2015. január 16., péntek

A szilágysági Kárásztelek feltámadása

Makkay József  2014.12.01. 
Zsákfalu, mondogatták a Ceauşescu-rendszerben Kárásztelekről. Aki tehette, elmenekült a sártengerből. Tíz évvel ezelőtt azonban fordult a kocka: ma a Szilágyság egyik legdinamikusabban fejlődő magyar községe, ahol egyre több vállalkozás telepszik meg.

A 200 lóerõs John Deer traktor vetőgépe valósággal falja a hektárokat (A szerző felvételei)

Kárásztelek azon erdélyi magyar falvak egyike, amelyekről megfeledkezett a kommunista hatalom. Ráfogták, hogy zsáktelepülés: autóval egyetlen irányból volt megközelíthető, holott a tőle alig öt kilométerre fekvő, 1700 lelket számláló magyar községbe, Kémerre száraz időben, szekérúton lehetett átjutni. Pedig a kárásztelkieknek arrafelé is lett volna keresnivalójuk: az egykor ipari centrumnak számító Berettyószéplak 25 kilométerre fekszik, jóval közelebb pedig az Ipp környéki szénbánya. A kárásztelkiek a 20 kilométerre lévő Szilágysomlyóra, vagy az öt kilométerrel közelebbi Sarmaságra ingáztak. Ha volt, amivel.
Emberöltőnyi késéssel ugyan, de napjainkra elkészült az új aszfaltút Kémer és Kárásztelek között. Nemrég olvastam róla, ezért Ipp felől érkezem. Szerencsémre alkalmi útitárs is akad, aki a végállomásig utazik. Amikor kiderül, hogy mi járatban vagyok, a beszédes asszonyság rögtön rávágja: kár, hogy nem jártam itt tíz évvel ezelőtt, mert azóta legalább száz évet fejlődött a falu. „Nem volt itt út, ivóvíz, semmi. Csak száraz időben lehetett járni az utcákon, ha esett az eső, gumicsizmában is elsüllyedt az ember”.
A hallottak alapján is kezd összeállni bennem a kép, miért van annyi kárásztelki származású vállalkozó szellemű ember a szilágysági városokban, sőt, távolabb is. Ilyen eldugott helyről a fiatalság csak menekülni tudott, az új környezetben azonban a legtöbb kárásztelki magára talált. Ezért mondják a Szilágyságban, hogy annyi vállalkozót talán egyetlen magyar falu sem termelt ki, mint Kárásztelke. Ennek valószínűleg kevés köze van a valláshoz – Kárásztelek az egyetlen katolikus falu a szilágysági magyar falvak között –, sokkal inkább a körülmények teremtette kényszerhez: ha családot alapítva a fiatalok normális életet akartak élni, menekülniük kellett a sártengerből.
A tízéves csoda
A mintegy húsz éve egyhuzamban polgármesterkedő Faluvégi Ferenccel (portrénkon) elsősorban a lázas építkezésről beszélgetünk, hiszen annyi a munkagép mindenfele, mintha egyszerre akarnák behozni az évszázados lemaradást. Kiderül, sokat nem tévedek: ami a faluban fogad, az valóban tíz év alatt jött össze. Az utcák 90 százalékát lekövezték, majd leaszfaltozták, két kémeri artézi kútból bevezették a vezetékes ivóvizet, és a falu 60 százalékában lefektették a szennyvízelvezető csöveket. Néhány éve még az is elképzelhetetlen volt, hogy a Romtelecom optikai kábelhálózatot építsen ki a faluban, vagy más kábeltévés cég is érdeklődjön a helyi beruházások felől. „Ekkora méretű építkezést önerőből romániai falusi polgármesteri hivatal száz év alatt sem tudna összehozni” – magyarázza Faluvégi Ferenc, aki a pénzek forrása kapcsán a polcnyi pályázati dossziéra mutat.
Azzal kezdődött, hogy 2001-ben a román kormány és a Világbank közös programjaként létrejött vidékfejlesztési projektben pályázatot nyertek. Az országosan öt megyében, és megyénként 20-20 településen futó infrastrukturális fejlesztések egyik kedvezményezettjeként sikerült tíz évvel ezelőtt leaszfaltozni az utcákat, később pedig, a szomszéd Kémerrel összefogva mindkét faluba bevezették az ivóvizet. Ezzel kezdődött el az a pályázási gyakorlat, amely megváltoztatta Kárásztelek jövőjét. Többségük infrastruktúrafejlesztést célzó, önrész nélküli uniós pályázat, de akad a román kormány által 10 százalék körüli önrésszel finanszírozott pályázat is a falu központjának parkosítására. A legkisebb értékű projekt 80 ezer euró, a közművesítés befejezését biztosító legnagyobb pedig 1,6 millió. Valamennyi önrész azonban minden pályázathoz szükséges, hiszen a tanácsadást, a tervezést végző cégek munkáját a polgármesteri hivatal fizeti, ennek felét a megyei önkormányzat állja, a többit helyi szinten teremtik elő.
Hazatalált vállalkozók
Kiderül: a kárásztelki vállalkozók ma már nem csak Szilágysomlyón, Sarmaságon, Zilahon, Kolozsváron vagy épp Nagyváradon próbálnak szerencsét, egyre többen maradnak itthon, a faluban. Ez egyértelműen az infrastruktúra-fejlesztés hozománya. „A kilencvenes években még az volt a szokás, hogy a faluban megtartott lakodalom után a fiatal pár azonnal elköltözött. Ez ma már a múlté.” A polgármester szerint annyi vállalkozás működik a faluban, illetve a környező településeken, hogy mindenkinek akad munkája. Az ezer lakosú faluból hatvanan ingáznak egy kárásztelki vállalkozó sarmasági malomipari vállalatához, de helyben is működik műanyagfröccsentő, építőipari, illetve több mezőgazdasági cég. A falu mintegy háromezer hektárnyi mezőgazdasági területét – a Szilágyságban elterjedt kisparcellás rendszertől eltérően – több száz hektáron termelő agrárvállalkozók bérlik és dolgozzák meg. A falu ékessége lett a magyarországi tőkével alapított Vinum Partium borászati vállalat. Kárásztelek megújult arculata tehát vonzza a vállalkozókat: az egykori sáros faluból a Szilágyság egyik legdinamikusabban fejlődő települése lett. Mindez az adóbevételekben is tükröződik, habár a polgármester a rendszert átláthatatlannak tartja. A helyben letelepedő vállalkozások adólejei nem Kárásztelek büdzséjét gazdagítják: visszaosztás után annak töredékével találkozik a polgármesteri hivatal. Ma már azonban ez a töredék is akkora összeget jelent, hogy pályázatoknál alapozni lehet rá.
Parcellák, nagyüzemek
Miközben Szabó Zoltánt, a Solo Impex Kft. tulajdonosát keresem egy mezei úton, azon töprengek, mikor láttam utoljára ekkora parcellákban őszi vetés. A Szilágyságban biztosan nem. A polgármester szerint a kárásztelki nagyparcellás gazdálkodás ma kakukktojás: a környéken nincs még olyan falu, ahol a földek 85-90 százaléka meg legyen művelve. A termelőszövetkezet felbomlása után ez volt a környék egyetlen faluja, ahol nem hordtak szét mindent: két nagy társulás alakult, és akinek házi veteményesre volt szüksége, a falu mellett mértek ki neki ötvenáras parcellákat. E ritka kiegyezésnek köszönhető, hogy az időközben megszűnt társulások után nagyobb parcellákban kötöttek szerződést a tulajdonosokkal az új agrárvállalkozók. Öt-hat ilyen nagybani termelő tevékenykedik ma a faluban, 700 hektáros területnagysággal közülük is a legnagyobb a Szabó Zoltáné, aki itthon maradt fiával közösen gazdálkodik. A 35 éven át mezőgépészként dolgozó férfi békés nyugdíjassá válik, ha a Kolozsváron tevékenykedő építőipari vállalkozó fia és az otthon letelepedett másik fia nem győzik meg a váltásról. A kezdetben 20 hektárral elkezdett vállalkozásból négy év alatt lett 200 hektár, és mára 90 hektár saját tulajdonú föld az immár két falu határában bérelt 700-ból. Ma már az is történelem, mennyire nehéz volt az elnyert 375 ezer eurós uniós pályázat felét kitevő önrészt bankhitelből fedezni. Öt év alatt törlesztették a kölcsönöket, a vállalkozás tehát életképes.
A 200 lóerős John Deer traktor hatalmas vetőgépe valósággal falja a hektárokat. Vendéglátóm szerint csak ilyen gépekkel érdemes dolgozni ma, ennek van szaporája. A modern gépparkban kisebb-nagyobb traktorok, kombájnok, egyéb mezőgépészeti felszerelés, a 700 hektár szántóföldet négy mezőgépész dolgozza meg. A jövedelmezőség azonban ma már így is minimális, hiszen a kárásztelki föld nem a Nagykároly környéki lapály. Itt dupla adag műtrágya kell ahhoz, hogy a búza kiadja a helyi viszonyok között rekordnak számító 5,5 tonnás hektárátlagot. A Szabó család most terményfeldolgozásban is gondolkodik, hiszen a jó gabonatermő vidékek által diktált értékesítési árak a Szilágyságban alig kecsegtetnek haszonnal. „Ha nem lenne a földalapú támogatás, az üzletet be kéne zárnunk” – fogalmaz a vállalkozó, aki az utóbbi két évben drasztikusan visszaesett felvásárlási árakra panaszkodik.
Vinum Partium
A kárásztelki borüzem tavalyi avatóján járt borászismerősöm szerint a Vinum Partium ma Erdély legmodernebb borászati vállalata. Ha nagyságban nem is képes vetekedni a több száz hektáron szőlőt termesztő hazai borüzemekkel, a 24 hektáros szőlészeti farm szomszédságában húzódó új pincészet berendezése világszínvonalú. 
A Bereczki Csaba kertészmérnök, fiatal borászszakember (képünkön) által bemutatott üzem automatizált berendezéseit négy ember felügyeli. A fémtartályos erjesztéssel és érleléssel előállított könnyű, reduktív száraz boraik mellett Romániában egyelőre ritka technológiával készített, a pezsgőhöz hasonló, de annál jóval rövidebb idő alatt elkészülő gyöngyöző, félédes borokkal is piacra léptek. A feldolgozó részleg alatt húzódó borpincészetben a hagyományos, tölgyfahordós eljárással készítenek testesebb fehér és vörös borokat. Mivel tavaly szüreteltek először, a borok palackozása most kezdődött el. A palackos pezsgőt érlelő pincében jövőre érik be az első kárásztelki pezsgő. A 2,7 millió eurós beruházással felépült borüzemhez szükséges pénz felét uniós pályázatból teremtették elő, a többit a magyarországi befektetők finanszírozták. A szőlőtelepítéshez is sikerült uniós agrártámogatást szerezni: az Ausztriából importált királyleányka, pinot noir, szürkebarát és olaszrizling szőlőoltványok tavalyra beért első nedűje a zömében száraz fehér és vörösborok mellett cuvé és félédes gyöngyöző bort is kínál. A közép- és prémiumkategoriás borokat, pezsgőket mostanában igyekeznek bevezetni a romániai piacra. A vállalat menedzsere, Leitersdorfer Vilma Edit szerint az első visszajelzések igen biztatók.

