2012. február 27., hétfő

A palántanevelés módjai és praktikái

http://www.kertvarazsmagazin.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=3457:a-palantaneveles-modjai-es-praktikai&catid=35:tavaszi-kert&Itemid=38
Amikor egy növényt magról szeretnénk szaporítani, a magvetés után a kész kifejlett palántákat fogjuk kiültetni a szabadba. De vajon mire érdemes odafigyelni a palánták kiültetésénél, hogy szép egészség növények fejlődjenek belőlük?
A palántanevelés számtalan tényezőtől függ, ilyen lehet pl. a magvetés ideje, a palántanevelés időtartama, a növény fajtája, és a környezeti tényezők.
A magvetés történhet kézzel, illetve géppel, és a magvetés helye sem mindegy, hiszen van, hogy cserépbe, de van, hogy tápkockába, vagy szaporító ládába ültetjük a magokat. A különböző ültető edények ma már lehetővé teszik, hogy tűzdelés nélküli szálas palántázást, vagy tűzdeléses palántázást válasszunk.
A kész kifejlett életerős palántákat időjárástól függően kiültethetjük a szabadba, ám még ekkor is érdemes odafigyelni az ültetés módjára, hiszen ha rosszul ültetjük el a palántákat, hamar kipusztulhatnak.

A palánták ültetése:

Elsőként szerezzünk be egy műanyag vagy fa ültetőfát, amely nagy segítséget jelent majd az ültetés során.
Az ágyásban ahová majd a palántát szeretnénk ültetni, szúrjuk bele a földbe az ültetőfát, olyan mélyre milyen az adott palánta gyökere, majd forgassuk körbe a földben az ültetőfát. Az így keletkezett lyukba öntsünk vizet, majd helyezzük bele a palántát. Majd szúrjuk bele az ültetőfát a lyuk melletti földbe, és így toljuk bele a földet a növény gyökere mellé. Amikor a lyukat betemettük, újra öntözzük be a földet a növény körül. Ha nagyobb a földlabdája a növénynek, akkor az ültetőfa helyett használjunk nyugodtan ültető kanalat, majd a végén a kezünkkel tömörítsük a talajt a növény körül. Az ültetés végén fontos hogy ne csak meglocsoljuk a növényt, hanem jó alaposan iszapoljuk be a földet a növény körül.
A palánták kiültetésének időpontja nagyban függ az adott fajtól, de az időjárástól is. A káposztaféléket és a fejes salátát ültethetjük a legkorábban, már március közepétől elkezdhetjük a kiültetést. A paradicsomot, a paprikát csak május közepétől ültessük ki, mert itt a legkisebb fagy is komoly károkat okozhat a palántákban. A zellert és a fejes káposztát május végén, június elején érdemes kiültetni. Június közepétől ültethetjük a káposztaféléket, és a másodnövényeket, majd október közepétől az áttelelő káposztát.
A palánták ültetési mélységére is érdemes odafigyelni, a szálas palántáknál az ültetés a sziklevélig történhet, és kerüljük a túl mély ültetést a fejes salátánál, a karalábénál, a zellernél, a paprikánál.
A tápkockás palántáknál a tápkocka felső éle legyen egyben a talaj szintjével vagy alatta 1-2 cm.-rel.

Ültessünk rózsakertet!

http://kertvarazsmagazin.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=245:ueltessuenk-rozsakertet&catid=17:rozsak&Itemid=20
A rózsák már évszázadok óta a kertek királynője nevet viseli. Illatuk és színűk még mindig lenyűgözi a kertészeket és a kertbarátokat. Bemutatjuk, hogyan alakítsunk ki szép harmonikus rózsakertet mi magunk.
A tavaszi kert kialakításánál a legfontosabb tényező a tervezés. Elsőként vegyük figyelembe a bokor magasságát, szélességét, a virágok és a levelek színét és formáját, mert csak így tudunk harmonikus kertet kialakítani.
Első lépésként helyezzük el kertünkben a cserjéket, a fákat és az örökzöldeket, hiszen ezeknek nem csak esztétikai értéke van, de térelválasztónak is hasznosak. 
Akár egy kertrész elválasztására is alkalmasak lehetnek, így jól elkülönül majd a rózsakert, a fűszerkert, vagy épp a zöldség kert.
A rózsákat és más évelő növényeket a végső helyre ültessük, mert utána már nehéz lesz átrendezni a kertet. Ha kijelöltük a különböző növények területét, az egynyári virágokkal még színesíthetjük és gazdagíthatjuk kertünk zeg-zugait, hiszen ezeket magról vagy palántáról is tudjuk ültetni és aránylag gyorsan látványos színfoltot érhetünk el velük.
Fontos kiválasztani a kert színeit, így a rózsák színeit is, hiszen ez adja meg kertünk alap hangulatát, így lesz romantikus, elegáns, vidékies, vagy épp színes nyári kertünk. Minden szín három alapszínből áll ez a piros, a kék, és a sárga. A többi szín ezeknek a keveréke, így jutunk zöldhöz, narancssárgához, vagy épp rózsaszínhez.
Ezen belül is vannak hideg színek, mint a kék, a lila, és a pink, és vannak meleg színek, mint a piros, a narancssárga, vagy a napsárga. Érdemes egy színmintát elővenni, és átnézni a színeket, mielőtt beültetjük kertünket. Néhány szín, mint pl. a rózsaszín vagy a fehér optikailag tágítja a teret, így kisebb kertekben érdemes alkalmazni őket. Míg a piros, vagy a narancssárga és a legtöbb meleg szín kicsinyítik kertünket.
Fontos hogy a megfelelő színeket ültessük egymás mellé, mert csak így lesz harmónia kertünkben, pl., a piros színű rózsa mellé válasszunk, narancssárgát, sárgát, a rózsaszín mellé fehéret, lilát, és pink színűt. De jól illeszkedik össze a kék és a narancssárga, a sárga és a lila is, ebben az esetben nagy a kontraszt, és rikító színeket tudunk összekombinálni.
A rózsák mellé az évelő és az egynyári virágokat is színben társítsuk, még akkor is, ha a rózsaágyás el van különítve a többi virágágyástól. A színeknek különböző hatásai vannak ránk és környezetünkre is, így hangulatunkat is nagyban befolyásolja.
Sárga szín: Melegséget-vidámságot sugall, a nap fényét és életörömét nyújtja nekünk.
Narancsszín: Melegséget sugározz ám sokkal erősebb, mint a sárga szín, a tiszta narancssárga ágyás kialakítását kerüljük, mert túl terheli szervezetünket, ültessünk mellé, pirosat, sárgát, vagy liláskék színt is.
Piros: Az egyik legintenzívebb szín, amely melegséget, és boldogságot sugározz érdemes kiegészíteni a piros árnyalataival, mint a narancs, a sárga, de akár egy kevés fehéret is ültethetünk mellé.
Kék: A kék a víz tisztaságát és hűvösségét kínálja, önmagában nem mutat, de fehérrel, rózsaszínnel vagy ezek árnyalataival kombinálva romantikus hatást érhetünk el.
Fehér: A tisztaságot és a nyugalmat sugallja, elegáns modern kertek alapszíne lehet.Szinte bármilyen színnel kombinálható, így érdemes alapból tervbe venni a növények és a rózsák között is.
A színekkel kialakíthatunk romantikus kertet, mint a fehér a lila, és a rózsaszín, modern elegáns kertet, a fehérrel, vagy színes nyári kertet, pirossal és árnyalataival. A rózsáknál is választhatunk futó rózsát, bokorrózsát, park rózsát, így nem csak a színekkel, de a formákkal is kedvünkre játszhatunk.

