2014. szeptember 28., vasárnap

A KÖRTE Ha sok körtét eszünk, megelőzhetjük a reumát, az ízületi gyulladást, a vérszegénységet

GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • ÉLETMÓD • 2014. szeptember 07. 10:00
Képünk illusztráció. Forrás: wikimedia.org
A körte mérsékelt égövi gyümölcs, az almához hasonlóan rengeteg fajtája van. Nemcsak ízletes, de, magas ásványi anyag tartalmával (kalcium, magnézium, kálium, cink, vas, jód) és vitamintartalmával (A-, B1-, B2-, C-vitamin) egészségünk egyik őre. Egyetlen körtével biztosíthatjuk a napi C vitamin és kálium szükségletünket.
Ha sok körtét eszünk, megelőzhetjük a reumát, az ízületi gyulladást, a vérszegénységet, a szív- és érrendszeri problémákat. Magas rosttartalma csökkenti a végbélrák kialakulásának az esélyét.
A körte préselt leve ideális folyadék gyomorhurut, depresszió idején, pozitívan hat a vese működésére, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet.
Fogyaszthatjuk nyersen, sütve, főzve, hús mellé köretnek, levesnek, mártásnak és süteménynek is.
Körtés-diós bögrés süti
A tésztához:
1 bögre finomliszt
1 bögre cukor
15 dkg dió (darált)
1 csomag sütőpor
1 bögre (2,5dl) tej
1 db tojás
2 db körte
A csokimázhoz:
10 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj
Ledaráljuk a diót, kis kockákra daraboljuk a körtéket. Összekeverjük a száraz hozzávalókat (a lisztet, cukrot, diót, sütőport). Ehhez hozzáadjuk a bögre tejet és a tojást. A kész masszát zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük. Rászórjuk a felkockázott körtét. Kb. 30 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Mialatt a süteményünk sül, gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét és a vajat egy tálban. Miután a kész süteményünk kihűlt, ráöntjük a csokit, és hagyjuk megdermedni.
Energia: 3622 kcal
Fehérje: 76 g
Zsír: 174,5 g
Szénhidrát: 435,5 g
Körtés sertésszelet
3 közepes körte
50 dkg sertés rövidkaraj
őrölt bors
18 db szegfűszeg
2 dl főzőtejszín
1 kávéskanál só
10 dkg vaj
A húsokat kissé kiklopfoljuk, majd sózzuk, borsozzuk. 1 órát állni hagyjuk. Eközben a körtéket meghámozzuk, félbe vágjuk, eltávolítjuk a magházat, és a vajon üvegesre pároljuk. (A körték ekkor még kemények, és annak is kell lenniük). A körtéket ezután kivesszük a vajból és megtűzzük mindegyiket 3 db szegfűszeggel. A húsok mindkét oldalát a maradék vajon hirtelen átsütjük, majd tepsibe helyezzük őket és a tűzdelt körtékből egyet egyet ráültetünk a húsokra. Ráöntjük a vajat, amiben a hús sült, majd a sütőbe tesszük. Fóliával letakarva 40 perc alatt 160 fokon megsütjük. Kevés vizet önthetünk még rá, ha nagyon elfőné a levét. Ha a hús megpuhult tejszínnel dúsítjuk a szaftját és párolt rizzsel tálaljuk.
Energia: 2370 kcal
Fehérje: 111 g
Zsír: 180 g
Szénhidrát: 60 g
Jó étvágyat!

A BIRSALMA Magas nyáktartalma bevonja és nyugtatja a gyulladt gyomor- és bélrendszert

GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus 2014. szeptember 14. 
Képünk illusztráció. Forrás: chocolatesandfigs.com
A birs az alma és a körte rokona, a Kaukázus környékén őshonos gyümölcs. Létezik birsalma és birskörte is, melyek csupán alakjukban különböznek, ízük hasonlóan fűszeres. Nyers fogyasztásra egyik sem igazán alkalmas, kemény és igen fanyar gyümölcshúsa miatt.
A birs sok C-vitamint tartalmaz, de mivel általában nem nyersen fogyasztjuk, a vitamin nagy része a feldolgozás során tönkremegy. A birsalma kisebb mennyiségben tartalmaz B1- és B2-vitamint, foszfort, káliumot, vasat és kalciumot is. Magas pektin (rost) tartalma elősegíti az egészséges bélműködést. A birsalma savas kémhatása is megmozgatja az emésztőrendszert.
Mivel a gyümölcs nehezen rágható, legegyszerűbb, ha levet készítünk belőle, és azt fogyasztjuk. Magas nyáktartalom is található benne, mely bevonja és nyugtatja a gyulladt gyomor- és bélrendszert, de a torokfájást is csillapíthatja a birslé. 
Birsalmaszósz (2 adag)
40 dkg birs
1 evőkanál cukor
2 dl tej
3 dkg finomliszt
1 teáskanál citromlé (frissen facsart)
5 db szegfűszeg
1 késhegynyi fahéj(őrölt)
1 késhegynyi szerecsendió (őrölt)
1 csipet só
Meghámozzuk, felaprítjuk a birsalmákat, majd fél liter vízben a sóval, cukorral, szegfűszeggel, fahéjjal és a szerecsendióval puhára főzzük. A tejből és lisztből habarást készítünk, ezzel besűrítjük, majd felforraljuk. A végén citromlével ízesítjük.
Energia: 471 kcal
Fehérje: 14,6 g
Zsír: 9,9 g
Szénhidrát: 87 g
Csípős birsalmás csirke (4 adag)
4 db csirkecomb
6 db csirkeszárny
50 dkg birsalmakompót
só ízlés szerint
A csípős mázhoz:
0,5 dl napraforgóolaj
3 db chili (paprika)
1 teáskanál fűszerpaprika
1 evőkanál méz
1 gerezd fokhagyma (zúzott)
A megtisztított csirkehúsokat besózzuk, és bőrös felükkel felfelé, egy fedeles (sütőben használható) edénybe fektetjük. A csilipaprikák magjait és ereit eltávolítjuk, felaprítjuk, a máz többi hozzávalójával összekeverjük, és bekenjük vele a csirkehúsokat. A mázas csirkék közé helyezzük a birsalmadarabokat, és a befőtt levével felöntjük. A csirkehúst 200 fokra előmelegített sütőben, fedő alatt 30 percig sütjük, majd fedő nélkül további 20-25 percig, míg szép piros nem lesz. 15 perc pihentetés után tálaljuk.
Energia: 2182 kcal
Fehérje: 304 g
Zsír: 94 g
Szénhidrát: 61 g
Jó étvágyat!