2015. január 10., szombat

Amit nem tudott a talajbaktériumokról

2015. január 07.agroinform.hu
A talajbaktériumok – funkciójuk egy részéből adódóan – a növénytermesztés, azon belül is a tápanyag-gazdálkodás és a növényvédelem integrális részei.
A talajbaktériumok helye a termesztéstechnológiában
Szemben a kémiai termékekkel (növényvédő szerek, műtrágyák) azonban, a mikrobiológiai termékek felhasználása lényegesen nagyobb technológiai fegyelmet igényel.
A termesztés során a talajbaktériumok a felhasznált növényvédő szerek és műtrágyák káros hatásait képesek tompítani, hosszabb távon akár megszüntetni. A talajbaktériumokat tehát nem az említett termékek helyett, hanem azok mellett kell és érdemes alkalmazni, így konzekvens alkalmazás esetén lényegesen jobb (80-90% körüli) műtrágya-hasznosulás és hatékonyabb növényvédelme érhető el.
Kétkedésből bizalom
A talajbaktériumokkal szemben sokan fenntartásokkal élnek. Sajnos ebben jelentős szerepet játszanak maguk a baktériumkészítmények egyes gyártói, a kusza engedélyokiratok, a félrevezető kommunikáció, az egyértelmű alapismeretek, valamint a piac hatósági szabályozásának hiánya. Az AGRO.bio nem kevesebbet vállal, minthogy kitartó és korrekt munkával, összehasonlító kísérletek beállításával, a ma még kétkedőket meggyőze a talajbaktériumok fantasztikus hatásáról.

Baktérium = baktérium?

Ma sok termelő, a gyakran helytelen kommunikáció miatt, nem tesz különbséget a talajbaktériumok között, és úgy értékelik, tulajdonképpen mindegy is, melyik baktériumtrágyát használják. Ez óriási hiba. Ahogy nem tehetünk egyenlőséget a tejsavbaktériumok és az E-coli között, vagy az Erwinia amylovora (tűzelhalás) baktérium és a Pneumococcus (pl. tüdőgyulladás) baktérium között, úgy a talajbaktériumokat tartalmazó termékek között sem lehet egyenlőséget tenni.
Igazán bizalmi termékek
A talajbaktériumok pozitív hatása a talajokra, a műtrágyák hasznosulására, a humifikációra, a talajszerkezet építésére és javítására, stb. bizonyított tény. Ezeket a pozitív hatásokat csak konzekvens használat után lehet igazán észlelni. A talajbaktériumok fenti, áldásos hatása azonban ritkán mutatkozik meg egy vegetáció alatt, ezért azoknak, akik rövidtávon gondolkodnak, nem is ajánljuk ezeket a termékeket. A BactoFil® termékek talajépítő tulajdonságainak köszönhetően minőségi változáson megy át a kolloid rendszer, javul a vízháztartás és a teljes talajszerkezet. A művelhetőség javulása a munkagépek üzemanyag fogyasztásával mérhető, amely pl. 20-30%-os megtakarítást is elérhet egy kötött talaj esetében.
Nitrogénkötés azonnal
A talajbaktériumoknak vannak természetesen azonnal mutatkozó hatásai is. Ilyen a hormon- és vitamintermelés. Nagyon fontos azonnali hatás a nitrogénmegkötés, amelynek mértékét sokan eltúlozzák. A világon a leghatékonyabbnak tekintett törzsek az Azotobacter és Azospirillum. A Pasteur-intézet szerint az előbbi 15-25 kg, az utóbbi 60-80 kg nitrogén (N) (és nem 180 kg N!!!) biológiai hatást képes biztosítani szántóföldi körülmények között. Ezt is úgy kell értelmezni, hogy a vegetáció alatt folyamatosan biztosítják a nitrogént, melyet részben a talaj porózus részeiben lévő levegőből kötnek meg, részben a talajban lévő szerves vegyületekből szabadítanak fel. Ha figyelembe vesszük a nagyadagú nitrogén viselkedését a vetés előtt kijuttatva, vagy a csapadékhoz kötött nitrogénhasznosulási eredményeket, akkor ez felbecsülhetetlen értékké válik.
Azotobaceter és azospirillium

Divat vagy érték?
A biotermékek termelésbe állítása is egyfajta divathullám lett, azonban legyen teljesen világos, mindent elkövethetünk a felszínen „bio” címszó alatt, de amíg a talaj „beteg”, addig biotermelésről beszélni teljesen felesleges. A talajok egészségi állapota pedig a talajbaktériumok használatával állítható helyre és tartható meg.
Tamás István

Kaliforniában ismét lehet hízottliba-májat kapni

2015. január 09.origo.hu
Az államban 2012. július elseje óta volt tiltott a hízott libamáj forgalmazása. A terméket állatvédelmi okokból tiltották be.
A döntésnek nem állatvédelmi, hanem jogi okai vannak, a baromfitermékek kereskedelmét szabályozó állami törvények nem írhatnak felül szövetségieket. A kaliforniai farmerek továbbra sem tömhetik a baromfikat, a törvénynek ez a része változatlan maradt, viszont a séfek, és az ország többi libamájtermelője üdvözli a döntést, az állatvédők és a libák nem.