Akár gyarmati sorba is kerülhetnek a gyengébbek

http://karpatinfo.net/gazdasag/2012/02/27/akar-gyarmati-sorba-kerulhetnek-gyengebbek
Kárpátinfo.net | 2012-02-27
Komoly veszély fenyegeti a hazai tenyésztőszervezeteket, és akár teljesen megszűnhet egy-egy fajta tartása, amennyiben a jelenlegi formában fogadnak el egy új európai uniós jogszabályt – számol be a Magyar Nemzet.
Az Európai Bizottság új alapokra helyezné a néhol már három évtizedes múltra visszatekintő uniós joganyagot a törzskönyvezéssel, tenyészállat- és szaporítóanyag-forgalmazással kapcsolatban. A szakma szerint a jogszabálytervezet eredményeként teljesen kitárulhat a jelenleg még csak résnyire nyitott ajtó a külföldi tenyészállatok és megtermékenyítő anyagok előtt. Ezzel olyan versenyre kényszerülhetnek a piac hazai szereplői, amelyben messze nem azonosak a feltételek, így a fennmaradási esélyük nagyon csekély lenne – hívta fel a Magyar Nemzet figyelmét Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) ügyvezető igazgatója.
A tervezetet Németország támogatja és Hollandia sem emel kifogást ellene, míg jelenlegi formájában Franciaország, Spanyolország, Olaszország és Magyarország ellenzi leginkább. A legnagyobb felzúdulást a határon átívelő tenyésztőszervezeti tevékenység váltotta ki, hiszen a tervezet értelmében ezzel kapcsolatban a tagállamnak mindössze jóváhagyási joga lenne. Ez ellen – miként a génmódosított növények esetében – csak nagyon komoly érvekkel lehetne fellépni. Amennyiben nem sikerül megakadályozni a rendelet jelenlegi változatának hatálybalépését, a szakértő szerint gyarmati sorba, pusztán árutermelő pozícióba kerülnek azok az országok, ahol egyáltalán nem, vagy nagyon gyenge pénzügyi vagy szakmai lábakon álló tenyésztést folytatnak. Wagenhoffer úgy véli, ha nem sikerül megakadályozni a jogszabály jelenlegi formában történő megjelenését, hazánknak derogációt kell kérni, vagyis felmentést a törvény végrehajtása alól. Forrás: MTI
  Megjegyzés
Miközben a "hungaricum"-ról mint egy tagországot megillető specifikus termékről tartanak előadást egyesek, a szakmai társadalomban komoly érvek és ellenérvek hangzanak el a honi állat- és növényfajták meglétéről.
Miközben a környezetvédők a biodiverzitást erőltetik az agráriumban a nem kifizetődő állattartást el szeretné felejteni a politikum. Az egység a diverzitásban kezd piaci alapon elhalványolódni!
Jól látható és főleg érezhető, hogy a pénzmalmok tulajdonosai még többet szeretnének zsebretenni, amiért a génmódosítást elfogadják nem törődve azzal, hogy az esetleg népírtó utóhatással is rendelkezhet (lásd az új agrárminiszter kijelntéseit)...
Rendeletileg nincs meghatározva mi a "gyenge" állattenyésztés, amiért meglehet, hogy ami most pénzt hozna. nem biztos, hogy az lesz ami megtartja a fajta "állóságát"! Régebbről már köztudott a hibrid gyorsan "elfajulhat".
Az EU-s központi ajánlásai sok esetben nem egy kipróbált alapra helyezett amiért a másodrendű - esetleg "gyarmattá" vált országokban megengedhető azok "kipróbálása", a hagyományos dolgoknak az elhagyásával.
Ez pedig valóban a honi gazdaságok megnyírbálásával járna, sőt ennek nem létével a régi Eu-s országokban kaialakult termelő kapacitásoknak kedvez , mert idővel csak újabb piaci lehetőségeket nyitna, adna. (Erdélyi Hangya)    

Közgyűlés a Borostyán Egyesületnél



 
Vasárnap, 2012. február 26., 21.08Március 3-án, szombaton 19 órai kezdettel a zimándújfalui kultúrotthonban tartja zárszámadó közgyűlését a Borostyán Egyesület, amelyiknek a vezetősége a fórumra szeretettel várja a tagságot, a támogatókat, valamint a szimpatizánsokat.

2012. február 21., kedd

Székely gyümölcsprések - Farkaslaka

Nagy sikere van a székely gyümölcspréseknek. Farkaslakán a Székely Gyümölcs Egyesület 2010-ben hozott létre egy, a térségben egyedinek mondható gyümölcsfeldolgozót. Eddig közel ezer székely gazda vitte el saját termését azért, hogy szörp, vagy lekvár készüljön belőle. A sikeren felbuzdulva a kezdeményezők újabb két településen akarnak hasonló feldolgozót nyitni.
Még zsákokban áll az alma. Mosás után azonban ebbe a prés gépbe kerül. A gyümölcs levét leszűrik, pasztörizálják. Az így elkészült almalevet légmentes fóliába töltik. Röviden összefoglalva így készül a 100 százalékos gyümölcsital ebben a farkaslaki feldolgozóban, ahol 2011-ben már háromszor annyi gyümölcsöt dolgoztak fel, mint előző évben. A megnövekedett igény miatt gondolkodnak a kezdeményezők a bővítésen. A tervek szerint Farcádon még idén elindul egy hasonló gyümölcsfeldolgozó.
Antal Géza, református lelkész, Farcád
„Farcád és Sükő különösképpen évszázadok óta a gyümölcsészetből él, ez a fő foglalkozása. Ahogy az idő telt és a szabad piac leállt, mert a nagy bevásárlóközpontok ugye ezt lehetetlenné tették, egyre szűkült az a kör ahol tudják a termést értékesíteni.”
A kerti gyümölcsök mellett a térségre jellemző gomba, illetve erdei gyümölcsök feldolgozásában is gondolkodnak a kezdeményezők.
Már István, elnök, Székely Gyümölcs Egyesület
„A harmadik, ha minden jól megy az is az idén fog megnyílni, az pedig Zetelakán, gomba és erdei gyümölcsök, főleg áfonya feldolgozása, fagyasztása, kiszerelése, és remélhetőleg itthon, illetve külföldön történő eladásában gondolkodunk.”
A gyümölcsfeldolgozás egy kitörési pontja lehet a helyi gazdaságnak, ugyanis a székely gyümölcsöt helyben dolgozzák fel, helyben értékesítik, így a profit is a helyi gazdaságot gyarapítja. A gyümölcstermesztők szakember segítségével készítik el a szörpöt, illetve lekvárokat. Az elkészült termék 30 százalékát kell az egyesületnél hagyni, hozzájárulva így a fenntartási költségekhez. Szerkesztő: Both Eszter

2012. február 20., hétfő

A gyógyító jázmin

http://karpatinfo.net/eletmod/2012/02/19/gyogyito-jazmin
Kárpátinfo.net | 2012-02-19
Semmi sem hasonlítható a jázmin telt, édes és misztikus illatához: nem számít, hogy a lakásban, egy dézsában növekszik, vagy a kertben egy lugasra felfuttatva.
A fenséges Himalájából származó Oleacea család mintegy 200 különböző fajból áll. Az illatos virágokat használják a buddhista szerzetesek a templomok díszítésére, isszák, mint aromás teát, és készítenek belőle szent vizeket.
Honos Indiában, Kínában, a Közel-keleten: innen terjedt el Franciaországba, Olaszországba a mediterrán vidékre, és végül Nyugat-Európán keresztül Angliába is. Ma a jázmin sok faja tenyésztett virág az egész világon. A jázmin név a perzsa yasmine szóból származik, ami azt jelenti illatos virág.
A keleti világban kedvelt leánynév a Jazmine, jelentése; isten ajándéka. A jázmin 10-15 méter magasra is megnő, ovális fényes zöld levelei vannak, szára négyoldalú, virágai általában fehérek, viaszosak, csillag alakúak.
A virágzás tavasszal, vagy nyáron zajlik, a virág az illatát éjszaka bocsátja ki, és a bimbók illatosabbak mint a virág. Illóolaj termelésre csak két faj használható; a Jasminum officinale és a Jasminum grandiflorum. Különböző földrajzi helyeken egymásól eltérő fajok élnek.
- Common jasmine, vagy Poet's jasmine (Jasminum officinale) Iránban őshonos, illatos fehér virága az illóolaj alapanyaga.
- Téli jázmin (Jazminum nudiflorum) kínai faj, magányos sárga virágai vannak.
- Arab jázmin (Jazmin sambac) a jázmintea készítéséhez használják. Indonézia és a Fülöp-szigetek nemzeti virága.
- Dél-Afrikai jázmin (Jazminum angulare) egy örökzöld kúszónövény, amely csak a partvidéki területeken él, és fehér virágai hármas csoportokban állnak.
- Spanyol jázmin (Jasminum grandiflorum) félig örökzöld, vagy lombhullató kúszónövény illatos fehér virágokkal, amelyek 2-3cm átmérőjűek.
A jázmin nem csak dísznövényként ismert, belőle készül a jázmintea és az aromaterápiában használatos sokoldalú illóolaj. A jázminteát Kínában már közel 700 éve készítik, és az egyik legnépszerűbb ízesített tea. Leggyakrabban zöld teából készül, a kiváló minőségü tealeveleket keverik az illatos szirmokkal.
Így ötvöződik az antioxidáns hatású zöld tea számos pozitív egészségügyi hatása a jázmin édeskés aromás illatával, és nem kevesebb gyógyhatásával.
A jázmintea hatásai:
• Emeli az energiaszintet. és a növeli a koncentrációképességet.
• Erősíti az immunrendszert, segít a megfázás, és influenza elleni védekezésben.
• Csökkenti a stresszt.
• Csökkenti sok krónikus betegség kialakulásának veszélyét, mint például a cukorbetegség, szív-és érrendszeri betegségek, rák.
• Csökkneti a koleszterin szintet, zsírt éget, segít a fogyásban.
• Csökkenti az izom, és izületi féjdalmakat.
Az illóolaj készízésére leginkább a Jasminum officinalet használják. Hatóanyagai a benzoesav, benzaldehyd, benzyl-acetat, benzil alkohol, indol, cisz-jasmone, ceosol, eugenol, farnesol geraniol, linalool, nerol, nerolidol, terpineol, stb. Vessünk egy pillantást rá, hogy mit tartogat számunkra ez a tengernyi hatóanyag!
- Antidepresszans: kellemes illata oldja a szorongást, megnyugtatja az elmét, boldog romantikus gondolatokkal tölti meg, és az elégedettség érzésével erősíti a bizalom érzését.
- Antiszeptikus: összetevői a benzaldehid, a benzil-benzoát, a benzoesav, hatásos fertőtlenítő, baktérium-és gombaölő, valamint vírusellenes tulajdonságokkal bír. Külsőleg sebeken alkalmazva megakadályozza a fertőzést. Aki aggódik, hogy kelések, pattanások, sebek után hegek vagy foltok maradnak a bőrén, használjon jázmin olajat, amely terhességi striák kezelésére is alkalmas!
- Hatásos görcsoldó: aszthmatikus görcsös köhögés esetén, különböző eredetű bélgörcsök, és görcsös fájdalmak esetén.
- Afrodiziákum:az indiai hagyományokban az esküvői szertatás részeként ezzel díszitik fel a mennyasszonyt, a hálószobát, és permetezik be a hálószoba légterét. Segít kezelni a különböző eredetű szexuális problémákat.
-Köptető: segíti a váladék kiürülését megfázás esetén, és nyugodt alvást biztosít éjszakára. Csökkenti a rekedtség, gégegyulladás tüneteit.
- Emmenagogue hatású; ez azt jelenti, hogy segíti a menstruáció lefolyását olyan nőknél, akik fájdalmas, szabálytalan ciklussal rendelkeznek. Megakadályozza a korai menopauza kialakulását, és kezeli a menstruációt kísérő egyéb kellemetlen tüneteket, mint a fáradtság, ingerlékenység, rossz közérzet, hányinger.
- Vajúdás alatt az a képessége, hogy növeli az energiaszintet és a boldogság érzését, erősíti a méhösszehúzódásokat miközben csökkenti a fájdalmat. Megkönnyíti és megrövidíti a szülést. Elősegíti a tejképződés megindulását és a szülés utáni depressziót is segít megelőzni.
- Masszázsolajokban használva gyorsan csökkenti az izommerevséget, izomfájdalmat sérülések húzódások esetén.
- Nyugtató: gyorsan megnyugszik a test és a lélek, a pozitív konstruktív érzelmeket hozza elő a bosszúsággal, szorongással, haraggal szemben.
- Javítja a bőr rugalmasságát, nyugtatja a száraz irritált bőrt miközben a zsíros bőr ápolására is alkalmas.
A jázminolajat az éjszaka szedett virágokból állítják elő, a vízgőzdesztillációnál is kíméletesebb eljárással. 1 kg jázminolaj előállításához 1000 kg virágra van szükség, ami több millió virág betakarítását jelenti. A parfüm- és kozmetikai ipar kedvelt alapanyaga és létezik már belőle szintetikus változat is.
Aromaterápiás felhasználása aromalámpákban, párásítókban, masszázsolajokban, fürdőhöz keverve ajánlott. A jázminolaj nem érzékenyítő, nem irritáló, de mégis előfordulhat, hogy valaki érzékeny rá. A kismedencei szervek vérbőségét fokozza, ezért terhes nőknek nem ajánlott a használata! Az eredeti illóolaj nagyon drága, de pár csepp is elég belőle. Érvényes rá a mondás: a kevesebb néha több! Forrás: Napidoktor.hu

