2013. június 22., szombat

Közösség-Vállalkozás Biomódon

Kovászna Megye, Árkos – Benedek Elek utca, 493 szám ( Árkosi kastély szomszédságában)
A Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány társszervezésében kerül megrendezésre a „Közösség-Vállalkozás Biomódon”című konferenciával egybekötött nyílt műhely, melyen alapítványunk igazgatótanácsának tagja, Dr. Máthé Emma is előadást tart. 
A konferencia tematikája: 
IDŐPONT: 2013. június 27. (csütörtök)
HELYSZÍN: Árkos- Európai Tanulmányi Központ
527166 Kovászna Megye, Árkos – Benedek Elek utca, 493 szám ( Árkosi kastély szomszédságában)
A konferencia programja:
9:30 - 10:00 Regisztráció
10:00 - 10:10 Köszöntőbeszédet mondanak: Máthé Árpád, Árkos község polgármestere
Ferenczy Ágnes, irodavezető, Kárpát Régió Üzleti Hálózat,Sepsiszentgyörgyi Iroda
10:10 – 10:40  Tóth Katalin, Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkár(Magyarország)-
Ökológia gazdálkodás,biodiverzitás -határon átnyúló ökológiai együttműkődési lehetőségek
10:40 - 11:10 Kilián Imre, Gyűrűfű Egyesület elnöke és a Pécsi Tudományegyetem oktatója (Magyarország)- Vissza vagy előre? Ökofalvak Magyarországon
11:10 - 11:40  Albert Imre, Bioterra –Ecoinspect,  Biotermesztés Romániában a kezdetektől napjainkig
11:40 – 12:00 Dr.Máthé Ema, Székelyföldi Bioegyesület elnöke- Pro Agricultura Hargitae Universitas képviselője- Biotermesztés jelene és jővője Székelyföldön
12:00 – 12:30 T. Kovács Áron, GEN Europe Romániai nagykövete- Közösségi jövőkép: ÖKOFALVAK-az ökofalu mint közös vállalkozás, Torri Superiore olasz falu példáján
12:30 – 13:00 Kolumbán Gábor,Élő Szövet Alapítvány és Civitas elnöke- A közösség alapú vállalkozások- új szektor születik?
13:00 – 14:00 Állófogadás
14:00 – 17:00 Nyílt műhely

2013. június 21., péntek

Kamattámogatott tagosítás Székelyföldön

Beruházásösztönzés mellett a tagosítást szolgáló földvásárlási hitelek kamattámogatásával segítené a magyar Vidékfejlesztési Minisztérium a székelyföldi kisbirtokszerkezet átalakulását, a versenyképesség javulását – fejtette ki lapunknak adott interjújában Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti kapcsolatokért felelős államtitkára. Az agrárpolitikus a székelyföldi mezőgazdaság hiányosságai mellett a lehetőségekre is kitért: Magyarországon is keresett, nagy mennyiségben értékesíthető terméknek nevezve az erdei gyümölcsöket. Az államtitkárt a szaktárca Székelyföldre vonatkozó elképzeléseiről Domján Levente kérdezte.
- Államtitkár úr, Székelyföldre vonatkozóan milyen mezőgazdasági és vidékfejlesztési projektekben gondolkozik a szaktárca? Milyen konkrét anyagi, szakmai, logisztikai, infrastrukturális segítséget tud kínálni a Vidékfejlesztési Minisztérium a határon túli, székelyföldi gazdaszervezeteknek, termelési és értékesítési szövetkezeteknek? 
- Azoknak a feladatoknak, programoknak a részletei, amiket az első, valamint a második székely kerekasztal- beszélgetés alkalmával leegyeztettünk, a Vidékfejlesztési Minisztérium stratégiai és társadalmi kapcsolatok főosztályán vannak kidolgozás alatt. Jelen pillanatban itt tartunk, ezért végeredményekről még nem tudok beszámolni, de konkrét eredmények már vannak. Az általam is felkeresett csíkkozmási burgonyaszövetkezet például azzal fordult hozzánk, hogy jó minőségű vetőmagot szeretnének. Felvették a kapcsolatot a keszthelyi kutatóintézettel, és tudomásom szerint el is indult az együttműködés. Másik konkrét eredmény a székelykeresztúri tejüzem megnyitása. A kezdeményezést Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter úr 5 millió forinttal támogatta, amihez a keresztúri szövetkezet járművásárlási céllal még további 2 millió forintot kért. Úgy tudom, ezt az összeget is megkapták. Sajnos a létesítmény ünnepélyes avatóján nem tudtam részt venni, de tervezem, hogy hamarosan személyesen is tájékozódom a munka alakulásáról. Ugyanakkor előrehaladott tárgyalásokat folytatunk olyan programok megvalósításáról, amelyekről a Csíkszeredában tartott második székely kerekasztal-beszélgetésen állapodtunk meg. Az egyik akvakultúrához kapcsolódó turisztikai program, míg a másik az állattenyésztéshez kapcsolódik. Utóbbihoz kötődően novemberben húsz székelyföldi gazda magyarországi tanulmányúton is részt vett, ennek keretében a Mezőfalvi Zrt.-vel tenyészállat-vásárlási megállapodás is született, húsmarha, illetve tejtermelő szarvasmarha kivitelére. Egyértelműen azon a véleményen vagyok, hogy azok a közös programok, amiket elindítottunk, jó irányba haladnak, és ehhez kapcsolódóan szinte minden részterületen vannak már közös eredmények is. Elmaradást látok viszont azon konkrét vállalások terén, amelyek a gazdák földvásárlási támogatására irányulnának. A budapesti és csíkszeredai találkozókon is megfogalmazódott az igény, hogy a tagosítás előmozdítása érdekében a magyar állam biztosítson forrásokat a helyi gazdák földvásárlásához. A legtöbb probléma ugyanis Székelyföldön véleményem szerint is az elaprózott kisbirtokokból ered. Sok támogatástól a gazdák pontosan a zsebkendőnyi, nadrágszíjnyi parcellaméretek miatt esnek el. Ezeket a területeket össze kellene rendezni, a szaktárcának pedig ehhez kellene forrást biztosítani. Úgy gondolom, már az is jelentős előrelépés lenne, ha a magyar állam az eredeti koncepciónál maradva, a gazdák földvásárlásra felvett hiteleire kamattámogatást tudna biztosítani. A kollégáim jelenleg is ennek a tagosítási, földvásárlási célú kamattámogatásnak a megvalósításán dolgoznak.
- Számol-e még a minisztérium a székelykeresztúrihoz hasonló más, termékfeldolgozásra irányuló tervek támogatásával? Más részről a magyarországi cégeknek mennyire ajánlják a székelyföldi mezőgazdasági, feldolgozó- ipari beruházásokat?
- Óriási üzleti lehetőségeket látunk egy olyan gyümölcsfeldolgozó létrehozásában, amelyhez hasonló Hargita megyében az erdei gyümölcsök hasznosítása, fagyasztása és feldolgozása terén működik. Komoly lehetőségeket látunk ugyanakkor az ilyen termékek magyarországi forgalmazásában is. A magyarországi pálinkafőző üzemek például konkrétan azzal a kérdéssel fordultak a szaktárcához, hogy esetlegesen tudnánk-e segíteni olyan székelyföldi partnerekkel való kapcsolatfelvételben, akiktől nagy tételben erdei gyümölcsöt tudnának felvásárolni. Magyarországon ugyanis nagyon sok fogyasztó kedveli a különböző erdei gyümölcsökből készült párlatokat, legyen szó áfonyáról, kökényről. Ez az üzleti lehetőség meglátásom szerint inkább a kiterjedt erdőterületekkel rendelkező közbirtokosságoknak szólna, de akár olyan kistérségek szintjén is megvalósítható lenne, ahol nagyon jó minőségű erdei gyümölcsök teremnek, és a begyűjtés is megoldható. De más értékesítési lehetőségeket is ajánlani tudunk. Péntekenként Budapesten, a minisztérium előtt Vidéki mustra névre keresztelt piacot tartunk. Ennek keretében szeretnénk egy székely napot szervezni, ahol a székelyföldi termelőgazdák a saját termékeikkel megjelenhetnek és ezeket a budapestiekkel is megismertethetik. Ezt komoly sajtókampánnyal kívánjuk beharangozni, annak érdekében, hogy a székely termékeket minél többen ismerjék meg. Igyekszünk nemcsak a termelés területén, hanem a marketing és az értékesítés terén is segíteni. A kétoldalú együttműködést erősíti a Kárpátia Román–Magyar Kereskedelmi és Iparkamara keretében frissen megalakult agrárszekció is, amit Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkár asszonya vezet. Így ennek keretében nemcsak szakmai, hanem más, komoly együttműködés is tapasztalható lesz.
- Milyen a viszony az erdélyi, székelyföldi gazdaszervezetekkel?
Kiváló. Rendszeresen ellátogatok Erdélybe, illetve a gazdaszervezetek képviselői is jönnek hozzánk. Szerintem a kapcsolat soha sem volt ennyire kedvező. Szakmai együttműködés, közös rendezvények, konferenciák sora követte és követi egymást. Már utaltam a budapesti első, majd a csíkszeredai második székely kerekasztal rendezvényekre. Ezeket decemberben a szaktárca szervezésében Gödöllőn a határon túli magyar gazdaszervezetek találkozója követte, május 3-án Orosházán szintén Kárpát-medencei szintű gazdatalálkozóra kerül sor. Ezen a legnagyobb számban szintén az erdélyi és székelyföldi gazdakörök vesznek részt.
- Mennyire lehet szétválasztani az imént felsorolt, elindult szakmai kapcsolatokat a napi aktuálpolitikától? Lehet-e ezeket a kapcsolatok a politikától függetlenül is ápolni?
Könnyű helyzetben vagyok, mert jelenleg is a legnagyobb magyarországi gazdaszervezet, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének, azaz a MAGOSZ-nak az igazgatója vagyok. Nekünk 2010 előtt, a Fidesz kormányra kerülése előtt is remek kapcsolataink voltak például a Romániai Magyar Gazdák Egyesületével. Jó kapcsolatunk volt a bánáti és a partiumi gazdákkal is. Rendszeresen járunk Székelyudvarhelyre, Sepsiszentgyörgyre. Akkor is közös céljaink voltak, most is egy oldalon állunk. Az együttműködések nem 2010-ben, hanem jóval korábban alakultak ki. Az én szemszögemből az aktuálpolitikának ebben nincs jelentősége. A helyzet a 2010 előtti állapothoz képest annyiban változott, hogy a határon túli szervezeteket a szakmai együttműködések mellett most már anyagilag is tudjuk támogatni. Néhány millió forintról van ugyan szó, de egy-egy rendezvényre, szakmai képzési programra tudunk anyagi erőforrásokat biztosítani.
- Ha már a képzési programokról van szó, a magyar kormány anyagi támogatásával a gödöllői Szent István Egyetem a tavaly ősztől kihelyezett vidékfejlesztés agrármérnöki mesterképzést indított Csíkszeredában.Milyen szükségletet kívánnak kielégíteni a térségben ezzel a szakemberképzéssel?
- Azt a lehetőséget biztosítjuk, hogy aki Székelyföldön tudásra vágyik, az korszerű, a mai kor, a mai piaci helyzet követelményeinek megfelelő tudáshoz jusson. A magyar kormány azért finanszírozza a képzést harminc helyi, székelyföldi hallgató számára, mert enélkül nem biztos, hogy – évi 300 ezer forintos tandíj mellett – a résztvevők ezt megengedhetnék maguknak. Nem véletlenül kötöttünk stratégiai partneri megállapodást a gödöllői egyetemmel. A Vidékfejlesztési Minisztérium is hozzájárul az Emberi Erőforrások Minisztériuma mellett a csíkszeredai agrárképzés költségeihez. Mi a gazdavilágot szólítottuk meg, a gazdákat kerestük meg. A székelyföldi gazdatársadalom vidékfejlesztés iránt fogékony tagjait is ennek keretében juttatjuk friss tudáshoz.
- Említette, hogy rendszeresen jár Erdélybe, Székelyföldre. Kíváncsi lennék, milyen kép alakult ki önben a székelyföldi agráriumról? Miben látja a gyengeségeit, pótolnivalóit, illetve az erősségeit, lehetőségeit?
- A hiányosságokra már a nadrágszíjparcellák kapcsán is kitértem. Nem lehet versenyképesen termelni elaprózott kisbirtokokon. A kisbirtok alatt itt a félhektáros vagy 1-2 hektár alatti területtel bíró, egy-két tehenet, néhány juhot tartó gazdaságokra gondolok. Ebből csak nagyon minimális jövedelmet lehet realizálni, annyit lehet kihozni, ami maximum önellátásra elegendő. Pontosan ezért támogatjuk a kisbirtokok összevonását, a földterületek egyberendezését, és így egy versenyképesebb birtokszerkezet kialakulását. A székely ember szeret dolgozni, és azokat a hiányosságokat, amelyek a klímaviszonyokból és az üzemméretből fakadó versenyképességi hátrányként érik, kitartó munkájával és gazdálkodásszeretetével próbálja pótolni. Hátrányként, gyengeségként látom, hogy nem áldoznak eleget a fő megélhetést jelentő növénykultúrák, állatfajták cseréjére, nemesítésére, javítására. Ki kell mondani: az a fajta pityóka, ami önöknél terem, sajnos már nem versenyképes a holland és török burgonyával. Ezért olyan fajtákat kellene meghonosítani – és ezt az ottani gazdák is tudják –, amely ellenállóképesség, terméshozam és piaci kereslet terén is versenyképesebb. Ugyanez a helyzet az állattenyésztés, tejtermelés terén is. A gépesítettség szintén a székelyföldi agrárium gyenge pontjának számít. Ez talán abból is ered, hogy Románia három év késéssel csatlakozott az Európai Unióhoz Magyarországhoz képest. A magyar gazdák ez idő alatt sikeresebben ki tudták használni az előcsatlakozási alapokat, illetve a később megnyíló uniós pályázati forrásokat, ami a gépesítésre, farmmodernizálásra vagy pedig a különböző tárolókapacitások bővítésére vonatkozott. Az informálás, a lehetőségek gazdákban való tudatosítása viszont a mindenkori kormánynak is felelőssége. Megítélésem szerint a román kormány nem megfelelő helyen kezeli a mezőgazdaságot. Azt gondolom, hogy inkább a néhány tízezer hektáron gazdálkodó romániai nagybirtok érdekeit támogatják a nagy létszámú, a vidéken élő embereknek megélhetést biztosító kis- és közepes gazdaságokkal szemben. Utóbbiak viszont sokkal jelentősebb termelésjavulást tudnának elérni, ha ugyanolyan szintű támogatásban részesülnének. Szerintem ez a magyarázata annak is, hogy Románia csupán a támogatások alacsony hányadát tudja lehívni, annak ellenére, hogy Dacian Cioloş személyében az ország nevesíthette az Unió mezőgazdasági biztosát is. Ilyen lehetőség ritkán adódik meg egy ország történelmében. Ezt viszont a mezőgazdaság- fejlesztés terén jobban ki kellett volna használni. Úgy érzem, ezt nem tették meg.
- Annál több lehetőséget kínál viszont a kisgazdaságoknak az EU 2014–2020 közötti időszakra kidolgozott új közös agrárpolitikája. A KAP zöldítésével járó agrárkörnyezet-védelmitámogatások a magyarországi és székelyföldi gazdákat is érintik…
- Ez igaz, az új KAP a magyar gazdáknak hasznos. Ehhez viszont az is kellett, hogy a magyar kormány kőkeményen védje a gazdák érdekeit az erről szóló tárgyalásokon. Ráadásul 2014-től a Vidékfejlesztési Minisztérium a kis- és közepes gazdaságok támogatására, valamint vidékfejlesztésre jelentős forrásokat fordít. De ez politikai döntés kérdése. Mint ahogy az is, hogy a mostani román kormány a következő évekre vonatkozóan milyen irányelveket fog meghatározni a közös agrárpolitika keretein belül. Mert a jogcímeket az adott tagállam határozza meg, azaz ő dönti el, hogy milyen prioritások mentén fogja az ország rendelkezésére álló támogatási források felhasználását ösztönözni. Még egyszer mondom: Romániában nem megfelelő helyen kezelik a mezőgazdaságot, ugyanis a romániai agráriumban sokkal nagyobb lehetőségek vannak, mint amit ebből kihasználnak. A kis- és közepes gazdaságokban pedig óriási potenciál van. A jelenlegi magyar kormány ezt felismerte, és ennek megfelelően 2010-től az agráriumot is stratégiai ágazatként kezeli. Ennek szellemében alakította ki az agrárpolitikai támogatási rendszert és képviseli a hazai agrárszereplők érdekeit az Európai Unióban. Ez óriási hozzáállásbeli különbség.

