2014. október 25., szombat

Tamás Gazda Tanácsai - októberre (5.)

Kalydi Tamás Szaktanácsadó Mobil: 0630 816 4219 E-mail:kalydi.tamas@hollandalma.hu
Itt van az ősz itt van újra… és ezzel együtt a rengeteg feladat, főképpen az alma betakarítása és az ezzel járó szervezési, értékesítési feladatok. Idén rekord mennyiségű termés várható, sajnos magas ipari áruhányad mellett. A rekord az ipari és az étkezési gyümölcs árára is érvényes, de negatív irányba. Ez a helyzet az elmúlt két évtizedben nem először fordul elő. Ha most sem változtatunk a szemléletünkön, akkor még évek múlva is ki leszünk téve hasonló kellemetlen meglepetéseknek.
Ipari helyett inkább étkezési alma
A kettős hasznú, vagy kizárólag ipari almatermesztés már sohasem lesz jövedelmező! A sűrítmény világpiaci ára által szabályozott folyamatok nincsenek tekintettel a tradíciókra. Az ipari célültetvényeken termelt alma önköltsége már nem szorítható a kialakult árak alá.Sokan már az objektíven szükséges ráfordításokat sem adják meg az ültetvényeknek. Nem metszenek, elhanyagolják a kondicionálást, tápanyag gazdálkodást, növényvédelmet. Ennek ellenére sem tudnak rentábilisan ipari almát termelni. Vegyük tudomásul, a magyar almatermesztésben egy korszak lezárult, befejeződött az ipari alma hazai pályafutása. A léalma termesztése többé nem lehet termelési cél, léalma (sajnos) képződik magától is, még a legintenzívebben ápolt kertekben is. 
Egyértelmű, hogy hazánkban a léalma mennyisége és ára nagy mértékben befolyásolja az étkezési alma árát is. Ez jól látható ebben az évben is, hogy a dömping mennyiségű léalma ára közvetetten „lefejezi” az étkezési alma piacát is megingatva ezzel a termesztői társadalom egy részének a minőségi almába vetett hitét. 
Van aki költségcsökkentés céljából az ültetvény ápolását egyszerűen abbahagyja. Van aki eleve a rezisztenciával rendelkező fajtákra úgy tekint, mint amivel az ég adta világon semmit sem kell tennie és van az a termelői réteg, akinek, akár „Re” akár konvencionális alma ültetvénye, akkor is szívvel-lélekkel műveli és ápolja azt. Mert ők jövőre is ebből akarnak megélni. 
Aki a jövőt tervezi, már nem telepít ipari fajtákat. Az újdonságok közül pedig olyanokat választ, amelyek megfelelnek az új fogyasztói igények által támasztott követelményeknek. A fogyasztó friss, alacsony vegyszerterhelésű, vagy vegyszermentes, ugyanakkor finom, tetszetős és megfizethető almát szeretne. Ezeknek a követelménynek tökéletesen megfelelnek a Naturalma® Program fajtái, a Luna®, aSirius®, az Orion®, a Red Topaz® és a Rozela®. 