Mire jó a lila kukorica? - megmutatjuk a magyar újítást

Forrás: MTI | 2012. február 19. 
Két éve működik Debrecenben egy üzlet, amelyben mindazok az élelmiszerek megtalálhatók, amelyeket az egyetem kutatói fejlesztettek ki.
A kutatók egyik nagy problémája világszerte, hogy tudományos eredményeik lassan jutnak el a társadalom mindennapi életébe. Ezt az utat rövidíti le a Debreceni Egyetem kutatási eredményeire épülő termékeket árusító i-bolt, amely egy az egyben összekapcsolja a kutatókat és a fogyasztókat.
Hivatalosan szólva az i-bolt az egyetemen akkreditált Pharmapolis Innovatív Élelmiszeripari Klaszter (a szakma szereplőit összevonó szervezet) új, funkcionális élelmiszertermékeire, a Debreceni Egyetem fejlesztéseire alapozott kereskedelmi rendszer egysége, amelynek célja az új és klinikai kísérletekkel bizonyítottan hatásos élelmiszerek kipróbálása, vizsgálata és értékesítése. Ez a cél a Technológia Transzfer Iroda által menedzselt pályázat támogatásával valósult meg.
Az országban egyedülálló i-boltban megvásárolhatók a klaszter akkreditált termékei, így ez az első lépcső azok piaci megjelenésében. A bolt céljai között van az új, klinikai kísérletekkel bizonyítottan hatásos élelmiszeripari termékek és azok marketingjének kipróbálása, vizsgálata és értékelése is. Minden termékről kutatási eredmények igazolják egészségre gyakorolt kedvező hatását. Így kerültek a kínálatba a már említetteken kívül a hortobágyi gyógynövényeket tartalmazó kecskesajt, a lila kukoricából készített tea, különleges tojások, haltermékek vagy a puffasztott cirok.
Mivel a bolt az egyetem területén működik, természetes, hogy a portékákat a minden újra fogékony egyetemisták tesztelik vásárlókként. A kezdeti 20-30 helyett mára 80 körüli a forgalmazott élelmiszer újdonságok száma.

2012. február 18., szombat

Fenntartható fejlesztés

A fenntartható fejlôdés több mint egy elvont fogalom, ahhoz, hogy a stratégiákban elôirányzott intézkedések konkretizálódjanak elsôdleges fontosságú a politikai, az egyetemi és a nem kormányzati szférák összehangolt együttmûködése. A Fenntartható Fejlesztésért felelôs Minisztériumközi Bizottság célja olyan adminisztratív intézkedések szorgalmazása, amelyek segítik a központi intézményekben valamint az egyetemekben és kutatóintézetekben felhalmozott információk gyors átadását a központi adminisztrációnak – nyilatkozta Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter február 13-án, Bukarestben.
A bizottság ülésén Jeremy Staniforth, a kormány fenntartható fejlesztésért felelôs magas rangú képviselôje, Monica Moldovan, az ENSZ Románia fejlesztéséért felelôs programjának (UNDP) energiáért és környezetvédelemért felelôs igazgatóságának vezetôje, a Környezetvédelmi Ôrség, a Környezetvédelmi Ügynökség, a külügyi,- fejlesztési- és gazdasági minisztériumok képviselôi vettek részt.
Az ENSZ Fenntartható Fejlôdés Bizottsága 19. ülésének elnökeként szerzett tapasztalatai alapján a környezetvédelmi miniszter elmondta: egy globális fenntartható fejlesztési stratégia kidolgozásában, elfogadásában fontos szerep jut a politikumnak. A politikum hathatós közremûködése nélkül nehezen hihetô, hogy egy ilyen érzékeny témában, mint a fenntartható fejlesztés, az országok konszenzusra jutnak a közeljövôben.
A fenntartható fejlesztés megvalósítása érdekében hazai szinten hozott intézkedésekrôl a környezetvédelmi miniszter elmondta: Románia 2008 óta rendelkezik fenntartható fejlesztési stratégiával, igaz, a dokumentum jóváhagyása után kevés, a stratégiában foglalt elôírások életbeléptetésével kapcsolatos intézkedés született. A mandátuma alatt hozott intézkedések közül Borbély László egy, a minisztériumon belül a fenntartható fejlesztésért felelôs osztály létrehozását valamint a fenntartható fejlesztésért felelôs minisztériumok közötti bizottság munkájának felgyorsítását említette.
A környezetvédelmi miniszter véleménye szerint elsôdleges fontosságú, hogy az elkövetkezô idôszak politikai intézkedései, az elôkészítendô jogszabályok, tervek, beruházások figyelembe vegyék Románia fejlesztési stratégiáját.
Az új kormány gazdasági mozgásterérôl
Közpolitikai elemzôk szerint kormányváltásra (s nem elôrehozott választásokra – mert utóbbi a parlamenti többség elvesztése kapcsán merül fel) akkor szokott sor kerülni, ha a kormányzati erôk úgy érzik, hogy új lendületre van szükség. Vagyis Emil Boc lemondása, majd Mihai Razvan Ungureanu kormányfôi beiktatása (értsd: parlamenti többség felsorakozása mögötte) elsô ránézésre valamiféle, a válságkezelésbe belefáradt, megkopott miniszterelnök lecserélésére utal. S erre enged következtetni az is, hogy a PD-L teljes minisztersorát lecserélték (most ne foglalkozzunk a turisztikai miniszter asszony személyes ambícióinak a pártberkekben való megnyilvánulásaira), illetve az elsô napok offenzív megnyilvánulásai. Ahogy ez egy politikai marketingelôadás elsô leckéjében le van írva, a miniszterelnök azonnal gumicsizmát húzott és a hó által leginkább sújtott térségbe utazott, ahol meg is volt elsô, vihart kavart kijelentése: nem lehet, hogy a katonaság takarítsa el a havat, miközben a lakosság tétlenül ül a melegben. Gabriel Berca közigazgatási és belügyminiszter fônökétôl felbuzdulva azonnal felszólította a prefektusokat, hogy ellenôrizzék a helyhatóságok hóeltakarítással kapcsolatos szerzôdéseit, az érzékelhetô problémák kiküszöbölésére. Lucian Bode gazdasági miniszter hétfôn leváltotta a Transelectrica vállalat vezérigazgatóját, miután az bejelentette, hogy a hazai energiafogyasztást nehezen tudja ellátni a termelés, így csökkenteni fogják az exportot. Vagyis a kormány azonnal látványosan munkába állt. S mivel krízishelyzet van, ezt tûzoltással kezdte…
Viszont vizsgáljuk meg egy kicsit, hogy a parlamenti választásokig hátralévô mintegy 8-9 hónapban mit tehet hosszabb távon – a tûzoltáson túlmutatóan – a romániai gazdasági környezetért. A legjelentôsebb lemaradás az EU- források területén érzékelhetô. Nincs olyan médiatermék, amely az utóbbi idôben ne hozta volna fel ezt a problémát. Gazdasági válság idején ez a kérdés még erôsebben jelenik meg, hiszen a külföldi befektetésekre számítani nem lehet (tavaly a külföldi befektetések összege 13,6%-kal csökkent, 1,917 milliárd euróra, ami az elmúlt 9 év legkisebb értéke), a belföldi hitelezés továbbra is befagyott, ugyanakkor költségvetési források sincsenek a gazdaság élénkítésére. Maradnak az EU-s források, ebbôl két olyan terület van, ahol lenne keresnivalója a mostani kormánynak: a strukturális alapok (infrastruktúra és környezet – csak autópálya-építésre mintegy 4,5 milliárd euró állna rendelkezésre. Ezen a területen a leköszönt miniszter, Anca Boagiu valóban hozott lendületet, de jobb kezének miniszteri bársonyszékbe való ültetése adhat reményt a lendület folytatására), illetve a mezôgazdasági alapok (nagyjából 2 milliárd euróra tehetô a forrás nagysága, ráadásul ezek direkt kifizetése. Valeriu Tabara a nyáron még a rekordtermések bejelentésének sajtótájékoztatóin lubickolt a népszerûségben, azonban a lakosság mintegy 45%- át érintô terület recseg-ropog, így a váltás ezen a téren is jót tehet). Maradt viszont a helyén egykori csatlakozási miniszter, majd EU-biztos Leonard Orban, akinek felelôssége rendkívül nagy. Nem kizárt, hogy Ungureanu saját hatáskörébe vonja a kérdést, hiszen a kormányprogram a 2011-ben lehívott EU-forrás nyolcszorosát jelölte ki idei célként. Elsôre túl ambiciózus tervnek látszik.
A kormánynak feltétlenül folytatnia kell – már csak az elfogadott sürgôsségi kormányrendelet, illetve a Nemzetközi Valutaalapnak tett vállalások miatt is – az állami vállalatok tôzsdei privatizációját. Ráadásul a kormány ezen lépése költségvetési bevételt is termel. Persze érdemes az eladási folyamatnál körültekintôbbnek lenni, hiszen ma jó áron nehéz bármilyen állami vagyont eladni (lásd a Petrom 9%-os részvénycsomagja eladásának tavalyi bukását). Talán megfontolhatná az állam, ha a lakosságot valamiféle jegyzési kedvezménnyel hozná helyzetbe és tenné ezen vállalati részvénycsomagokkal tulajdonosokká, erôsítve a középosztályt. Márpedig ez olyan befektetés lenne a kormány részérôl, amely nem azonnali és teljes körû béremelésként jelenik meg, ugyanakkor a tulajdonlással járó felelôsség erôsítése felé mutat.
A népszámlálási adatok kapcsán múlt héten is említettük (lásd: A népszámlálás hatása a makrogazdasági adatokra, Népújság, 2012. február 8.) az aktív lakosság csökkenését, a gyerekvállalás elmaradását, ami munkahely- teremtéssel, az iparosítással, a falusi környezetben élôkre való nagyobb odafigyeléssel, illetve a gyermekvállalás adózási és a nôk könnyebb munkába állásával való stimulálásával befolyásolható megfelelô irányba. Ezek a területek újra nem a közkiadások széles körû növekedését, hanem egyféle hosszú távú befektetést eredményezhetnek. Ugyancsak ezt támogathatná – ráadásul az építôiparon keresztül a gazdasági növekedést is erôsítheti – az állami lakásépítési program új lendülete. Munkahelyeket kell teremteni! A válság több mint félmillióval csökkentette, így már nem egészen 4,2 millió munkavállaló van a magánszektorban, ami a 19 milliós lakosságra vetítve rendkívül kevés.
Vagyis rövid távon is lehetne néhány olyan intézkedést eszközölni, amely akár hosszú távú eredményeket is hozhat a hazai gazdaság számára. A szándék most úgy tûnik megvan, kérdés, hogy államelnökünk, a parlamenti helyüket féltô honatyák mennyire érzik saját széküket inogni, hiszen ha elszabadul a kampánypolitizálást, akkor Ungureanu rövid kormányzása (a kabinet tagjaival együtt) legfeljebb Basescu rossz másolataként vonul be a történelembe. Kósa András