Kárpát-medencei HACS-partnerkereső

2013. június 20. – ENRD HACS
Az Európai Vidékfejlesztési Hálózat honlapján „A hónap kiemeltje” rovatban jelent meg cikk a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat által március 6. és 8. között Kárpát-medencei LEADER HACS-oknak rendezett találkozóról.
A LEADER Helyi Akciócsoportoknak (HACS-oknak) és a vidéki szereplőknek támogatásra van szüksége, hogy erős partnerségeket kössenek és egy közös európai vidéki jövőt hozzanak létre. Egy sikeres közelmúltbeli találkozó pedig éppen erre adta meg nekik az esélyt Bugyi településen!
Nemzetközi betekintés
Magyarországi, lengyelországi, romániai, szlovákiai, szerbiai és ukrajnai HACS-ok képviselői találkoztak, létesítettek kapcsolatokat és cseréltek tudást. A háromnapos esemény a Kárpát-medencei országok kapcsolatainak erősítésére és a határon átnyúló együttműködés segítésére összpontosított.
A résztvevők megvitatták a nemzetközi együttműködés szerepét a LEADER végrehajtásában. Előadásokat, témák szerinti műhelymunkákat és nyílt téri beszélgetéseket szerveztek, hogy előmozdítsák az együttműködést és a tudásátadást. A résztvevők gyakorlati eredményeket is kerestek.
Dragos Bogdan Nechita, egy romániai HACS képviselője elmagyarázta, hogyan keresett a csoportja a turisztikai tapasztalatokkal rendelkező partnert. Magyarországon a Tisza-tó közelében talált egy HACS-ot, akivel együtt tudna működni, „tudásátadásról beszélgettünk és úgy tűnik, tökéletesen passzolnának az igényeinkhez!”
Hosszú távú kapcsolatok építése
Habár az eredmények csak hosszú távon lesznek kézzel foghatóak, a vitákat és ötletbörzéket pozitívan fogadták. Száz HACS cserélhette ki ötleteit, kapott ösztönzést és olyan új készségekkel tért haza, amelyeket könnyedén alkalmazhatnak a saját régiójukban.
Ana Nechita, aki az Európai Vidékfejlesztési Hálózatot (ENRD) képviselte, kiemelte a műhelymunka hasznosságát az együttműködési projektekben érintett HACS-ok számára, „az új [2014-2020-as európai uniós] programozási időszak platformot fog biztosítani továbbfejlesztett partnerségeknek és együttműködési projektek lehetőségei számára.”
Hogyan tovább?
Kiss Ágnes a Magyar nemzeti Vidéki Hálózat részéről kiemelte, szükség van a HACS-ok összehozására, a régió lakóinak közelebb hozására egymáshoz annak érdekében, hogy sokáig tartó nemzetközi együttműködést hozzanak létre és szilárdítsanak meg. Nagy az igény a megbízható partnerekre, valamint alapvető szabályokra és eljárásokra. Ahogy Dragos Bogdan Nechita fogalmazott, „tudjuk, hogy együtt tudunk működni, a kérdés a hogyan.”
Ha van bármilyen gondolata vagy ötlete, amelyet ebben a fontos kérdésben szeretne megosztani, indítson beszélgetést az opENRD-n.
További információért:
A (magyar nyelvű, angol felirattal ellátott) videó megtekintéséhez kattintson ide.
A képek megtekintéséhez kattintson ide.
(A cikk eredetije angol nyelven az Európai Vidékfejlesztési Hálózat honlapján, ide kattintva érhető el.)
Forrás: ENRD

Megalakult a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma

Megalakult a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma pénteken Orosházán. Az egyeztető fórum kiemelt szerepet tölt be a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) "Vidékfejlesztési együttműködések a határon túli magyarsággal" programja megvalósításában.
A fórum alapító okiratát 16 gazdaszervezet írta alá, a határon túlról Hargita, Temes és Arad megyéből, továbbá Szlovákiából, Szlovéniából, Horvátországból, valamint Kárpátaljáról és a Vajdaságból; a magyarországi gazdák képviseletében a Magosz, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Orosháza és Környéke Gazdakör. Támogatóként a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium csatlakozott a fórumhoz.
Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a rendezvény sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a fórum a nemzeti összetartozást jeleníti meg, a magyar közösségek Kárpát-medencei együttmunkálkodását, az anyaország nemzetpolitikai céljainak megvalósulását. Hozzátette: a minisztérium nemzetpolitikáért felelős államtitkársága más Kárpát-medencei magyar közösségekkel és szervezetekkel együtt támogatja a magyar gazdaszervezetek munkáját.
Tóth Katalin, a VM társadalmi és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára arról szólt, hogy a tárcánál a fórum életre hívása érdekében intenzív munka folyt az utóbbi hónapokban. Új programok is készültek a határon túli fiatalok részére, például a Darányi Ignác ösztöndíj-program, amely várhatóan 2014-ben indul, és a magyar nyelvű képzésben részt vevő Kárpát-medencei fiatalok agrár-felsőoktatási tanulmányaihoz nyújt pénzügyi hátteret. Készül részükre magyarországi gyakornoki program, a fiatalok a Vidékfejlesztési Minisztériumban és háttérintézményeiben szerezhetnek gyakorlati tapasztalatokat.
Megjegyezte: a VM nyomon követi a Kárpát-medencei magyar gazdaszervezetek programjait, térségi és régiós fejlesztési terveit, hogy segíteni tudja a megvalósításukat, és megtalálja a kapcsolódási pontot az anyaországi fejlesztésekhez. Hozzáfűzte: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara fontos szerepet tölt be a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumában, mindenkori elnöke egyben a fórum elnöke is.
Jakab István, a Magosz elnöke hangsúlyozta, hogy a fórum a magyarországi infrastruktúrára alapozva teszi lehetővé a határon túli magyar gazdák segítését, szoros együttműködését az anyaország mezőgazdasági kormányzatával, az érdekképviseletekkel és a mezőgazdasági vállalkozásokkal. Kiemelte: a fórummal a határon túli magyarság EU-érdekképviseletét is biztosítani tudja az anyaország, különösen a nem EU-tagországban élő gazdákét. (Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium)

