2025. november 14., péntek

Veszélyes fűszerek: baktériumok, vegyszerek és amit még tudnia kell nagy tételben vásárolt fűszerek vásárlásakor


Miért a gyárilag csomagolt fűszerek a legjobb választás a konyhába?

A fűszerek minden konyha elengedhetetlen részét képezik. Aromát és ízt adnak az ételeknek, élénkebbé és étvágygerjesztőbbé téve a hétköznapi ételeket. Az a tény azonban, hogy a fűszereket kiszerelésben, nyitott tartályokban árulják, egy rejtett egészségügyi kockázatot is rejt magában.
Maria Zolotareva , a gyógyszertudományok szakértője és PhD-jelöltje, valamint az Orosz Műszaki Egyetem MIREA Biotechnológiai és Ipari Gyógyszerészeti Tanszékének docense erről beszélt a Gazeta.Ru-nak adott interjújában .
Miért veszélyesebbek a nagy kiszerelésű fűszerek, mint amilyennek látszanak?
A fő veszély nem magukban a fűszerekben rejlik, hanem abban, ahogyan tárolják és értékesítik őket. A nyitott edények, amelyekben a fűszereket az üzletekben kiállítják, folyamatosan ki vannak téve a környezeti hatásoknak, port, baktériumokat és penészspórákat juttatva be. A megfelelő körülmények – a páratartalom és a meleg – tökéletes környezetet teremtenek ezeknek a mikrobáknak a szaporodásához.
Ez nemcsak megrontja a fűszereket, de mérgezővé is teheti őket, mivel a penész mikotoxinokat termel, amelyek még magas feldolgozási hőmérsékleten sem pusztulnak el.
A nedvesség a veszélyes mikroorganizmusok fő szövetségese.
A fűszerek képesek nedvességet felszívni a levegőből. Ez tovább súlyosbítja a helyzetet, elősegítve a penész és a baktériumok szaporodását. Tehát, még ha maga a fűszer ártalmatlan is, a tárolási körülmények potenciális veszélyt jelentenek.
Kémiai "leletek" a fűszeredben
Azt is érdemes tudni, hogy a kiőrlésű fűszerek idegen szagokat és káros anyagokat szívhatnak magukba a levegőből – például a háztartási vegyszerek gőzeit, amelyeket gyakran a közelben tárolnak az üzletekben vagy piacokon.
Ezenkívül a fűszerekben időnként nehézfémek és növényvédő szerek is találhatók, ami a nyersanyagok termesztése során a megfelelő ellenőrzés hiányának tudható be.
Mi rejtőzik az őrölt fűszerekben?
A súly növelése és a termelési költségek csökkentése érdekében az őrölt fűszereket néha kevésbé tiszta adalékanyagokkal – őrölt gabonával, keményítővel vagy akár fűrészporral – egészítik ki. A szín fokozására nem engedélyezett színezékeket is használhatnak, amelyek allergiás reakciókat válthatnak ki.
Hogyan vásároljunk biztonságosan fűszereket?
A legbiztonságosabb megoldás, ha gyárilag lezárt csomagolásban, megbízható gyártóktól vásárolunk fűszereket. Az ilyen csomagolás védve van a portól és a baktériumoktól, és mindig tartalmazza a lejárati dátumokat, az összetevőket és a gyártót.
Ha nagy kiszerelésű fűszereket választasz, alaposan vizsgáld meg a kiskereskedelmi helyet. A felszerelésnek tisztának kell lennie, a fűszereknek pedig zárt, adagolós tartályokban kell lenniük, nem pedig nyitott zacskókban vagy tálakban.
A vevőknek joguk van az eladótól olyan dokumentumokat kérni, amelyek igazolják a termék minőségét és biztonságosságát. Ha ilyen dokumentumok nem állnak rendelkezésre, akkor a legjobb, ha tartózkodik a vásárlástól.
Konklúzió: Az egészség megőrzése könnyebb, mint amilyennek látszik
Maria Zolotareva hangsúlyozza, hogy még egy ízletes és aromás fűszer is veszélyt jelenthet, ha nem tartják be az alapvető tárolási és kiválasztási szabályokat.
Az eredeti csomagolás vásárlásakor és kiválasztásakor fokozott körültekintéssel járhat, így megvédheti egészségét és megőrizheti kedvenc ételei ízét.
Tehát legközelebb, amikor fűszereket vásárolsz, azt javasoljuk, hogy ne csak az orrodra és a szemedre hagyatkozz, hanem gondold át azt is, hogyan és hol tárolod a fűszereket, hogy elkerüld a konyhádban leselkedő láthatatlan veszélyeket.
2025. november 14.,