A BORÓKA Nagyon jó zsíros bőrre, sőt fertőtlenítésre is igen alkalmas

GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus 2014. szeptember 21. 
Képünk illusztráció. Forrás: i.dailymail.co.uk
A borókabogyó a borókacserje vagy -fa gömbölyű termése. Magyarországon a Bakonyban, a Bükk-fennsíkon, az Aggteleki-karsztvidéken található boróka. Érdekes, hogy a borókacserje az Alföld egyetlen őshonos fenyőféléje.
Az ókortól kezdve a borókát az ételek ízesítése mellett leginkább az orvoslásban használták, mint méregtelenítő, fertőtlenítő, és nyugtatószer.
Nagyon jó zsíros bőrre, sőt fertőtlenítésre is igen alkalmas. (Az1918-as nagy spanyolnátha járvány idején is levendulával és borókakivonattal fertőtlenítették a kórtermek levegőjét, mivel a boróka kifejezetten hatékony a levegőben terjedő fertőzés megfékezésében.) Manapság a vese és húgyúti fertőzések kezelésében használják, de kifejezetten jó hatással van az emésztésre és a vérnyomásra is. Gyulladás gátló hatásának köszönhetően képes enyhíteni a fájdalmat. Jól gyógyítható vele a nátha.
A boróka oldja a stresszt, javítja a hangulatot, erősíti az önbizalmat.
Méhösszehúzódásokat okozhat terhesség alatt, így abban a néhány hónapban kerülendő, sőt a kisgyerekeknek és a vesebetegeknek is tartózkodniuk kell a boróka használatától!
Az érett, kékesfekete tobozbogyók nagyon aromás, kissé csípős ízűek. Különösen a vadhúsos ételeket ízesítenek vele, de mártásoknak, pácleveknek, főzelékeknek és salátáknak is kitűnő fűszere.
Óvatosan fűszerezzünk vele, mert elég intenzív és különleges az íze!
Fűszerkeverékben a boróka jól harmonizál a kakukkfűvel, zsályával, oregánóval, majorannával, babérlevéllel, szegfűborssal és a fokhagymával.
Borókás csirke
4 db csirkecomb
1 db csirkemell
1 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
6 evőkanál olaj
20 dkg húsos szalonna
2 dl tejfel
2 evőkanál borókabogyó
paradicsompüré
bors
liszt
reszelt sajt
A húst lisztben megforgatjuk, olajban megpirítjuk. A húst kivéve a szalonnát kisütjük. Egy tűzálló tálba halmozzuk a húst, majd rátesszük a szalonnaszeleteket. A hagymát megpirítjuk, fűszerezzük, egy kis vízzel felengedjük. Ezt öntjük a húsra, és lefedve lassan puhára pároljuk. Végül reszelt sajttal megszórjuk, és néhány perc alatt megpirítjuk. Tálaláskor meglocsoljuk tejföllel. Zsemlegombóccal vagy főtt burgonyával tálaljuk.
Energia: 2393 kcal
Fehérje: 174 g
Zsír: 164 g
Szénhidrát: 38 g
Borókás hús (4 adag)
személyenként egy szelet sertéshús
2 evőkanál borókabogyó
fokhagyma
bors
olaj
liszt
mustár
fehérbor
A borókabogyót ledaráljuk, majd összekeverjük a többi fűszerrel és egy kis étolajjal. Ebben pácoljuk a húst legalább tizenkét órán át, majd forró olajban kisütjük. Miután a húst kivettük, a maradék olajba belekeverjük a páclét, egy kis liszttel besűrítjük, mustárral, fehérborral ízesítjük. A mártásba visszatesszük a húst, puhára főzzük. Zsemlegombóccal tálaljuk.
Energia: 4893 kcal
Fehérje: 337 g
Zsír: 355 g
Szénhidrát: 48 g
Egészségükre!

2014. szeptember 19., péntek

Épülhet a mezőtúri bivalytelep

2014. szeptember 19.,Szerző: MTI
Letették egy bivalytelep alapkövét Mezőtúron, ha elkészül, bivalymozzarella készül majd a tejükből Gyomaendrődön.
Alapkőletételi ünnepséggel megkezdődött egy bivalytelep komplexum építése pénteken Mezőtúron. Az olasz-magyar tulajdonú Italiagro Kft. több éve érlelt tervei szerint az ott tartott állatok tejéből eredeti bivalymozzarellát készítenek.
A bivalytelepet a helyi önkormányzat által adott 2,3 hektáros telken alakítják ki, ezzel a tovább is bővíthető területtel a város is tulajdonrészt szerzett a gazdasági társaságban. A komplexum felépítésére a vállalkozás 80 millió forintos szerződést kötött a kivitelezésre - mondta el Herczeg Zsolt fideszes polgármester.
Az Italiagro az önkormányzat tulajdonában lévő mintegy 70 hektáros legelőt szeretné használni, ettől a város nem zárkózik el, de a terület tulajdonjogát megtartja. A bivalytelepre várhatóan 2015 tavaszán érkezik az első 50 állat Nápoly környékéről, a teljes állomány 250-300 darabos lesz. 
Az olasz befektető együttműködni kíván a gyomaendrődi Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolával, a sajtkészítés az iskola sajtüzemében kezdődik majd, a felek azonban oktatás terén is közös munkát terveznek. 
Az első ötven bivaly tejhozamának feldolgozása még a gyomaendrődi sajtüzem feladata lesz. Néhány éven belül azonban várhatóan megépülhet a mezőtúri telepen egy sajtüzem, ahol a mediterrán konyha királynőjének is nevezett mozarellát készíteni fogják.