Vágjad, mint Szalai a szappant - Illatos, tisztít, és bio

Megnéztük hogyan készül a zöld szappan, és a házi fogkrémet is kipróbáltuk. Természetes praktikák Zöldiskola-módra.
Illatos, tisztít, és bio
ÍRTA: LÁZÁR EMESE 2013. június 17
Az idei Zöldiskola program a kézmosás fontosságát reklámozó akcióval rajtolt és a tisztálkodás jegyében is zárult. Az évzárót június 15-én, a Tea Pub-ban tartották – a rendhagyó, Szappanfőző tanoda címmel megtartott évzáróra a három legügyesebb csapat kapott meghívást.
A sulisoknak, és körvezetőiknek, vagyis a Bögözi zöldeknek (Bartos Gyöngyike), a parajdi Sóvirágoknak (Virginás Zolna) és a székelyudvarhelyi Benedek Elek Tanítóképző Főnix csapatának (Győri Izabella) Bíró Emőke, a kávézó működtetője és szappanfőző boszorkány mutatta be hogyan lehet otthon, természetes alapanyagokból mosószappant, pipereszappant készíteni.
Nem csak kézmosót, gyártottak, ráadásként a fiúk-lányok még a házi fogkrém premierjénél is asszisztálhattak.
Tiszta természet
A szappanfőző bemutatót megelőzően Emőke röviden összefoglalta a házi szappankészítés legfontosabb tudnivalóit, bemutatta a szükséges alapanyagokat (növényi olajak, disznózsír, illatanyagok) és a természetes tisztító és tisztálkodó szerek előnyeit is részletezte.
Tisztító hatásukat tekintve a hagyományos eljárással készült szappanok, gélek, paszták bármikor felveszik a versenyt a boltban kaphatókkal, előnyük, hogy nem tartalmaznak szintetikus összetevőket, nem irritálják a bőrt, készítésük során nem keletkeznek a környezetre káros melléktermékek.
A natúr mosószappan vagy a levendulás, citromos, mákos, csokis-mézes vagy kávés, kurkumás pipereszappan nem csak a pénztárcánk, de a bőrünk barátja is. A házi mosószappan istene az avas, büdös disznózsír és a marószóda, vagy lúg.
Tudták ezt nagyanyáink is, akik saját főzésű szappannal és nem intelligens mosóporral súrolták habfehérre a házi szőtteseket, sőt, ezzel kaptak a hajunkba is, ha több hajszálat hullattunk, mint kellett volna.
A háziszappan ma sem divatjamúlt, elkészítésének a módja viszont már sokkal egyszerűbb, korszerűbb, és a boszikonyhában nem csak mosó, de pipereszappanokat is lehet varázsolni.
Az ezekhez használt különböző növényi olajok (olíva, napraforgó, kukorica, lenmag, dió, mogyoró, kókusz, argán, pálma, stb.), a méhviasz, a méz, vagy a kakaó- és shea vaj áldásos hatása nem titok, a maga módján mindenik szépíti a bőrünket.
Főzd hidegen, mérlegelj precízen
A szappanfőzés nem ördöngösség, de mint minden praktikában, itt is a gyakorlat teszi a mestert, magyarázta Emőke, aki, annak ellenére, hogy már sokféle receptet kipróbált, még nem nevezi szappanfőző mindentudónak magát. Véleménye, hogy a csalódás elkerülése érdekében nagyon fontos tudni a miből mennyit aranyszabályt.
Például zsírokból – legyen szó növényi vagy állati zsiradékról – a szappanokba nem tanácsos 30 százaléknál se többet, se kevesebbet tenni, mert a végeredmény vagy törékeny, vagy túl lágy lesz. Marószódából a mosószappanhoz a 70 százalékos, a pipereszappanhoz 95-ös dukál.
Ez egyébként nem csak kellemetlen szagú, de komoly égési sérüléseket okozhat, ezért szappanfőzésnél kötelező használni a védőszemüveget, gumikesztyűt, kötényt. A munkaasztalra terítsünk újságpapírt, vízhatlan vásznat, és lehetőleg olyan ruhát vegyünk magunkra, amit nem sajnálunk, ha foltos lesz.
Emőke két szappanos praktikát mutatott be: a hideg eljárással készülő mosószappan és az olívaolajas-levendulás pipereszappan készítését.
Hidegen kavart házi mosószappan
Hozzávalók: 2,5 liter víz, 0,5 kilogramm 70 százalékos marószóda, 1,5 kg disznózsír, 0,5 liter étolaj (használt is lehet), 0,5 kg liszt, egy marék só.
Elkészítés: A vizet és a marószódát összekeverjük, és 24 órát állni hagyjuk, majd óvatosan hozzákeverjük a zsírt. Nagyon fontos, hogy mindkét összetevő azonos hőmérsékletű legyen. Folyamatosan kavargatjuk egy fakanállal, majd hozzáöntjük az olajat, és ezt is elegyedésig keverjük.
Ezután jön a liszt, ami felszívja a mellékterméket, és tisztít, és a só. Nem baj, ha a massza megcsomósodik, lényeg, hogy elkezdődjön a szappanosodás – világosított fel Emő, aki botmixerrel puding állagúra kavarta, majd kis műanyag tégelyekbe öntötte a kb. 15-20 perc alatt elkészült házi mosószappant. A kész szappant négy hétig levegős, hűvös helyen kell szárítani, csak utána használható.
Levendulás pipere
Kis adagban készült el, de mindenkinek jutott kóstoló az olívaolajas-levendulás szappanból. Ehhez 300 gramm olívaolajat, 115 gramm vizet, 39 gramm 90 százalékos marószódát használt Emőke. A pontos adagolás nagyon fontos, így érdemes beszerezni a digitális mérleget.
Szükség van egy inox lábasra (a szódás, olajos keverék marja a zománcot és a teflonbevonatot is), plusz egy digitális hőmérőre is, mert a külön edényben felhevített olajnak, és a szintén külön lábosban levő marószóda és víz keveréknek egyaránt 45 fokos hőmérsékletűnek kell lennie.
Amikor mindkét keverék 45 fokos lesz, összekeverjük, botmixerrel elkeverjük, és pár csepp levendulaolajjal illatosítjuk, majd formákba öntjük. Gyorsan kell dolgozni, mert a szappan 10 perc alatt bebőrözik, és megszilárdul. Sőt, színt is vált: saját szemünkkel láttuk, hogy lett egyre fehérebb a kezdetben piszkos barna színű massza.
A fogunk házi fehérje
A sikeres szappanos bemutató után egy meglepetés is következett: figyelő szemeink láttára próbálta ki a világhálóról begyűjtött házi fogkrém receptjét. Mivel a hozzávalók mind kéznél voltak, a mentolos ízesítésű paszta néhány perc alatt elkészült. A zöldsulisok megkóstolták a házi krémet: volt, akinek ízlett, más azt mondta, inkább cukros változatban készítené.
Hozzávalók: 3 kiskanál szódabikarbóna, 3 kiskanál fehér agyag (kaolin), 1 kávéskanál finomra őrölt tengeri só (a konyhasó is megteszi, ha nem jódozott), 3-4 kiskanál glicerin, 30 csepp, alkoholban oldott propolisz, pár csepp borsmenta illóolaj.

Elkészítés: A hozzávalókat összekeverjük, ha túl száraz, adhatunk még hozzá egy kiskanálnyi glicerint, és kész is a házikolgét. A színe ugyan nem fehér, az íze is picit sósabb, mint a boltié, és nem is habzik tőle a szánk, de kipróbáltuk, valóban szépen tisztít. És bio, természetesen.
Zöldsuli-sztori
A komposztálás volt a fő témája, és Komposztáló, madárbarát címszó alatt zajlott a TRE-F Egyesület, immár a negyedik tanévet búcsúztató Zöldiskolája. A rendhagyó, környezetvédelmi tanodához eddig összesen 150 Hargita megyei általános iskolában alakult környezetvédelmi kör csatlakozott.
A csapatok elméleti és gyakorlati házi feladatok megoldásával sajátították el a környezettudatos életmód alapjait. Az első három évben a szelektív hulladékgyűjtésről okultak, a 2012-2013-as évben pedig mindent megtanultak a ház körüli hulladékok felhasználásáról, azaz a komposztálásról.
A 26 Hargita megyei általános iskolás csapat mindegyike már szeptemberben elkészítette a saját házi komposztládáját, tapasztalataikról komposztnaplót vezettek. Bár munkájuk eredménye csak szeptemberben érik be, annyi már biztos: a nebulók a környezetvédelemnek ezen a terültén sem maradtak zöldfülűek.

2013. június 15., szombat

A kőkorszaknak vége, megjött a csodabalta

Bányász József barátunk újra meglepett bennünket amikor e szerszámra felhívta a figyelmünket, de lássuk a cikket: (Erdélyi Hangya)
SZEDLÁK ÁDÁM  2013. 06. 13. 
Sci-fi fegyvernek tűnik első pillanatra a tűzifa aprítását forradalmian megkönnyítő új fejsze. A titkos ötvözetből készülő Vipukirves tulajdonosa hat perc alatt elintéz egy köbmétert.
Elég a szuperfejsze nevét beírni egy fordítóprogramba, hogy tisztába kerüljünk a működési elvével. A szabadalom által védett Vipukirvest angolul leveraxe-nak hívják, magyarra pedig úgy fordíthatnánk: emelőfejsze. A trükkje abban rejlik, hogy a fatönkre érkezés pillanatában a lefelé ható erőt elfordítja, így nemcsak hasítja, hanem a csapás erejével tovább is repeszti a fát.
Az emelőfejsze feltalálása nem egy nagy heuréka pillanathoz kötődik. Heikki Kärnä, az eszköz finn feltalálója évekig kísérletezett különböző fejekkel, miután csalódott a boltban kapható fejszékben. 
Az Origónak megírta, a végső inspiráció akkor érte, amikor egyszer feszítővassal dolgozott. Rájött, hogy nem egyszerűen lefelé ható erőre van szüksége a faaprításhoz, kell valami, ami segít a hasításban is.
A favágás titka a laza csukló
Forrás: VIPUKIRVES HEIKKI

A másik ihletforrást a fejszével végzett munka jelentette. "Elgondolkodtam azon, hogy vajon a balta miért maradt változatlan a kőkorszak óta?" - írta az Origo kérdésére. Miután favágás közben többször sikerült melléütnie, olyan eszközt szeretett volna készíteni, amellyel nem sértheti meg magát. A feltaláló leginkább arra büszke, hogy bár több ezren használják már a fejszéjét, még egy példány sem okozott balesetet.
Katonai minőségű acélból készül
A cég honlapján keresztül már megvásárolható Vipukirves a prototípusoktól eltérően nem barkácsmódszerekkel készül. Az ötvözet pontos összetevőit nem árulta el a feltaláló, ám azt megjegyezte, hogy a hadsereg is hasonló fémeket használ. A gyártásról egy, a repülő- és autóiparba is bedolgozó finn precíziós öntéssel dolgozó cég gondoskodik. A fejszére tíz év garancia van, amiből a legelső példányok sem futottak ki, ám Kärnä úgy tudja, egy fejsze feje sem tört el.

Megragadja a tekintetet a szuperfejsze
Forrás: VIPUKIRVES HEIKKI

A finn fejsze a használatában is eltér a hagyományosaktól. A nyelét csak lazán szabad fogni, hogy ne terhelje a használója csuklóját. "Mivel a hagyományos fejszét buzogányként, erősen markolva használjuk, mindenki úgy gondolja, az emelőfejszét is úgy kell fogni. Elsőre nehéz letenni erről. De az első néhány farönk után az ember megismeri az eszközt, és megtanulja: csapás végén a fejsze feje megfekszik a fatönk tetején biztonságosan. Ezután már könnyű átállni" - mondta a feltaláló az Origónak.
Nem kell hajolgatni
A finn fejsze azt is lehetővé teszi, hogy a favágó körbetáncolja a rönköt, ami ad egyfajta bájt az aprítás folyamatának. Kärnä egyik trükkje a felaprított fa összeszedését is megkönnyíti: ha egy használt autógumiba rakják a felaprítandó fát, a darabok nem tudnak szétpattogni, és nem kell hajlongva összeszedni őket.