Sikeres és hatékony a földrajzi jelzés nélküli borokra bevezetett ellenőrző jegy

2015. január 07.FM
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által földrajzi jelzés nélküli borokra vonatkozó - miniszteri rendelettel bevezetett - ellenőrző jegy kapcsán az elmúlt egy hónap tapasztalatai alapján látható, hogy az intézkedés látványos eredményeket hozott.Az ellenőrző jegy bevezetését a kialakult borpiaci viszonyok tették szükségessé, amelynek rendezése érdekében a Földművelésügyi Minisztérium és a HNT szorosan együttműködik. Azért vált szükségessé a kategória borait fokozottan ellenőrizni, mert a földrajzi jelzés nélkül piacra kerülő, nagyon alacsony árú (és olykor minőségű) borok minőségével kapcsolatban a fogyasztók bizalma megrendült. Joggal lehetett tartani attól, hogy a lefelé elindult árspirál tovább ronthatja a minőséget, magával hordozva ezzel a visszaélések kockázatát.
Az intézkedés hatását az érintettek is kedvezőnek ítélik meg. Az ellenőrző jegy első alkalmazása óta 1 396 742 liter borra érkezett alkalmazási igény, 29 tételben. Eddig összesen 565 378 db ellenőrző jegyet adott ki a HNT, míg további 5792 db jegy kiadása jelenleg folyamatban van. A HNT munkatársai a „C” típusú származási bizonyítványok adatai alapján – a jogszabályban előírtak szerint - folyamatosan figyelik valamennyi tételt. Kiskereskedelmi, jegyzőkönyvezett ellenőrzés nem történt, az ellenőrzési díj megkerülésére irányuló szándékot nem tapasztaltak. A "C" típusú származási igazolást igénylőkkel folyamatos a kommunikáció, az együttműködést a kölcsönös segítő szándék jellemzi, konkrét negatív visszajelzések az alkalmazhatóság tekintetében nem voltak. Az ellenőrző jegy optimális méretével, a ragasztóanyag erősségével (jó tapadás vs. lemoshatóság a többutas palackoknál) kapcsolatban a jövőbeni változtatásokról zajlanak az egyeztetések.
A HNT minden olyan bortétel esetén, amely kizárólag magyar szőlőből készül és az ellenőrzőjegyet megváltották utána, fejlesztési hozzájárulást ad, amelynek összege 22 Ft/ liter. A nem Magyarországon forgalomba hozott tételek után az ellenőrzőjegy megfizetett összege teljes mértékben visszajár, így a magyar borok versenyképessége nem romlik az exportpiacainkon. A befolyt összeget a HNT promóciós tevékenységre használja fel, amely segítséget jelent a minőség javításában, fejlesztések finanszírozásában.
(FM Sajtóiroda)

2015. január 7., szerda

Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim?

Magro.hu 2014 december 20  
Sok csirkehúst eszünk, mert finom, olcsó és könnyen hozzáférhető. Sok vállalkozás és egyre több család kezd el tyúkokat tenyészteni, ha csak magán célra is, hogy a saját tojás és hússzükségletüket fedezzék. Bár a tyúktartás nem tűnik bonyolultnak, fontos ismerni a tyúkokat megtámadó betegségeket, és lehetőség szerint inkább megelőzni azokat.
Mielőtt a sorra vennénk, hogy mik lehetnek a beteg tyúk tünetei, nézzük meg, hogy hogyan is kell kinéznie egy egészséges példánynak:
világos, élénk szem
sima, fényes tollazat
világospiros taréj
világospiros toroklebenyek
hangtalan légzés
szemükből, orrlyukaikból, csőrükből nem folyik váladék
óránkénti kb. 6-szori ürítés (nem túl sűrű, nem túl híg)
viselkedése éber, csipeget, kapirgál, tollazatát ápolja
jó étvággyal rendszeresen táplálkozik
Íme, így néz ki egy egészséges tyúk.

Mikor van gond?
Ha beteg a tyúkunk az első jelek egyike lehet az étvágytalanság, vagy a túlzott falánkság, vagy szomjúság. Egyre sűrűbben kerül külön a falkától bágyadtan, szárnyát leeresztve.
Jobb a megelőzés!
Három fontos dolgot tehetünk tyúkjaink egészsége érdekében:
tisztaság
napi gondozás
kiegyensúlyozott táplálkozás



Érdemes előre leszögezni, hogy a betegségek kezelését az állatorvosra kell bízni. A tünetek gyors felismerésével viszont időt nyerünk, hogy előbb megkezdődhessen a kezelés.
4 főbb csoportba sorolhatók a tyúkbetegségek:
fertőző betegségek (vírusos és baktériumos)
élősködő okozta megbetegedések
gombák okozta megbetegedések
egyéb betegségek
Elsőként nézzük, hogy mik a tünetei a fertőző betegségeknek:
Atipikus baromfipestis esetén a tyúk étvágytalan, magas a láza, zöldes és híg az ürüléke. A megbetegedést azonnal jelezni kell az illetékes állategészségügyi hatóságnál! Az állatokat le kell vágni!
Így néz ki, ha hímlője van a tyúkunknak. Fotó: lah.de

Ha szemölcsszerű csomókat (borsó vagy cseresznye méretű) találunk a taréjon, toroklebenyen, az orrlyukaknál, a füllebenyeken, vagy akár máshol a testen, akkorbaromfihímlőről van szó. További tünet, hogy sárgás váladék rakódik a csőrre és a torokra. Csak az enyhén megbetegedett állatokat lehet gyógyítani. A fiatal jércéknek adható be a védőoltás.
A leukózis következtében a tyúkok lefogynak, taréjuk és toroklebenyük fakóvá, majd sárgássá válik. Nincs rá gyógymód.
Főleg rossz körülmények között tartott idős tyúkokra veszélyes a baromfigümőkór. Veszélyessége abban áll, hogy a szarvasmarhát, lovat, sertést is megfertőzheti. A beteg állatok lefogynak, taréjuk és toroklebenyük elhalványodik. Gyógyítása lehetetlen.
Az atipikus baromfipestishez hasonlóan a baromfikolera is bejelentés köteles! Szerencsére manapság már ritkán fordul elő. Bágyadtság, étvágytalanság, és vizenyős, részben véres ürülék jellemzi. Súlyos esetben légszomj és ízületi duzzadás is jelentkezhet. Gyors lefolyású, néhány óra vagy nap alatt pusztuláshoz vezet.

A tojáshéj elvékonyodik, vagy deformálódik a bronchitisz miatt. Fotó: lah.de

Csibéknél jelentkezhet léghiány, hörgés, tüsszögés, később váladék folyhat az orrból, lefogynak, tollazatuk borzas lesz (bronchitis). Jércéknél és fiatal tyúkoknál általában gond nélkül zajlik le a betegség, az elhullás kismértékű. Kezelés nincs, de vitaminokkal, antibiotikummal a kór kordában tartható.
A nevelés alatt elkövetett hibák (pl: nem megfelelő hőmérséklet) megbosszulhatják magukat példáulbaromfitífuszként. A csibék legyengülnek, szárnyaikat leengedik, keresik a meleget, étvágytalanok, ürülékük sárgás-fehértől zöldes színűig bármilyen lehet. Odafigyeléssel megelőzhető a baj, de kezelésére nincs sok esély.
Bélgyulladást okozhat a rossz összetételű vagy romlott takarmány. Ezt azonnal cserélni kell, az új takarmányhoz faszenet kell keverni, víz helyett kamillateát vagy mentateát kell adni, és meleg helyre kell vinni az állatokat.
A betegség következtében a máj megnagyobbodik. Fotó: lah.de

Az agyat és az idegeket támadja meg aMarek-féle tyúkbénulás. Tünetei: lógó szárny, bizonytalan, ingó járásmód, természetellenesen behajlított lábak, szürkészöld szem, csipkés szélű pupilla. Megelőző oltással lehet ellene védekezni.
Ha gennyes orrváladékozást, fej rázást, tüsszögést, légzési problémákat, hörgő és csipogó zörejeket, vagy az orrnyílás és szemek környékén duzzanatot észlelünk, akkor náthás a tyúkunk. 1-5 nap alatt lefolyik a betegség.
A kakasok párzása, a tyúkok szakszerűtlen vizsgálata vagy csipkedés miatt alakulhat ki a petevezeték-gyulladás. Kezelése nem lehetséges, ezért érdemes a megelőzésre (tiszta, élősködőktől mentes fészekalom) figyelmet fordítani.
Élősködők
Frissen vért szívott tyúkatka Fotó: mege.hu

Gyenge ellenállóképesség és vérszegénység jelzi a vérszívó atkák jelenlétét. Tolltetvek, bolhák és vérszívó tetvek is gyakori élősködői a tyúkoknak, nyugtalanítják azokat. A gyógymódot azonnal meg kell kezdeni, mert maradandó károkat okozhatnak. A legjobb azonban, ha a bajt tisztasággal megelőzzük.
A nedves alom és a gondozatlan kifutó kiváló a férgek szaporodásához. Galandférgek, orsó- és tüdőférgek, légcsőférgek, hegyes farkú bélgiliszták és vakbélférgek betegíthetik meg állatainkat. Az orsó- és tüdőférgek a fiatal tyúkok fejlődését gátolják, a gazdatest lefogy, tolla borzas lesz és hasmenés kínozza. A légcsőférgek étvágytalanságot, és légszomjat okoznak.
A fiatal egyedeket támadja meg leginkább a kokcidiózis, ami a vékony- és a vastagbél gyulladását eredményezi. A tünetek és a lefolyás különböző lehet, de biztosan betegnek látszanak az állatok, leeresztik a szárnyukat, és étvágytalanok, ürülékük véres. Gyógyításuk nem kifizetődő, és veszélyes az állandó ürülék-kiválasztás miatt.