2014. szeptember 18., csütörtök

Naturalma® – Különdíj Bábolnán!

WWW.HOLLANDALMA.HU

A Holland Alma Kft Naturalma® Programját különdíjjal jutalmazta a 29. Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok szakmai zsűrije! 
Hazánk legrégebbi és egyik legrangosabb agrár-seregszemléjén a rekord számú kiállító között elsősorban a nagy múltú világcégek óriásgépei számíthattak a szakma díjazására, illetve a szakmai zsűri külön elismerésére. Az óriáscégek között aHolland Alma Kft. gyümölcsfaiskolája az általa megálmodott és megvalósítottNaturalma® Progammal kivívta a szakma elismerését, mely egy kiállítási különdíjban testesült meg.

Díjátadó ünnepség

A díjat Dr. Csipkés József ügyvezető helyettes vette át, aki elmondta, hogy a Naturalma® Programért járó díj azért is különösen értékes számunkra, mert nem csupán egy terméket díjaz, hanem egy termékhez kapcsolódó szolgáltatások halmazát ismeri el. A Program ugyanis egy termelési és értékesítési integráció, mely új nemesítésű, kiváló piaci tulajdonsággal rendelkező, az alma legfontosabb betegségeivel szemben ellenálló, a legmagasabb technológiai színvonalon előállított oltványok telepítésén alapszik. Mindez kiegészül a legkorszerűbb termesztéstechnológiák kidolgozásával, szaktanácsadási rendszer működtetésével, központi marketinggel, piacszervezéssel, a márka jogi oltalmával, finanszírozással.
A Program terméke, a Naturalma®, egy új piaci kategória, mely vegyszerhasználat tekintetében inkább a bio, míg az árak és külső megjelenés tekintetében inkább a hagyományos termékekhez közelít, ezáltal széles vásárlói közönség számára elérhető és megfizethető.
A különdíj

Külön örömünkre szolgál, hogy a különböző óriáscégek között egy hazai ötlet, hazai fejlesztés is díjazásra kerülhetett. A Holland Alma Kft munkatársai a Naturalma® Program nevében köszönik mindenkinek, akik eddig bizalmat szavaztak az új almafajták termelésének! Az ő támogatásuk és lelkesedésük is kellett ahhoz, hogy együtt mondhassuk:

KÖSZÖNJÜK AZ ELISMERÉST BÁBOLNA! 

WWW.H

2014. szeptember 17., szerda

Színes HANGYA embléma


Az egyik kedves olvasónk meglepett a ,mellékelt képpel. Ezt egy 1940-es naptárról másolta le és küldte el. Ilyen volt az erdélyrészi HANGYA emblémája és az összefogást jeleképezve a szövetkezésre biztatta a gazdákat. Nagyon szépen köszönjük olvasónknak aki ugyan nem árulta el a nevét. de úgy sejtjük Ő is aktív lehetett a gazdamozgalomban - esetleg tisztségviselő- , mert azt a naptár amiről készült a kép olyanok kapták akik a vezetőséghez közeliek voltak. Ezt ünnepi alkalmakkor osztotta ki a vezetőség a jeles tisztségviselők között. Igaz később már mások is hozzájuthattak, de akkorra már a négyzet alakú variáns is megjelent.
Gondoljuk hasznos lenne egy kis HANGYA múzeumnak a felállítása. Ha még kapunk más a történelmi HANGYA mozgalomhoz kapcsolódó dokumentumokat felszereléseket vagy más tárgyat akkor elkezdjük ennek felállitását. Az adományokat előre is köszönjük. (Erdélyi Hangya) 



   