Hat perc alatt lehet felaprítani vele egy köbméter fát
Forrás: VIPUKIRVES HEIKKI

A feltaláló videón is megtekinthető rekordja hat perc egy köbméter fa felaprítására. De ha kevesebb előkészítéssel, nem ideális körülményekkel számolunk, az emelőfejszével akkor is sokkal gyorsabban lehet aprítani, mint a hagyományossal. Aki nem hiszi, nézzen YouTube-videókat.
Annak éri meg, aki fával fűt
Az emelőfejsze nem olcsó, szállítási díj nélkül is 57 ezer forintba kerül (a magyarországi szállítás további 10 ezer), miközben a magyar boltokban elérhető legprofibb, legbrutálisabb kinézetű hasítófejszék sem kerülnek többe 25 ezernél. A videók alapján rendkívül egyszerűen használhatónak tűnő emelőfejsze azonban így is megérheti azoknak, akik fával fűtenek. Ki ne akarna gyorsan végezni az aprítással, és bejönni a hidegről?

Glifozát a szervezetünkben?! - Miért van gyomirtó a testünkben?

2013 június 13. Írta: GreenProfit.hu 
A Föld Barátai Európa és a Magyar Természetvédők Szövetsége által elvégzett vizsgálatok kimutatták, hogy a kísérletben résztvevők testében kimutatható a glifozát nevű gyomirtó. A Szövetség által lefolytatott laboratóriumi tesztekből kiderült, hogy Magyarországon tíz embertől vett vizelet mintából háromban jelen volt a glifozát hatóanyag.
A magyarországi eredményekhez hasonlóak az európai adatok, 18 ország önkénteseitől vett minták 44 százalékában kimutatható volt a gyomirtó. Az önkéntesek mindegyike, akiktől mintát vettek, városokban él, és egyikük sem használt glifozátot vagy érintkezett ilyen termékkel. Ez az első alkalom, hogy ilyen széles körben, Európa-szerte vizsgálták ennek a hatóanyagnak az előfordulását az emberi szervezetben.
A glifozát világszerte az egyik legszélesebb körben alkalmazott gyomirtó, gazdálkodók és önkormányzatok használják. Ezen felül nagy mennyiségben használják géntechnológiai úton módosított növényekre, például szójára, amit takarmányozási céllal importálnak Európába. Legnagyobb mennyiségben a Monsanto forgalmazza a glifozátot Roundup márkanéven.
Jelentős forgalmazók a Dow és a Syngenta is, de a hatóanyagot többnyire Kínában gyártják. Annak ellenére, hogy használata széles körben elterjedt, az élelmiszerekben vagy ivóvízben való előfordulását a kimutatás bonyolultsága miatt ritkán veszik észre.
Az emberek többsége aggodalommal fogadja, ha a szervezetében gyomirtót fedeznek fel, és szeretné megtudni, miért is kerül oda, és milyen hatása van. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy mindennapi életünkben ki vagyunk téve a glifozátnak, noha még nem tudjuk, hogy honnan kerül be a szervezetünkbe, mennyire elterjedt, illetve mi is történik vele a testünkben - jelentette ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

Az a tény, hogy az európai városokban élő emberek testében jelen van ez a gyomirtó, azt mutatja, hogy már is túlzásba vitt a használata. Aggasztó, hogy az olyan cégek, mint a Monsanto kérelmet nyújtottak be olyan géntechnológiai úton módosított növények termesztésének engedélyezésére, amely elkerülhetetlenül ennek a gyomirtónak még nagyobb mértékű használatához vezetne. A hatóságok feladata, hogy szigorúbb szabályozással megvédjék egészségünket és környezetünket a glifozát okozta veszélyektől - tette hozzá Fidrich Róbert.
Európában a glifozátot széles körben használják a gazdák azért, hogy vetés előtt vagy a vetőmagok kicsírázása előtt megszabaduljanak a gyomoktól. Betakarítás előtt repcét, kukoricát, illetve napraforgót is permetezik ezekkel a készítményekkel, hogy a táblán szárítsák (deszikálják) a betakarított terményt.
A glifozát a legelterjedtebb gyomirtó a brit szántóföldeken, Németországban a mezőgazdasági területek 39%-án használják, de Magyarországon is elterjedt. Felhasználásának mértéke Európa-szerte nő. Jelenleg tizennégy glifozát-tűrő, géntechnológiai úton módosított fajtacsoport vár termesztési engedélyre az Európai Unióban. Egyes becslések szerint, ha zöld utat kapnának, akkor a glifozát felhasználás mértéke többszörösére megnövekedne.
A glifozát környezet-egészségügyi hatásait illetően számtalan aggály merült fel az utóbbi években. Teratogén-gyanús vegyületnek tartják kétéltűek és madarak esetében. Állatkísérletek alapján készítményei mutagenitási és karcinogenitási viták kereszttüzében állnak. Hormonmoduláns, amennyiben a készítmény formázására faggyúamin származékokat (POAE) használnak. Egyes gyomfajokból hosszabb használat után glifozáttűrő népességek szelektálódnak ki. Ma 21 ilyen fajt tartunk nyilván, közöttük találjuk a parlagfüvet és a fenyércirkot is fűzte hozzá Darvas Béla c. egyetemi tanár, a GMO-Kerekasztal
elnöke. A Föld Barátai Európa és a Magyar Természetvédők Szövetsége
GreenProfit

Hatékony, környezetkímélő és olcsó alternatíva az öko gyomirtó

Íme egy nagyon hatékony, környezetkímélő és olcsó alternatíva a kereskedelemben kapható, erős vegyszereket tartalmazó helyettesítésére. Az elkészítéséhez keverjünk össze:
kb. 4 liter ecet (fehérecet vagy almaecet)
1 csésze só
1 evőkanálnyi folyékony szappan (vagy akár mosogatószappan is, házi, natúr szappan).
Körülbelül 1 liternyi gyomirtó elkészítéséhez keverjünk össze:
kb. 1 liter ecet
¼ csésze só
1 teáskanálnyi folyékony szappan.
A só könnyen feloldódik az ecetben. Az ecetben feloldott sót keverjük össze a folyékony szappannal, töltsük egy szórófejes palackba és spricceljük a gyomokra. A legjobb eredményt a forró napokon érhetjük el. Ezzel a gyomirtóval 5.000-10.000 forintot is megtakaríthatunk és elkerülhetjük, hogy erős vegyszerek jussanak a talajvízbe és a környezetünkbe.

Hat hónappal ezelőtt: Magfalva - januári hangulat

http://www.youtube.com/watch?v=s5tuEiHERvo
Gábor Both  20.01.2011
Bár január egyik hétvégéjén jártunk Magfalván, mégis március eleji időjárás volt. "Lesz ennek még böjtje" - mondta Géczy Gábor, miközben a szabadban ebédeltünk...

Ezt a szalmaházat tessék elfújni!

 2013. máj. 31. Írta: Daczó Dénes
Amikor szalmaházról hallunk, óhatatlanul eszünkbe jut a mese a három kismalacról. A téglagyári reklámmese kellő hatással volt az agyunkra, így gondolkodás nélkül hajlamosak vagyunk egyből elfogadni azt, hogy a szalmaházat el lehet fújni. Nem farkasként, de kellő kíváncsisággal látogattunk el az első csíki szalmaházhoz és építőjéhez. A három kismalac meséjét azonban mostantól másképp nézzük. De az is lehet, tiltólistára tesszük.
Atermészet alakítja a környezetet, de ebbe nagymértékben beavatkozik az ember. Folyamatos a húzd meg, ereszd meg, pedig jó ideje tudjuk: mi húzzuk a rövidebbet. Van azonban olyan is, aki az egyenlőtlen erőviszonyok harcában nem akar részt venni. Ezért dönt úgy, megpróbálja aszerint alakítani életét, hogy azzal a legkisebb beavatkozást okozza környezetének.
Lázár Attila lassan öt éve kezdett el szalmaház építésén gondolkodni. Temérdek könyvet olvasott, videót nézett meg a témában, kísérletezni kezdett egy kisebb szalmaépülettel, aztán úgy döntött, az elméleti tudást a gyakorlatival is meg kellene koronázni. Meg sem állt Észtországig, ahol „élesben” is megtanulhatta a szalmaház építését.
A tudással hazatérve felhagyott a kísérlettel. „Amikor az ember a családjával akar beköltözni egy házba, annak az építését már nem lehet kísérletként kezelni” – érvel Attila, miért is gondol át minden lépést többször. És ahány megvalósított ötlet, annyi kérdés az odalátogató laikus részéről. A konvencionális építkezéshez szokott embert ugyanis sok minden meglepi, amikor az építés alatt lévő házba lép, aztán a beszélgetés során elkezdenek lebomlani a „téglák”.
Az építkezés megkezdése előtt Attila több helyi építészt felkeresett, de amikor szalmaház építéséről hallottak, már senki nem vállalta ennek a megtervezését. Sőt, a szalma mint építkezési anyag nem is szerepel semmilyen jegyzékben, így a számítógépes sémákra épülő programokkal sem lehet szalmaházat tervezni.
Ha a virtuális világban a szalma még nincs is ott, a valóságban már sokan építettek ilyen házat. Igaz, többnyire külföldön, mert felénk még egyedinek számít ez a szalmalak. Lázárék csíkcsomortáni házába belépve egyből szembetűnik – ami miatt akár órákat is „sétálhat” a szem a falon: itt nincsenek egyenes vonalak, csak sajátos textúra. Nem véletlenül: a mesternek tekintett Hundertwasser számára az egyenes vonal egyet jelentett a borzalommal, mivel az nem természetes.
A ház vázát amúgy fa szerkezet adja, az alapot gumiba foglalt kavicságy, alsó szigetelésként hulladékból összegyűjtött autószélvédő, felsőként szalma. Csak a falak készültek bálázott szalmából. A bálázásnál arra kellett figyelni, hogy ezeknek megfelelő tömörsége legyen, az egymásra helyezett bálákat pedig mogyorófa karókkal szúrta át, ami a falak stabilitását, kötöttségét növeli. Miután álltak a falak, azokat agyaggal tapasztották. „Mivel a szalma rugalmas felület, ezért az első tapasztás nehezebb. Nem úgy megy, mint a faház esetében, hogy egyszerűen rádobjuk az agyagot, mert erről visszapattan – avat be az apró és logikus, és a hozzá nem értők körében talán éppen emiatt sokszor figyelmen kívül hagyott részletekbe Attila. – Itt az agyagos, homokos, szalmás keveréket fel kell kenni a falakra, aztán a következő rétegek már könnyebben felvihetők. Összesen 5-5 centiméternyi tapasz kerül a falakra kívül-belül.”
A szalma hallatán sokaknak a tűz jut eszébe, ezért sem voltunk mi az elsők, akik erről érdeklődtünk Attilától. Mint mondja, németországi kísérletek is léteznek erre vonatkozóan, de a fizika törvényei is kézenfekvőek: a tapasztott falban a szalma nem jut oxigénhez, így nincs, ami az égést táplálja. „A papír is könnyen ég, de egy becsukott könyvet nehezen lehet meggyújtani” – magyarázza Attila. 
A házban a belső falak már téglából készülnek, ami a hőmérséklet szempontjából fontos, hiszen míg a szalmafalak nem veszik át a hőt, a téglák képesek erre – mondja az egyébként számítástechnikai végzettségű fiatalember.
A házban a fűtést egy tömegkályha fogja biztosítani, amit szintén Attila épít – azt is saját kezűleg, mivel nemrég egy kályhaépítő tanfolyamot is elvégzett. „A ház építésénél fontos szempont a saját munka, a takarékos megoldások, a természetes anyagok használata, hiszen az energiaforrások hatvan százalékát az építőanyagok előállítására és az építkezésre használjuk” – mondja az interneten talált adatokat idézve Attila.
A szalmaház tetőszerkezete szintén egyedi megoldást alkalmaz. A fejünk fölött csúcsosodó kúpot formáló gömbfák – és nem standard méretre szabott gerendák, mivel így erősebb a teherbírás – egymásra támaszkodva tartják a tetőt, anélkül, hogy ezeket egymáshoz kellett volna rögzíteni. Amikor ezt készítették, az Attilának segítő mesteremberek is nehezen tudták elképzelni, hogy megáll. Így neki külön le kellett modelleznie, hogy bebizonyítsa, milyen erő elbírására képes a szerkezet. A belső látvány, a különös forma pedig megragadó. A tető csúcsán lévő nyíláson beáramló fény természetes megvilágítást biztosít a háznak.
A tetőszerkezet külső látványára is sokan rácsodálkoztak már. „Amikor a környékbeliek látták, hogy földet viszünk a ház tetejére, azt hitték, megbolondultunk” – emlékszik vissza Attila. A föld mellett a tetőn kövek vannak, ezek között sziklakerti növényzet, ami szárazságtűrő. (És hogy miért nem fű? Mert nem lehet folyton a tetőre menni, hogy lekaszáljuk, vagy a kecskét odaküldeni, hogy legeljen, másrészt ha szárazság van, a nagy fű könnyebben befülledhet, begyúlhat.) A tetőn lévő kövek ugyanakkor hófogóként is működnek, így télen a hó nem csúszik le, hosszú időn keresztül szigetelésként ott marad a háztetőn. 
A szalmaház építésének híre már sok helyre eljutott, így olyan ember is van, aki éppen ezt látva kapott kedvet ahhoz, hogy hasonló házat építsen. És nemcsak az anyagi szempontok miatt – Attila számításai szerint jelentősen kevesebb pénzből lehet megépíteni egy ilyen házat, de esetében nem ez volt a fő szempont –, hanem mert hasonlóképpen gondolkodik: a modern építkezési anyagok jelentős részéről nem tudni, hogy hosszú távon milyen hatással vannak az egészségre.
Tekintse meg fotógalériánkat is! Fotók: Mihály László