Befûtöttek a virágtermesztôk

Annak ellenére, hogy az utóbbi években megnövekedett megyénkben azon gazdálkodók száma, akik fóliaházakban termesztenek virágot, a Mezôgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóságon a fólia alatti területekrôl nincs megyei szintû nyilvántartás.
Nem tudhatjuk, a megyében hány hektár virágtermô terület van fólia alatt, viszont pontos adataink vannak arról, hogy a Marosszent-anna községhez tartozó Udvarfalván 40, Várhegyen 25, míg a községközpontban 5-6 olyan gazdálkodót tartanak nyilván, akik fóliaházakban termesztik a különféle virágfajtákat. Udvarfalvára az ország szinte minden övezetébôl jönnek a nagykereskedôk vásárolni, mivel sok a termesztô, széles körû a választék és a növények jó minôségûek, mivel a településen kialakult egyféle versengés a magasabb minôségi szint elérésére.
A tavaszi szezon kezdete elôtt arra voltunk kíváncsiak, hogy a mínusz 20 C-fok alatti hidegek milyen pluszkiadásokra illetve munkára kényszerítették a termesztôket? Számolnak-e további kockázatokkal? És egyáltalán az idén változnak-e a virágok árai a tavalyi árakhoz képest?
Udvarfalván Páll István fogad, aki feleségével dolgozik a négy fóliaházban, amelyek összesen 2000 m2-es területet fednek. Amint mondta, a virágtermesztéssel napszámosokként kerültek kapcsolatba feleségével együtt. Úgy adódott, hogy elôször megtanulták a gyakorlati teendôket, majd ezelôtt nyolc évvel elvégeztek egy virágkertészeti tanfolyamot is, és egy 200 m2-es farácsos fóliaházzal kezdték el vállalkozásukat. Ma négy fóliaházban termesztenek virágot. Ezt úgy sikerült elérniük, hogy az évek során a jövedelmük felét gazdaságuk fejlesztésébe fektették. Csak az elmúlt két hétben, amikor gyakorta mértek -20 fok alatti hômérsékleti értékeket, a téli fûtési költségeik 20–25%-kal nôttek a tavalyi fûtési költségekhez viszonyítva. A tél elejétôl eddig 120 folyóméter fát tüzeltek el, a legtöbbet az utóbbi két hétben. A külsô kazánt a nagy hideg miatt kétóránként kellett megrakni. Nem olcsó, mert egy folyóméter fa 100 lejbe került. De a fûtésre gázt is használnak abban a sátorban amelyben érzékenyebb virágokat is termesztenek, és készítik elô a növényeket március 8-ra. Ebben a 250 m2-es fóliaházban belsô kiskazánt is mûködtetnek az állandó hômérséklet biztosítására. Az óra jelenlegi állása szerint a gázfogyasztás eléri majd a 2.500–3.000 lejt. Ezen a télen valóban növekedtek a költségek, a munka is fárasztóbb, kétóránként rakni kellett a kazánt tûzifával. – A rendkívül hideg napok rávezettek engem a hiányosságokra is. Többek között bebizonyosodott, hogy a külsô fáskazán kapacitása alulméretezett, nagyobb kapacitásúra kell kicserélnünk. Az értékesítéssel kapcsolatban pedig elmondhatom, ma még nem lehet tudni, miként alakul az idôjárás március elején. Mert ha hideg lesz, mínusz értékekkel, akkor komoly veszteségekkel számolunk majd, mert a virágot 0 C-fok alatt nem lehet szállítani. A nagykereskedôk nem vásárolják fel. Ha viszont kedvezô lesz az idôjárás, akkor megjelennek a vásárlók is – mondotta P. István. Hangsúlyozta, hogy az árakat a piac határozza meg. De a faluban az a tendencia, hogy a virágtermesztô inkább lemond a magasabb árról, mint a stabil vásárlójáról. – Tehát most nem lehet egyértelmû árat mondani egyetlen cserép virágra sem. A vásárló inkább vigye el olcsóbban a virágot, minthogy többé ne térjen vissza – vallja Páll István udvarfalvi virágtermesztô.
Ugyancsak Udvarfalván Hegedûs Imre és felesége, Judit is virágtermesztéssel foglalkozik. Két fóliaházban szépülnek a virágok. A fûtésre eddig 23.000 lejt költöttek, a legtöbb fát az utóbbi két hét alatt használták fel. Jövedelmezô lesz-e tevékenységük? Tudni kell, hogy a virágkertészeknél az elszámolás a tavaszi szezon végén, június közepe táján és az ôszi szezon végén, november elején történik. Amint Imre mondta, nem tudja elôre kiszámolni, hogy jövedelmezô lesz-e tevékenységük, mert azt sok tényezô befolyásolja. Például elég, ha egy éjszaka elalszanak és a számítás odavész. Az általuk termesztett virágokat a már ismert vásárlókörük otthonról viszi el, de idônként piacolnak is. Mivel eddigi tevékenységük jövedelmezô volt, a Hegedûs család virágtermesztés céljából szeretné növelni a fólia alatti területet. Kilyén Attila