Meszes tyúkláb Fotó: punkosdikiralylany.blogspot.hu

Úgynevezett meszes lábat okoz a lábrühatka. Idővel vastag réteget képez a tyúk lábán, ami a járást nehezíti. Gyorsan fertőz. Gombák
Az aszpergillózist nehezen lehet felismerni a felnőtt állatoknál. Tünetek: sápadt, fehéres arc, vizes környék a szem körül, hasmenés, bágyadtság, lesoványodás, ziháló légzés. Elhullás a fiataloknál jellemzőbb.
A taréjpenész a taréjt, toroklebenyeket, a füllebenyeket támadja meg. A taréjon kicsi, világos foltok keletkeznek, amik idővel egyre nagyobbá válnak. A beteg állatokat el kell különíteni.
Egyéb tyúkbetegségek
Ritkán fordul elő a „puha begy”, amit a már erjedésnek indult takarmány okoz. Étvágytalanság és légszomj jellemzi a betegséget. „Kemény begy” akkor keletkezi, ha a takarmány nehezen emészthető vagy idegen testet tartalmaz, ami elzárja a begy kijáratát. Ha óvatos kimasszírozással nem tudjuk mi magunk eltávolítani a begy káros tartalmát, mindkét esetben műtétre lesz szükség.
Kiscsibék és felnőtt állatok szenvedhetnek főként vitaminhiány okozta angolkórtól. Tünetei: lábgyengeség, ízületek megvastagodása, deformálódása, lábujjak görbesége. D3 vitaminkúra ajánlott.

Fontos a tisztán tartott kifutó is!

Nyirkos hidegben elfordulhat fagyás. Elsősorban a taréj, a toroklebenyek, a füllebenyek, a lábujjak és a lábak vannak veszélyben. Ezek a testrészek először vértelenek és hidegek lesznek, majd kékes-pirossá válnak, forrók lesznek, és megduzzadnak. Hirtelen ne vigyük az állatokat meleg helyre, mert felszakadhatnak a fagyott részek.
Köszvény általában az idősebb állatoknál, A-vitamin hiánya miatt alakulhat ki. A lábujjakon és a lábízületeken duzzanatok jönnek létre, amelyek sárgás-fehéres anyaggal vannak tele. Zsigeri köszvény esetén a belső szerveket finomszemű, fehér lepedék borítja.
A tyúkok felsértett lába begyulladhat, elgennyesedhet, azaz fekélyes lesz. A kezelést (a fekély felvágását) bízzuk állatorvosra.
Ételmérgezést okoz a konkoly, az anyarozs, a magas sótartalmú, a romlott takarmány, a fakátrány, a műtrágyák és a gabona csávázására használt szerek is. Ezeket sose hagyjuk a tyúkok számára elérhető helyen! Tünetek: öklendezés, hányás, hasmenés, görcs, támolygás, bizonytalan mozgás, álmosság, kábultság.
A fészek tisztántartása is fontos!

Ha a tojásrakás fokozatosan alábbhagy, és hirtelen leáll, petefészek-gyulladásra gyanakodhatunk. Sajnos gyógyíthatatlan, ezért az állatokat le szokták vágni.
Ha valamely tyúkunk vérezni kezd egy sérülés következtében, azonnal el kell távolítani a többitől. A sebet jól ki kell tisztítani. Míg meg nem gyógyul teljesen, a többiektől külön, de lehetőleg látótávolságon belül kell elhelyezni.
Megfázás vagy huzat következtében könnyen begyulladhat a tyúkok szeme. Ilyenkor könnyeznek, nyálkát választanak ki, a szemhéjuk vörös és duzzadt. Bórvízzel (2%-os) vagy meleg kamillateával lehet óvatosan megmosni a szemeket, akár több alkalommal. Ha nincs javulás, állatorvost kell hívni
Csonttörést csak akkor lehet gyógyítani, ha nem a húsban, hanem a csüdben történt a törés. Fapálcikák és ragasztószalag segítségével óvatosan sínbe lehet tenni a lábat. 2-3 hétig, míg meg nem gyógyul, elkülönítve helyezzük el a falkától, de a szemkontaktust igyekezzünk köztük biztosítani. Fő oka a mész- és D-vitamin-hiány.
Ezeket tartalmazza házi patikánk!
multivitamin-készítmény vitaminhiány okozta betegségek kezelésére
féreghajtó kúrákhoz
hasmenés kezelését szolgáló szer
fertőtlenítő szer sérülések, bőrbetegségek kezelésére
fertőző betegségek ellen víz és takarmány fertőtlenítéséra alkalmas szer
külső élősködők (atka, rühatka, bolha) elleni szer
tollcsipkedésre csipkedés elleni spray vagy folyadék
kenőcs sebre vagy fagyott testrészre
bórvíz (2%) és kamillatea szemgyulladások kezelésére
Forrás: Beata & Leopold Peitz – Tyúktartás

Az év traktora 2015-ben…

Magro.hu 2014 november 18 
13 év után újra Case IH típusú traktor hozta el az első helyet az Év traktora szavazáson. Az 1998 óta megrendezett versenyen idén is 23 ország szakújságírója jelölte a traktorokat.
Mint minden évben, ezúttal is tesztelték a finalistákat, akik mind elismerő plakettet kaptak. A gépeket 9 féle szempont alapján pontozták: motor, hajtómű, hidraulika, elektronika, komfort és kezelés, dizájn, opciók, fajlagos ár (EUR/lóerő). A pontok összesítése után a magyar szakújságírókkal részben egyetértve született meg a végeredmény, melyben a legtöbb innovációt tartalmazó, a legmagasabb mezőgazdasági értékkel bíró és a legkedvezőbb fajlagos árú traktorok nyerték el az Év traktora díjjal járó elismerést.
Íme a győztesek:

Az év traktora - 
Case IH Magnum CVX 380









Speciális kategóriában a győztes
New Holland T3.75F









A dizájn kategória nyertes gépe
Deutz Fahr 9340 TTV



Forrás: tractoroftheyear.com

Köszönjük Dr. Hajdú Józsefnek a további információkat!

Összeszedtük, milyen agrártörvények változnak 2015-ben!

Magro.hu 2014 december 27
Sokat lehetett idén hallani az új uniós támogatási ciklusról (2014-2020), és a 2015-től induló, megnövelt keretű támogatási összegekről. De mi a helyzet a jövőre módosuló, és sokakat érintő különböző agrártörvényekkel? Összeszedtük, mire számíthatnak 2015-ben!
Jövőre biztosan módosul a cégeket érintő MSZ EN ISO 9001:2009 és a MSZ EN ISO 14001:2005-ös szabványok. Valamint jelentős átalakuláson esik át az agrártámogatási rendszer is.
Várható törvénymódosítások 2015-től
Megszületett a részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésének részletes szabályairól szóló rendelet. Egyszerűbb, gyorsabb, és gazdaságosabb lesz a részarány földkiadás során a tulajdoni hányadok önálló ingatlanná alakítása.
Egy jövő évi adótörvény-tervezet szerint jövőre csak gyümölcstermesztők főzhetnek pálinkát. Ráadásul a jelenlegi 200-ról 50 literre csökkenne a magánfőzés keretében előállítható ital.
Rendelet készül az import borok azonosíthatósága érdekében.
A nagyvadállomány csökkentése érdekében módosításra kerülhet a vadászati törvény. A hír nagy indulatokat keltett a közösségi oldalakon.
Módosítási javaslatokat nyújtottak be a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara működésével összefüggő egyes agrártárgyú törvényekkel kapcsolatban. Ennek nyomán módosulhat több, az agrárkamara működésével kapcsolatos törvény is.
Kidolgozás előtt állnak még a mezőgazdasági termelők részvételének feltételei és a munkavédelmi akcióterv is. De már ismert az agrártámogatási rendszer átalakításáról szóló rendelet.
Figyeljen a rendeletekre, kövesse híreinket 2015-ben is, hogy naprakész legyen a gazdaságát értinő változásokkal kapcsolatban!

A Szociális Szövetkezetek a működésképtelenség ugarában.