A kitermelés elkezdődött
Egy-két héten belül elérkezik a telepítés egyik fő időszaka, mely egészen a komolyabb talajfagyokig tart. Október 20-án faiskolánk is megkezdte a kitermelést, hogy felkészülten várhassuk vásárlóinkat. 
Mire kell odafigyelni telepítéskor?
Az ültetvény létesítésekor feladatainkat jó ha előre átgondoljuk és megtervezzük. Az oltványok átvételekor kérjenek szakmai tanácsot, vagy telepítési útmutatót. Többek között a következőkre figyeljünk: egyenes törzs, sérüléstől mentes ép gyökérzet. Az ültető gödörbe műtrágyát és szerves trágyát soha ne tegyünk úgy, hogy az közvetlenül a gyökérrel érintkezzen, mert perzselést okozhat. A tápanyagokat csaka talajjal elegyítve szabad az ültető gödörbe tenni. Ősszel kerüljük a nitrogéntrágyák és a talajfertőtlenítők használatát, hiszen már úgy sem fejtik ki hatásukat, csak problémát okozhatnak. 
Az ültető gödör legyen olyan, hogy a gyökér kényelmesen elférjen benne. A gyökereket mindig vágjuk vissza, mintegy 2/3-ra. Az oltás vagy a szemzés mindig a talaj felszín fölött legyen, ülepedésre is számítanunk kell. Alkalmazzunk agyagpépezést, - ami nem más mint víz, + talaj + 1,5 liter BISTEP/100 liter víz kombinációja. Ebbe kell belemártanunk közvetlenül ültetés előtt. Ültetés után várjuk az esőt. De ha nem jön az öntözés kötelező! 
Nagyon fontos a rágcsálók és a vadak elleni védelem. Amire az egyedi facsemete védőháló és a kerítés kombinációja sem mindig jelent biztos megoldást, ezért ne feledkezzünk meg a rendszeres ültetvénybejárásról. Minden szakmai előírást tartsunk be, hiszen az ültetvényeinket évtizedekre tervezzük! 
Aktuális feladatok az ültetvényben 
Minden kultúrában a betakarítás után egyik legfontosabb egy úgynevezett lemosó „fertőtlenítő” permetezés elvégzése, magas lémennyiséggel. 
A meggy esetében a hosszan tartó és az elhúzódó virágzás miatt a termést szakaszos érés jellemezte, ezért a betakarítás is vontatott volt. A csapadékhiány és az ebből adódó méret problémák, valamint a meggy alacsony felvásárlási árának köszönhetően a fán maradó termés, és a szüret után elmaradó növényvédelmi kezelések miatt látható jelei vannak a kórokozók felszaporodásának (Brumeriella). 
A levélbetegség miatt vannak ültetvények ahol a korai lombhullás a 60-70%-ot is elérte. Mindez megelőzhető betakarítás utáni rezes/rézhidroxid/rézszulfát kezelésekkel. A fán maradt gyümölcsök múmiái, a rügyek és a fa repedései, a gyomnövények jó táptalajai lehetnek a C.gloeosporioides és egy másik veszélyesebb faj a C. akutátum (a meggy gyümölcs rothadásáért felelős) alattomos kórokozóinak az átteleléséhez. Megfigyelhető, hogy a jó tápanyag ellátású, jó kondícióban lévő ültetvény fáin a levelek üde zöldek, és csak az ősz végi fagyokkal hullnak le. 
Az őszi lombfagyás 
Az ősz előrehaladtával egyre valószínűbbek a hirtelen lehűlések, esetleg a tartósan megmarad őszi fagyok. A fára ráfagyott rozsdabarna levelek nem a legszebb látványt nyújtanak, csak a szeles novemberi esőkkel hullnak le. Ezek a lehűlések különbözőképpen hatnak gyümölcsfáinkra, akár fajtától függően is. A korai erős fagyok megakadályozzák, hogy a levél optimálisan beérjen. Még a fás részek szállítószövetei is károsodhatnak. 
Az őszi lombfagyás által okozott kár mértékét nagyban befolyásolhatja a fa lombjának növény egészségügyi állapota, a növény kondíciója, tápanyag ellátottsága és a rügydifferenciálódás mértéke. 
Az év második felében előforduló, szokatlanul csapadékos időjárás és a néhány napja még előforduló 25-27 oC fokos napi hőmérsékleti szélsőségek, okozta stressz hatások mérséklésére, valamint a kórokozók, és kártevők ellen, ajánlatos az alma betakarítása után egy lombon keresztüli kezelés. (Bistep 2 l/ha + rézhidroxid hatóanyag 2 l/ha). 
Az időjárás előrejelzésekre alapozva, de mindenképpen még a komolyabb őszi fagyok előtt, egy karbamidos kezelés aktuális, 30 – 40 kg/ha dózisban az átlagnál jóval magasabb egy hektárra kijuttatott vízmennyiséggel.
Üdvözlettel: Tamás Gazda

