2013. május 11., szombat

A magyar vidék sikertörténetei 2.rész - Mátraderecske, egy önellátó sikerfalu, amely magát húzta ki a bajból.

Elkeserítő munkanélküliség, reménytelen forrásnélküliség, üres kassza. Általános állapot ez a vidéki magyar településeken. Ám ilyen nehéz helyzetben is találhatunk pozitív példát kis helyi közösség összefogására, fantasztikus teljesítményt a bajok orvoslására.
A több mint 600 éves palóc település a Mátra északi peremén Budapesttől mintegy 120 km-re Heves megyében található. Mátraderecske sikeres példát mutatott arra, hogy egy fillér hitel nélkül, belülről szerveződve, a helyi emberek önerejét mozgósítva is lehet jó eredményeket elérni.
Segíts magadon…
A 2000 fős település polgármestere, Forgó Gábor a munkanélküliség csökkentése érdekében közmunkaprogramba fogott. Ennek keretében a közel 100 munkanélküliből nyolcvanat alkalmaznak idén, napi nyolc órában. Felszántják a művelésre alkalmas önkormányzati földeket, és rendbe teszik azokat az egykori gazdasági épületeket is, ahol állattenyésztés folyt.
A tervek szerint idén májustól sertést és baromfit is nevelnek helyben, így próbálják leszorítani a magas tojás- és húsárakat, biztosítani a közétkeztetéshez a helyi nyersanyagot. A dolgozók oktatáson is részt vesznek, így tudásukat is gyarapítják, amelyet az életben is tudnak hasznosítani.
Szerencsére a falu közüzemi infrastruktúrája fejlett, 1998-ban a szennyvízhálózat is kiépült. Annak ellenére, hogy van gázvezeték hálózat, most a polgármester legfőbb célkitűzése, hogy a fűtési szezonban folyamatosan fatüzelésre térjen át mindenki, mivel a gázszámla kifizetése már komoly nehézségeket okoz a lakosok egy részének. „Tűzifa és élelem, ez a kettő kell” – vallja a polgármester. A vidéki szegénység ellen az élelem megtermelése mellett a tűzifa kitermelésével is tesznek magukért.
Nyertes pályázatok garmadája
Komposztálás, újrahasznosítás – Mátraderecskén ezt is csinálja a lakosság, méghozzá pályázati pénzből. „Se szeri se száma a megnyert pályázatoknak, amikkel élni tudni kell” – nyilatkozik a polgármester. A faluban sokan figyelik, hogy mire lehet pályázni, közéjük tartozik Kocsa Krisztina is.
2009 nyarán Krisztina az önkormányzatot kereste meg azzal az EU-s pályázati lehetőséggel, mely 95%-os támogatással bír. Megírta a pályázatot, amihez az 5%-os önerőt az önkormányzat állta, így 2009 karácsonyára az emberek meg is kapták az elnyert komposztáló ládákat. Azóta az épületeken Zöld Ház felirat jelzi, hogy az itt élők környezettudatosan élnek.
A természet adta lehetőségek

Mátraderecskével a természet kegyesen bánt: egyik idegenforgalmi nevezetessége a Kincses Strandfürdő. Először 1965-ben végeztek kutató fúrást, amely során 800 méter mélységből 15 méter magasra 38 C-os meleg víz tört fel.
A falu összefogásával medencéket építettek köré, és 1986-ban kiérdemelték az üdülőkörzet minősítést. A tevékeny helyiek szorgalmasan részt vállalnak a körzet csinosításában legyen szó parkosításról, patak tisztításról vagy épp a strand területének rendbetételről.
Itt van a hazai gyógyászat egyedülálló gyöngyszeme
Ez a sok rejtett szépséggel és értékkel rendelkező mátrai falu mégis azzal vált leginkább híressé, hogy itt található hazánkban az egyetlen természetes széndioxid feláramlású gyógygáz forrás, amelyet Mofettának neveznek. Ennek a ritka természeti jelenségnek Magyarországon nincs párja.
"Mátraderecske a világ legszebb faluja, amely reméljük nemsokára az érrendszeri betegek Mekkája lesz!"- mondta Dr. Tóth Eszter fizikus-tanár - aki bejárta a világot és nagy-nagy szeretettel beszélt radon kutatási előadásaiban mindenkinek a faluról és annak különleges adottságáról: a széndioxid fürdőről, más néven a mofettáról.
A település északi részén már régen felfigyeltek a lakosok a földből feláramló nagy töménységű szén-dioxid jelenlétére. Azt azonban, hogy ez a gáz gyógyításra is használható, 1992-től kezdték a tudósok és szakértők vizsgálni, és mára elmondható, hogy a mátraderecskei gyógygáz a magyar gyógyászat egyedülálló gyöngyszeme lett. A természetes módon feláramló szén-dioxid gázat 1999-ben gyógygázzá, a megépült létesítményt pedig 2006-ban gyógygázfürdő intézménnyé minősítették.
A gyógygázfürdő melletti hotel építése még folyamatban van, addig is vendégházakban szállásolják el az ideérkező gyógyulni vágyókat, és a település apraja-nagyja azon igyekszik, hogy minden rendben legyen a fürdő körül.