Attila és családja pedig nem szeretne műanyaggal körbevett környezetben élni, és rögtön hangsúlyozza: nem egy adott irányzat ragadta el, egyszerűen jobban érzi magát a természetes elemek között. Korábban cégmenedzserként dolgozott, idejének jelentős részét autóban töltve, közben pedig elszaladt mellett sok-sok minden. Nem is figyelt ennyire a természetre, de állítja: amióta szakított előző életvitelével, a stresszt, a migrénes fejfájásokat is maga mögött hagyta.
Lázár Attila és felesége, Mónika nemcsak a háznál, de a kertben is arra törekszik majd, hogy a legkisebb emberi beavatkozásra legyen szükség. Attila szerint a minket körülvevő rendszerre kell építenünk úgy, hogy nem űzzük el vegyszerekkel a körülöttük lévő élővilágot, hanem hagyjuk élni az élőlényeket, és így kialakul az a rendszer, amely önmagát képes fenntartani.
Visszatérve az egyedi lakra: mint minden házra, a szalmaházra is érvényes az, hogy lakva ismeri meg az ember. De az biztos: ezt nem lehet elfújni.

- See more at: http://7hatar.ro/html/index.php/hu/biokert/540-ezt-a-szalmahazat-tessek-elfujni#sthash.26mjd2qr.dpuf

Az új földtörvény lehetőséget teremt a vidéken élőknek

2013.06.15
A Kisgazda Polgári Egyesület és a Kisgazda Polgári Szövetség Párt (KPE-KPSZ) szerint az új földtörvény lehetőséget teremt majd a helyben élőknek a földszerzésre, ami az egyetlen út a falvak lakosságának megtartásához.
Erről Turi-Kovács Béla, a szervezet elnöke beszélt szombaton Budapesten újságíróknak a KPE-KPSZ Pest megyei vezetőinek regionális értekezlete után. A kormánypárti politikus reményének adott hangot, hogy az Országgyűlés pénteken elfogadja az új földtörvényt, amely már harmadik formájában van a Ház előtt. Hangsúlyozta, a legújabb változat az Európai Unió keretein belül maximális védelmet biztosít a magyar termőföldnek, vagyis a helyben lakó magyar állampolgároknak teszi lehetővé a földszerzést.
Turi-Kovács Béla alapvetőnek nevezte ezt, mivel szerinte csak ez tarthatja meg a kistelepülés lakosságát. A KPE-KPSZ elnöke beszámolt arról is, hogy szervezetük 106 egyéni választókerületben kezdte meg a felkészülést a jövő évi országgyűlési választásokra, és emellett országjárásba is kezdenek annak érdekében, hogy a magyar gazdák megismerhessék az őket érintő törvényváltozásokat. (MTI)

Milyen antibiotikum van a húsban, fontos ez?

Rohamosan megnőtt a haszonállatoknak adott antibiotikum mennyisége az elmúlt tíz évben Európában, így erősödik az a félelem is, hogy az állatok húsával elfogyasztott hatóanyag miatt súlyos betegségeknél semmit sem ér majd a kórházban adagolt antibiotikum, a kórokozók ugyanis rezisztenssé válhatnak a hatóanyagokkal szemben.
A hatalmas gazdaságokban ugrásszerűen megnőtt azoknak az antibiotikumoknak a használata, amelyeket agyhártyagyulladás, súlyos tüdőgyulladás, vagy más komoly betegségek ellen alkalmaznak a humán orvostudományban. De az embereknél a HIV-fertőzöttségnél, tüdőbajnál adott C diffile nevű hatóanyagot is egyre gyakrabban adják az állatorvosok a jószágoknak. Ezeket az antibiotikumokat az Egészségügyi Világszervezet a legfontosabb hatóanyagok között jegyzi, mivel ezek a szerek az utolsó védvonalat jelentik a veszélyes kórokozókkal szemben. Az emberi szervezetbe a megvásárolt hússal azonban gyakran antibiotikum hatóanyag is kerülhet, így a járványokat is terjesztő kórokozók egyszerűen megszokják azokat. A komoly gyógyszerek egyre több esetben már nem képesek gyógyítani, mivel a kórokozók rezisztenséé váltak a szerekkel szemben – számolt be a Guardian online oldala. 
A Birmingham Egyetem molekuláris biológusa, Christopher Thomas szerint nagyon aggasztó, hogy ugyanazokat a hatóanyagokat alkalmazzák az állatokon, mint az emberekben, mivel félő, hogy a hatóanyagokkal szembeni ellenálló képesség, amely a farmokon már tapasztalható, az emberekre is átterjedhet. „Egyelőre még Európában sem lehet tudni egy állatról, hogy milyen gyógyszerekkel kezelték, milyen fertőzéseken esett át és milyen szereket kapott betegségek megelőzéseként és melyeket aktív kórokozók ellen. Az egyetlen adat, amelyből kiindulhatunk az csupán az, hogy évente hány tonna antibiotikumot vásárolnak mezőgazdasági célra. Ez az adat azonban nem lehet pontos, hiszen ezeknek egy részét minden bizonnyal nem használják fel, valamint a gazdálkodók között is eltérés lehet, hogy ki milyen dózisban adja a hatóanyagokat az állatoknak.” 
Az intenzív állattartók például a csirkeállományuk megóvása érdekében azonnal az összes csirkének antibiotikumot adnak, hogyha néhány csirke megbetegedik. Annak ellenére kapnak az állatok gyógyszereket, hogy nem is tudják pontosan megfertőződtek-e vagy sem. 
„Sok esély van arra, hogy az antibiotikumokra rezisztenssé vált kórokozók megfertőzzenek embereket. A legegyszerűbb, ha valaki az állatok között dolgozik és ott megfertőződik, majd szépen továbbadja a kórt a környezetében. De a fertőzés továbbterjedhet az elhasznált vízen keresztül a csatornákban, vagy épp a levágott állatok húsában maradt esetleges kórokozókkal” – vélekedik Christopher Thomas.
Nagy Britannia Európában a 8. legnagyobb antibiotikum felhasználó, de a veszélyt a szigetországban főképp az importált húsok jelenthetik, hiszen például az amerikai állattartók jószágaik majd 80 százalékánál alkalmaznak antibiotikumos kezelést. 
Az Egyesült Államokban is vannak arra törekvések, hogy visszaszorítsák az antibiotikum használatát. A kongresszus egyetlen mikrobiológusa, Louise Slaughter számolt be egy jelentésben arról, hogy milyen hatósági hibák okozták az antibiotikumok ennyire elterjedt alkalmazását. A képviselő szerint az illetékes amerikai hatóságnak, az FDA-nak komoly és erős lépésekre van szüksége, hogy visszaszorítsa az állattartásban alkalmazott antibiotikum használatot, mert az, az emberi egészséget veszélyezteti. 
Latin-Amerikában például rutinszerűen alkalmazzák a halgazdaságokban az antibiotikumokat. David Santillo, az Exeter Egyetem munkatársa szerint a nyers hal fogyasztása számos kockázatot rejt magában. „Bár a sushi-t higiénikusan dolgozzák fel, tárolják és készítik elő, mégis rejtett antibiotikum tartalma miatt káros is lehet.” 
Az amerikai élelmiszerminőséget ellenőrző FSA hatóság szerint, hogyha a húst, vagy a halat rendesen megfőzik vagy megsütik, akkor a bennük található baktériumok elpusztulnak, így inkább azt javasolják, hogy aki csökkenteni akarja a rizikót, az kerülje a sushikat és a véres steakeket. Mégis a tudósok arra hívják fel a figyelmet, hogy az állam jobban és gyakrabban is tesztelhetné az élelmiszerláncokban jelenlevő mikrobákat.

2013. június 14., péntek

Életízű kenyér sül a búbos kemencében

http://www.szekelyhon.ro/aktualis/gyergyoszek/eletizu-kenyer-sul-a-bubos-kemenceben
Pethő Melánia | 2013.06.13.
Közösségi célt fog szolgálni az a kemence, melyet egy most zajló tanfolyam során építenek a Caritas gyergyószentmiklósi székhelyének udvarán. A kenyérsütésre, ételkészítésre alkalmas kemence hagyományos módszerrel épül, gyergyói elemeket is tartalmaz.
Ha elkészül és kiszárad, a gyergyóiakat fogja szolgálni a kemence
Búbos kemence épül a Gyulafehérvári Caritas gyergyószentmiklósi székhelyének udvarán, a munkálat egy, a szervezet vidékfejlesztési ágazatának szervezésében zajló képzés keretében zajlik. A tanfolyam tizenegy résztvevője a háromszéki Kőröspatakról érkezett Kolozsi Attila irányításával sajátíthatja el a kemencerakás technológiáját.
„Szívesen adom át a szaktudásomat” – jelentette ki a fazekas mesterségű oktató, aki szakmája velejárójaként tanulta a kályha- és kemencerakás csínját-bínját. „Fizikailag elég nehéz munka, egy hétig reggeltől estig rakja az ember, eléggé oda kell figyelni a részletecskékre, de ha elkészül a kemence, nagy az elégtétel” – mondta. Reméli, az érzést átélhetik azok is, akik jelenleg tanulják a sütő építését, mint mondta, ebből a szakmából – ha nincs is túlfizetve – meg lehet élni, egy kemence elkészítéséért és a hozzávaló anyagokért 1400–1500 eurót fizetnek a megrendelők.
Élmény lehet a kenyérsütés
A szakembertől tudjuk, az évekig mellőzött szakma mostanság fellendülőben van, egyre többen építtetnek kemencét. „Sokan igénylik azt, hogy ne mikrohullámú sütővel, hanem természetes környezetben tudják elkészíteni az ételeiket. Az emberi életnek egy nagyon fontos pontja az, hogy függetlenedjen a vásárlói társadalomtól” – vélekedik Kolozsi Attila. „Az új, divatos elektromos kenyérsütővel ugyan hamar meg lehet sütni a kenyeret, de ott az történik, hogy berakom a lisztet, az élesztőt, a többi kelléket, a szerkezet morog, kortyog, s tulajdonképpen az emberi szem számára semmi sem történik. A kemencébe viszont be kell gyújtani, pattog a tűz, matatni kell a parázzsal, be kell dagasztani a kenyeret, be kell vetni, ki kell húzni, s ez a ceremónia egy élmény. Nem beszélve arról, hogy minőségében is másabb lesz az így készült kenyér, mert benne van az élet íze, szaga” – fejtette ki a kemence használatának előnyeit a szakember.
Kemenceépítés lóganéval, méhviasszal
Annak, aki a kemencerakás fortélyait szeretné megtanulni, elméleti tudásra, tapasztalatra egyaránt szüksége van. Ehhez kapnak alapot a tanfolyam résztvevői, akik kimondottan természetes anyagokat felhasználva építik meg a számos gyergyói elemet tartalmazó, hagyományos székelyföldi búbos kemencét. Kisbaconi cigánytéglával, agyaggal, homokkal, téglával, fával dolgoznak, a tapasztáshoz lóganét, a fa kezeléséhez méhviaszt használnak. „Egyből nem lehet rámutatni arra, hogy mitől lesz jó egy kemence, az egésznek a szerkezete, az elmélete ott kell legyen az ember fejében” – véli Kolozsi Attila, aki édesapja irányítása mellett építette meg élete első kemencéjét, jelenlegi tudásához pedig idős emberek útbaigazításai, szakkönyvek és hosszú évek tapasztalatai segítették.
A Caritas Varga Katalin utcai székházának udvarán épülő kemence közösségi célt fog szolgálni, ha kiszárad és beüzemelik, heti egy alkalommal, jelképes összeg ellenében használhatják a lakók. Igényüket személyesen vagy a 0266–364726-os telefonszámon kell majd bejelentsék – tudatják a caritasosok.