Szatellitcsőszök

http://www.hhrf.org/nepujsag/12feb/12nu0215.htm#E14E2
Egyre inkább műholdakkal, nem pedig emberi ellenőrökkel néz a gazdák körmére az Európai Unió, hogy megtudja, jogosan igényeltek-e agrártámogatást.
Azt, hogy megművelte-e az adott földdarabot annak gazdája, és ha igen, valóban azt a növényt termeszti-e rajta, amelyhez jár támogatás, műholdakkal jóval olcsóbb ellenőrizni, mint kiküldeni valakit a határba közvetlen szemlére. Utóbbinak a költsége az űrbéli parasztporta pásztáénak csaknem háromszorosa: 400 euró az emberi kontroll, 150 a műholdas. A magas költségek ellenére fontos az ellenőrzés, mivel eurómilliárdokra rúg az EU agrártámogatása.
Nagy-Britanniában a szubvenciók felhasználását ellenőrző hivatal, az RPA (Rural Payments Agency) csakis azoknak a támogatási igényléseknek néz utána a földeken, amelyek gyanúsak lehetnek. A műholdak gyorsan lefényképeznek nagy területeket kell részletességgel, és szükség esetén hamar visszatérhetnek pontosításra.
2010-ben az EU egészében az ellenőrizendő teljes termőterületnek már a 70 százalékát "szatellitcsőszök" mustrálták végig, 210 ezer négyzetkilométert fotóztak le. Csakhogy nem tévedhetetlenek. Ausztria például azért nem használja a műholdas kontrollt, mert hegyes területén az árnyékok pontatlanná tehetik a felvételeket. Skóciában is elvetik az űrtechnikát, ott a túl sok felhőre hivatkoznak fotóakadályként.
A fotópontosítás ügyében a jövő útja az úgynevezett drónoké, a robotrepülőké. A távirányítású szerkezeteket a NATO haderői már alkalmazzák – Afganisztánban, Pakisztánban vették hasznukat –, de mezőgazdasági bevetésük elég drága. Az agrárszubvenciók jogosságának ellenőrzéséhez viszont egyszerűbb változataik is megfelelőek lennének, és a műholdaktól eltérően nem csupán felülnézetből, hanem különböző szögekből is tudnak fotózni. Próbastádiumban már munkálkodnak agrárdrónok Franciaország déli részén, a szőlőtermesztés jogi és ökológiai előírásainak betartását ellenőrzik, gyakran pedig a szőlő nem termesztést. A gazdák akár 10 ezer eurót is kaphatnak hektáronként, ha kiirtják versenyképtelen termésű szőlőtőkéiket.
Ami a földművelőket illeti, jobban szeretik a műholdcsőszt, mint a hús-vér támogatásellenőrt, mivel az elôbbi nem rabolja idejüket.

2012. február 16., csütörtök

Vezessen kerti naplót, és váljon profi kertésszé!

Egy profi kertész minden apró részletet megjegyez mikor hová pontosan mit ültetett, és mikor milyen kerti munkáét végzett el. Ehhez nyújt segítséget, ha vezetjük a kerti naplót!
Egy kertben számtalan munka akad, és a sok növény ültetési helye, ideje gondozásuk, elég sok információt kell egyszerre megjegyezni arról nem is beszélve, hogy ezeket jövő tavaszra már el is feledhetjük.
Ám ha mindezt feljegyezzük egy kerti naplóba, a következő évben sok hasznos információt fogunk találni.
Elsőként szerezzük be a naplót érdemes egy szép nagy díszes naplót megvásárolni, amelynek már a külalakja is vonzó számunkra.
Jó, ha a napló fel van osztva hetekre vagy napokra így akár minden nap írhatunk bele egy hasznos információt.
Írjuk fel a naplóba a különböző növények ültetési helyét a kertbe, ültetésük pontos idejét, és az sem baj, ha némi gondozási tanácsot is felírunk, amelyet jövőre átnézve új ötletekre lelünk majd.
Fontos a növények virágázási ideje, vagy épp a fűszer és zöldség növények szüretének az időpontja is.
Írjuk be melyik ágyást mikor trágyáztuk be, melyikben milyen kártevők elleni védekezést alkalmaztunk, így jövőre már sorban tudni fogjuk mikor mit is kel tennünk.
A gondozási tanácsokhoz írjuk, le melyik növény érzi magát jól kertünkbe és melyik az, amelyik nem bírja a talajt vagy a klímát nálunk így jövőre már csak olyan növényt fogunk ültetni, amelyek biztos, hogy szépen fejlődik.
Érdemes feljegyezni milyen növénytársításokat kell alkalmazni, majd az apró kis ötletek és megfigyelések is kerüljenek bele a kerti naplóba.
Jegyezzük fel az ásások, trágyázások, növényvédelmi munkák pontos idejét és helyét, vagy, hogy melyik növényt támadták meg a kártevők.
A zöldség és fűszer vagy gyümölcsök esetében írjuk be a terméshozamot, hiszen így jövőre tudnak, fogjuk mely növényeket érdemes ismét telepíteni.
Egy szép kerti naplót ajándékba is adhatunk, hiszen ennek minden kertbarát örülni fog, és gondoljunk arra is, hogy egyszer majd tovább adjuk gyermekeinknek és unokáinknak.
A naplóban hagyjunk helyet az évszakok szerinti munkáknak, a tippeknek és ötleteknek, valamint a gondozási tervnek is.
Akár több kategóriába is feloszthatjuk, ragaszthatunk be fényképet, minden fajtához külön-külön, készíthetünk tervrajzot, beírhatjuk a magvetés és a csírázás pontos idejét és menetét, a betakarítás, és a virágzási időt. Ősszel és télen se tétlenkedünk, tervezzük meg a következő év kertjét, és gyűjtsünk össze minél több hasznos információt a növényekről.
A kertbe szereljünk fel egy hőmérőt és jegyezzük fel a hőmérséklet alakulását is, hiszen ez is nagyban befolyásolja a növények fejlődését, és minden növényt jelöljünk meg jelölőcsíkkal a magvetés helyét pedig jeltáblával így tudnak, fogjuk hová milyen növényt ültettünk.
Szedjük, elő minden tavasszal a naplót olvasgassuk át, így fontos támpontokat fogunk kapni az új kert elkészítéséhez.

Belső piacvédelem, választási szlogen – Versenyre kelni a feketezöldséggel?

