2015. július 4., szombat

Visszajáró professzort köszöntöttek a csűrszemináriumokon

A Csíkfalvi Csűrszemináriumok visszajáró előadója és a kezdeményezés lelkes támogatója Füleky György professzor, akit szerdán köszöntöttek a helyiek.
Szívesen tér vissza a csűrszemináriumokra Füleki GyörgyA szerda délután rajtoló csűrszemináriumok első estéjén meglepetést szerzett Füleky Györgynek, a mindenki által „professzor úrnak” nevezett visszajáró vendégnek a rendezvény házigazdája, Szász Csaba Levente annak apropóján, hogy az egyetemi tanár idén töltötte be a 70. életévét. Az előadások végén folyó eszmecserét a jobbágyfalvi Nagy Ferenc Férfikar zárta be hirtelen, amelynek tagjai énekkel és egy-egy koccintással köszöntötték őt.
Füleky György a felvidéki Ekecsen született 1945-ben, Budapesten végezte tanulmányait, majd az Eötvös Loránd Tudoményegyetem kémia-fizika szakán diplomázott. Ezután a Magyar Tudományos Akadémia talajtani és agrokémiai kutatóintézetében dolgozott, 1983 óta a gödöllői Agrártudományi Egyetemen (ma Szent István Egyetem – szerk. megj.) dolgozik, tanár, dékán, rektorhelyettes, főleg az agrokémia, talajerőgazdálkodás, a mezőgazdaság környezeti hatásai, geokémiai körfolyamatok, földértékelés, környezeti rekonstrukció, környezetvédelmi gyakorlat témakörökben oktat.
„Füleky Györgyöt 2009-ben hallhattuk első alkalommal a Csűrszemináriumok előadójaként, azóta minden nyáron eljön, ötletadónk, elmaradhatatlan nyári vendégünk” – mondta el szerkesztőségünknek Gagyi József főszervező. A rendezvény közvetlenebb keretet teremt a tanár, kutató és a diák között, kilép a tantermek korlátozó-szabályozó világából. Éjszakába nyúlóan ülnek egy asztal mellett, beszélgetnek, netán mulatnak is. Évente mintegy húsz diák, kétszer ennyi kolléga, tanár és érdeklődő hallgathatja Füleki professzor előadásait, találkozhat, ismerkedhet, beszélgethet vele. Voltak, vannak, akik minden évben végigkövethették előadásait, akik várják a vele való találkozást, a közvetlen beszélgetéseket. Vakációzás helyett mindig dolgozik valamit Füleky a Nyárádmentén töltött napokon is, napközben, a délutáni előadások előtt járja a vidéket, kutatja a nyárádmenti, székelyföldi tájat. Fontos a helyiekkel kialakított viszonya is, a vendégből ismerőssé, baráttá lett. A nyárádmenti emberek nem ismerik egyetemi előadásait, nem olvassák publikációt, mégis a falusi világban igen becsülendő tulajdonságaiért tisztelik, és szeretik őt – mondta el érdeklődésünkre Gagyi József.
Füleky professzor kérdésünkre elmondta: szakmailag olyan kérdések vetődnek itt fel, amelyek közel állnak hozzá, másrészt pedig jól érzi magát az itteni emberek között, szívesen elbeszélget velük akár a kocsmában is, és ez számára „tiszta szociológiai felmérés”.