a saját kerti ágyásodból is gyűjtöd, akkor nem fér kétség a minőségükhöz. E növények, valamint a rukkola, a spenót és más júniusi „fű” előnyeiről a Rospotrebnadzor „Egészséges táplálkozás” című kiadványa számolt be.
A zöldeket vitaminjaik és sokoldalúságuk miatt szeretik – bárhová hozzáadhatók.
A petrezselyem előnyei
A petrezselyem elegendő A-, C-, K- és E-vitamint , valamint tiamint, riboflavint, niacint és még egy csomó hasznos mikroelemet tartalmaz. Erőteljes antioxidáns is - a zöldekben található flavonoidok és karotinoidok kiváló védelmet nyújtanak a krónikus betegségek ellen. A petrezselyem ideális hús-, hal-, gombás- és zöldségételekhez. Túróval és túróval passzol. Ünnepi asztal díszítésére is használható.
A zöldhagyma előnyei
Először is erősíti az immunrendszert a kálium, a C- és A-vitamin jelenléte miatt. A hagyma vasban, fluorban és illóolajokban is gazdag . Tehát a megfázás és az influenza szezonban ez a megfelelő gyógymód. Jobb friss hagymát burgonyával és heringgel enni, vagy salátákhoz adni. Közvetlenül tálalás előtt kell hozzáadni a forró ételekhez.
A rukkola előnyei
Az oroszok viszonylag nemrégiben beleszerettek ebbe a növényzetbe, de sokan már csendesen termesztik nyaralójukban. És jó okból - nagyon hasznos. Vasat, rezet, mangánt, szelént, cinket, káliumot, magnéziumot, kalciumot, valamint vitaminok és ásványi anyagok teljes listáját tartalmaz . A fiatal levelek sok jódot és flavonoidot tartalmaznak . Ez utóbbi erősíti az ereket. De ez nem minden előnye a rukkola. A növény egyéb értékes tulajdonságai között:
segít a stresszben és a depresszióban;
növeli a hemoglobinszintet;
eltávolítja a felesleges koleszterint;
harcol a vírusok és baktériumok ellen;
erősíti az immunrendszert;
az onkológia megelőzése.
A rukkolát gyakran adják salátákhoz, de felhasználása ezzel nem ér véget. Köretként fogyasztható, zöldségek tartósítására is használható. Jól illik a hal- és húsételekhez. Hideg előételek, pizza és rizottó díszítésére is alkalmas.
A spenót előnyei
Érdekes módon a spenót több fehérjét tartalmaz, mint a zöldborsó vagy a bab. Tehát ezeket a zöldeket joggal nevezhetjük nemcsak egészségesnek, hanem laktatónak is. A spenótban található növényi fehérje jól emészthető és gyorsan feltölt. Ezenkívül ezek a zöld levelek rekord mennyiségű káliumot, vasat és mangánt is tartalmaznak . Ezért ajánlottak vérszegényeknek és betegség utáni időszakban.
A spenót enyhe gyulladáscsökkentő, hashajtó és vizelethajtó hatással is rendelkezik, ami azt jelenti, hogy segít a duzzanat ellen. Cukorbetegség esetén is ajánlott, mivel nem túl magas kalóriatartalmú és alacsony a glikémiás indexe. Bármilyen formában fogyasztható - köretként, salátákba, pékárukba, levesekbe.