A Földforgalmi törvény hatálybalépése óta a mezőgazdaságban is működő Szociális Szövetkezetek döntő hányadának ha nem az összes működése problémás a mezőgazdasági ingatlanok tulajdonára és használatára vonatkozó új szabályok miatt, hiszen nem szerezheti meg a föld tulajdonjogát, és nem lehetséges az önkormányzati földek haszonkölcsön szerződés alapján történő használata sem. Az érvényes haszonkölcsön szerződések az év végén a törvény erejénél fogva megszűnnek és új haszonkölcsön szerződés a mező és erdőgazdasági hasznosítású földekre nem is köthető!
2011 CVI törvény a közfoglalkoztatásról és a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó, valamint egyéb törvények módosításáról hiába mondja ki a következőket:
„4/A. § (1) Amennyiben több hátrányos helyzetű személy egy közfoglalkoztatónál áll legalább egyéves időtartamban közfoglalkoztatási jogviszonyban, és a közfoglalkoztatottak vállalják, hogy szociális szövetkezet tagjaként a továbbiakban legalább két évet együtt fognak dolgozni, a közfoglalkoztatás során használt ingó tárgyi eszközöket az általuk megalapított szociális szövetkezet a közfoglalkoztatótól haszonkölcsön-szerződés alapján ingyenesen használatba veheti.
(2) Amennyiben a hátrányos helyzetű személy képzési programmal egybekötött mezőgazdasági célú közfoglalkoztatásban eredményesen vesz részt, és vállalja, hogy szociális szövetkezet tagjaként a továbbiakban legalább két évet fog dolgozni, a képzési programmal összefüggésben használt ingó tárgyi eszközöket az általa megalapított szociális szövetkezet a közfoglalkoztatótól haszonkölcsön-szerződés alapján ingyenesen használatba veheti.
(3) Az (1) és (2) bekezdésben foglalt esetekben a magyar állam, az önkormányzat vagy a közalapítvány a szociális szövetkezet részére a termőföldet, a közfoglalkoztató az állatállományt haszonkölcsön-szerződés alapján ingyenesen használatba adhatja. Az ilyen haszonkölcsön-szerződés esetében a termény és a szaporulat a szociális szövetkezet tulajdonába kerül.”
Megjegyzés: Nem lehetséges a haszonkölcsön szerződés, hiszen a Földforgalmi törvény nem teszi lehetővé: Másrészt: A termőföld mint fogalom már megszűnt, továbbá – nem lehet haszonkölcsön alapján földet használatba adni és a földforgalmi törény egyértelműen rögzíti a földhasználati joga átengedésének jogcímeit. Haszonkölcsön szerződés - a földre - nem köthető!
2013. évi CXXII. Törvény a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról:
38. § (1) A föld tulajdonosa, haszonélvezeti jog fennállása esetén a haszonélvező (e fejezetben a továbbiakban együtt: használatba adó) a föld használatát, hasznosítását az e törvényben meghatározott természetes személy, valamint jogi személy javára haszonbérlet, feles bérlet, részesművelés, illetve szívességi földhasználat jogcímén engedheti át az e törvényben meghatározott módon és mértékben. 
Megjegyzés: A föld használatát csak a földműves illetve a mezőgazdasági termelő szervezet vagy újonnan alapított mezőgazdasági termelő szervezet szerezheti meg!
37. § (1) Semmis a haszonélvezeti jog, illetve a használat jogának (a továbbiakban együtt: haszonélvezeti jog) szerződéssel történő alapítása, kivéve, ha a szerződés közeli hozzátartozó javára alapít ilyen jogot. 
….
5.§ Fogalmak: 
19. mezőgazdasági termelőszervezet: a mezőgazdasági igazgatási szerv által e törvény végrehajtására kiadott rendeletben meghatározott feltételek alapján nyilvántartásba vett, tagállami székhelyű jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet,
a) amelynek
aa) alaptevékenysége olyan mező-, erdőgazdasági tevékenység, illetve kiegészítő tevékenység, amelyet a jogügyletet megelőzően legalább 3 éve folyamatosan folytat,
ab) éves értékesítése nettó árbevételének több mint a fele a mező-, erdőgazdasági tevékenységből, illetve a kiegészítő tevékenységből származik, és
ac) legalább egy vezető tisztségviselője, vagy a cégvezetője a mező-, erdőgazdasági tevékenységet, illetve a kiegészítő tevékenységet a szervezetben fennálló tagsági viszonyához kapcsolódóan gyakorolja, és e törvény végrehajtására kiadott rendeletben meghatározott mezőgazdasági vagy erdészeti szakirányú képzettséggel, vagy a mezőgazdasági igazgatási szerv által igazolt legalább 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik, vagy
b) amely újonnan alapított mezőgazdasági termelőszervezetnek minősül;
26. újonnan alapított mezőgazdasági termelőszervezet: Magyarországon nyilvántartásba vett tagállami székhelyű jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet
a) amelynek alaptevékenysége a mező-, erdőgazdasági tevékenység, illetve kiegészítő tevékenység,
b) amely nem rendelkezik az Európai Unió tagállamában, az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes államban, valamint a nemzetközi szerződés alapján velük egy tekintet alá eső államban fekvő föld felett használati joggal,
c) amelynek legalább egy vezető tisztségviselője, vagy a cégvezetője a mező-, erdőgazdasági tevékenységet, illetve kiegészítő tevékenységet a szervezetben fennálló tagsági viszonyához kapcsolódóan gyakorolja és e törvény végrehajtására kiadott rendeletben meghatározott mezőgazdasági vagy erdészeti szakirányú képzettséggel, vagy a mezőgazdasági igazgatási szerv által igazolt legalább 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik, és
d) a szervezet nem különválással, kiválással, szervezeti formaváltással, egyéb jogutódlás folytán keletkezett;
40. § (1) A 38. § (1) bekezdésében meghatározott jogcímeken alapuló földhasználat jogát (e fejezetben a továbbiakban együtt: földhasználati jogosultság) - a (2)-(5) bekezdésben meghatározott esetek kivételével - földműves és mezőgazdasági termelőszervezet szerezheti meg.
2) Az erdőbirtokossági társulat a tagjai tulajdonában és haszonélvezetében álló erdőnek minősülő föld földhasználati jogosultságát megszerezheti.
(3) Haszonbérlet címén
a) az agrárágazathoz tartozó köznevelési feladatot ellátó intézmény,
b) az agrárágazathoz tartozó felsőoktatási intézmény
az alapító okiratában vagy jogszabályban meghatározott, oktatási vagy tudományos kutatási alapfeladatát szolgáló föld használatát megszerezheti.
(4) Haszonbérlet címén a föld használatát a bevett egyház vagy annak belső egyházi jogi személye oktatási, szociális, vagy gazdasági tevékenység végzése céljából megszerezheti.
(5) Tanya földhasználati jogosultságát földművesnek nem minősülő természetes személy, illetve mezőgazdasági termelőszervezetnek nem minősülő jogi személy - ide nem értve a 41. §-ban meghatározott jogi személyeket - is megszerezheti.
42. § (5) Újonnan alapított mezőgazdasági termelőszervezetnek az (1)-(3) bekezdésben meghatározottakon túl kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy a földhasználati jogosultság megszerzésétől számított 1 éven belül a föld helye szerintitelepülésen mezőgazdasági üzemközpontot létesít.
Tehát ha van az önkormányzatnak/tagnak földje, a szövetkezetnekhaszonbérlet (előhaszonbérleti jog!) felesbérlet vagy részesművelési szerződés alapján adhatja át a földhasználatot a használat jogának megszerzésére vonatkozó új szabályozásnak megfelelően, mint mezőgazdasági szervezetnek.
A termés tulajdonjoga teljes egészében csak a haszonbérlet esetén illeti meg a szövetkezetet, a másik két szerződéstípus esetében a szerződésben foglalt megállapodás az irányadó.
a.) Az önkormányzattól haszonbérelt földön a szövetkezet gazdálkodik ekkor a termény a szövetkezeté.
MIT LEHET TENNI, ha a Szociális Szövetkezet nem Mezőgazdasági szervezet?
a.) A tag terméke (saját/bérelt földön magánszemélyként termelt termék) NEM a Szövetkezet terméke! A Szövetkezetnek meg kell vásárolnia a terméket a tulajdonostól/bérlőtől, ha saját Szövetkezeti terméket szeretne.
b.) Lábon álló terményt lehet megvenni, s akkor a szociális szövetkezet az alkalmazottakkal, a tagi munkavégzőkkel leszedheti a terményt, s akkor már az a Szövetkezeté.
c.) Lábon álló terményt megvásárolva, lelegeltetheti a Szövetkezet a saját állataival. A fűtermés is eladható lábon és ebben az esetben a vevő legeltetheti le a gyep termését. A Szövetkezet terület gondozására szerződhet a tulajdonossal, és a szolgáltatás ellenértéke ellensúlyozhatja a fű ellenértékét.
d.) A termelési feladatokat bérmunkában végezheti el a Szövetkezet a tulajdonos/bérlő részére. Pl. az önkormányzat földjét a szövetkezet bérmunkában műveli, ekkor a termés az önkormányzat tulajdona.
e.) Tanya földterületet vesz bérbe, tulajdonba. A tanya jelenlegi szabály szerint maximum egy hektár lehet fő szabályként!
f.) A Szövetkezet csak bérfeldolgozást, bérszolgáltatást végez a tag termelő részére, a termék a tag tulajdona marad, (mivel földje csak a tagnak van (ha van), mint magánszemély földművesnek).
g.) A szövetkezet és a szövetkezet tagjai (önkormányzat, termelő), mint földdel rendelkezők részes művelési szerződést kötnek. A termény tulajdonjogát és a vállalásokat a szerződésben kell rendezni. Nem kell kifüggeszteni, de jóváhagyás kell a Földtörvény szerint.
h.) A szövetkezet felesbérleti szerződés alapján termel az önkormányzat földjén és így a termés egy részén szerez tulajdonjogot – nem feltétlenül a felén. Nem kell kifüggeszteni, de jóváhagyás kell a Földtörvény szerint.
2014. 12. 08. Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete
(www.kisleptek.hu; 30/7688718) (Köszönjük Csányi György - NAK szaktanácsadónak a Földjogi kérdésekben a felvilágosítást.)
A leírt lehetőségek, a konkrét esetek tekintetében további szakemberek (adójog, könyvelés, …) bevonását igényli, a konkrét esetre konkrét választ kell keresni.