http://erdely.ma/gazdasag.php?id=110744
2012.02.15
Komlósi Imre Fekete-gyarmat-i nagybani kertésszel az elmúlt évi munkát értékelték a Nyugati Jelen munkatársai, illetve az idei termés előkészületeit, kilátásait taglalták.
– Milyen munka adódik a kertészkedésben február derekán, miközben javában dühöng a tél?
– Szinte be sem fejeztük a tavalyi munkát, máris elkezdtük az idei termés előkészületeit, ugyanis december 15-e táján az 1500 négyzetméteres fűtött fóliasátorban elvetettük a paradicsom-, illetve csípős paprika-magvakat, amelyeket azóta átültettünk. 2-3 hét múlva szeretném kiültetni a fóliasátorba a mintegy 2000 tő paradicsom- s közel 1000 tő csípős paprika-palántát.
– Mikor érik a korai paradicsom?
– Ha február végén sikerül kiültetnünk a fóliasátorba, április 20-a után már elkezdhet az érés.
– Milyen zöldséggel tud legkorábban megjelenni a piacon?
– A salátával, amit minden évben termesztek, noha a tavaly őszi termés katasztrofális lett.
– Hogyhogy?
– Téli salátát ültettünk, ami nem bírja a meleget. Mivel azonban tavaly ősszel nagy melegek voltak, a termés túlnyomó része felmagozódott, csupán a 25-30%-át tudtuk értékesíteni. Minderre rátettek egy lapáttal a szárazság miatt elszaporodott rágcsálók is. Mivel a fóliasátram a Fekete-Körös partjának közelében van, ahol a rágcsálóknak nem volt mit enniük, ezért az én sátramban kerestek eledelt. Az 500 négyzetméteres fóliasátorban ápolt 5000 tő salátát a mezei patkányok a szó szoros értelmében lelegelték azzal együtt, hogy a sátorban 2-3 kiló patkánymérget kiszórtam. Mivel bent locsoltam, melegebb is volt, ennivalójuk is került, a sátorba húzódtak, ahol az egész termést tönkre tették. A közelmúltban újra vásároltam 4 kiló mérget, mivel az egyik fóliasátor salátával van beültetve, de elkezdem a másik sátor beültetését, tehát ha nem akarom a tavalyi veszteséget elkönyvelni, védekeznem kell.
– Ha ennyi kára keletkezett, nem lehetett valami jó a tavalyi mérlege.
– A „nem valami jó” túl enyhe kifejezés: a mérlegem katasztrofális volt, mint általában minden kertésznek. A paradicsomot nem lehetett eladni csak 0,5 lejért kilóját, még mindig van vagy 7 tonna, gazdára váró zellergumóm, ami nem kell senkinek, noha rengeteg pénzt belefektettem…
– Azt hol tárolja?
– Bepakoltam egy szobába, ahol 3-4 Celsius fokos, állandó hőmérsékletet próbálok biztosítani neki. Az ajtót a kinti hőmérséklet függvényében kinyitom vagy becsukom.
– Mennyit kínálnak a zellergumó kilójáért?
– Semennyit, hozzák Lengyelországból és Hollandiából. Több nagybani zöldségfelvásárlóval felvettem a kapcsolatot, egyiknek sem kell, mert behozzák a jelzett két országból. Tehát nem is állnak szóba a helybeli termelőkkel, meg sem kérdezik tőlük, milyen feltételek között tudnának beszállítani.
– Magának mennyiért érné meg nagyban túladni a zellernek kilóján?
– Ha kilóját 1 lejért adnám, nem jönne ki az önköltsége sem, mivel sok energiát igényelt a vetése, az öntözése, a felszedése és a raktározása. Nem csak a zellerrel, minden zöldségféle értékesítésével gond volt, hiszen tavaly Lengyelországból, Hollandiából és Magyarországról elképesztő mennyiségű zöldség érkezett az országba. Több anyaországi zöldségtermesztővel beszéltem, akik azt állították, annyira olcsó volt náluk a gyökérzöldség, hogy nem érte meg felszedni. Annyiba került volna a felszedés, mint amennyit kapott volna a zöldségért…
– Melyik zöldség hozott tavaly hasznot?
– Tavaly elégedett voltam a sárgadinnyeterméssel, ami extra minőségű volt, kielégítő mennyiséget is termett. Sajnos, abból csak 1200 tőt ültettem. Emellett termesztettem görögdinnyét is, amit ugyancsak nem lehetett eladni. Ha az oltyánok kilóját 0,1 lejért árulták, mi mennyit kérhettünk érte? Ilyen feltételek mellett nem lehet labdába rúgni, hiszen nekem bele kell fektetnem több tízezer lejt, amit kilónként 0,1 lejből soha nem tudok kitermelni.
– Ilyen feltételek mellett mit érdemes termeszteni?
– Nagyon sok kertészt ismerek, decemberben a legtöbbjük még nem tudta, mit fog idén termeszteni. Tavaly semmit nem lehetett eladni. Példának okáért a nagyváradi piacon egy kolléga megjelent egy autó-utánfutó karfiollal, amiből egyetlen darabot nem tudott eladni, végül én találtam neki rá vevőt, egy szociális központot, ahol ingyen átvették. El tudja képzelni, mekkora vesztesége származott belőle a termelőnek?
– Mit mer idén termeszteni?
– Idén is vetettem sok zellert és fejes salátát, mindkettőből folyamatos ellátást tudok biztosítani. A zellert is frissen, levelestül jobban elviszik, mint nagyban, gumóként. A piacon állandóan ott kell lenni. Azt nem lehet megtenni, hogy az ember valamiből elad egy nagy mennyiséget, majd 3-4 napig ki se megy a piacra. Én tavaly minden nap ott voltam a nagyváradi piacon, ahol váltakozó sikerrel tudtam árulni. Amíg a hatóságok szemet hunynak afölött, hogy a határátkelőkön beözönlő zöldségmennyiségnek a 90%-a feketén kerül az országba, nem fog a helyzet javulni…
– Létezik, hogy feketén áramlik be ilyen rengeteg áru?
– A dolog rém egyszerű: aki leteszi a stólát, az mehet. Én Nagyváradra járok, ahol a fináncok két nappal előtte bejelentik az ellenőrzést. Olyankor kiürül a piac, mert akiknek nincsenek rendben az iratai, távol maradnak. Mivel én ott voltam, engem ellenőrzött egy hölgy, aki rákérdezett a mellettem, letakarva álló zöldséghegy gazdájára. Én visszakérdeztem: ha két napja bejelentették az ellenőrzést, gondolja, hogy akinek nincsenek rendben az iratai, azok kijönnek? Még azt a luxust is megengedik maguknak, hogy az árujukat otthagyják, letakarva. Erre a hölgy elment, mint, akit leforráztak. Természetesen, ismerte a dürgést. A világ szeme láttára zajló, hatalmas méretű korrupcióval megsemmisítik a hazai zöldségtermesztést. Magam egyelőre a leveles, friss árunak a folyamatos biztosításában látok némi lehetőséget. Ezért termesztem a zellert, amit levelesen júniustól decemberig folyamatosan forgalmazhatok, hasonlóképpen teszek a fejes salátával. Paradicsomból viszont nem tudok annyit ültetni, hogy naponta a piacon lehessek vele.
– Ezek szerint az elmúlt évet veszteséggel zárta?
– Tavaly az volt a szerencsém, hogy vállaltam palántanevelést, de 20 ezer tő dinnyét is oltottam, aminek a munkájáért megegyeztünk egy árban, amit meg is kaptam. Tehát ez volt a tiszta nyereség. Remélem, idén is lesz megrendelésem legalább 50 ezer palántára, ami biztos jövedelem. Jelenleg paprika- és paradicsompalánták iránt van igény, dinnyével még nem jelentkeztek, de remélem, megkeresnek.
– Mennyibe került a palántanevelőnek a téli fűtése?
– Tavaly 8 ezer lej értékű tüzelőt vásároltam, amit a nagy kazán esetében bálaszalmával is pótolok. A jelenlegi kemény fagyok közepette örvendek, ha tavaszig kihúzom a tüzelővel. Szerencsére a kazánban bármit, a szemetet is el tudom tüzelni.
– A kertészek által létrehozott egyesület működik-e?
– Felfüggesztettük a tevékenységet, mivel a működtetéséhez szükséges költségeket nem tudtuk előteremteni. A kürtösiek megpróbálták működtetni, 70%-os EU támogatással nagybani raktárt építettek, mindenféle támogatást megkaptak, a politikait is, mégsem tudtak talpon maradni. Jelenleg 600 ezer lej adósságuk van, amiből 400 ezer a termelőkkel szembeni tartozás, amit nem tudnak kifizetni. Tehát az sem életképes, mert a feketén piacra kerülő külföldi áruval nem tudnak versenyre kelni, miközben a belső piac védelme továbbra is választási szlogen marad.
– Köszönöm a beszélgetést. Balta János nyugatijelen.com
Megjegyzés
Sajnálatos a fent bemutatott helyzet, de erre is vannak megoldások, csak tudni kellene hogyan. A cikkben elhangzott, hogy létezne egy kertészek számára beindított egyesület. Azt egyszerűen felfüggeszteni kár volt, mert éppen az lenne az egyik kulcs ami szinte mindent nyit.
Ha annak van egy nagybani raktára akkor a következő lépésben a feldolgozásra kellene összpontosítani. Azt is megtudtuk, hogy minden támogatást megkaptak -még politikait is - akkor a gazdálkodás vezetése nem működik jól.... 
Elsőre egy komoly piaci felmérésre lenne szükség, hogy megismerjék mi az amire igény lenne mert csak azt érdemes indulásból megtermelni, azaz az pontosan azt az üzleti tervet, amit a pályázáshoz készítettek, kellene elővenni és megnézni milyen új helyzet alakult ki és a gyengeségek ellenibe más erősséget kell odaállítani. Az eddigi "magán gazdálkodó"-i forma ki kell egészüljön az egyesületivel, így és csak is így lehet megtörni a beözönlő oltyánoknak a szerveződését,mert jó tudni ők igencsak szerveződnek igaz maffiásan cselekedve...
Fel kell hagyni a termékek nagybani eladásával! Olvashattuk, hogy még tíz banit sem fizetnének egyik termék kilójáért, de... ez azért van mert nem lehet mindenütt ott lenni, azaz az egyesületi életben ki kell alakuljon a "munkamegosztás" sőt alkalmazni kellene egy eladót meg egy piachoz értőt. Az egyesület tagjai egymást segítenie kellene nem azért van az egyesület, hogy egyeseknek jobb míg a kevésbé aktívaknak rosszabb. Mindenkinek olyan feladatot kell elvállalnia amihez a legjobban ért! Régen a HANGYA gazdáknak ez volt a nagy megvalósításuk. A munka megosztás mellett pedig a szakosodás is fontos,mert az akitől a termék minősége függ és az aki minőségi áruval áll a vásárló elé igencsak megérdemli a nagyobb részesedést. Ehhez pedig a terméknek névre van szüksége ugyanúgy mint "a jó bornak is kell a cégér" pld. "fekete-laki zöldségek" vagy "fekete-laki gazdatermék", stb. És itt bejönne az amit hiányolunk a cikkben megszólaló rézéről nem szól a saját reklámról, nem szól a továbbképzésről, stb. még sorolhatnánk. 
A kolozsvári "Hóstát" bolgárkertészettel foglalkozva azért volt erős mert a piacon egy helyben és sajátos árufajtával, féleséggel, és nem utolsó sorban sajátos csomagolási fortéllyal rendelkezett. Mostanra a hóstáti gazdák elöregedése no és a magánérdek elfelejtetni látszik a város polgárai nem igen veszik a jó minőségűt hanem az olcsót viszik haza. Sokat gondolkoztunk miért is van ez?
Hát azért már nem igen lehet a sajtóban hallani róluk, nincs reklámjuk,nem tanulnak egymástól, nem tanítják a fiatalabbakat, nem bérelnek piaci helyeket közösen, ugyanabba a zónába, nem tartanak árú és állatkiállításokat, nem tartanak kulturális rendezvényeket és még sorolhatnánk. A többségi vársárlók pedig nem ismerik a hóstáti termékek minőségét... Ezzel szembe a viszont eladók, a kofák, a magánosok, maguktól "alakulnak át" egymástól lesik a fogásokat, sokan megmossák azt amit árulna(amiért frissnek látszik), műanyag zacskóba csomagolják a terméket(amiért csak otthon látja a vásárló, hogy sok a gyenge, rossz vagy esetleg romlásnak indult van a zacskóba) stb. Mindent a szemnek elv alapján "tevékenykednek" (lásd a nagyobb méretű krumpli a vásárló felé van kiállítva de a viszonteladó hátulról a kisebb méretűt adja a vevőnek, stb.
Egyszóval a piaci árulás is egy szakma. 
Viszont a zöldségeket fel is lehet dolgozni, sőt ma már a zacskóba bújtatott száraz gyümölcs ritka, mert a modern technológiában a külföldről behozott soha sem látott erő dús, mikroorganizmusokkal telített talajt, mivel azt aqvakultúrás módon "termelik"...
A Hangya gazdákat a szövetkezeti vezetők azzal is tudták segíteni, hogy Hangya boltrendszert állítottak fel. Nem mindegyik volt Hangya tulajdon de a most annyira hangoztatott "franchise"-t már egy százada vezették be. Lényeg az volt hogy a Hangya boltos csak Hangya gazdától volt szabad vásárolnia, eladni lehetett akárkinek!
Ha a cikkben megszólaltatott Komlósi úr felveszi a Hangya Egyesülettel a kapcsolatot szívesen segítünk! (Erdélyi Hangya)

