2015. július 4., szombat

Ez a hét a traktorlegendáké volt

2015. június 27.Agroinform.hu
Az elmúlt napokban megindult betakarítás ütemét ugyan visszavetette a júniusi "ősz", de így is egyre több úton találkozhattunk vonuló kombájnokkal. Hatalmas meglepetést okozott az újjászületett cseh Zetor Crystal bemutatkozása – válogatás az Agroinform.hu heti gépészeti cikkeiből.


Eddig titkolták, de végre leleplezték a Zetor traktorgyár eddig nagy titokban tartott újdonságát, az egykori Zetor Crystal széria újjászületését. Az új Crystal család egyelőre két tagból áll, melyek külső megjelenése követi az elmúlt időszakban a kisebb teljesítményű szériákon bevezetett formavilágot. 


A britek idei legnagyobb gabonatermesztési szántóföldi bemutatójára, a CEREALS 2015-re június 10-11-én került sor a Lincolnshire-i Boothby Graffoe birtokon. Az agrárseregszemle termékfejlesztési versenyén 4 kategóriában pályázhattak a gépújdonságok.

A Vicon EXTRA 332XF frontfüggesztésű kaszához a gyártó egy új rendképző megoldást alakított ki, mellyel a mellső függesztésű tárcsás kasza egy szögletes alakú laza, jól szellőző rendet hagy hátra. Így szársértő alkalmazása nélkül is ugyanolyan optimális alakú rendet takaríthatunk be, melyben a lekaszált takarmány egyenletesen veszít a nedvességéből.


Az egykori modell új köntösben, új technikával tér vissza a traktorpiacra és a márkanéven kívül szinte már semmi sem emlékezteti a sok évtizedekkel korábban népszerű ősére. A legendás Ursus "C" sorozat 380-as modelljének visszatérését a tavaszi Kielce-i AGROTECH agrárseregszemlén jelentették.





Az elmúlt két-három évben ugrásszerűen megnőtt a kombájnokkal vonulás közben történt közúti balesetek száma, amelyek a jelentős anyagi kár mellett sokszor súlyos kimenetelűek voltak, tragédiához vezettek. Cikkünkben arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy milyen alapvető szabályokat kell betartani a kombájn vonulása során, mik azok a figyelemfelkeltő jelzések és eszközök, amelyekkel figyelmeztetni tudjuk az autósokat.

A BEDNAR vállalat tárcsás tarlóhántók gyártása területén szerzett sokéves tapasztalata az Atlas HO fejlesztésénél csúcsododott ki igazán. A fejlesztésben fontos szerepet játszottak a magyar gazdák által megosztott tapasztalatok, hiszen hazánkban hatalmas vetésterületen folyik a kukorica és a napraforgó termesztése