A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?

A kannabisz kivonat, más néven ” olaj” Rick Simpson által először előállított fajtája egy koncentrált, kifejlett nőivarú növény virágjából, leveléből származó szájon át bevehető készítmény. 
Nagy mennyiségű olaj 3-6 hónapos időszak alatti fogyasztása ...
szinte minden betegséget meggyógyít, vagy könnyebben kezelhetővé tesz. 
Ez azért lehetséges, mert a kannabisz alapvetően az endokannabinoid rendszeren keresztül hat. 
Ez a rendszer tart fent homeosztázist a test többi részével. 
A valóság az, hogy a kannabisz elfüstölve is hat a rákra, krónikus fájdalmakra és gyulladásos állapotok ellen.

Koncentrált marihuána kivonat

Ne keverjük össze a növény magjából készült olajjal.
Ha belegondolsz, ez már eléggé őrületesnek hangzik eddig is, mármint hogy egy növényből keletkező füst gyógyításra képes, sőt mi több, jobban működik, mint sok drága gyógyszer.
Azonban az olaj fogyasztásakor két elsődleges különbséggel kell számolnunk.
Először is, a kannabinoidok sokkal koncentráltabb állapotban vannak jelen az olajban, mint dohányzáskor, így erősebb a hatásuk is.
Másodszor, az olaj lenyelve az emésztőrendszeren keresztül szívódik fel.
Lényegében, a tested azokkal a tiszta molekulákkal eteted, amelyek lehetővé teszik azt, hogy kiegyensúlyozott maradj. 
Mivel az összes betegség a szervezet összhangjának megbomlásából ered, ez a gyógyszer hatásos szinte mindennemű betegség esetén. 
Legalábbis ez az, amit a tudomány és a tapasztalat mutat.
Tudományos Bizonyíték
A THC molekula

Több száz tudományos vizsgálat kimutatta, hogy a kannabinoidok, mint a tetrahidrokannabinol (THC) és a kannabidiol (CBD), valamint egész növényi készítmények, hatékonyak szinte bármely betegség ellen. 
Íme néhány olyan betegség, amelyek kezelésében már bizonyított a kannabinoidok gyógyászati hatásossága:
- Ízületi gyulladás
- Rák
- Crohn-betegség
- Cukorbetegség
- Fibromyalgia
- Sclerosis multiplex
- Parkinson-kór
Számos nagy, még ma is létező gyógyszeripari cég forgalmazott kender alapú gyógyszereket az 1800-as és a korai 1900-as években. 
Azóta sokminden megváltozott.
A marihuána jelenlegi korlátozásai nem azért vannak életben mert a kender rossz vagy káros lenne, hanem a nagy gyógyszeripari lobbi miatt, miközben milliók szenvednek és halnak meg feleslegesen!
Hasonló cikkek:
- A marihuána gyógyerejét alig ismerjük- Magyarországon miért illegális?
- A marihuána megállítja az agresszív rákfajták metasztázisát!
- A kannabiszolaj egy igen hatékony természetes rák gyógymód!
- Csehország legalizálta az orvosi marihuánát!
- 3 növény és 20 füves cigi mindenkinek jár (a cseheknél):
Források:
Kenderes gyógymódok az ősi Magyar hagyományban
Bármilyen meglepő hazánkban is volt hagyománya a kenderrel való gyógyításnak.
A köztudatban ma mégis egy borzasztó, pusztító kábítószerként él.
Egy rövid anyagot találtam, amit érdemes elolvasni.
Ez nem a távoli USA, vagy akármelyik másik „egzotikus" ország egy leírása, hanem ...
...a miénk, a Magyarok emlékezete!
A kender ősi gyógynövény...
, de rostja alkalmas textil előállítására is
A kender és lenfélék ezért útjába kerültek az USA-ból terjedő műanyagszálnak. 
A versenyt a műanyagszál csak úgy bírta velük, hogy a Cannabis növény egész rokonságát átokkal sújtották, veszélyesnek nyilvánították, ,,belépőnek" a nehéz drogok világába.
A függvényvilág (Magyarország is, a megszokott szolgaisággal) követte őket és üldözőbe vették a kendert, az ötezer éve ismert és sokrétűen, eredményesen használható gyógynövényt

Kender aratás 

Mióta nincs kenderből készült asztmacigaretta, nem is inhalálható, nem főzhető teának, mert nincs szárított kenderlevél a patikában, megsokszorozódott az asztmások és allergiások száma.
A rábaközi ,,tudók" eredményesen alkalmazták a fene (rák) gyógyításában, fájdalomcsillapítóként, bőr allergiák ellen, sőt, görcsök, hányinger ellen is.
,,Tudós" Nagy Ferenc kezelt kender, lótejsavó és fűzcsíra ázatából készült étellel ,,sorvadóbénult" (föltehetőleg szklerózis multiplexes) beteget.
Sikerült a rosszabbodást megállítania.
Kenderlevél füstöt is inhaláltatott.

Kender törés

A tudók, javasok kenőcsöket is készítettek allergiás kiütések és egyéb ,,rossebek" ellen kenderből és méhgyantából (propolisz).
A kendert a ,,bögyöllőrenyheség" (impotencia) ellen is bevetették.
Füst formájában idegnyugtatóként, tea formában a belső - gyomor és bél - idegesség leküzdésére.

Kender törés

A férfiúi elgyöngülésről vallott ,,táltosi" nézetet a sokat emlegetett Hetyei ekképpen fogalmazta meg:
,,A fölsülés vagy az asszonyból ered, vagy magából a férfiból.
Ha az asszony nem kívánja a férfit, vagy nem azt a férfit kívánja, aki körülötte sarkantyúzik, nem áraszt hívó szagot, mozdulatai sem csalogatnak, szeme sem beszél huncutul.
Megette a fene az egészet.
Ha ágaskodott is, lelankad.
Ám, ha az asszony majdnem kapufélfára szökik, mint tavasszal a görgő macska, a férfi gatyája meg nem is rebben, akkor baj van!
Ez lehet attól, hogy fáradt, beteg, vagy sűrű neki az asszony béhevülése.
Ám attól kezdve, hogy fölsült, még nehezebb a sora, mert félsz költözik belé a fölsüléstől. 
Különösen, ha az asszony ilyenkor türelmetlen, csúfondáros, veszekedős." 
orvosi kender 
Más tudóktól összegezve pedig:
"Az okos asszony ilyenkor nagy kincs!
Mestere a szerelemnek is.
Ezért a férfi okosan teszi, ha nőstényét a szerelemben, szeretkezésben gyarapodni, teljesedni engedi, mert gyöngeségében csak az ilyen asszony tudja bajából kihúzni.
A mulya asszony csak vár ilyenkor, mert rászokott, hogy minden ügyet-bajt a férfi old meg. 
A férfi pedig tehet ez ügyben magáért!
Szeretkezés előtt meg utána is, mossa meg heréit hideg vízben.
Ne éljen nemiségükben csorbított állatok húsán, ne igya tejüket, ne egye tojásukat.
Igyék kender leveléből, meg disznótücs szárított bogyójából főzött teákat, méhgyantás mézzel édesítve.
Igyék kanca tejet. Ha van, és jut maradék, ihatja szoptatós asszony tejét is.  Az is jót tesz.

Kender gerebenezés 

Legjobban használ, ha nőstényében keresi az addig meg nem látott szépet.
Ha mosdatlan az asszony, mosdassa meg, mert az is lehet, hogy annak hívó, jó szaga belefullad a bűzbe.
A szeretkező felek között bizalomra, megértésre van szükség egymás meztelen látásában, érintésében, szerelmi igényében.
Ez a boldog szerelem, a sikeres szeretkezés biztosítéka.
Tehát, szeretet nélkül nincsen igaz szerelem, nincs tartósan sikeres szeretkezés. 
Az öregedés kíméletlen, de jó ápolással azon is erőt vehetünk, ha nem mondjuk: már megöregedtünk.
Erre sohasem öregszünk meg, ha bátran nekivesélkedünk!
Csak nem köll félni az élettől, mert így vagy úgy holtig megélünk!"

