2023. június 6., kedd

10 sárga évelő, hogy feldobja kertjét

https://www.ogorod.ru/ru/outdoor/perennial/19143/10-zheltyh-mnogoletnikov-kotorye-ukrasyat-vash-sad.htm
2023.06.05 Sots Olga
A sárga virágzatú növények fényes akcentussá válnak a virágágyásban, és felpezsdítik a kert bármely sarkát. Az ilyen évelők még a legcsapadékosabb napon is napfényes színeket kölcsönöznek a helynek, és évről évre virágoznak.
A sárga virágú növények között vannak miniatűr és magas példányok is. A fajták sokfélesége lehetővé teszi a folyamatos virágzású virágágyás létrehozását. A sárga színek kora tavasztól késő őszig virágoznak kertjében. Válogatást kínálunk az országba telepítendő évelő növényekből.
Buzulnik
Erőteljes évelő, amelyet liguláriának is neveznek, tavasztól őszig rendkívül dekoratív.
A szárak elérik az 1,2-2 m magasságot.A levelek nagyok (akár 60 cm átmérőjűek), hosszú levélnyéleken, színük a termés típusától függően a sötétzöldtől a lilás-pirosig változik. A Buzulnik hosszú ideig és bőségesen virágzik, akár két hónapig. A virágok sárga vagy narancssárga színűek, legfeljebb 10 cm átmérőjű virágzatba-kosarakba gyűjtve.
A kultúra szereti a nedves, jó vízelvezetésű talajt. Részleges árnyékban jól növekszik, és a napon elveszíti dekoratív hatását. 15-20 éves korig nem kell átültetni. Betegségekkel és kártevőkkel szemben nem fogékony, jól tűri a telelést.
Lizinka
Ennek a lágyszárú kultúrának számos fajtája létezik, kúszó vagy felálló hajtásokkal. A szárak magassága fél méter vagy több. A virágzat sárga színű corymbose vagy tüske alakú virágzat (bár vannak fehér és világos rózsaszínű fajták is). Június-júliusban virágzik.
A legnépszerűbb sárga virágú fajok:közös laza viszály,
lazább harci pont,
lazestrife érme.
A növény nem igényes a gondozásban, fagyálló, a részleges árnyékot kedveli, gyorsan növekszik, ezért vissza kell tartani a növekedését. Kiváló méznövény.
Gatzania
A növényt "délnapi aranynak" is nevezik - a virágok délben nyílnak. A kultúrát egynyári és évelőként is termesztik.
A bokor eléri a 20-30 cm magasságot.A levelek keskenyek, sűrűek, sötét- vagy szürkészöldek, egészben vagy faragva különböző fajok képviselőiben. A virágzat nagy, 5-10 cm átmérőjű kosarak, színe leggyakrabban sárga, sárga-narancssárga, sötét csíkokkal, bár vannak fehér, málna, rózsaszín virágú fajták. Júniustól hideg őszig virágzik.
Gatsaniának gyakorlatilag nincs szüksége gondozásra. Hosszú gyökereinek köszönhetően könnyen tűri a szárazságot, nem betegszik meg és nem szenved a káros rovarok támadásától. Szereti a könnyű és tápláló talajt, jól növekszik a napos területeken, és nem fél a közvetlen sugaraktól.
Műtrágyázáskor a virágzás különösen fényes lesz. A növény -7°C-ig ellenáll a fagyoknak. Télen a bokrokat kiássák, tartályokba ültetik, és hűvös (8-10 ° C) helyiségben hagyják jó megvilágítással, időnként öntözve, hogy megakadályozzák a talaj teljes kiszáradását.
Heliopsis
Évelő félcserje szinte egész nyáron virágzik. A hajtások magassága eléri az 1,6 m-t A levelek hosszúkásak, fogazott szélűek. Virágzata sárga vagy sárga-narancssárga. Vannak egyszerű és frottír és félig dupla fajták is. A virágok átmérője 7-10 cm.
A növény ellenáll a szárazságnak, elviseli a hőt, de a nedvesség hosszú hiánya miatt a virágzás kevésbé bőséges. Télen nem igényel menedéket, de levéltetveket szenvedhet.
Doronicum
A lágyszárú évelőt kecskének is nevezik. A növény eléri a 70 cm magasságot, de vannak alulméretezett fajták is. A virág a százszorszéphez hasonlít, sárga szirmokkal. Virágzat - 4-12 cm átmérőjű.