2013. június 13., csütörtök

Dániában voltunk - úti napló - Kutató központ Dániában

Hernáczki Ibolya -Magyar Vidékért Kft
A kutató központ kísérleteket végez a mezőgazdasági termelés részére, azt segítve, a bekövetkező változásokra. Itt üzemel egy sertéstelep, 300 anyakocával és a szaporulataival, amit vágásra tartanak.
Üzemel egy tejelő szarvasmarha telep és egy baromfi telep.
Ide tartozik még egy 33 lakásos épület, ahol a hallgatókat szállásolják el. 
A helyi egyetemmel működnek együtt, a kísárleteket és a fenntartást 1100 munkatárs, 200 phd-s egyetemi hallgató és 100 vendégkutató végzi. 
Az Agro-business központban új ötleteket dolgoznak ki megvalósításra, a felhasználóknak. 
Évente 25.000 m3 hígtrágyát kezelnek, és biogáz üzemben hasznosítják, hogy melyik hígtrágya hasznosítás a legjobb energia kihozattalú. 
Mindez 120.000 m2-en helyezkedik el, amihez tartozik 550 ha szántó, melyből 450 ha-on takarmánynövény termelést végeznek, és 100 ha-on energia növény termelést. 
A fő kérdés az intézetben, amely köré minden tevékenység csoportosul, hogy hogyan tudnak jó minőségű élelmiszereket előállítani? (szamóca, tej, ...) 
Az intézet 3 központú: 
1. gyümölcs, zöldség termesztési kisérletek 
2. növényvédelmi kisérletek 
3. itt, az állattenyésztési sés takarmányozási kísérletek, illetve a biogáz és környezetvédelmi kutatások. 
Statisztikailag kimutatható, hogy a termelés minden 15. évben megnégyszereződik, ezért a következő kérdésekre keresik a választ, mivel az árakat biztosítnai kell: 
szervesanyag (P, N...) szennyeződést hogyan lehet kivédeni élelmiszereknél 
állati eredetű élelmiszerek termelésénél milyen állatjóléti követelményeket és körülményeket kell biztosítani, a jó minőség előállításához?  figyelik a klímaválozást, hogy mit bír ki a növény?  Mire készüljön az állat tartója a klímaváltozással? Milyen körülmények között folytathat intenzív és mégis környezetbarát növénytermesztést a gazda? Hogyan bírja kia burgonya víz nélkül a tenyészodőszakot, és mennyi vizet és milyen módon kell csepegteteni ahhoz, hogy mégis kell őmennyiségű termést hozzon? 
Milyen speciális minőséget kínáljanak az állati termékek piacán, hogy kielégítse a vásárlók igényét, komolyabb árcsökkenés nélkül, pl: alacsony koleszterin tartalmú borjúhús, vagy zsírszegény hús... 
Tejelő állománya 210 db-os az intézménynek, ami 11000 kg/ év termelést produkál, különböző tartás technológiákkal. Itt yersey fajták vannak. itt pl: csak füvet kapnak enni, és azt vizsgálják, hogy ez hogyan hat a tejtermelésre. Takarmánykísérleteket állítanak be, egy-egy takarmányon 3 hétig tartják az állatot. 
Mérik a kutatóintézetben a metánkibocsátást is , zárt térben való tartással. 
Etanol gyártásnl van fel nem dolgoztt takarmány, amivel még lehet etetni az állatot.
Vizsgálják, hogy az ellés után milyen hosszúra lehet nyujtania laktációs időszakot? A tehenek ellése után 240 napra rá termékenyítik meg az állatot. 
Az állatok napi mozgását a nyakukban mevő chip méri, és hogy ez milyen mértékben hat a tejtermelésre? 
Itt is robot feji a marhákat. 
A takarmány hasznosulását emésztés közben is tudják figyelni, értékelni, elősegíteni, az állat oldalán elhelyezett műanyag, tenyérnyi, kerek kémlelő nyíláson át, melyet tetszés szerint, kinyithatnak, és megviszgálhatják az emésztést, és adott esetben anyagokat juttatnak be az emésztéshez, szabályozva azt. 
Így "szem előtt" emészt az állat, ami könnyen nyomon követhető.
Sertést tartó gazda üzeme
Ez a gazda 32000 sertést állít elő évente. 620 db 30 kg-os malac érkezik a gazdához hetente, mert ennyi fér egy kamionba.
2 munkavállalója van, és ő maga végzi a munkákat.
A gazda nem foglalkozik malac neveléssel, ezért veszi meg egy másik gazdától a malacot, aki viszont csak ezzel foglalkozik. A malac előállító telep egy 1300-as anya koca telep. Azért jó egy malac nevelő telepről beszerezni a hízó alapanyagot, mert biztonságot ad, és tudja hogy egészségesek.
Ez a telep 100 km-re van a hizlaldától.
A hizlaló telephez tartozik 430 ha szántó. A teljes takarmány itt keverik be. Termelnek búzát, zabot, szóját. Kiegészítik ásványi anyagokkal, vízzel és pálmazsírral. Hallisztet kis mennyiségben kevernek a takarmányhoz.
Az általuk megtermelt takarmányt ugyan olyan áron tudják eladni, mint mi.
355 korona a szója ára. A 430 ha terület a gabona félékből a felét tudja adni annak a takarmány mennyiségnek, amit a sertés állománya felhasznál egy év alatt. Egyszerre 7000 állat van a telepén.
Gazdaság átadása:
A gazda át szeretné adni a fiának a gazdaságot, és a fia is szeretné átvenni tőle. A jogszabályok szerint a gazda eladhatja a földjét, de nem örökölhető.
A fiának (és minden gazdaság átvevő fiatalnak) van 8 éves átállási idő, amely alatt át veheti a gazdaságot. A gazdaságot meg kell vennie az apjától, vagy készpénzben, vagy hitellel.
A bank ad hitelt, többnyire élnek ezzel a lehetőséggel.
A gazdaságok jó része most már nagy, mert a válsággal tönkrement sok kis gazda, és ilyenkor a szomszédok megvették a tönkrement gazda földjét, így nagyon sok hitelt vettek fel most a gazdák, igaz a kamat 2,9 %. Ha ezt kifizette, a fia is átveheti a gazdaságot.
Ha a fiú úgy dönt, hogy nem gazdálkodik, de már megörökölt egy gazdaságot, akkor lehet tulajdonos, de nem gazdálkodhat, termelést nem folytathat. Bérbe adhatja a gazdaságot, vagy eladhatja.
Ez a gazda is tulaja a sertésfeldolgozónak, de támogatást nem kaptak hozzá.
A napi testtömeg gyarapodás 960 gramm
1,7% az állatelhullás
2,8 kg takarmányból állít elő a sertés 1 kg húst.
A telepe 6200 nm, és 23 millió (kb. 950- 1000 millió ft, majd egy milliárd Ft) koronába került megépíteni. Támogatást annyit kapott rá, ami a környezetvédelmi megfelelőség miatt kellett, 1,2 millió koronát(48 millió Ft).
A felvásárlási árak minden csütörtökön változnak a felvásárlási árak, most 11,6 korona (450 Ft) a kilónként sertés felvásárlási ár.
Ő amit vesz takarmányt, egyszer kifizeti, és folyamatosan hozzák ki, ahogy az ő felhasználási igénye van.
1000 m3-es hígtrágya tárolója van, és ennek az istállóból való kiáramlását számítógép vezérli, és kénsavat adagol hozzá a rendszer.
Említette, hogy ezt a számítástechnikai hátteret, programot Osborg városból kapta, persze meg kellett vennie, drága volt, de már nem bánja, mert ez roppant munkát vesz le a válláról. Osborgból irányítják- számítógépes távvezérléssel. 1,4 millió korona volt a tárgya tároló és a rendszer kialakítása (56 millió Ft).
E mellett internet vezérli a szellőztetést, a riasztó rendszert is.
Dániában és ennél a gazdánál is az áram földkábelen jön, tehát a levegőben semmilyen vezeték nincs (nagyon elvétve látni ilyen levegőben futó vezetéket). Ez megakadályoz minden nemű áramkimaradást. Nem is értette azt a kérdést hogy mit tesz, ha áramkimaradás van. Ha tornádó jönne, akkor fizet a biztosító....
A hízókat 105-108 kg-osan viszik el innen, a sertések mérlegelése itt, a telepen történik. A 30 kg-os malacok erre a súlyra 10-11 hét alatt híznak fel.
Az istállókat minden héten töltik fel malacokkal, azt az istállót töltik fel, amelyikből épp kiment a hízott sertés. Mérlegelés alkalmával minden hetes korcsoportból (azaz 1 folyosóról) 1 hízót mérnek, és az reprezentálja a csoport átlag súlyát. Amennyiben 1-1 hízó láthatóan nem éri el a súlyt, azt visszateszik egy vagy két hetes korcsoporttal korábbiba, és azt annyival tovább tartják. De a súlyokat 92%-os biztonsággal garantálni tudják. A malac betelepítésénél a malac fogadót fűtik, fatüzeléssel. 1-1 sertés fakkba 18 állat van, ami 230x510 cm.
A takarmány adagot számítógép állítja be és adagolja a 18 sertésnek fakkonként, és vízzel együtt juttatja ki. 2 fakknak közös etetője van, csak egy kerítés választja el a 2 karámot. A 2x18 állatnak egyszerre adják ki a takarmányt, naponta 5-ször, a sertések külön külön ad-libitum esznek.
A sertés fajtája LYD (Lapály (anya-25%)- Yorkshyre(25%) -Duroc (50%))
A hígtrágyát a növényeknek a talajba injektálják, vagy bedolgozzák.
A sertés telephez 300 ha föld van, 5,5 km-re van a legmesszebbi földje. Egyébként látható volt, hogy a tanya helységek illetve az épületek a földek közepén helyezkednek el, vagy inkább a területek koncentrálódnak az istállók és építmények köré. A válság hatására a gazdák száma nagyban csökkent, és a bank először a szomszédnak ajánlotta fel megvételre a földeket, amely gazdák éltek is a lehetőséggel. Így a birtokok nőttek, kis birtok alig van.
Kérdésemre, hogy milyen nagy az a sertés állomány, amelyik még életképes, és hasznot is hoz, azt mondta a gazda, hogy az 50 kocás állomány még hobbinak számít.