2012. február 15., szerda

Egy kedves ismerős továbbította az alábbi anyagot

„A fiatal vállalkozók vállalkozásainak létrehozását és fejlesztését ösztönző program” a fiataloknak a magán gazdasági szférába való bevonását tűzi ki céljául, új mikrovállalatok megalapításának ösztönzése, a fiatalok támogatáshoz való hozzáférési esélyeinek javítása és vállalkozói készségeik fejlesztése révén. A program lebonyolítását a kormány a Kis- és Középvállalkozások Országos Ügynökségének hatáskörébe rendelte. 
A kabinet minden évben forrásokat rendel a program keretén belül megpályázható, vissza nem térítendő pénzügyi támogatás fedezésére, 2012-ben az elkölönített összeg 21.000.000 lej. 
Azoknak, akik szeretnének részt venni a programban, az alábbi követelményeknek kell többek között megfelelniük: nem lehetnek 35 évnél idősebbek, vállalkozásuk létrehozását megelőzően nem voltak részvényesek vagy társtulajdonosok egy, az Európai Gazdasági Térségben működő vállalkozásban. A pályázók első alkalommal hoznak létre egy korlátolt felelősségű gazdasági társaságot, ugyanakkor először vesznek részt a programban. 
A Kis- és Középvállalkozások Országos Ügynökségének honlapján (www.aippimm.ro) 2012. február 15., 10 órától lesz elérhető az üzleti tervek feltöltéséhez szükséges online alkalmazás. 
A program részletes leírása megtalálható az alábbi linken:
Barátsággal, Horváth Anna

Tavaszi pályázati kiírás LEADER csoportok számára

2012.02.11
Március elseje és április 20-a között jelentkezhetnek az új vagy a már létező, az előző kiírásban nem finanszírozott, Helyi Akciócsoportok (GAL-ok) pályázataik leadására idén tavasszal, tájékoztat Tánczos Barna vidékfejlesztési államtitkár kabinetje.
„A LEADER projektekre szánt keretösszeg jelenleg valamivel több, mint 199 millió euró, az Akciócsoportok pedig nem pályázhatnak nagyobb összegekre, mint 2.850.000 euró” – nyilatkozta Tánczos Barna. Hozzátette, az új pályázási periódus elsősorban az előző kiírásokban is részt vevő, de alacsony pontszámot elért csoportoknak kedvez, akiknek most lehetőségük lesz projektjeiken javítani, hisz már pontosan tudják, hol kell módosításokat eszközöljenek, s így nagyobb eséllyel pályázhatnak. Ilyen Akciócsoportok vannak például Kovászna, Maros, Bihar, Temes és Kolozs megyékben.
„Az új kiírás lehetőségéről a tavalyi év során folyamatosan értesítettük az önkormányzatokat, polgármesteri hivatalokat, értesüléseink szerint sokan készülnek már a pályázásra. Az elbírálási kritériumok nem változtak, viszont a működésre szánt költségek csökkentek, GAL-onként legfennebb 300.000 euróra” – nyilatkozta az államtitkár. Elmondta, a tavalyi év nyertes pályázatait, négy kivételével, mind aláírták, a le nem szerződött projektek az egyes Akciócsoportok kérésére lettek elhalasztva.
„Egy, januárban összeállított ütemterv alapján, az APDRP képviselőivel az elmúlt hetekben több Helyi Akciócsoport képviselőjével is találkoztunk. A pályázók közül sokan elkezdték már a munkálatokat, a szakmai szemináriumok pedig kitűnő lehetőséget biztosítanak arra, hogy a vidéki térség közös fejlesztési stratégiáit, a felmerülő problémákkal együtt, az önkormányzatok, illetve a témában jártas szakemberek és civil szervezetek vezetőivel közösen beszéljük meg” – tette hozzá Tánczos Barna.
Az államtitkár elmondta, a kihívás nagy, mivel a már működő csoportok 2012 folyamán el kell bírálják a benyújtott pályázatokat, és az uniós pénzek lehívása is meg kell történjen ahhoz, hogy a 2013-as évre a működési költségek fedezését biztosítani tudják.

2012. február 12., vasárnap

A szőlőültetvényeket is tönkreteheti a fagy

BL Forrás: MTI 2012. február 11.
A fagytól tartanak a szőlészek a történelmi borvidéken, Tokaj-Hegyalján – írta az Észak-Magyarország szombaton.
A tokaji fajták, a furmint és hárslevelű mínusz 17-18 fokig védettek a fagy ellen, ha ez alá csökken a hőmérséklet, akkor számítani lehet fagykárra – nyilatkozta a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei napilapnak Marcinkó Ferenc, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. 
Utoljára 1987-ben volt olyan hideg, hogy az azt követő egy évben 2000 hektár szőlőt kellett kivágni, annyira tönkretette a fagy. Bár most nincs ilyen nagy hideg, a gazdák tartanak attól, hogy a fagyzugos területeken károsodnak az ültetvények.

2012. február 11., szombat

Sikeres volt a kampány

http://mno.hu/mezogazdasag/sikeres-volt-a-kampany-1050476
WL Forrás: MTI 2012. február 09.
A „Keresd a helyit!" kampány 12 hete alatt sikerült ismertebbé tenni a helyi élelmiszerek fogyasztásának előnyeit, az elvégzett felmérés szerint 80 százalékra nőtt azon válaszadók száma, akik szerint a helyi termékek minősége jobb a távolról érkező árukénál – mondta el Oláh Péter, a VAN Alapítvány kommunikációs vezetője Tatabányán, a kampányt lezáró csütörtöki sajtótájékoztatón.
Az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapja által támogatott, hat hazai régiót érintő kampány célja, hogy széles körben megismertesse a helyi termék fogyasztásának előnyeit, így például helyi munkamegtartó hatását, gazdasági jelentőségét, illetve azt, hogy célba juttatásuk alacsonyabb környezetterheléssel jár. A sorozat novemberben, egy országos kutatással indult el.
A kampány során az alapítvány létrehozta országos, helyi termelőket felsoroló adatbázisát, amelyben 2800 kistermelő adatai, elérhetősége található meg. Az adatbázis ingyenesen hozzáférhető az interneten – mondta el Oláh Péter.
A közép-dunántúli régióban az adatbázis létrehozásában közreműködött az Országos Magyar Méhészeti Egyesület, a Tihanyi Termelői Piac, a zirci Akli Major Piac és a régiós Biokultúra Egyesület.
A „Keresd a helyit!" kampány zárásaként a hét végéig a programhoz csatlakozott termelőknek és szervezeteknek 1,8 millió darab ingyenes csomagolóanyagot osztanak ki. A környezetbarát csomagolópapíron a kampány jelmondatát és emblémáját tüntették fel – mondta el Oláh Péter.

Indul a mozgalom: „a magyar föld magyar kézben maradjon”

http://mno.hu/mezogazdasag/indul-a-mozgalom-a-magyar-fold-magyar-kezben-maradjon-1050444
NT MTI 2012. február 09.
Mozgalmat hirdetnek a kisgazdák a magyar föld védelméért – közölte Turi-Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Egyesület–Kisgazda Polgári Szövetségpárt országos elnöke csütörtökön az MTI-vel.
A fideszes országgyűlési képviselő elmondta, mozgalmukat március 10-én Budapesten akarják elindítani. Szerveződésük célja annak elérése, hogy minél előbb szülessenek meg azok a földvédelmi törvények, amelyek a külföldiek földvásárlási moratóriumának lejárta – vagyis 2013 májusa – után is garantálják, hogy a magyar föld magyar kézben maradjon – ismertette Turi-Kovács Béla. 
Célkitűzésük továbbá az – folyatta –, hogy olyan jogszabályok szülessenek, amelyek hosszabb távon is biztosítják a kis- és középbirtokok megmaradását.
Emellett megoldást kell találni a vidéki, illetve az elszegényedett családok gyermekei továbbtanulásának segítésére is – tette hozzá a politikus. Márciusi budapesti gyűlésüket – mint mondta – felhívásnak szánják, arra kérve mindenkit: saját környezetében is igyekezzen a lehető legtöbbet megtenni a magyar föld védelméért.