Kender áztatás 

Táltosaink a kendert étvágytalanság ellen is alkalmazták, súlyban leromlott betegeiknél.
Gyomorfekély ellen is használták, és nem csak főzet formájában, hanem egy gyantaszerű kenderkivonattal (erről szólnak ma a hírek, ez a vadkenderolaj).

Ezt a zöld vadkenderből nyerték.

Úgy vélték, ez a kenődő anyag a fekélyre tapad, nem megy át olyan gyorsan a gyomron, mint a tea.
Torokbántalmak ellen pedig szopogatták ezt a kenderből készített pépet.
Láz esetében még fűz vagy nyír kérgéből nyert főzettel kombinálták.
A tüdőt érintő bajok esetében a juhar levét keverték hozzá."




Kender fonás

Felmerül a kérdés hogy akkor honnan is való a gyógymód?
...Rick Simpson-tól ahogy azt manapság terjesztik, 
...vagy ez egy ősi Magyar Táltos gyógymód?
Azt hiszem, hogy a válasz egyértelmű.
Gyógymód már mindenre van, és volt is.
De ma az egészség tilos!


Kender fonás rokkával

Forrás:

Máté Imre: YOTENGRIT I./ gyongyharmatoscsudafa
A kender aratásának ünnepén
Lopott Ritmus - Miénk volt de ellopták
Dr. Braun Atilla néprajzkutató filmje
A "hipp - hopp" tánc és rap éneklés magyar eredetű!
Hipi - hopi tánc és hadarónak hívták itthon.





Magyarországon a legelterjettebb és házilag is termelt növény a kender volt.
A fontosabb ünnepek a kender vetése és aratása idejére tevődtek.
Ilyenkor gyakorolták a hipi - hopi hagyományait, melynek organikus része a jellegzetes tánc, melyet később, mint népszokást betiltottak.
A Filmarchívumban fellelhető filmeken láthatóak az autentikus ruhák és mozdulatok:

Kendertánc Fövesen (A Magyar Filmhíradóból).
A nagyszerű termést és a jól végzett munkát ünneplik a parasztok.
Két napig áll a bál.

Megrendezésre kerül a hagyományos hadaró (rap - mai néven) verseny is.
Járják a hipi - hopi táncot, mielőtt újra munkába állnának, hogy felkészítsék földjeiket, és az állatokat a télre.

A Takács József által Fövesen felvett filmet, 1974 -ben leforgatja az USA -ban.
A film vetítésén az előadóteremben jelen vannak, az akkori takarítást végző afro - amerikai fiatalemberek is.

Ezután, néhány évvel késöbb megalakul a "Sugarhill Gang" nevű zenekar, akik hip - hop zenét kezdenek játszani.
MAXIMUS TYRIUS (Kr.u II. sz.):
"A szkíták, ha részegségi gyönyörre vágynak, máglyát raknak és jó illatú növényeket égetnek. Azt körülülik, és lakmároznak az illatból. 
S mint mások az italtól, ők is ugrándoznak, énekelnek és táncolnak..."







Ökofalu - Tata-Agostyán Az önfenntartás lényegi esszenciája ezeréves tudásunk újbóli életre hívása

"Az élőfalvak előszobája"
A Természetes Életmód Alapítvány üzenete : "A természet jobban tudja"
A Természetes Életmód Alapítványt 1993-ban, több évi előkészület után, a Magyar Humánökológiai Társaság és két magánszemély alapította a hazai szerves műveltségre alapozott ökofalvak, élőfalvak létesítésének kezdeti időszakában.
A már élő legendának számító Gyűrűfű, Visnyeszéplak, Drávafok, Galgafarm, Gömörszőlős alapítóinak példáját követve, de a saját fejlődésének más irányt szabott az agostyáni kezdeményezés. 
Jelesül az ökofalvak előszobájává kívánt válni.
Mindez abból a felismerésből fakadt, amit az eddig tapasztaltak is igazoltak, hogy a természetben, a természeti környezetben magának újra helyet kereső ember működő minták, példák nélkül csak nagyobb zűrzavart csinál magában és maga körül. 
Alapítványunk a visszagondolkodásnak ezen "damaszkuszi" útján próbál segítséget nyújtani élhetőbb, fönntartható rendszerek kimunkálásával, és bevezetésével a napi környezettudatos gyakorlatba.
Az Alapítvány célja:
- Természeti-, környezeti nevelés, oktatás és képzés
- A természetes életmód egyéni és közösségi lehetőségeinek kutatása, rendszerszerű kialakítása és bemutatása
- Törekvés a külső és belső világunk harmóniájának megteremtésére
- Egészség megőrzése holisztikus módszerekkel
- A természeti, táji és kulturális értékeink együttlátása és láttatása
- Természetgazdálkodás, természetvédelmi kutatás
Szakmai műhely és helyszín:
Agostyán Ágoston Liget Tatától, a vizek városától 5 km-re található, az országos hírű Agostyáni Arborétum tűszomszédságában, a Gerecsei Tájvédelmi Körzet határán. 
A közel 20 hektáros vízgyűjtő területen a Gerecse peremvidékét leképező természetföldrajzi formációk és élőhelyek legtöbbje megtalálható.
Alapítványunk néhány alapvetése:
Előbb-utóbb szembetalálkozunk a választási lehetőséggel:
Vagy megpróbálunk egy időtálló, fönntartható rendszert kialakítani magunk körül, ami nem jelenti az eddig megszokott "mindennapi kényelmünkről" való lemondást, de átgondolt cselekedeteket és gondosságot igen. 
Cserébe egy szép, egyszerű, egészséges, olcsón "üzemeltethető" életteret kapunk.
Vagy 
...folytatjuk eddigi életünket, amely átgondolatlan, mértéktelen, költséges - tehát fenntarthatatlan, ön- és környezetpusztító.
Erre a problémára kínál megoldást a Természetes Életmód Alapítvány folyamatosan fejlesztett programmal a mindenkinek meggondolandó alapelvek betartása mellett.
- maximális gondosság
- a természet jobban tudja
- tiszta használat
- a szépség iránti igény
Az Alapítvány kínálata nagyon széles: 
Lehetőség van hosszabb-rövidebb látogatásokra, táborozásokra, terepgyakorlatokra, de arra is, hogy valaki "tanítvánnyá" szegődjön, és a helyzeteket valóságosan megélve tanulja meg a természet-közeli, szép és egyszerű életmódot.
Az alapítványunk céljai megvalósítása érdekében a következő programokat működteti:
- Természetismereti-, humánökológiai terepgyakorlatok a tatai-medence természetes élőhelyein (erdők, füves puszták, vizes élőhelyek) ELTE-vel közösen
- Alternatív energiák használatának gyakorlati megvalósítása.
- Szalmabálás házépítés, terület-felhasználás, alternatív módon, földműves-gazdálkodás, erdészeti tevékenység, egyéb életvezetési lehetőségek: 
reformkonyha témában folyamatos tanfolyamszintű oktatás, gyógynövényismeret, egészségvédelem témában 2 havi rendszerességgel.
- Környezeti nevelés: 
Környezeti nevelés "szobában - szabadban" című 90 órás akkreditált pedagógus képzésen bemutatjuk a szenzitív terepi oktatást, ökológiai terepi módszerek alkalmazását.
- Alapítványunk minősített  (5 különböző szakmai hét) Erdei Iskola, kistérségi központként működik. 
Erdei iskolánk iránt érdeklődő nagy létszámú csoportot folyamatosan fogadjuk.
- Tanösvények: 
erdő-, madár- és hüllővédelmi tanösvény, Gerecse cserjéi is lágyszárú növényei, és természetgazdálkodási tanösvény. 
A 10 állomásos szelíd energia ösvény építését befejeztük, folyamatosan karbantartjuk, bekapcsoltuk az erdei iskolai programba.
- A 30 órás Zöld Óvodában "Úton a Zöld Óvoda felé" című akkreditált továbbképzésünkkel ellátja a Magyarországi Zöld óvodák koordináló, szakmai felkészítő szerepét.
- Természetgazdálkodás: 
Településünkre - Agostyánra - vonatkozó gazdálkodástörténeti hagyományokra építve hoztuk létre a szerves gazdaságot - természetgazdálkodási majort -, ahol tudásanyagban együtt van a múlt a jövő elvárásaival, helyi önellátásra, önfenntartásra méretezve. 
- Agrármérnökök nyári gyakorlatának lebonyolítási színhelye.
- Zöldturizmus: zöldturisztikai programcsomagot készítettünk a környező települések bevonásával. 
Helyi táji, természeti és történeti értékekre fölfűzött "humánökológiai" sétákat szervezünk természetvizsgálati módszerekkel. 
Zöldturisztikai tájékoztató füzetet állítottunk össze a Gerecse vidékéről. 
A program gyakorlati koordinációját és ügyelettel ellátott információs szolgáltatását vállalta fel a "Gerecse nyugati kapujában" alapítványunk.
- Történeti ökológiai program: 
"Séta utcai ruhában a középkorban" Egy folyamatosan bővülő XV. századi falurekonstrukció felépítése, és a középkori ember mindennapi életének megtapasztalása. 
Bemutatót szerveztünk A Magyary Zoltán Népfőiskolával közösen elméleti előadássorozattal és gyakorlati bemutatóval. 
Az épülő Árpád-kori körtemplom ligetében a téma nagyjainak kopjafája került elhelyezésre. 
A templom építő tábort a Kandó Kálmán Műszaki Főiskola hallgatói szervezik évről évre, Dr. Nemcsics Ákos építésztanár irányításával, míg alapítványunk a teljeskörű ellátásukat biztosítja.
Zarándokturizmus: 
Alapítványunk egyik központja lett a magyar Caminónak is nevezett VIA MARGITARIUM útvonalnak. 
Ennek okán újabb akkreditált képzés tervezünk "Ökoturizmus és zarándokturizmus vezető és szervező" címmel.
Cím: 2835 Agostyán, Török Ignác utca 3.
Telefon: (30) 419-5080 Labanc Györgyi
(30) 663-4651 Czumpf Attila
E-mail: bakfitty "kukac" t-online "pont" hu
Honlap: http://www.teaagostyan.hu
(Forrás: elofaluhalozat)