2014. szeptember 14., vasárnap

Erősödő gazdatársadalom – RMGE Maros-tanácskozás Mikházán

http://erdely.ma/gazdasag.php?id=172023
2014.09.09.
Forrás: e-nepujsag.ro

Nem véletlenül szervezett második alkalommal a Bethlen Gábor Alap támogatásával Mikházán gazdanapot a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros szervezete, mivel az egyesület tevékenységével – bár meghaladja megyénk területét – hangsúlyozottan támogatja a nyárádmenti földműveseket, hogy minél előbb zárkózzanak fel az uniós piacon is fennmaradni képes európai gazdák közé. A mikházi Csűrszínház több szempontból is megfelelő helyszínnek bizonyult: a színpadon és a nézőtéren zajló szakmai tanácskozás mellett az udvaron kézműves- és mezőgazdasági termékeket, gépeket, vetőmagokat, alkatrészeket stb. felvonultató szabadtéri kiállítás nyílt, az iskolában Kozma Ödön ny. agrármérnök festészeti kiállítását tekinthették meg az érdeklődők.
A rendezvény a festészeti kiállítás megnyitásával kezdődött, ahol a házigazdák nevében Szélyes Ferenc, a Csűrszínházi Egyesület elnöke beszélt, majd Vajda György méltatta a festményeket, illetve Kozma Ödön is bemutatkozott.
A szakmai tanácskozást Szász Zoltán, az RMGE Maros Regionális Oktatási Központjának vezetője konferálta. Az előadásokat megelőzően immár a helyi önkormányzat nevében is felszólalt Szélyes Ferenc, majd Nagy Zsigmond alispán a Nyárádmente identitásáról, az értékmegőrzés fontosságáról, az itt meghonosodott toleráns világszemléletről beszélt. Nagy Péter Tamás, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, majd Bordi Kacsó Zsolt, az APIA képviselője arra biztatta a jelenlevőket, hogy használják ki a támogatási lehetőségeket, amelyeket a későbbiekben részletesen kifejtettek. Dr. Torda Márta, a magyarországi Földművelésügyi Minisztérium osztályvezetője elmondta, a magyar kormány szorgalmazza a határon túli magyar gazdatársadalom összefogását azért, hogy megerősödjenek és visszatérjenek a 1940-es években képviselt eszméikhez, ahhoz, hogy a jövő biztosítékai lehetnek munkájuk által. Dr. Péter Mihály, a magyar Nemzeti Agrárkamara országos elnökségi tagja tolmácsolta Györffy Balázs elnök üdvözletét, majd elmondta, a szakmai összefonódást az elkövetkezendő években az EU költségvetése is biztosítja, ezt ki kell használni, ehhez nyújt konkrét fogódzókat a kamara. Erre lehetőséget teremt a Kárpát-medencei Gazdák Egyeztető Fóruma, amelyet a kamara szervez.
Dr. Somogyi György kutatómérnök, fűszerpaprika-nemesítő a kapcsolatok erősítését a gazdasági együttműködésben látja, s ennek jó példája, ahogyan ez a mezőgazdasági ágazat is gyökeret vert Erdélyben.
Az üdvözlőbeszédeket követően – az említettek szellemében – előadásokat hallgattak meg a teremben levő gazdák. Nagy Péter Tamás a minisztérium vidékfejlesztési programját ismertette, amelyet elfogadott az unió, s amelynek célja a kis- és közepes családi gazdálkodások megerősítése. Felhívta a veszélyt azokra a csapdákra is, amelyeket az uniós tagság jelent a mezőgazdaság terén: nagy a versenyhelyzet, jövőben megszűnik a tejkvótarendszer stb. 
Hogy ezeket a negatív hatásokat kivédjék, a gazdáknak tagosítaniuk kell földjeiket, össze kell fogniuk azért, hogy minőségi termékeket állítsanak elő, kihasználva minden – hazai és az unió által biztosított – támogatási lehetőséget. „Van jövője a mezőgazdaságnak, de ahhoz, hogy piacképesek legyünk, pályázni kell és befektetni a technológiába és a genetikába” – mondta az államtitkár, és ajánlotta, hogy minél többen társuljanak a LEADER csoportokhoz, ahol könnyebben hozzájuthatnak ezekhez a felkínált lehetőségekhez. Bordi Kacsó Zsolt, az APIA képviselője felkérte a polgármesteri hivatalok képviselőit, hogy segítsenek a gazdáknak az ügyintézésben, hogy ne legyenek hibás dokumentumok, mert ezáltal eleshetnek a támogatásoktól. S azt javasolta a gazdáknak, hogy tájékozódjanak, hiszen a szakértők azért vannak, hogy reális segítséget nyújtsanak az új rendszerről is. Dr. Péter Mihály bemutatta az agrárkamarát, és arra ösztönözte a gazdatársadalmat, hogy hasonló önszerveződő struktúrákat alakítsanak ki, mert enélkül nehezen tudják majd felvenni a piaci versenyt más, uniós országokbeli termelőkkel. Egy ilyen forma lehet a falugazdász-hálózat is, amely igen jól kiépült Magyarországon. 
Dr. Torda Márta a konkrét lehetőségeket taglalta tovább, és kifejtette, Magyarország kormánya nyitott bármilyen együttműködési lehetőségre, ennek megvannak az intézményes keretei is, és ezeket a lehetőségeket használják ki mind a határon túli szervezetek, mind maguk a gazdák. Hogy mennyire fontos, hogy a fiatal gazdák sikeresek legyenek és hogy ez mitől függ, erről Somogyi Norbert vezető főtanácsos, a magyar Földművelésügyi Minisztérium Fejlesztési és Innovációs Osztályának kutatója beszélt. Előadásában konkrét franciaországi példával bizonyította, hogy az egyre zsugorodó mezőgazdasági szektorban miként tudnak eladható terméket termelni és hogyan értékesítik azt.
Az amúgy deficites franciaországi gazdaságnak egyetlen nyereséges ágazata van, és ez a mezőgazdaság – mondta, amely talán megmentheti a nemzetgazdaságot. A hazai példákat Borbély Emma, a Kis-Küküllő–Balavásár–Sóvárad helyi akciócsoport, Balássy András, a nyárádmenti LEADER csoport, valamint Orbán Lehel, a Maros Menti Partnerség LEADER Egyesület képviselői mutatták be. Mindhárman a saját térségükben elért eredményekről, kudarcokról és tervekről beszéltek, s ahogy Balássy András előadásából kiderült, a LEADER csoportok az „akarat diadalát” jelentik, hiszen ahol vannak ötletek, van akarat, kitartás, türelem, ott sikerült pályázatokat megnyerni és jelentős összegeket beruházni a térségek fejlesztése céljából. 
A sikerekről nem csak térségenként beszéltek, hanem olyan vállalkozások képviselői is meséltek cégeikről, munkájukról, mint az egrestői Eldi pékség, amely ezúttal is partnerként és támogatóként is a gazdaszervezet mellé állt. De érdekes és tanulságos előadást hallhattak az érdeklődők a fűszerpaprika, a fekete berkenye termesztéséről és értékesítéséről, s a szatymazi gazdakör képviselője is megosztotta tapasztalatait a tanácskozáson résztvevőkkel. (Sz. m.: egyes előadásokra még visszatérünk lapunkban.)
A kiállító gazdák, kézművesek és cégek különböző ajándéktárgyakat is felkínáltak, amelyeket kisorsoltak a résztvevők között, majd ezt követően tartalmas művészi műsor következett a Csűrszínház színpadán. Fellépett a sóváradi Szuszékdöngetők, a marosszentannai Táncos Talpak néptánccsoport, a héjjasfalvi Patkó néptáncegyüttes, szavalt Nagy Ágnes, Nagy Attila és Vajda Krisztina. És meg kell említenünk a fehéregyházi fúvószenekart is, amely falutoborzót is tartott.
A gazdák rendezvényét a BoGastro Projekt, a Csűrszínházi Egyesület és az Artecotur Egyesület által kezdeményezett gasztronómiai bemutató egészítette ki, amelynek a célja az volt, hogy a falusi turizmussal foglalkozó gazdákat, vendégfogadósokat arra ösztönözzék, hogy helyi, vagy akár különleges ízekkel is próbálják megnyerni a turistákat, és az is elhangzott, hogy akár a Nyárádmentén is ki lehetne fejleszteni a gasztroturizmust, ami az idegenforgalom egyik igen kedvelt ága más országokban.
Csomós Attila, az RMGE Maros elnöke kifejtette, szervezetük igen alkalmas helyet talált évi nagy rendezvényüknek, amelyből ezúttal hagyomány lesz, azt remélve, hogy minél többen bekapcsolódnak tevékenységeikbe. Az elhangzott előadások tanulsága mellett a gazdanap lehetőséget teremt arra is, hogy a termelők bemutassák termékeiket, ugyanakkor tapasztalatot cseréljenek, s miért ne, akár üzleti szerződéseket kössenek. Az idén a nyárádremetei napok egyik kiemelt rendezvénye volt a gazdanap, ezzel is jelezve, hogy a Nyárádmente van amit kínáljon, nyújtson az idelátogatóknak, és érdemes itt, Erdélyben gazdálkodni, mert kitartással, megfontolt gazdasági lépésekkel élhetőbb otthont teremthetünk magunknak.
Vajda György