2013. június 11., kedd

TISZTA VIZET!

Bányász József barátunk hívta fel a figyelmünket az alábbi cikkre amiért köszönet neki is és a cikkírónak is. hasznos információk mellett elgondolkoztató dolgokra mutat rá a cikkben megszólaltatott a Talajtani Kutatóintézetben dolgozó Flachner Zsuzsanna, aki a Szövetség az  Élő Tiszáért Egyesület tanácsadója is egyben. köszönetteltartozunk neki is amiért mert egy civil egyesület mellé állni és annak a Tisza élővilágát megmentő harcát támogatni. (Erdélyi Hangya)
László Belső (Jegyzetek) ekkor: 2013. január 31., 
Kérem, mutatkozzon be olvasóinknak! 
Flachner Zsuzsanna vagyok, a MTA.Talajtani Kutatóintézet munkatársa, a SZÖVET tanácsadó testületének tagja. 
Ami ugyebár a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesületet jelenti. 
Így van. Alapvetően a Szövetségnek két fő tevékenységi köre van, vagyis egyrészt a vízgazdálkodási programok javítása és a tudományos megalapozások támogatása, a fő tengely pedig, amit most felvállaltunk, az a Tisza menti termények helyzetének könnyítése, valamint az egész rendszer racionálissá tétele. Ebben a tengelyben már nagy sikereket értünk el, míg az előzőben apróbb sikerek, kis mozaikok vezetnek előre. Már az is nagy eredmény, hogy a szolnoki vízügyi kollégák nyitottak az elképzeléseinkre. vagyis a természetközeli elárasztásos gazdálkodásra. valamint kijelenthetem, hogy nagyon előrehaladott tárgyalásaink vannak más vízügyi igazgatóságokkal, amelyek nyitottak ezekre a kérdésekre. 
Mondana példákat ? 
A dunántúliak közül a győrieknek van több olyan programjuk, amelyekben a természetközeli megoldásokat helyezik az élre. Nemrégiben beszéltem egy kollégával, aki elmondta, hogy olyan alapelvek szerint dolgoznak, miszerint a természet erőinek kell hagyni, hogy a folyók ártereit alakítsák.
Minél kisebb beavatkozásokat kell végrehajtani, majd hagyni kell, hogy ezeknek a beavatkozásoknak a hatásai kifussanak és ez egy visszajelzést adjon. Az is nagyon tetszett, hogy a mérnöki szemléletből le kell adni egy kicsit és sokkal inkább természetes műtárgyakat kell a tájba helyezni. Olyan léptékű műtárgyakat, amelyeket bárki könnyen kezelhet. Tehát ezek mind olyan alapelvek, amelyek szívünknek kedvesek. Meg is kérdeztem a kollégát, hogy ez mennyire általános az egész vízügyön belül, és ő közölte, hogy bár nem tud a kollégák nevében nyilatkozni, de náluk,a dunántúlon így mennek a dolgok. És ez tényleg így is van, mert az Őrségi Nemzeti Park területén több olyan patakrevitalizációt láttunk, amelyeknek pont az volt a lényege, hogy visszakanyargósították a patakokat, s hagyják, hogy a patakok maguk alakítsák a medrüket. És ez azt feltételezi, hogy van egy együttműködés az agrárszektor, a természetvédelmi szektor és a földtulajdonosok között.És nyilvánvaló, hogy az önkormányzatok is nagyon fontos szereplők ebben a rendszerben annak érdekében, hogy valóban legyen egy olyan zóna, amelyben ez az úgynevezett szabad kanyargós mozgás megvalósulhasson. Természetesen ennek másik feltétele, hogy a megfelelő ökoszisztémát ne romboljuk le tíz évente. Ugyanis a jelenlegi csatorna és patakrevitalizáció úgy zajlik, hogy már az is nagy eredménynek számít, hogy a fél oldalas növényzetet meghagyják, a másik oldalon mindent kiirtanak és így történik a kotrás. Azt azonban nem nagyon tudom elképzelni, hogy mikor jutunk el odáig, hogy pontosan az legyen a lényeg, hogy a medrek partján lévő fűzfák és a kialakult egyéb vegetáció megmaradjon. Az persze nyilvánvaló, hogy ha van üledékképződés, vagy bármi más olyan dolog, ami a bemosódásokból ered, azokat természetesen el kell távolítani, de erre vannak más módszerek, mint pédául az úszó kotróhajók, stb... 
Ennek a rendszernek milyen gyakorlati haszna van a helyi lakosság számára ? 
Ha egy patakparton megmarad az eredeti vegetáció, akkor a párolgás csökken, ha a párolgás csökken, nyáron is van víz a patakokban, és ha nyáron is van víz a patakokban, akkor mondjuk a gyerekeket két perc alatt le lehet vinni a patakokhoz, hogy ott megmártózzanak. Így nincs semmiféle nagy költsége annak, hogy az ember jól éreezze magát nyáron. Az én gyerekkoromban a Tápióban volt még víz. Per pillanat pedig a Tápióban nincsen csak bokáig érő víz, a halastavak minden vizet felfognak. 
És ez az Ön által említett vízmegőrzési megoldás konkrét anyagi hasznot is hajt ? 
Nos, a jelenlegi, kifosztott agrártámogatási rendszerben nem. Tehát nyilvánvalóan nem szabad igérgetni az embereknek. Közvetlen pénzügyi haszna akkor lenne, ha a 2013-as programban ez az úgynevezett vizes élőhely revitalizáció forrásokat is kapna. Pillanatnyilag nincs forrás és az egész AKG-s, tehát a második tíz éves kifizetési rendszernek a 95%-a le van kötve öt évre. Tehát ez egy sajnálatos feltételrendszer most, hogy hiába mondjuk azt, hogy kellene földhasználatváltás, hiába mondjuk, hogy a jelenlegi belvizes területek kivételével meg lehetne oldani egyszerre három dolgot is. Egyrészt a gazdák veszteségét csökkenteni lehet a belvizes területek gyepterületté vagy vizes élőhelyre alakításával, és kapnak támogatást. Ezeken a területeken megnövekszik a talajvíz beszivárgása, utánpótlása, ami nagyon fontos az alföldön kifejezetten, harmadrészt pedig ezekkel a foltokkal olyan ökológiai folyosók alakulhatnak ki, amely ökológiai folyosók a klímaváltozás miatt és egyéb okokból is elősegíthetik bizonyos fajok megvédését is. Nagyon sok olyan faj van ugyanis, amelyeknek az élőhelyei pontosan a felmelegedés, szélsőségesedés miatt kockázatossá, vagy szélsőségessé váltak. Úgyhogy én azt gondolom, hogy ezeket az úgynevezett kiegészítő természeti szolgáltatásokat kellene értékelni. Amit mi most megpróbálunk kommunikálni az az, hogy ezeket a természeti szolgáltatásokat pénzben ki lehet fejezni és ezt állami szinten lehet odaadni a gazdálkodóknak. Hiszen ez a jelenlegi árvízi helyzet is mutatta, hogy ha nincsen megelőző gondolkodás, csak mindig utókövető gondolkodásban vagyunk. az, ugye most azt mondták legutóbb, hogy százmilliárdos károk vannak, én azt gondolom, hogy mire a végső zárszámadás elkészül, lesz ez még százötven milliárd is. Namost az a program, amiről mi beszélünk, annak mintegy tíz - húsz milliárd forint a megvalósítása, a birtokrendezéstől kezdve egészen az ültetésig és a csatornarevitalizációig, és utána pedig azt is kiszámítottuk, hogy a teljes területnek az éves költségvetési terve az 1,2-1,5 milliárd forintnyi kifizetést jelentene. Amelyre természetesen lehetne jogcímet találni és le lehetne egyeztetni az Európai Unióval, tehát nem lenne semmiféle ilyen jellegű korlátja. Ez pedig jelentős mértékben segítené az árvízi védekezést, az aszály elleni védekezést, a szélsőséges csapadékhelyzetek elleni védekezést, a belvízhelyzet jelentősen csökkenne. Egyébként idén volt először az, hogy hogy a belvizes területek bejelentésénél az illetékes szakhatóságok elmondták, hogy a területek jelentős hányada gyep. Tehát a belvíz alá került területek nem a teljes mennyisége szántó és az elvetett búza vagy kukorica kirothad, hanem nagyon sok gyep volt, amelyeknek semmi problémát nem okoz az, ha kapnak egy-két hónapnyi vízborítást. 
Milyen akadályok állnak a dolog tényleges megvalósítása előtt ? 
Először is kellene egy birtokrendezési törvény, mert a jelenlegi rendszer teljesen az állam és a kisajátítás irányába vezet. Nem ír elő konzultációt a gazdálkodókkal, nincsen egy olyan intézményrendszer, mely az egészet kezdeményezné és megvalósítaná - erről szól éppen egy mintaprogramunk Nagykörűben. Tehát be akarjuk mutatni azt, hogy ha van egy úgynevezett katalizátor szereplő, akkor a gazdák magánföldjein meg lehet ezt oldani a saját földjüknek az alrészletezésével. Ez az egyik probléma, a másik pedig nyilvánvalóan ennek az anyagi fedezete. Én azonban azt gondolom, hogy ha van százötven milliárd forint a vis maior alapban az árvízi károk csökkentésére, akkor igen is kell lennie másik tízmilliárdnak arra, hogy egy ilyen programot - és nem is egy év alatt, hanem mondjuk három-négy év alatt megvalósítsunk. Harmadrészt pedig el kell ismerni ezeknek a gazdálkodóknak a teljes társadalom felé nyújtott szolgáltatásait ! A város-vidék ellentét helyett el kéne kezdeni gondolkodni azon, hogy a vidék az a városi lakosságnak egy nagyon fontos szolgáltatást nyújt. Ez pedig az az élhető táj, amely élhető táj egy feltétel akkor, ha egy bármilyen globális krach beüt. Itt mondhatjuk azt, hogy a múltkori pénzügyi válság megmutatta, hogy milyen hatással lehet a jelenlegi spekulatív pénzügyi világban egy-egy cégnek az összeomlása az egész globális pénzpiacra. De ugyanilyen globális veszélyhelyzet lehet a fosszilis energiahordozók eltűnése. És hasonlóan nagy problémát jelenthet bármilyen betegségnek, vagy bármiféle új károkozónak a felbukkanása, amire szintén elég nagy esélyünk van. Ezeknek a külső veszélyeknek a kezelésére pontosan egy olyan diverz és Magyarország önellátását biztosító tájhasználat kell, melyben a legfontosabb erőforrásaink, tehát a genetikai diverzitás, beleértem az agrárgenetikai biztosítékot is és a természetes rendszernek a diverzitását, megfelelő mennyiségű természetes élőhelyet (Gyulai Iván szerint 20%-nak kell lenni) és természetesen egy olyan élelmiszeripari piramis felépítése, amellyel az alapélelmiszerek ellátása biztosított. 
Van lehetőség arra, hogy magángazdák a saját földterületeiken ilyen vízrekultivációs programot hajtsanak végre ? 
Persze. Társulatot kell létrehozni, vagy a társulatokon belül ilyen résztársulatot és ez egy nagyon jó megoldás arra, hogy teszem azt egy, mi úgy szoktuk nevezni, hogy agrársivatagból, tehát egy monokultúrás szántórészből egy olyan mozaikos tájszerkezetet lehet kialakítani. ahol a vízvisszatartás mellett új mezőgazdasági ágazatokat be lehet hozni. Tehát például a bolgárkertészet nagyon sok esetben a vízfolyások mellett nagyon jó alternatíva lenne, hiszen az árvízi vízfelesleget ki lehetne vezetni, megfelelő tárolótavakban félretenni úgymond a szűkösebb időszakokra és abból pedig öntözni lehet olyan területeken, ahol most jelenleg most ugye félsivatagos állapotok vannak. Ehhez nyilvánvaló, hogy fejleszteni kell az élőhelyeken, tehát abban a fátlan és hatalmas párolgási veszteséggel működő rendszerben, ami most a Duna-Tisza köze, ahol egyértelmű, hogy a mostani rendszerek nem működnek. Az is nyilvánvaló, hogy a jelenlegi akác és nyárfaültetvényeket szépen sorban le kell váltani és természetközeli erdőültetésekkel kell helyettesíteni. 
