2014. február 5., szerda

Jövedelmez a megújuló energia

2014. február. 3. 
262 millió dolláros részvénykibocsátást tervez az Ingenious Media Holdings Plc. A hír jelentősége az, hogy a holding által létrehozott Ingenious Renewable Energy befektetés az első olyan alap, mely sokrétű portfólióval igyekszik kiaknázni a megújuló energiahordozók hozamát. A több lábon álló modell célja, hogy az egyik energiafajta esetlegesen gyengébb teljesítményét a másik, erősebb nyereségével kompenzálják, így garantálva a hozamot. Az alap hozama akár 6 százalék is lehet.
Újdonság az is, hogy az Ingenious Renewable Energy a nap-, szél- és vízenergiás projekteken túl az energiahatékonyságot növelő beruházásokba is fektet pénzt, amelyek eddig javarészt elkerülték a magánbefektetők figyelmét.
Az alap igyekszik már működő szolár- és szénenergia-telepekkel foglalkozni, hogy az építés költségei ne játsszanak be a befektetők kockázatzónájába. Szakértők szerint a jelenlegi alacsony (3 százalék körüli) kamatkörnyezetben egy ilyen portfólió jobb megoldást jelent, mint az államkötvények.
Persze kockázat is van: ezt elsősorban az állami felelősségvállalás jelenti, hiszen a megújuló energiákat államilag támogatott áron veszik át a szolgáltatók. Ha ezek a tarifák kormánydöntéssel változnak, természetesen borul azon cégek forgalma és profitrátája, melyekbe ez az alap fektet.
Bár a 2013. év nem volt túl kedvező a megújulók szempontjából, tavaly mégis öt zárt végű alap is jelentkezett a piacon, melyek megújuló energiákba invesztáltak. Úgy tűnik, a befektetők hinni kezdtek a megújuló energiákban.
piacesprofit.hu/ megminden