Több pénz az ökológiai gazdálkodásra

2014.09.08. 
Forrás: pesterzsebet.hu

Múltheti ülésén a kormány elfogadta azt a határozatot, amely egy korábbi, 2010-es rendeletet kiegészítve, nagyobb finanszírozási kerettel célozná meg az ökológiai termékek minőségének javítását – tájékoztatott Nagy Péter Tamás, az RMDSZ mezőgazdasági államtitkára.
Az államtitkára hozzátette, az elfogadott dokumentum 3 millió euróról több mint 7 millió euróra emeli meg a támogatás felső határát. Ebből 5 798 000 eurót az ökológiai növénytermesztésre, 1 300 000 eurót pedig az ökológiai állattartásra szánnak.
A kormányhatározat ugyanakkor meghosszabbítja a különleges támogatás igénylésére vonatkozó kérések leadásának határidejét 2014. november 28-ig.

Szőlősgyöröki Hírek

Nagyon rossz évet fogtak ki a szőlészek, egész nyáron esett, nővényvédelmi helyzet végig nehéz volt, szüretben is esik.
A falunk mégsem panaszkodhat! 
Géri mezei dűlőben, muscat ottonel táblán, rekordtermés lett, ha nem is érte el, de megközelítette a hektáronkénti 160 mázsát az átlagtermés! 
Ez a szőlőfajta a falunk büszkesége,!
A 42 hektáros Géri dűlői táblája már idős, de megindult rajta felújítás és tőkepótlások is folyamatosak, ebben az évben még az öreg tőkék is kitettek magukért! 
A Géri dűlőn kívül, Nagy-Banyászóban és Új-hegyen található még ebből a fajtából.


Kormánytámogatás a méhészeknek – Eső mosta el az idei mézet

2014.09.12. 
Forrás: nyugatijelen.com

Igencsak indokoltnak tartanák a Hunyad megyei méhészek az idei gyenge mézhozam nyomán kiutalandó kormánytámogatást. – Az enyhe tél és a csapadékban bővelkedő nyár nagyon kedveztlenül hatott a méhekre, melyek a korábbi évek átlaghozamának alig 30 százalékát tudták idén begyűjteni. Akác és hárs méz épp csak mutatóba került a kaptárakba és vegyes mézből is alig valamit sikerült kipergetni. 
Sok kaptárba annyi méz sem gyűlt, ami a méhcsaládok önellátására elegendő volna – nyilatkozta a sajtónak Iosif Korb, a Hunyad megyei Méhészegyesület elnöke. Véleménye szerint e helyzet súlyos következményekkel járhat. A fogyasztók mindenképp a méz árárnak jelentős növekedésére kell számítsanak, de maguknak a méhcsaládoknak az életbenmaradása is kockán forog.
A helyzet hasonló az ország más megyéiben is, ezért a kormány anyagi támogatsát ígért a méhészeknek. Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter e hét elején tett nyilatkozata szerint szerint a költségvetéskiegészítés alkalmával 4,131 millió lejt különítettek el a méhészeknek szánt segélyalapra. 
Így azon méheseket, melyet 75 méhcsaládnál kevesebben laknak, családonként maximum négy lejjel támogatja az állam, az ennél nagyobb népességű méhesek esetében pedig méhcsaládonként 7,5 lejnyi segély igényelhető. Ez összeg a méhek táplálására fordított költségek 50 százalékát hivatott fedezni. A tárcavezető bejelentése szerint a támogatás november 1-től lesz esedékes. 
Gáspár-Barra Réka