Kőszegi Szüret, Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó



Nem csak a sertésnek jár a csökkentett áfa

2014. október 23.agrarszektor.hu
A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) üdvözli az általános forgalmi adó csökkentésének kiterjesztését az állatok újabb körére, miután a gazdasági miniszter bejelentette, hogy jövőre 5 százalékra csökkentik a szarvasmarha, a juh és a kecske "köztes" áfáját.Menczel Lászlóné, a VHT titkára különösen örvendetesnek tartotta, hogy a kormány tovább halad a megkezdett úton, és nem mondott le az élelmiszerek áfa-csökkentésének folytatásáról.
A szakmaközi szervezet ugyanakkor továbbra is azt szeretné, hogy a sertés-termékpálya teljes egészére kiterjessze a kabinet az általános forgalmi adó csökkentését. Így a fogyasztók közvetlenül érzékelhetnék az áfa-mérséklés hatását.
Ez fontos volna a termelők számára is, mert a VHT prognózisa szerint az orosz embargó hatásai miatt éles konkurenciaharccal kell számolnunk a közeljövőben a belföldi piacon is, továbbá úgy vélik, hogy az áfa-csökkentés hatékony fellépést jelentene egyúttal a feketegazdaság ellen is

Baj van, ha ők kénytelenek szólni! Ráfizet, aki korszerűsített

2014. OKTÓBER 24., Szerző: O. Horváth György
HA MÁR A NAGYÜZEMEK KÉNYTELENEK szólni, tényleg baj van. Ha nem tudnak nyereséget elérni, akkor ki fog ebben az országban? – többek között ezeket a mondatokat hallottuk Mosonmagyaróváron a legmodernebb hazai agrárvállalkozásokat irányító vezetőktől. Vajon meghallja-e az agrárpolitika a jajkiáltást?

A felvételen a Lajta-Hanság Zrt. fejőcsarnoka - Fotó: Ancsin, Gábor, Képszerkesztőség 