A szezon során a doronicum kétszer virágzik - tavasszal és nyár közepén-végén. Az első virágzás dúsabb. A nagyobb dekoráció érdekében ajánlatos eltávolítani a kifakult nyilakat.
A kultúra szerény és nem igényel különösebb figyelmet. Szereti a gyakori öntözést, de nem tűri a pangó nedvességet. Jól növekszik részleges árnyékban. A talaj a laza, termékeny talajt kedveli. Fogékony a levéltetvek és tripszek által okozott fertőzésre. Néha rozsdától , lisztharmattól és szürkepenésztől szenved 
Közönséges aranyvessző
Az európai aranyvessző (Solidago virgaurea) rendkívül szerény évelő, élénksárga szárú, augusztus-szeptemberben virágzik. Magassága eléri a 100 cm-t, nem tekinthető invazív fajnak, gyógyhatású, kiválóan vonzza a méheket.
Legyen óvatos, vannak olyan invazív aranyvesszőfajták is, amelyektől azonnal meg kell szabadulnia - nemcsak gyorsan nőnek, kiszorítanak más növényeket, hanem negatívan befolyásolják a talaj összetételét is.
A közönséges aranyvessző bármilyen, még rossz talajon is megterem. Szereti a napos helyeket, nem igényel gyakori öntözést, ugyanakkor dekoratív megjelenést kölcsönöz egész szezonban.
Szépecske
A virágot "Párizsi szépségnek" vagy "Lenconak" is nevezik.
A bokor egy légies áttört növekedés, kis fényes virágokkal. Hosszú ideig és bőségesen virágzik, nyár elejétől a fagyokig. A leggyakoribb sárga virágok egyszerűek és kettős alakúak, bár vannak rózsaszín, terrakotta és málna árnyalatú virágzatok.
Kedveli a napos szélcsendes helyeket, bármilyen talajon megterem, jól tűri a szárazságot és nem szereti a pangó nedvességet, 3-4 évente kell a bokrot osztani és átültetni, mert. a kultúra növekszik. A középső zóna körülményei között menedék nélkül is képes telelni.
Fürdőruha (Troll)
A növényt troll virágnak is nevezik. Élénk sárga-narancssárga virágú évelő, májusban vagy júniusban virágzik és 3-4 hétig virágzik.
Kerti termesztéshez leggyakrabban használják:európai fürdőruha,
ázsiai fürdőruha,
Altai fürdőruha,
Kínai fürdőruha.
A növény jól érzi magát árnyékos helyeken. Nem igényel gyakori átültetést és különös gondosságot. Kedveli a nedves talajt és a rendszeres öntözést. Ősszel a hajtások rügyre rövidülnek.
Rudbeckia
A sárgás-narancssárga szirmú, strapabíró virág szerénytelenséggel és buja virágzással örvend. Egyes fajták elérik a 2 m magasságot, néha további támogatásra van szükségük. A fényes virágok júliusban nyílnak, és a fagyokig virágoznak.
Kedveli a napos helyeket és a termékeny, jó vízelvezetésű talajt. Meleg időben gyakori öntözést igényel. Ötévente egyszer ajánlott a rizómát felosztani és új helyre átültetni.
Oenothera
Egy elegáns és könnyen kezelhető növény, amelynek virágai úgy néznek ki, mint a fénylő lámpások, különösen lenyűgöző a kertben. Vannak olyan fajták, amelyek felálló és a talaj mentén kúszó szárúak.
Az évelő ligetszépe legnépszerűbb fajtái:ligetszépe Missouri,
ligetszépe,
ligetszépe kocsánytalan.
Jól növekszik részleges árnyékban és napon, jól tűri a szárazságot. A talaj a könnyű és lecsapolt, semleges savasságot kedveli. Gyorsan növekszik, és képes "befogni" a szomszédos területeket. Télen a hajtásokat metszik, és a bokrot tőzeggel vagy komposzttal borítják.
Ez nem minden sárga virágú évelő. Kívánság szerint választhat tulipánok, nárciszok, íriszek, kankalinok, krókuszok, rózsák, liliomok, krizantémok és akár pünkösdi rózsa fajtáit is a sárga minden árnyalatú szirmával.