2014. szeptember 12., péntek

XXIII. Közgazdász Vándorgyűlés

2014.09.12. 
A Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) 2014. október 17–19 között Székelyudvarhelyen, az idén huszonharmadik alkalommal rendezi meg a Társaság évi legjelentősebb szakmai rendezvényét, a Közgazdász Vándorgyűlést. 
A 23. Közgazdász Vándorgyűlés az RMKT. évente Erdélyben megrendezésre kerülő, legnagyobb nemzetközi jellegű közgazdász találkozója, ahol az idén premierként közel 40 előadó-meghívottat, illetve 350 résztvevőt várunk. A rendezvényt hagyományosan plenáris előadásokkal kezdjük, amelyeket hat szekció munkálatai követnek. Ezek keretében sor kerülhet a résztvevők nézeteinek, tapasztalatainak az előadásokkal történő szembesítésére. Az idén először a program keretében összehívjuk az erdélyi gazdasági felsőoktatási kerekasztalt is, amelyre várjuk a gazdasági felsőoktatási intézmények képviselőit.
Az immár huszonharmadik alkalommal megszervezett közgazdász vándorgyűlés az erdélyi közgazdaság szakmai életének egyik legkiemelkedőbb eseménye, hiszen konferenciáinkon több hazai és nemzetközi szinten is ismert és elismert előadó vesz részt a gazdaság minden területéről. Meghívott előadóink hagyományosan hazai román és magyar, valamint külföldi gazdasági szakemberek, oktatási, kutatási, vállalati, kormányzati, jegybanki és más szakterületekről.
A több mint húsz éves hagyományt a magyarországi közgazdász vándorgyűlések tapasztalataira támaszkodva szervezték meg először 1992 a romániai magyar közgazdászok. A, több mint húsz év történetéből kiemelnénk a 17. Vándorgyűlésünket, amely Debrecenben magyarországi és erdélyi közgazdászok közös vándorgyűlése volt, egyben helyszínt is adott a magyarországi és romániai jegybankelnökök találkozójának. A huszonkét év során több, közel 300 hazai és külföldi szakember vett részt előadóként szerte Európából, így előadóink között köszönthettük Dr. Mugur Isărescu, Dr. Járai Zsigmond, Dr. Chikán Attila, és sok más szakembert. Megemlítenénk még, hogy a Felixfürdői Közgazdász Vándorgyűlésnek volt először témája a regionalizmus. Továbbá mint szervezők minden évben új és hiteles információkkal szeretnénk a rendezvény hírnevét mélyíteni a térségben.
A rendezvényre az egész Kárpát-medencéből érkeznek résztvevők – ausztriai, magyarországi, szerbiai és szlovákiai magyar közgazdászok egyaránt eljönnek –, így remek lehetőség adódik a networkingra, a tudományos és üzleti tapasztalatcserére. A rendezvényt egy nagyszabású ünnepi gála zárja sok-sok meglepetéssel.
Az idei vándorgyűlésünk témája „A MODERN ERDÉLY GAZDASÁGI JÖVŐKÉPE”. 
Plenáris előadásokon és öt tematikus szekcióban előadások és műhelymunkák lesznek, melyek során neves előadók segítségével fogjuk körüljárni térségünknek azokat a gazdasági, kulturális, üzleti és társadalmi együttműködési lehetőségeit, amelyek a jövőben versenyképessé tehetik régiónkat és megerősíthetik gazdaságunkat. Felismerve a gazdasági felsőoktatási intézményekkel való együttműködések lehetőségeit és annak fontosságát az idei Vándorgyűlés alkalmával is megszervezzük az erdélyi magyar felsőoktatási kerekasztalt.
Vándorgyűlésünk keretein belül egyrészt tudást és információt, másrészt pedig lehetőséget szeretnénk adni résztvevőinknek a közös gondolkodásra, ötletek és meglátások megosztására. Ezáltal közelebb kerülnénk egy olyan modern Erdély jövőképének kialakításához, amely hosszú távon egy kulturálisan és gazdaságilag fejlett, jóléti társadalmat eredményez. Az erdélyi gazdaság dinamizálása egy kulcsfontosságú tényező ebben a jövőképben, mely magába foglalja az innovatív kis-és középvállalatok fejlődésének előmozdítását, a hatékony finanszírozási formák ismertetését, a felsőoktatás és felsőoktatási intézmények közötti együttműködés erősítését, pozitív, motiváló példák és hatékony rendszerek bemutatását, munkahelyteremtés ösztönzését.