Az épületbe lépve puritán előtér fogad. Egyetlen csodálatos dísze az üvegvitrinbe zárt óriási madár: a legnagyobb, repülni képes európai szárnyas, azaz a túzok. Abból is egy kakas, melyet fotós kollégánkkal csodálunk elölről-hátulról. Aztán a falon lógó megfakult oklevelek sorát nézzük, melyek bizonyítják, hogy az elmúlt fél évszázad szinte minden esztendejében is élenjáró üzem volt a Lajta-hansági Állami Gazdaság. Utódjának, a mai Lajta-Hanság Zrt.- nek a vendégei vagyunk, s első mondataink Preiner József vezérigazgatóval a túzokról szólnak. Az elmúlt húsz évről, hiszen – miután csak 30 egyede maradt fent a magyar természetvédelem címermadarának a Kisalföldön – ennyi idő gondos munkája kellett ahhoz, hogy mára már 300 példánya éljen e tájon. Hogy meddig, az csak attól függ, hogy a cégnek lesz-e miből áldozni a védelmére. Ugyanis az utóbbi tíz évben a környezettudatos gazdálkodás miatti bevételelmaradás kompenzálására kapott támogatás megszűnik, és várhatóan csak 2018-ban lesz megint guruló forint belőle, annak ellenére, hogy a kormány már 2016-ra ígéri. Két év múlva indul az új program, de a támogatási igényeket várhatóan csak 2017-ben lehet leadni, és a tapasztalatok szerint ezután még egy évet kell várni a kifizetésekig. Ha tehát a kieső időszakban nem tudják saját zsebből fedezni a pluszköltségeket, az elmúlt évtized környezettudatos gazdálkodásával elért eredmények veszélybe kerülhetnek – nem csak itt, országszerte.
Persze van más baj is az átalakítás alatt álló, szinte minden elemében bizonytalan magyar és uniós támogatási rendszerrel. Például a kiszámíthatatlansága: október közepe előtt sem tudni biztosat, csak azt, hogy jövőre az 1200 hektár feletti területekre már nem igényelhető a legnagyobb segítséget jelentő területalapú támogatás. Bár az agrárkormányzat közlemények és nyilatkozatok szintjén már beszámolt arról, hogy az így elvett pénzekből miként juttatnának vissza a gazdálkodóknak, s milyen új forrásokat kívánnának bevonni, ám a részletekről még egy jogszabály sem jelent meg, tehát semmi nem tekinthető biztosnak.
– Mi mégis annak vettük és feltételezve, hogy minden úgy történik, ahogyan ígérik, számoltunk, majd ezt követően szólaltunk meg. Ha már kénytelenek vagyunk szólni mi is, akkor tényleg baj van! – állítja másik vendéglátónk és beszélgetőtársunk Purgai Ferenc, aki annak a Mezort Zrt.-nek a vezérigazgatója, amely a három korábbi állami gazdaságból – Sárvár, Szombathely, Mosonmagyaróvár – alakult agrárnagyüzem munkáját fogja össze (a Mezort Zrt. Nyerges Zsolt és Simicska Lajos cégbirodalmának része – A szerk.). A kormány olyan időszakban alakítja át radikálisan az agrártámogatásokat, amikor egyszerre legalább három, önmagában is veszélyes piaci folyamat zajlik. Az orosz embargó miatt az unió területén már 4 milliárd liter tejfelesleg alakult ki, így zuhan a tej ára, hasonló okok miatt a sertésé is esik. Nem mellékesen jövőre már mindenki szabadon termelhet tejet a közösség országaiban a kvótarendszer megszűnése miatt, vagyis a túltermelési válság csak fokozódik. A lengyelek már 29 eurócentért, vagyis nagyjából 90 forintért ideszállítják a tej literjét. A mi áraink még 95-96 forintnál járnak, ami az átlagos önköltségi szintnek felel meg. Ráadásul a két évvel ezelőttihez képest szinte megfeleződött a fő növényi termékek piaci ára, így jelentősen csökken az idei bevétel. Ebben a szituációban csak a mi három nagy gazdaságunk, amelyek összesen 18,6 ezer hektáron gazdálkodnak, egymilliárdos bevételcsökkenéssel kalkulálnak 2015-ben, még akkor is, ha a kormány által beígért minden támogatást megkapnak. Ez már társaságaink eredményességét veszélyezteti. A három cég még soha nem volt veszteséges! – szögezi le a szakember. – Az a helyzet, hogy a magyar mezőgazdaság termelésének jelentős részét adó 525 nagyobb agrárgazdaság akár vis maiort is jelenthetne, ugyanis az agrár-környezetgazdálkodási támogatás kiesése és a területalapú támogatások kompenzáció nélküli megvonásáról szóló kormánydöntés olyan váratlan volt, mint derült égből a villámcsapás. Az elvont támogatásokat részben ellensúlyozni lehetett volna a cégek által kifizetett munkabér és a hozzá kapcsolódó kiadások figyelembevételével, az úgynevezett bérkompenzációval. Nálunk a három cégnél tíz éve változatlanul 600 főnyi, csakis legálisan foglalkoztatott munkatársunk után annyi kompenzáció járt volna, hogy nem csökkenne a támogatás. A kormány azonban nem támogatta a bérkompenzációt alkalmazó változatot, annak ellenére, hogy fontos célként jelölte meg a munkahelyteremtést és -megtartást. Az elutasítás indoka: a megoldás csalásra adna lehetőséget, boldog-boldogtalant foglalkoztatottként jelentettek volna be a gazdálkodók. – Állítjuk – mondja Preiner József –, hogy ez még hasznára is lehetne az ágazatnak: fehéredett volna a mezőgazdaság, ahol köztudottan sok a feketemunkás. Külföldi versenytársaink másként gondolkodnak: a németek jövőre mindent odaadnak a gazdáknak, amit csak tudnak, egy hektár után már 270–310 euró támogatást kapnak. Mi 1200 hektárig 144 eurót vehetünk fel, ehhez jöhet még 81,3 euró, ha a zöldítésnek megfelelünk. Az 1200 hektár feletti részre csak 81,3 euróval számolhatunk. Vagyis a németek legalább harmadával több pénzhez jutnak, míg az 1200 hektár felettinek számító magyar területek támogatottsági szintjéhez képest pedig akár négyszeres is az előnyük – hallhattuk a figyelmeztetést már az új fejőházban sétálva. Itt patyolat minden, a tehenek várnak a sorukra, majd maguktól állnak a fejőállásba, hogy egy kört megtéve már lefejve mehessenek vissza a komfortos istállóba.
– Hét év alatt 12,6 milliárd forintnyi beruházást valósítottunk meg saját forrásból, hitelből, támogatásból. A három cégnél felújítottuk a tehenészeteket, öt új körkarusszelles fejőházat alakítottunk ki, így már háromszor fejhetünk naponta, s legalább tizedével nőtt a tejtermelésünk, ami éves átlagban megközelíti a tehenenkénti tízezer litert. Világszínvonalú minden, ahogy a genetika, a takarmányozás is az. Ha mi így nem lehetünk nyereségesek, akkor ki lehet az országban? – teszi fel a kérdést Purgai vezérigazgató. – Persze áltathatnánk magunkat, ha megfeledkeznénk a beruházások utáni amortizációról, de így csak önmagunkat csapnánk be. Évi 42 millió litert fejünk. Nálunk az amortizáció egy liter árában 11–16 forint. Aki nem számol ezzel, azt látja, hogy egy liter tejet már 80 forintból is képes előállítani. Ez hamis kép. Ahogy az is, amikor állítják, hogy a nyugati családi gazdaság képes megélni néhány tucat legeltetett tehénből. A miénkhez hasonló modern fejőállásokkal dolgozik például sok német tehenész, holott nem ezer, hanem csak 250 tehenet tart. Miért? Mert megteheti, s mert fontos, hogy ne napi nyolc órát töltsön fejéssel, hanem csak négyet! De sok olyan családi gazdaságot is láttunk, ahol már 500–800 tehenet fejnek. Vagyis a kisebb üzemek is egyre inkább nagyüzemi, profi módszerekkel, berendezésekkel működnek, és a méretük is folyamatosan nő. A cél a hatékonyság, mert a verseny öldöklő és még öldöklőbb lesz – erre kellene felkészíteni a magyar termelőket, megadva nekik minden segítséget a talpon maradásra, a versenyhátrányuk leküzdésére.
De a következő évek vélhetően nem erről szólnak, sőt a szakemberek szerint zöldmezős beruházásba fogni ma az állattenyésztésben szinte tilos, hiszen biztosan nem térül meg.
A meglévő létesítményeket korszerűsíteni kellett, most pedig éppen azok kerülhetnek veszélybe, akik ezt megtették az utóbbi években. A támogatások megvonása azt jelenti, vége annak, hogy a növénytermesztésre kapott pénzből az állattenyésztés rentabilitását lehetett javítani
Csapdába kerültek a nagyobb üzemek: vagy betartják a támogatási szerződéseiket, tovább tartják az állományukat, tovább foglalkoztatnak annyi embert, mint korábban, és biztosan veszteségesek lesznek – vagy visszafizetik büntetőkamatostól a támogatásokat, s akkor emiatt mehetnek akár csődbe is.

2014. október 21., kedd

Támogatás méhészeknek és állattenyésztőknek

2014. október 21.,
Jó esély a juh- és szarvasmarha-tenyésztőknek

Románia Hivatalos Közlönyében is megjelentek azok a csekély összegű (de minimis) támogatásokról szóló kormányhatározatok, melyek a kedvezőtlen időjárás okozta mezőgazdasági károk enyhítését, illetve a fajtafeljavítást célozzák.
Me­gyénkben a méhészek részesülhetnek a támogatásban, ugyanakkor fajberbécsek és vemhes üszők vásárlására is folyósítanak csekély összegű vissza nem térítendő támogatást. Aki részesülni kíván ezekből, igyekeznie kell, az iratcsomókat a méhészeknek október 31-éig, az állattenyésztőknek november 10-éig kell leadniuk a mezőgazdasági igazgatóságokon. A Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság felkészült a kérések átvételére, külön munkacsoport alakult a méhészeti és állatvásárlási igénylések fogadására – tudtuk meg Könczei Csaba megyei agrárigazgatótól.
A de minimis támogatásokra vonatkozó törvényes előírások, a 2014-ben hozott 873-as, illetve 867-es kormányhatározat az interneten is tanulmányozható, felvilágosítást ad­nak a mezőgazdasági igazgatóságon (a http://www.dadr.covasna-ro.eu hon­lapon is szerepelnek a tudnivalók, külön listában az igényléshez szükséges iratok), az üszővásárlás esetében tanácsadással szolgálnak a Kovászna Megyei Szarvasmarha Tenyésztők Egyesüle­ténél is (Sepsi­szentgyörgy, Martino­vics utca 2. szám, telefon 0267 310 020 vagy 0733 961 670).
A támogatások odaítélését az EU Bizottságának 2013/1408-as szabályzata írja elő. A megfogalmazás szerint a de minimis támogatás értéke három egymást követő évben nem haladhatja meg a 15 ezer eurót jogosultakként, a támogatás nem befolyásolja a tagországok közötti kereskedelmet, sem a konkurenciát.
Enyhítik az időjárás okozta károkat
A méhészek de minimis támogatásának odaítélését a 2014/867-es határozat szabályozza (megjelent a Hivatalos Közlöny 750. számában), az igényléseket október 31-ig fogadják. A kedvezőtlen időjárás (meteorológiai hivatal mérései alapján) okozta többletkiadások részleges fedezését méhtáplálék, táplálékki­egészítők, biostimulátorok vásárlási költségeinek megtérítését szolgálja – azon termékekét, melyek megtalálhatóak a vonatkozó hivatalos jegyzékben. A 75-nél kevesebb méh­saláddal rendelkező méhészek 4 lej támogatást kaphatnak családonként, a 75-nél több családdal dolgozó méhészek juttatása 7,5 lej/család.
A méhészeti ágazat de minimis támogatására jogosultak termelői könyvvel rendelkező, fizikai személyként dolgozó méztermelők, engedélyezett magánszemélyek, egyéni és családi vállalkozások, jogi személyiséggel bíró méhészek, valamint jogi személyiséggel rendelkező/nem rendelkező egyesületi formák. Az igénylési dossziéba kell fűzni a következő dokumentumok másolatait (de az eredetieket is be kell mutatni): az igénylő személyazonossági igazolványa, a cégek bírósági bejegyzése, napra láttamozott termelői könyv, igazolás a polgármesteri hivataltól a méhcsaládok számát illetően, állat-egészségügyi engedély, aktív bankszámla, a vásárolt termékek számlája.
Fajállatok vásárlását segítik
A fajberbécsek (legalább hat hónaposak) és fajüszők (14–28 hó­naposak, vemhesek) vásárlásának támo­gatását a 2014/873-as kormány­határozat szabályozza (megjelent a 755. Hivatalos Közlönyben). A kérvényeket november 10-ig fogadják. Jo­go­sultak juh- és szarvasmarha-tenyésztők, termelői könyvvel rendelkező fizikai személyek, engedélyezett fizikai személyek, egyéni és családi vállalkozások, jogi személyek, valamint jogi személyiséggel rendelkező/nem rendelkező egyesületi formák.
Az igénylőknek legkevesebb 150, legtöbb 1000 nőstény juhot (a legfiatalabb egy éves lehet) kell birtokolniuk. A szabály: egy berbécs kérhető harminc juhra, és legtöbb 700 juhra vásárolhatók. A támogatás legfennebb 2500 lej/berbécs lehet. A de minimis támogatással a következő fajtákhoz tartozó berbécsek vásárolhatóak: szuffolk, charolais, ile de france, palasi húsjuh, texel, német feketefejű, Hampshire, merinofleisch, palasi merinó, palasi tejelő juh, lacaune, fríz, awassi, cigája, teleormani fekete fejű, karakul.
Az igénylő szarvasmarha-tenyésztőknek 3–10 tehenet (legalább 28 hónaposat) kell birtokolniuk. Kivételesen igényelhetik a támogatást azok a szarvasmarhatartók is, akik kevesebb, mint három tehenet birtokolnak, és tagjai bejegyzett egyesületnek. A támogatás célja, hogy az állattenyésztő tízre egészíthesse ki tehénállományát, így kérvényezőkként legtöbb tíz üsző vásárlását segítik. A támogatás értéke 5000 lej/üsző. A vásárolható üszőfajták: Aberdeen angus, limuzin, charolaise, aubrac, román feketetarka, román tarka, szimentál, holstein, barna, jersey. 
Az igénylőknek mindkét esetben vállalniuk kell, hogy a ber­bécs-, illetve üszőállományt legalább három évig megőrzik, a leszármazottakat törzskönyveztetik (juhoknál csak a nőstényeket). Az igénylőknek rendelkezniük kell az egyéni farmjegyzékkel, állataiknak szerepelniük kell az országos állatnyilvántartásban.