Tájazonos fajokkal, mint például ennek a nagyon szép újszászi erdőnek az esetében ? 
Igen, pontosan. 
Dr. Andrásfalvy Bertalan, vagy Dr. Molnár Géza tanulmányai az úgynevezett fokrendszeres gazdálkodásról használhatóak-e az Ön által említett program szempontjából ? 
Maximálisan. Azt gondoljuk, hogy a jelenlegi halgazdasági szemléletből át kéne menni egy úgynevezett természetes élőhelyek vagy természetes víztestek jobb hasznosítási koncepciójára, melynek egy nagyon fontos része az, hogy a fokgazdálkodásban alapvetően hal ívóhelyeknek a sorozatát alakítjuk ki és ezekkel a hal ívóhelyekkel a természetes vizeknek a halbőségét növeljük. Ez egy olyan gazdasági potencia, amely gazdasági potenciával mindenképpen élni kellene. Emellett pedig ezek a rendszerek természetesen nagyban hozzájárulnak az előzőekben elmagyarázott hármas vagy négyes rendszerek - talajvíz pótlás, ökológiai hálózatfejlődés, stb... És itt egyéb haszonvételekre is lehet gondolni. Erre mindig azt szoktuk mondani, hogy ez egy lehetőség, ha van hozzá ember, aki ezt csinálja. Tehát addig, amíg az alföldön egy megfelelő kondást, vagy bojtárlegényt találni az egy művészet, viszont ha valaki talál, akkor olyan szaporulatot tud az állományában biztosítani ami mondjuk előtte lehetetlennek tűnt, tehát én itt most konkrétan tudom, hogy Szomor Dezső mesélte nekem, hogy éveken keresztül nagyon nehezen jött össze a 0,75-s szaporulat, és hgát nem értette, nem értette, és utána bevezette azt, ha megfelelő a szaporulat, akkor a szaporulat fele külön kis gulyában lehet a gulyásé, és érdekes módon két éven belül 1,75, sőt , 2-s szaporulatot is elértek. Ez nyilvánvalóan azt jelentette, hogy ha nincsen meg az érdekeltség, akkor alapvetően az elhullás is nagyobb, illetve akár kézen-közön eltűnnek a dolgok. Tehát a rendszer működtetésének az apró kis finomhangolásait kell figyelni és ehhez kell egy megfelelő emberállomány. Balog Péter szokta mondani, hogy ma az embereket önmaguk ellenére kell megmenteni, és ez nagyon sok esetben így is van. 
Milyen fajta felvilágosító munkát végeznek a SZÖVET keretein belül ? 
Nagyon sokrétű. Eddig, azt kell mondanom, inkább dolgoztunk hagyományos kommunikációs eszközökkel, kiadványokkal, weblappal. Aztán 2008-ban volt a meggymentő akció, amikor azt gondoltuk, hogy a különféle szakkiadványok, nyilatkozatok, egyebek teréről át kell menni a tényleges, mondhatom így, akciózásba, és konkrét példákat kell felmutatni. 
Vannak ilyen konkrét példák ? 
Az egyik az említett meggymentő akció, amikor ugye úgy két-három éve a meggynek nagyon nyomott ára volt és azt mondtuk, hogy ez így nem normális, hogy a nagykereskedők 100-150 forintokat nyernek a helyi termelőkön, és úgy döntöttünk, hogy mi összekapcsoljuk a piacot a termelőkkel és direkt értékesítési akciót indítottunk, amelybe utána nem csak a Tisza menti, hanem a homokhátsági, söt még dunántúli termelők is bekapcsolódtak és több mázsa meggyet adtunk el. Ennek utána már az intézményesített formája az, hogy az úgynevezett MDF. piacon, tehát itt a Komjádi Uszodánál működik folyamatosan a SZÖVET standja. Ennek a tevékenységnek az úgymond teljesen intézményesített része az, hogy most már a Vásárcsarnokban is nyílik majd egy SZÖVET bolt, amely teljesen őshonos gyümölcs és zöldségfajtákat fog árulni, valamint a tiszamenti termékeket, almaleveket, homoktövissel szilvalevet és mindenféle más olyan élelmiszert, ami a természetes életmódnak, valamint a különféle betegségek megelőzésének és kezelésének megfelelő módszere. Ennek keretében együttműködünk a Rákellenes Ligával, valamint a Közétkeztetők Országos Egyesületével. Ugyanis a nagy cél az lenne, hogy a közétkeztetésben a helyi termelőknek meglehessen a bekerülési joga, tehát ne csak a nagy termelők és nagy ellátórendszerek tudjanak bekerülni a közétkeztetési és közbeszerzési törvények miatt. És egy nagyon új kezdeményezés az, hogy a tápiószelei génbankkal való együttműködés, ahonnan magokat kaptunk és azokat gazdákhoz helyeztük ki, amely gazdálkodókkal egy visszavásárlási szerződést kötöttünk. Teljesen régi, már-már elfeledett babok, paradicsomok, tökök és mindenféle más zöldségek fognak felbukkanni a Szövetség az Élő Tiszáért kereskedelmi rendszerében. 
Ennek van külföldi párhuzamos példája, tehát az Európai Unióban is szokásos gyakorlat kezd lenni a hagyományos mezőgazdaság ilyen jellegű fejlesztése? 
Nem, nem annyira. Angliában van egy olyan civil szervezet, akik próbálják a helyi fajtákat megőrizni és a helyi fajták termelését támogatni, de ott nagyon szigorú - mint ahogy mindenütt nagyon szigorú ellenőrzés van az ügyben, hogy milyen vetőmagból előállított termékek kerülhetnek a piacra és épp ezért olyan nagyon fontos ez a kistermelői rendelet, amellyel ezeket a roppant szigorú előírásokat ki tudtuk küszöbölni.
Az Angliában terjedő "Földet munkáért" programot meg lehet-e honosítani Magyarországon, vagy ennek jogi akadályai vannak ? 
Szerintem nincsenek és van is több olyan terület, ahol ezt már meg is csinálták. Szatmárban is van két olyan település, ahol ilyen szociális földprogram keretében az önkormányzatok ellátják a helyieket. Markócon is van egy nagyon jó példa, ahol a falu kvázi munkanélküli emberei zöldségpalántákat, facsemetéket, dísznövénypalántákat termesztenek, utána helyben kicserélik és használják, valamint eladják külső piacokra és ezzel oldják meg a munkanélküliséget. Én azt gondolom, hogy ez nagyon fontos lehetőség akkor, ha az önkormányzatnak van saját területe. Sajnos azonban a legtöbb önkormányzatnak nincsen saját területe, tehát ilyen szempontból nincs a kezükben az az eszköz, amely eszköz feltétele lehetne annak, hogy az embereket, akik már második-harmadik generációs munkanélküliek, visszavezethetőek legyenek a munka birodalmába. És bár a pénz mint fizetőeszköz hiánya is roppant súlyos probléma, ám én mégsem a pénzre fektetném igazán a hangsúlyt, hanem a megelégedettségre. Tehát ha elérjük azt, hogy valaki egy értékes napot hagyott maga mögött, akkor az az ember büszke magára, és látja azt, hogy valamilyen terménye, terméke lett annak a napnak, akkor az is egy nagyon fontos boldogság faktor. És láthatjuk azt, hogy manapság ez a boldogság faktor nem egy meghatározó dolog, főleg nem a Tisza mentén. 
A helyi feldolgozóipart mi módon tudják fejleszteni a Szövetségen belül ? 
Nálunk van egy-két olyan vállalkozó, aki megpróbálta, kecsketej feldolgozás és sajttermelés ügyben volt egy-két lépés. De ez a legnehezebb. Nyilvánvaló, hogy egy olyan országban, ahol az elmúlt húsz évben szó szerint elkótyavetyéltük és hagytuk, hogy szétverjék az élelmiszer feldolgozást a konzervipartól kezdve a cukorgyárakon keresztül a hideg olaj sajtolásig, én azt gondolom, hogy ez egy nagyon fontos feladata az új kormánynak. Állítólag ez ügyben szeretnének is lépni. Én nagyon szeretném látni, hogy ez valóban megtörténik! 
Található - e valódi nyitottság a jelenlegi kormányzat részéről ? 
Én többször hallottam különböző képviselőktől... 
A természetes vízrendszerek helyreállítására, ami különösen a mostani, árvíz utáni helyzetben igen sürgető kérdéssé vált, van-e valamilyen külföldi vagy hazai példa ?
Rengeteg jó példa van. Én azt gondolom, hogy ami számunkra is fontos tanulság, hogy a legtöbb kontinensen - Ausztráliában, Afrikában - sokkal kisebbek a pénzügyi feltételek és sokkal alacsonyabb a szakmai tudás, jobb rendszereket tudtak megvalósítani. És ennek nyilvánvaló, hogy van egy fontos üzenete a számunkra, hogy amikor a megoldásokat keressük, akkor ne a GDP.-t növelő és a legnagyobb technológiai kapacitásokat megmozgató beruházásokat próbáljuk megvalósítani, hanem próbáljuk meg a léptéket és a projekteknek a méreteit minél inkább csökkenteni. Azt gondolom, hogy ez az egyik legfontosabb tanulság. Tehát amikor a KEOP. keretében a tizenöt-húszmilliárd forintos projektek azok, amelyek a menők, hiszen akkor egyben le lehet szerződni és egyben le lehet bonyolítani az bizony eléggé megnehezíti a dolgunkat. Ugyanakkor amikor a természetvédelemnél ilyen kisebb 1-1,5 milliárd forintos beruházásokat akartak megvalósítani, ami már szinte nagy volt, merthogy nyilvánvaló, hogy egy élőhely rehabilitáció (mondjuk egy másodlagos fokrendszer kialakítása) például egy pár száz millió forint - és akkor abban már benne van minden - az a probléma, hogy a jelenlegi bürokráciával ezeket az úgynevezett kisléptékű támogatási projekteket nagyon nehéz dűlőre vinni és nagyon nehéz egy csomagban "átverni" a jelenlegi bürokrácián, ám remélhetőleg hamarosan lesznek erre is példák. Természetesen kell egy megfelelő koordináló szervezet, ám ha ezek a kisebb beruházások két-három éven belül megtérülnek, akkor az összeget vissza is lehet tenni ebbe a megújuló alapba. Erre volt egyébként példa a Szövetségnél, mi például létrehoztunk egy mikroalapot. Ott az volt a feltétel, hogy egymillió forint alatti összeget igényelhettek családok és rengeteg nagyon jó és nagyon hasznos projekt valósult meg. 
Milyen, akár magánszemélyek által is megvalósítható kisebb beruházásokra gondol ? 
Egészen egyszerű dolgokra. Ha például valaki úgy dönt, hogy felépít egy kerti kemencét, vagy átáll néhány jószággal a természetes legeltetési rendszerre, vagy akár végrehajt egy kisebb mederkotrást a területén lévő vízfolyásban, akkor ezek roppant egyszerű lépések. Csakhogy mi azt tapasztaltuk, hogy ezekkel az egyszerű lépésekkel lehet rehabilitálni a tájat.. Hogyha alulról építkezünk, akkor az egy hektáron, az öt hektáron, a húsz hektáron kell először elkezdeni és utána remélhetőleg a sok-sok öt hektár az összeér és lesz belőle kilencvenháromezer négyzetkilométer.
Vagy akár több is...