2014. szeptember 8., hétfő

2014.-ES HORTUS HUNGARICUS KERTÉSZETI KIÁLLÍTÁSRA

Az ősz bearanyozója: 20. jubileumi Hortus Hungaricus kiállítás és vásár 
Hazai és egzotikus növények színes kavalkádja, bódító virágillat, virágkötészeti bemutatók, kézműves foglalkoztató, favágó show, ismeretterjesztő játékok kicsiknek és nagyoknak, kedvezményes vásárlási lehetőségek. Kellemes kikapcsolódást, önfeledt szórakozást kínál a család minden tagjának a három napos Hortus Hungaricus, hazánk legnagyobb kertészeti szakkiállítása és vására.
Szigetszentmiklóson a Flora Hungária Nagybani Virágpiac közel 3.500 nm-es területe ad otthont a szeptember 19-21 között megnyíló Hortus Hungaricus Nemzetközi Kertészeti Szakkiállítás és Vásárnak. Az immár 20. alkalommal megrendezésre kerülő kiállítás a dísznövénytermesztés és feldolgozás, a kertészet, a fakitermelés, a virágkötészet, a lakberendezés valamennyi ágának újdonságait felvonultatja.
A pénteki szakmai konferenciák után szombaton és vasárnap a virágimádó és kertbarát nagyközönség számára is kitárulnak a kapuk és elérhetővé válik a csodák birodalma. Hazai és importőr virágkereskedők százai által felállított káprázatos standokon gyönyörködhetünk virágkompozíciókban, virágcsodákban. Megtekinthetjük a virágkötészeti versenyre benevezett őszi csokrokat, valamint a mestervizsgát tett virágkötők vizsgamunkáit. A népszerű virágkötészeti bemutatókon a vágott virágok szemünk láttára válnak káprázatos műalkotásokká.
Családi programként is kiváló választás a Hortus Hungaricus, hiszen minden korosztály megtalálja a kedvére való kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget. A rendezvény egyik fő célkitűzése az ökológiai tudatosság növelése. Ötlépéses játék keretében bárki megtudhatja mennyire tudatosan él, mekkora az ökológiai lábnyoma.
Környezetóvó bábos előadás, kézműves foglalkozások, arcfestés teszik felejthetetlenné a napot. Moha bácsi bohóc show elemeket tartalmazó, ugrándozós, énekes, gitáros műsora a felnőttek arcára is mosolyt varázsol. Megcsodálhatók a „Madárbarát kert” mottóval kiírt óvodás mini kertépítő pályázat alkotásai is.
A IV:Enteriőr lakberendezési versenyen keresztül bekukkanthatunk a trendi lakberendezés rejtelmeibe. A száraz- és élővirágokkal feldíszített 10 nm-es lakrészek pompás ötletekkel, inspirációkkal szolgálnak otthonunk csinosításához, berendezéséhez.
Az élő növényekből és újrahasznosított anyagokból készített virágos ruhaköltemények kápráztatják el a divatbemutató szemlélőit. Az egész napos színpadi programok közt találunk kertészeti tippekkel tarkított előadásokat csakúgy, mint néptánc és zöldségszobrászati bemutatókat.
A szervezők gondoltak az ezermester apukákra is. Őket interaktív gépbemutatók várják, ahol gyakorlatban kipróbálhatják láncfűrész, a lombszívó, a faaprító gép vagy akár a fűnyírótraktor használatát. Látványos és izgalmas programot ígér a STIHL Timbersport favágó show.
A II. Jövő Kertépítő Mestereinek versenyén hasznos ötleteket, praktikákat leshetünk el a saját kertünk kialakításához, szépítéséhez. A széles növény palettából szakértő segítséggel mindenki megtalálhatja az igényeinek és a kert adottságainak megfelelő dísznövényeket.
A nézelődésben, vásárlásban elfáradt látogatók a gasztro soron kínált finomságok közül csemegézve pihenhetik ki fáradalmaikat.
A rendezvény helyszínén a parkolás ingyenes, Budapestről pedig ingyenes Virágjáratok szállítják a látogatókat.
A belépő jegyek ára megfizethető és levásárolható, melynek feltételeiről és még számos érdekes információról a www.hortushungaricus.hu oldalon tájékozódhat.
A Hortus Hungaricus kiállítás bepillantást enged a hazai agárágazat legjavába. A gazdák friss, üde növényei, gyümölcsei meghozzák a kedvet a saját kis kert kialakításhoz, a saját kertész tudományunk kipróbálásához. Érdemes előre beírni a naptárba a 2014. szeptember 19-21 dátumot, hisz a rendezvény meglátogatása garantáltan feledhetetlen élményt jelent az egész családnak.

2014. szeptember 4., csütörtök

MIROL ÍRTAK A LAPOK? – 1922. augusztus 19. MAGYAR NÉP

Az erdély méhészek gyűlése
Az Erdélyrészi Méhész Egylet igazgató választmánya most tartott ülést báró Jósika Gábor elnöklete alatt Kolozsváron. 
A gyűlésen Török Bálint főtitkár jelentést tett az alapszabályok beterjesztéséről, az egyesületi műhelynek az állam által történt átvétele illetve feloszlatása alkalmával átadott nyers és készáruk értéke fejében kiutalt összesen 20 000 L. felvételéről, a házsongárdi méhésztelep restaurációjáról, 120 mm cukornak kedvezményes áron, 1500 cs. mézelő virágmagnak, 2000 mézelő facsemetének, számos méhészeti szakkönyvnek díjtalanul való kiosztásáról, két méhészeti tanfolyam rendezéséről, amelyeken 98 hallgató vett részt, Hann és Társa cégénél, az Erdélyi gazdasági Egylet géposztályánál méhészeti eszköz raktár felállításáról, stb. 
A közgyűlés tárgyainak előkészítése után, a tagmozgalomról szóló jelentés kapcsán mintegy 100 uj tagot vett fel a választmány.

Utazás a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapokra

2014. Szeptember 4.
AZ RMGE utazást szervez a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok elnevezésű kiállításra és vásárra, melyre az alábbi elérhetőségen lehet jelentkezni.

A Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Bihar megyei szervezete utazást szervez a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok elnevezésű kiállításra és vásárra, szeptember 12-én, pénteken. Az autóbuszos indulás kora reggel, a nagyváradi főtéri parkolóból, érkezés ugyanoda késő este.
További információ kérhető, és a részvételi szándékot a 0722-357858-as telefonszámon lehet jelezni pénteken, szeptember 5-én, valamint jövő héten hétfőn és kedden, azaz szeptember 8 és 9-én, naponta 9-15 óra között.

Kötelező módon kell biztosítaniuk ültetvényeiket a szőlősgazdáknak

2014.09.02. 
Kötelező módon kell biztosítaniuk ültetvényeiket a szőlősgazdáknak – hacsak részesülni akarnak az unió által az ágazatnak nyújtott támogatásokban.
Ezt írja elő a kormány idén meghozott 578-as számú rendelete, mely szabályozza a szőlészeti és borászati ágazatoknak folyósítható uniós támogatások odaítélési feltételeit.
Bokor Gábor