2014. október 7., kedd

Artemisia annua vagyis az édes üröm - Ez a csodálatos gyógynövény 16 óra alatt elpusztítja a rákos sejtek 98 %-át!

Artemisia annua vagyis az édes üröm
Nevezetesen, a “Life Science” magazin publikálta először az artemisininről azt, hogy az “édes üröm”- azaz az “Artemisia annua” származék, amit a kínai orvoslás már régóta használ- a tüdőrák sejtek nem kevesebb, mint 98%-át megöli mintegy 16 óra alatt.
A gyógynövény önmagában a tüdőrák sejtek számát akár 28%-al csökkenti, de vassal együtt használva az “Artemisia annua”teljesen “törli” a rákot szervezetünkből és ahogy kísérlet mutatta, ez a növény e mellett az egészséges tüdősejtekre nem volt hatással.
Az artemisinint a múltban erős malária elleni orvosságként használták, de mára már bizonyított tény, hogy ez a gyógymód hatékony a rák elleni küzdelemben is.
Amikor a tudósok a növényhez vasat adtak a tanulmány folyamán, a vas a rákos tüdősejtekhez kapcsolódott. Az artemisinin szelektíven támadta a “rossz”, vasat tartalmazó sejteket, és a “jó”, egészséges sejteket érintetlenül hagyta.
Általánosságban elmondható az az eredmények szerint, hogy az artemisinin leállítja az ” E2F1 “transzkripciós faktort és beavatkozik a tüdőrák sejtek életébe. Ez azt jelenti, hogy az artemisinin a rákos sejtek reprodukálásához kellő transzkripciós módot akadályozza meg- ahogy a University of California laboratóriumában végzett kutatások mutatják.
A kutatás bebizonyította, hogy a rákos sejtek apoptózist, vagy önpusztítást követnek el.
Ezt a növényt otthon magról is lehet termeszteni, kivonatát pedig csepp vagy kapszula formájában árusítják az interneten. forrás:naturahirek.com

2014. október 6., hétfő

Káposztafesztivál Szárhegyen

2014.10.06.
A VIII. Híres Szárhegyi Káposztavásár és Fesztivál alkalmával, október 17-18-án színes programajánlat és a megszokott minőségű, méltán hírneves, sőt immár levédett szárhegyi káposzta várja a Szárhegyre látogatókat. 
A rendezvény idén a Székelyföld Napok záróakkordja, amelyen az előző évekhez hasonlóan a hangsúly a hagyományápolásra tevődik, a programajánlat az őszi termés számbavétele és annak megünneplése köré szerveződik. A fesztivál előestéjén a Magashegyi Underground, majd az Undercover zenekar koncertezik, másnap pedig a szokásos módon a rendezvény megnyitója után lovasfelvonulással, a termés számbavételével, megáldásával, gyerekfoglalkozásokkal, főzőversenyekkel, kiállításmegnyitóval folytatódik a programsorozat. 
Este 21.00 órától pedig a káposztabál veszi kezdetét. Egész napos kísérőprogramok: káposztavásár, hagyományos termékek vására, Székelyföldi fotóklubok találkozója, valamint a védjegyért és a szárhegyi káposzta minőségéért felelős Szárhegyi Káposztatermesztők Egyesületének sátrában az érdeklődők még káposztaeltevési tanácsokat is kaphatnak az egyesület elnökétől Lukács Gézától.
A rendezvény főszervezője, a Torzsások Kulturális és Turisztikai Egyesülete, valamint társszervezője a Hargita Megyei Kulturális Központ mindenkit szeretettel vár az idei fesztiválra. 
A rendezvény támogatói: Hargita Megye Tanácsa, Szárhegy Önkormányzata, a Communitas Alapítvány, közreműködői a helyi civil szervezetek.
VIII. Híres Szárhegyi Káposztavásár és Fesztivál programja
2014. október 17., péntek
18.00: Román Viktor szoborkiállítása a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ szervezésében – Cika terem
20.00: Magashegyi Underground-koncert– Sportcsarnok 
22.20: Undercover-koncert– Sportcsarnok 
2014. október 18., szombat
9.45: Gyülekező a vásártéren 
10.00: Megnyitóbeszédek 
10.20: Székelyföld előhívása – Székelyföldi fotóklubok találkozója 
zárókiállítás a Hargita Megyei Kulturális Központ szervezésében – vásártér
A kiállítást megnyitja Ferencz Angéla
10.30: Lovas felvonulás a káposztáskertig, káposztavágás – Cárina
11.30: Káposztafőző verseny kezdete – vásártér
Amatőr csapatok hagyományos főzőversenye
11.40: „SZÉKELY ÍZEK” kezdete – iskola udvar
Székelyföldi vendéglátó-egységek hagyományos főzőversenye
11.50: A gyergyószentmiklósi fúvószenekar előadása 
12.00: Tökfaragó verseny – vásártér
12.40: Egy szót se káposztavágásig! Gyerekvetélkedő (felnőttek is benevezhetnek) – vásártér
14.00: A gyerekvetélkedő kiértékelője – vásártér
15.00−15.40: A Káposztafőző verseny zsűrizése – vásártér 
15.40−16.30: A „SZÉKELY ÍZEK” zsűrizése – iskolaudvar
17.00: A főzőversenyek díjazása – vártéri színpad
18.00: A Székelyföld története című kiállítás megnyitója a Pro Arte et Natura Alapítvány szervezésében – polgármesteri hivatal aulája 
Kurátor: Borsos Gyöngyi
21.00: Káposztabál, zenél Bartalis Ferenc és zenekara – sportcsarnok
Egész napos programok, foglalkozások:
Híres szárhegyi káposztavásár
Hagyományos helyi termékek vására
Román Viktor szoborkiállítása – Cika terem
Székelyföld előhívása – Székelyföldi fotóklubok találkozója – zárókiállítás, helyszín: a vásártér
A fotósok közös workshopon vesznek részt, melynek során dokumentálják az eseményt.
A Gyergyószárhegyi Káposztatermelők Egyesületének sátrában
Előadás a szárhegyi káposztáról
Káposztaeltevési tanácsadás – receptek 
Káposztatermelők promóciója: két zsák szárhegyi káposzta vásárlása esetén kóstolójegyet kap, melyet beválthat a Torzsások sátránál töltött káposztára
Gyerekfoglalkozások

2014. október 3., péntek

XI. Szelidgesztenye Fesztivál - Homoródkarácsonyfalva