Egyre több a szarvasmarha

http://mno.hu/mezogazdasag/egyre-tobb-a-szarvasmarha-1050576
LM Forrás: MTI
2012. február 10.
A főbb állatfajok közül az elmúlt fél év során a szarvasmarhák száma tovább emelkedett, a sertéseké és a juhoké csökkent, a baromfifélék állománya a szezonalitásnak megfelelően változott – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-vel.
A tájékoztatás szerint a szarvasmarhák száma 2011. december 1-jén 698 ezer volt, 2010. december óta 16 ezerrel, a 2011. júniusi összeírás óta 9 ezerrel lett több. A decemberben 328 ezres tehénállomány egy év alatt 19 ezerrel, fél év alatt 3 ezerrel gyarapodott.
A szarvasmarha-állomány az elmúlt másfél év során a folyamatos gyarapodás ellenére továbbra is 700 ezer alatt maradt, tíz év alatt 783 ezerről 85 ezerrel, 11 százalékkal mérséklődött. A tehenek száma hasonló arányban csökkent 2001 óta.
A sertések száma az elmúlt hat hónap alatt 3 százalékkal csökkent, számuk december 1-jén alig haladta meg a 3 milliót. Az állomány az egy évvel korábbinál 137 ezerrel, 4 százalékkal volt kisebb. A sertések száma az elmúlt tíz évben 3 és 5,3 millió között változott: 2008 decembere óta 3,5 millió alatt marad. Az anyakocák száma 210 ezerre, egy év alatt 9 ezerrel csökkent.
Baromfiak
A tyúkfélék száma decemberben 33 millió, s 1,2 millióval, 4 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál. A 2011. június 1-jeihez viszonyítva az állomány 4,2 millióval, 11 százalékkal fogyott. A közel 11,4 milliós tojóállomány az egy évvel korábbinál 1,2 millióval, 9 százalékkal volt kevesebb, míg a hat hónappal ezelőttinél 1,4 millióval – 14 százalékkal – több volt.
A lúdállomány 2011. december 1-jén 1,2 millió, 140 ezerrel, 10 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban.
A decemberben 4,4 milliós kacsaállomány 1,4 millióval, negyedével, a több mint 3 millió pulykaállomány pedig 114 ezerrel, 4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.
A KSH adatai szerint a juhállomány 2011. december 1-jén nem érte el az 1,1 milliót, az anyajuhok száma 833 ezer volt. A juhok száma 85 ezerrel, az anyajuhoké 11 ezerrel volt kevesebb a 2010. decemberinél.
A lóállomány 74 ezer volt decemberben, az egy évvel azelőttinél 9 ezerrel több: ezen belül a kancaállomány 6 ezerrel emelkedett, és 41 ezerre nőtt.
A kecskeállomány december elején 81 ezer volt.

Magyarország - Sietni kell, mert jön a bírság

http://mno.hu/mezogazdasag/sietni-kell-mert-jon-a-birsag-1050790
BLForrás: MTI2012. február 10.
A zöldség, gyümölcs és dohány szerkezetátalakítási programban részt vevő termelőknek február 15-ig kell nyilatkozniuk az élőmunka-ráfordításról, és hogy teljesítették-e az előírt árbevételt – hívja fel a figyelmet a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Magyar Agrárkamara.
A közlemények kiemelik: az elvárt élőmunka-ráfordítás támogatási jogosultságonként a következő: Virginia és Burley dohánytámogatási jogosultságonként naptári évente 1000 munkaóra, míg zöldség- és gyümölcstámogatási jogosultságonként naptári évente 700 munkaóra.
Aki az előírt ráfordításokat nem teljesítette, vagy csak részlegesen tette azt, annak a zöldség-gyümölcsnél munkaóránként 1 euró, a dohány szerkezetátalakítási programnál pedig munkaóránként 4 euró úgynevezett nem teljesítési bírságot kell fizetnie. Az elismert tevékenységből származó árbevételi szint – támogatási jogosultságonként – évente 300 ezer forint. 
A nyilatkozat hiányos vagy határidőn túli benyújtását a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) mulasztási bírsággal szankcionálhatja. Az ügyfelek benyújtott nyilatkozatuk valóságtartamáért felelnek, amelynek ellenőrzése – és esetleges szankcionálása – szintén az MVH feladata.

2012. február 8., szerda

Három hét a támogatási igénylések benyújtásáig - Március 1. és május 15. között lehet igényelni a területalapú támogatásokat


http://www.szekelyhon.ro/hirek/kozelet/harom-het-a-tamogatasi-igenylesek-benyujtasaig

BAKÓ ZOLTÁN 2012. február 7.
A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) Maros megyei központja felhívja az érdekeltek figyelmét, hogy március elsejétől megkezdik a mezőgazdasággal és vidékfejlesztéssel kapcsolatos támogatási igénylések átvételét.
A központ ügyvezető igazgatója, Tet Ioan és aligazgatója, Bordi Kacsó Zsolt Attila mérnökök kedden tájékoztattak arról, hogy mi a célja a Megdolgozod a földet, benyújtod a kérvényt, megkapod az európai és országos támogatásokat. Az APIA téged vár! elnevezésű kampánynak. Mint elmondották, elsősorban a parasztgazdaságokat művelő farmereket akarják tájékoztatni arról, milyen támogatási formák állnak a gazdálkodók rendelkezésére. 
Idéntől csak elektronikusan
Szerdától újból működik a három éve bevezetett IPA-ONLINE internetes rendszer, újdonság, hogy idéntől már csak ennek segítségével lehet benyújtani a pályázatot. Amint Bordi Kacsó Zsolt Attila aligazgató elmondotta, sokkal egyszerűbb, könnyebb így benyújtani a pályázatot, nem kell papírnyomtatású területazonosító térkép, sokkal kisebb a hibalehetőség, az esetleges téves beírásokat azonnal ki lehet javítani. Ismételten felhívják azonban a figyelmet, hogy támogatásra az jogosult, aki a földet megdolgozza. Ha a tulajdonos bérbe adta vagy haszonbérleti szerződést kötött a területére, akkor nem ő, hanem az kap támogatást, aki a területet valójában műveli. 
Iktatószámot és bizonylatot kell kérni
A támogatások benyújtásakor az APIA szakemberétől kérni kell az iktatószámot, amivel igazolható, hogy a kérvény bejegyzésre került. Másik újdonság, közölte Tet Ioan igazgató, hogy az idei kérelmek leadásánál kötelező módon mellékelni kell a polgármesteri hivatal által kibocsátott bizonylatot, amely igazolja, hogy valóban a kérelmező használja a termőterületet. Korábban több esetben is megtörtént ugyanis, hogy ugyanarra a területre a tulajdonos is, de a területet bérlő, tehát valójában használó személy is kérte a támogatást. Jogosultsága pedig csak a művelőnek van. Ennek elkerülésére tették kötelezővé a polgármesteri hivatalok által kibocsátott igazoló irat mellékelését. A haszonbérleti szerződések futamidejét is ellenőrizni kell, megtörténhet ugyanis, hogy a bérleti szerződés határideje lejárt, ami a kérelmek elbírálásakor végzett ellenőrzéskor problémákat okozhat. 
Idéntől az igénylési lapokon fel kell tüntetni a kérelmező telefonszámát is, hogy a kifizetésekről tájékoztatni tudják a támogatásra jogosult gazdát.
Felkészítik a szakembereket
Amint az igazgatók elmondták, már megkezdték az APIA szakemberek, a vidéki központok és a polgármesteri hivatalok által kijelölt szakemberek felkészítését a három hét múlva kezdődő igénylésbenyújtási akció lebonyolítására. Nem kell tehát ódzkodni vagy késlekedni, az ügynökség és a községházi szakemberek segítenek a gazdáknak az igénylési lapok kitöltésénél. 
Határidők
Március 1. és május 15. között lehet igényelni a területalapú támogatásokat. A benyújtási határidő június 11-ig kinyúlik, ám akik május 15. és június 11. között nyújtják be az igényléseiket, a támogatási összegből napi 1 százalékot veszítenek késedelmi díjként. Június 11. után az APIA-központok már nem fogadják el a kérvényeket, a gazda tehát elveszti a 2012-re járó területalapú támogatást.
Újabb 3 területi központ
A marosvásárhelyi, dicsőszentmártoni, marosludasi, szászrégeni és segesvári területi központok mellett az idén újabb három központot szándékoznak nyitni, hogy a területi lefedettségen javítsanak. Előreláthatóan Nyárádszeredában, Dédán és Mezőrücsön nyitnak újabb helyi központokat, amelyek a nyárádmenti, hegyvidéki és mezőségi gazdák segítségére lesznek.

Házi brikettáló



 töltötte fel ezen a napon: 2011.07.26.
fűrészpor brikettáló
Jellemzők: 50mm átmérőjű 30 mm hósszúságú, 220V 1100W- os villanymotor hajtja 20-25kg\h


 töltötte fel ezen a napon: 2011.07.26.
fűrészpor brikettáló
Jellemzők: 50mm átmérőjű 30 mm hósszúságú, 220V 1100W- os villanymotor hajtja 20-25kg\