2014. szeptember 3., szerda

Magyar gazdatalálkozót tartottak a Temes megyei Végváron

2014.09.02. 
Forrás: nyugatijelen.com

Augusztus 30-án, szombaton mintegy félszáz résztvevővel Végváron tartotta meg 2014. évi találkozóját a bánsági magyar gazdaszervezet. A hagyományos gazdatalálkozón részt vett dr. Hancsók Szabolcs (Földművelésügyi Minisztérium), dr. Bodnár Károly (SZTE, Mezőgazdasági Kar, Hódmezővásárhely), Marossy Zoltán temesi alispán, dr. Doru Petanec mezőgazdasági igazgató, Halász Ferenc Temes megyei RMDSZ-elnök, dr. Csősz János BMGVE-elnök, a 18 Temes megyei magyar gazdaszervezet képviselői.
A Riveto Közösségi Ház udvarán megtartott gazdatalálkozó szép számú résztvevőjét Csáki-Gál Károly végvári polgármester, dr. Csősz János, a bánsági magyar gazdaszervezet elnöke és a helyi gazdakör nevében Valkai György köszöntötték. Benkő Zsolt, a BMGVE ügyvezető elnöke a gazdaszervezet gazdag tevékenységéről és soron következő rendezvényeiről tartott előadást. A meghívott előadók közül elsőként Marossy Zoltán, Temes megye alprefektusa szólt az egybegyűltekhez, aki szerint a bánsági magyar gazdaszervezetnek meg kell találnia a válaszokat a XXI. század kihívásaira és az európai uniós tagság következtében előállt új helyzetben a regionális, határokon átívelő együttműködésre kell helyeznie a hangsúlyt. Halász Ferenc RMDSZ-elnök teljes támogatásáról biztosította a gazdaszervezetet, azon túlmenően, hogy a BMGVE-irodának a Temes megyei RMDSZ biztosít helyiséget a Magyar Házban. Doru Petanec Temes megyei mezőgazdasági igazgató nagyra értékelte a magyar gazdaszervezet tevékenységét, amelynek szerinte képviseltetnie kellene magát a Mezőgazdasági Kamarában.
Dr. Hancsók Szabolcs, a magyar Földművelésügyi Minisztérium Kárpát-medencei együttműködési referense, aki saját bevallása szerint először járt a Bánságban, a határon túli magyar gazdák megsegítését célzó anyaországi intézményi keretekről és intézkedésekről beszélt. A Kárpát-medencei együttműködés feladatát két éve látja el a Vidékfejlesztési, illetve a Földművelésügyi Minisztérium, ezalatt feltérképezték a Kárpát-medence magyar gazdaszervezeteit, konferenciákat, rendezvényeket szerveztek a Vajdaságtól Kárpátaljáig. Sikerült jó kapcsolatokat kiépíteni a magyar gazdaszervezetekkel, köztük a Bánsági Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesületével is. Igyekeznek naprakész információkkal ellátni a határon túli magyar gazdákat, biztosítani a számukra a szakmai rendezvényeken való részvételt (pl. OMÉK), ahol bemutathatják mezőgazdasági termékeiket. 
Tavaly Orosházán megalakult a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma, amely az információáramlást hivatott biztosítani az anyaországi és határon túli gazdaszervezetek számára. Az is az elképzelések között szerepel, hogy a határon túli gazdák a magyar élelmiszerpiacokon közvetlenül értékesíthessék termékeiket. Beindult a gyakornok- és ösztöndíjprogram határon túli magyar egyetemi hallgatók számára. Tankönyvekkel és más eszközökkel segítik a határon túli magyar agrároktatást. Szakmai tanulmányutakat szerveznek határon túli magyar gazdaszervezetek számára, így a BMGVE tagsága számára is, amelyek során anyaországi mintagazdaságokat látogathatnak meg.
„A Bánsági Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesületével kiváló a kapcsolatunk – mondta befejezésül dr. Hancsók Szabolcs –, nagyra értékeljük a munkát, amit végeznek. A 3000-res tagság és az 50 000 hektáros terület, amelyen ezek a gazdák tevékenykednek, jelentős erőt képvisel, más gazdaszervezetek is példát vehetnének a munkájukról. Úgy vélem, hogy a BMGVE nem csak szakmai feladatot lát el, hanem a magyarságot összefogja, a bánsági magyarság egyik bástyája! Az identitásmegőrző szerepe legalább olyan fontos, mint a többi tevékenység. Fontos, hogy a magyar gazdák ragaszkodjanak a földjükhöz, az anyaföldhöz, a bánsági magyarság megmaradjon és gyarapodjon is, ha lehet.”
Dr. Bodnár Károly, az SZTE hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Karának a tanára a gazdák összefogásának a jelentőségéről tartott előadást. Érdemes együttműködniük az azonos vagy hasonló tevékenységet végző gazdáknak, elsősorban a beszerzés és az értékesítés területén (TÉSZ-ekben) de azoknak is, akik teljesen különböző tevékenységet folytatnak és nem feltétlenül mezőgazdasággal foglalkoznak. Utóbbira jó példa a falusi turizmus, ami segíti a mezőgazdasági termékek helyben való értékesítését, de szálláshelyek, éttermek, különböző szolgáltatások is kellenek hozzá, mint lovas kirándulások, vadászat, külön hölgyprogramok stb. A helyi termékeket ugyanakkor ajánlatos védjeggyel ellátni, saját brandet létrehozni, ami odacsábítja az érdeklődőket. A gazdáknak érdemes együttműködniük az EU-támogatások lehívása érdekében is, amit elsősorban a fejlesztésekre kell fordítaniuk a mezőgazdasági vállalkozásoknak.
A rendezvény befejező részében bemutatkozott a Magyar Tudományos Akadémia égisze alatt működő Marton Genetics minőségi vetőmag-előállítással és -értékesítéssel foglalkozó vállalkozás, amely az extrém éghajlati viszonyokra is kínál megoldásokat. Végül M. Kiss András, a Bánság Múzeuma tudományos főkutatója tartott előadást a mezőgazdasági termelés környezeti vonatkozásairól és a biotermékek előállításáról. A gazdatalálkozó résztvevői ezután megtapsolhatták a végvári hagyományőrzők látványos előadását. A végvári gazdák bográcsában főtt ízletes borjúpörkölt elfogyasztása után a találkozó résztvevői meglátogatták Székely Szilárd végvári gazda MG-mintaparcelláját és tehénfarmját, Tóth Károly mangalicafarmját, a végvári templomot, tájházat és múzeumot.
A végvári gazdatalálkozót a helyi Gazdakör és a Polgármesteri Hivatal, a Bánsági Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesülete szervezte, a Communitas Alapítvány támogatásával.
Pataki Zoltán