Tata-Agostyáni Ökofalu 
- Az önfenntartás lényegi esszenciája ezeréves tudásunk újbóli életre hívása
A Szekszárdi energia- és áramszünet riadóterv további munkálataihoz anyagot gyűjtve látogattam el Tata-Agostyán melletti természetvédelmi övezetben fekvő külön kialakított és megtervezett Ökofaluba, Czumpf Attilával a terület üzemeltetőjével és házigazdájával. 
Arra voltam kíváncsi, milyen mintákat tud mások számára is átadni a Magyar Élőfalu Hálózat e tagja, milyen rendszerben, mekkora kapacitással önellátó és környezetbarát, kik lakják, hogyan és mióta élnek ott, milyen tervekkel, esetleg tudatosan készülnek-e olyan eseményekre, amelyek folytán önsegélyezésre szorulnak és hogyan képesek alkalmazkodni, megoldani a jelenlegi és nehezített élethelyzeteket.
A domborzat és a panoráma kirándulásokra, pihenésre is nagyon alkalmas, ad egy kis elszigeteltséget a mai valódinak nevezett hamis élettől. 
Természetes, festői környezetben gyakorlatilag 4-5 ember tartja a frontot, kb.: 50 állattal (lovak, disznók, baromfik, kecskék, juhok, nyulak, galambok), a szervezett rendezvényeket, oktatásokat, táborokat további erre szakosodott és elérhető szakmai hozzáértőkkel oldják meg. 
A képet színesíti az erdőt és állatokat kedvelő népes bogár fauna, ami időnként zavaró is lehet, de szükség esetén jól jöhet. 
Élhető gazdálkodást és életmód-változtatott élettervezést mutatnak be, e természetvédelmi és humánökológiai központban. 
A környezetében olyan típusú emberek élnek, építkeznek, akik tudatosan tervezik a kiszolgáltatás mentes életéveket.
Nevezhetnénk bemutatótelepnek, turisztikai látványosságnak, öko élménynek is, valójában nem családok gyülekezete egy önfenntartó közösségben, ilyen szempontból inkább egy tanya, viszont a sok épület és minta alapján, inkább oktatóközpontként nevezhető. 
A tájnak történelmi múltja is van, épül egy kis kápolna is, bejárása belépődíjas, szállási lehetőség is van.
Programjuk elismert, kitüntetett, az építmények egy része támogatási pénzekből épült.
Mintegy 20 éves környezetvédelmi munka, kapcsolatok és tanulópénz eredménye ez a kellemes park, egy kis rezervátum, ami üzleti szempontból táborozásra, rendezvényekre-csapatépítésre, oktatásra alkalmas - erre berendezett történelemhű, erdei iskolai szobák, külső tantermek, épületek, ismeretterjesztő külső és belső táblák segítenek ebben -, de valójában a minta az, amit csomagként akarnak adni és tervezetten, készülve élni a saját önellátási lehetőségeikkel. 
Véleményük szerint nincs sok idő addig, hogy nézegessük, mit kellene csinálnunk, mindenkinek meg kell alkotnia, csinálnia, építenie a saját „háttér országát”, ahol független tud maradni az ellátás biztonsága.
Az „önfenntartó közösség”-re A-tól Z-ig... 
...teljes levezényelhető rendszerrel állnak rendelkezésre saját tapasztalataik és további kapcsolataik révén nem csak elméletben, hanem gyakorlatban is, elsősorban 
mintát kívánnak mutatni
, ha kell akár hosszabb távon is helyet adni ennek az élettérnek vagy környékének a használatára. 
„Saját” víz van - csapadék, patak, felszín alatti vízréteg, víztározók – tisztálkodásra, mosásra, ivóvíz ellátásra, „saját” áram van - patakból lapátos áramfejlesztővel vízimalom, napelemmel, szélkerékkel, aggregátorral oldják meg -, saját fűtés van - kemence, „multi-égetős” kályha -, fűtéshez, vízmelegítéshez energiaforrás van - erdei hulladékfa elegendő mennyiségben rendelkezésre áll, napkollektor, napelem, szélkerék, aggregátor rá tud segíteni a rendszerre, mely kiegészíti a gyertya és mécses világítási biztonságát is.
Ellátás-mixet alkalmaznak, ha netán valamelyik ellátó egység kiesik, egy másikkal képesek legyenek pótolni. 
A terület elegendő a zöldség, gyümölcs termesztésre, a kaszáló az állattartáshoz, az állatállomány a tej és húsfogyasztásra néhány családnak Gyógyfüvekkel, ötvözve a keleti és a nyugati orvoslással, az egészségügyi ellátás egy része is megoldható. 
A terület fekvése alkalmas arra, hogy vízgyűjtőkét működjön, de akár jó elvezető is legyen. 
Az állatokat védett területeken is tarthatóak, az erdősávok a levegő tisztaságát képesek biztosítani. 
A kis patakok, mivel több is van egymás pótlásai is egyben. 
A vízfolyás-nyomokból ítélve, nem mindegyiknek volt 2012. április 26-án utánpótlása (megjegyzendő, hogy néhány gyenge esős nap után tettem látogatást, hosszabb csapadékmentes idő után), ami azt feltételezi, hogy a talaj vízelosztó képessége képes megtartani egy általános alacsony szintű vízhozamot és több nyomon elvezetni nagyobb mennyiségű vizet is. 
A környék 5 km-es körzetben élő lakosai megbíznak egymásban, a terület mellett jelenleg működő katonai bázis növeli a biztonságérzetüket. 
A veszély az lehet, hogy ahol hiányzik valamilyen biztonság, onnan várható agresszív betelepedési igény az ilyen „idilli” helyekre.
A mai technológiák és a régmúlt kitaposott ösvényei jól ötvöződnek, szerves rendszert alkotnak Agostyán ökofalujában. 
Ez a tudás nagyon felértékelődik napjainkban. 
A Szövetség egyik célja, hogy a településeket abban segítse, hogy fel tudjanak készülni a várható változásokra. 
Ehhez jó segítséget nyújt ez az oktatóközpont is.
Agostyán Ökofalu:
video: 
(Forrás: klimabarat)
Továbbá:
2. Gyógyító növényeink 2. rész: http://emfkryon.blogspot.hu/2013/05/galaj.html
4. Gyógyító növényeink 4. rész:
5. Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/gyogynovenyek-alkalmazasa.html
7. Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/vegyes-kulturak-kedvezo-hatasu-szomszed.html
8. Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/kerteszeti-naptar-zoldsegeskert-vetes.html
9. Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/praktikusan-az-otthonunkban.html
12. Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/vegyszermentes-tartositas-oreganyaink.html
14. Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/paradicsomultetes-paradicsomtermesztes.html
18. SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/szabo-gyorgy-bukkszentkereszti.html
19. Csicsóka – a jótékony szénhidrát: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/csicsoka-jotekony-szenhidrat.html
20. A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:
21. Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:
22. A mediterrán őshonos fája – az Oliva:
23. Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:
24. A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:
25. A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:
27. Hűsítő italok – házilag:
28. A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:
29. Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html
30. Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/06/szunyogcsipes-ellen-hagymatol-bananhejig.html
32. A védőltásra kovaföldet:
33. Őshonos gyümölcsfajták a Tündérkertben - Kovács Gyula pórszombati erdész:
34. Likvidálják a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaságot:
35. Tata-Agostyán Ökofalu - Az önfenntartás lényegi esszenciája ezeréves tudásunk újbóli életre hívása:

Szeretettel, Gábor Kati
Személyre szóló gyógyítás - kezelés - tanácsadás:
web oldalaim:
blog oldalam: