2024. szeptember 28., szombat

Az ősz az ideje ennek a zöldségnek. Segít csökkenteni a koleszterinszintet. Megnevezik a cukkini szív- és érrendszeri egészségre gyakorolt ​​jótékony tulajdonságait

 2023. szeptember 11., 10:05
Fotó: Shutterstock
Egy ismerős és közkedvelt őszi főzelék segíthet azoknak, akik igyekeznek csökkenteni a szervezet koleszterinszintjét . A cukkiniről beszélünk .
A koleszterint „rosszra” és „jóra” osztják . Ez utóbbi részt vesz a szervezet életében, de a káros koleszterin az erek falán atheroscleroticus plakkok formájában megtelepszik, és szív- és érbetegségekhez vezet. Maga a koleszterin lipid eredetű anyag, amelyet többnyire az emberi szervezet termel. De 20% étellel kerül a szervezetbe, ezért az étrend szabályozásával szabályozhatja a koleszterinszintet.
Vannak gyógyászati ​​módszerek a koleszterinszint csökkentésére, de a diszlipidémia (lipidegyensúly-zavar) korrekciójára a szakemberek első ajánlásai mindig az életmód megváltoztatására vonatkoznak.
A „rossz” koleszterin szintjének emelkedése a vérben hozzájárul az érelmeszesedés kialakulásához és progressziójához, valamint a szívkoszorúér-betegség megjelenéséhez. Ez súlyos szövődményekhez, például szívinfarktushoz, stroke-hoz és egyéb szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet.

Fotó: Shutterstock
Bizonyos élelmiszerek étrendbe vétele csökkentheti a koleszterin felvételét és felszívódását, javíthatja a zsíranyagcserét és javíthatja az erek állapotát. A zöldségfélék mindig az orvosok által ajánlott élelmiszerek között szerepelnek, utóbbiak között pedig kiemelt szerepet kap egy kiemelt őszi termék, a cukkini.
Az összetételében található rost segít csökkenteni a vér koleszterinszintjét, amely lerakódik az erek falán, a magnézium pedig lassítja a koleszterin felhalmozódását a sérült érben és az azt követő atherosclerotikus plakk kialakulását - olvasható a a Rospotrebnadzor „Egészséges táplálkozás” projekt. A rost és a magnézium antiatherogén hatása (a koleszterinmolekulák perifériás sejtekből való befogásának és eltávolításának képessége) csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, ezért ajánlatos a cukkini étrendjébe iktatni, még nyers formában is. És ezt a legegyszerűbb nyár végén és kora ősszel megtenni, amikor ez a zöldség az ország dacháiban és kertjeiben érik.
Fotó: Shutterstock
„A nyers cukkini különösen értékes, mivel a hőkezelés számos vitamint és antioxidánst elpusztít. A cukkini nyersen is fogyasztható, például salátákba vagy zöldségturmixokba. A cukkini elkészítésének optimális módja a sütés” – tanácsolja a Rospotrebnadzor.
Fotó: Shutterstock
A szakértők azt is megjegyezték, hogy a cukkini előnyei az, hogy gyakorlatilag nincs ellenjavallat a használatához. Hacsak nem alakul ki egyéni intolerancia, ami elég ritka. A cukkini nem allergén terméknek számít.
Amit ősszel nem lehet frissen elfogyasztani, azt megpróbálhatja télre tartalékolni. Korábban az RBC Life öt ízletes és eredeti receptet gyűjtött össze ezekből a zöldségekből készült készítményekhez.